Íme az első Blu-ray meghajtós Toshiba noteszgép!

A berlini IFA kiállításon a tegnapi nap tartották meg a Toshiba sajtótájékoztatóját. Mr. Ray a helyszínen követte figyelemmel az új termékek bejelentését, melyek közül kétségtelenül a Blu-ray szabvány alá besorakozó eszközök a legérdekesebbek. Az első asztali lejátszó után megérkezett az első noteszgép is, mely egy igazi multimédiás mindenes, és egyben a Satellite sorozat új zászlóshajója is.

A P500 néven érkező hordozható számítógép minden egyes komponense próbál kedvezni a BD-kiadványok lejátszásának, így nem meglepő ha az óriási kijelző mellé modern és erős hardver párosul. A gép képernyője 18,4 hüvelykes képátlóval és a házimozizásnak kedvező 16:9-es képaránnyal bír, felbontása 1680×945 vagy 1920×1080 képpont lehet. Az emelt fényerejű TruBrite kijelzőre a korábbi felsőkategóriás modelleknél sem volt panasz, így minden bizonnyal remek partner lesz a Blu-ray filmek lejátszásában.

A masina az Intel legfrissebb Centrino platformjára épül, ám mivel hamarosan egy újabb platformváltásnak lehetünk szemtanúi, ezért elképzelhető, hogy még a karácsonyi szezon előtt érkezik egy erősebb, Intel Clarksfield processzorra épülő variáns. A P500-ba legfeljebb 4 gigabájt memória kérhető, a merevlemezes tárhely mérete pedig akár fél terabájt is lehet. A 18,4 hüvelykes kijelző meghajtását egy eddig ismeretlen típusú NVIDIA grafikus lapka végzi, az azonban szinte biztos, hogy a beszerelt mobil GPU teljes mértékben támogatja a hardveresen támogatott videolejátszást nyújtó PurevideoHD technológiát.

Az esetleges másodlagos kijelzőt az analóg vagy a HDMI-kimenetre kötve izzíthatjuk be, a házimozizáshoz szükséges térbeli - és nem mellesleges jó minőségű - hangzást a beépített sztereó hangszórós Harman Kardon hangrendszer biztosítja. Általában szekptikusak vagyunk a noteszgépekbe épített hangszórók minőségét illetően, de ez esetben kivételt teszünk, mivel többször is volt szerencsénk hallani a Qosmio gamer noteszgépbe szerelt rendszert. A Blu-ray filmezés miatt talán jobb lett volna a többhangszórós kiépítés, ám szerintünk így sem lesz panasza a P500 tulajdonosának.

A HDMI-kimenetre egyébként nem csak kijelzőt érdemes csatlakoztatni, hanem komplett házimozi rendszerek fogadására is készen áll. Ebben semmi meglepő nincsen, az ún. REGZA-Link funkció viszont egyedi megoldásnak fogható fel. Lényegében egy HDMI-CEC adatátviteli felületről van szó, mely révén elég mindössze egy távirányító a komplett Home Theater rendszer - beleértve a P500-as noteszgépet is - vezérléséhez. Hasznos megoldás azoknak, akik totál elkényelmesedve óhajtják élvezni a házi BD-élményeket.

A gép oldalán egyébként 3 darab USB 2.0-s portot, egy eSATA/USB kombó aljzatot és FireWire-kaput is találni. Szintén az alapfelszereltség része az ExpressCard nyílás, az 5 az 1-ben kártyaolvasó és az S/PDIF kimenet. A P500 természetesen támogatja a vezeték nélküli hálózati elérést - 802.11 b/g/n -, valamint fel van készítve a Bluetooth 2.1-es mobil eszközök fogadására is. Ha pedig netán elfogynának a Blu-ray filmek, akkor a beépített TV-vevő segítségével élhetjük túl unalmas óráinkat.

Ami a külsőt illeti, sötét eleganciába burkolózik a P500, fényes és matt fekete felületek váltják egymást a vázon, a teljes komorságot ezüst szegély töri meg. A teljes numerikus részt is tartalmazó billentyűzet mellé még egy érintésérzékeny multimédiás vezérlőpanel is befért, a touchpad pedig multi-touch kézi vezérlésre is befogható.

Tehát szinte minden kiderült a Toshiba Satellite P500-ról, az áráról viszont egyelőre hallgat a gyártó. A megjelenésről is csupán annyit tudni, hogy valamikor a negyedik negyedévben, pontos dátummal majd csak később szolgálhatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr411359246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása