ASUS SBC-04D1S-U Blu-ray Combo meghajtó teszt

Alohamate egyszer már pedzegette a témát itt a blogon, hogy van nálam tesztre egy Blu-ray ODD, ami PC-k mellé ideális kiegészítő...


Nos valóban, de számos buktatója van egy ilyen meghajtónak, amiket mind figyelembe kell venni, különben az egész nem ér többet, mint nagy tárolókapacitású optikai lemezek olvasására alkalmas eszköz.



Lehet szídni és lehet szeretni az ASUS optikai eszközöket gyártó részlegét, bár én magam nem tagadom, hogy az utóbbi csoportba tartozom. A sok-sok évvel ezelőtt vásárolt belső 16-szoros CD-íróm még ma is olyan fitt és fiatalos, mint amikor először használtam, igaz, ma már csak a család más tagja használja néha-napján, de volt nyúzva rendesen.

Most viszont ugrunk egyet az időben és máris a legmodernebb technológiával nézünk farkasszemet a nem túl találó nevű (?!) SBC-04D1S-U külső blu-ray, akarom írni, "combo" meghajtó személyében, mivel az "őskövület" formátumokat (mint amilyen a CD és DVD) is megeszi, sőt még írja is, amit még két megabájtos puffer is támogat.


Tulajdonképpen az egész eszköz nem más, mint egy fekete színű csillogó műanyag házba burkolt "slim" notebook meghajtó, amire díszítő elemként került fel a Light-BluTuner. Nos, Alohamate kolléga szerint jót kéne vele szórakozni, de én inkább elvágnám a LED-ek lábát, mert teljesen felesleges -- persze annak, aki szereti a feltűnő dolgokat...én nem szeretem.

Egyébként a slim meghajtó előnye, hogy tápigénye meglehetősen szerény: az SBC-04D1S-U megelégszik az USB 2.0 5 voltos feszültségével, azonban a mellékelt Y-kábelt két portra kell csatlakoztatni az üzembiztos működés érdekében, így összesen 2×500 milliamper, azaz összesen 5 watt áll a meghajtó rendelkezésére, ami igazán nem sok és a hordozható gépek tulajdonosainak ez maga a Kánaán.


 

A dobozban egyébként egy állványt is találunk, ami a meghajtó hasán lévő gumiborítást eltávolítva helyezhető fel a meghajtóra, ami ennek a megoldásnak hála élére állított helyzetben is használható. Tetszetős megoldás, hogy az állvány talpa és a meghajtót támasztó oldal is gumírozott, így még labilis helyeken használva sem fog hirtelen leborulni a gépezet.

 

Mivel az előzetesben elég sok mindent leírtunk -- hogy régi a szoftver stbstb -- ezért térjünk rögtön a lényegre, mivel több gépen is kipróbáltam, hogy félelmeim beigazolódjanak és tapasztalataimat megosztva ne érje nagy meglepetés a leendő vásárlókat. Aki PC-n szeretné élvezni a meghajtó filmlejátszással kapcsolatos képességeit, annak nem árt beszerezni egy HDCP képes grafikus kártyát és monitort (az új modellek mindegyike tudja ezt), ellenkező esetben a filmeket nem tudja lejátszani -- analóg kimeneten talán van esély.



Főleg a notebook tulajdonosok lehetnek gondban, hiszen nem mindegyik lapkakészletbe integrált grafikus vezérlő képes a Blu-ray "content" kezelésére és lejátszására, míg ugyanez igaz a processzorokra is, tehát tájékozódjunk, mielőtt vásárolnánk. Segítségünkre lehet a Cyberlink BD Advisor programja (innen letölthető), amit feltelepítve és futtatva a gépen megmondja, hogy az adott PC képes-e lejátszani BD lemezeket, avagy sem -- és ha nem, akkor annak mi a pontos oka. Persze ez a szoftver sem tévedhetetlen (erre fel is hívja a figyelmet), mert például az Intel 945GM Express lapkakészlet szerinte nem akadály a Blu-ray lejátszásnál, csak a driver nem képes rá, holott ez a lapkakészlet valójában nem támogatott.

 

A Cyberlink PowerDVD legújabb változatával folytatott tesztelés végén többé-kevésbé -- de inkább többé -- elégedetten csomagoltuk el a meghajtót. Elégedettek voltunk, hiszen nem nagyon melegszik, kicsi az energiafelvétele és HTPC-hez, asztali géphez illetve notebookhoz egyaránt használható, de Blu-ray lejátszás közben gyorsan és ebből adódóan hangosan pörgeti a lemezt, amire semmi szükség nem lenne (kiindulva az asztali lejátszókból).

 

Az ASUS SBC-04D1S-U Blu-ray Combo meghajtót az ASUS magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr781335433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása