Nesze neked, Blu-ray!

Olvastam az Index cikkét a Blu-ray-ről, mármint ezt: http://index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/2009/10/12/a_blu-ray_nem_luxus/ és kiborult a bili, legalábbis nálam.


Ez most komoly? A Gladiátor nem menti meg Blu-ray piacot? Vajon meddig gondolkoztak ezen a szenzációhajhász címen? Ez kb. olyan, mintha a DVD idején azt írták volna, hogy a Foxy Lady pornók megjelenése VHS után korongon nem lendíti fel a DVD piacot. Miért pont a Gladiátortól kéne várni a megváltást?! Nem törvényszerű, hogy ami majdnem 10 éve sikerült, az teljesen ugyanazzal a módszerrel most is sikerülni fog. Egyébként nem csodálkozok majd, ha a kutya sem veszi meg a Gladiátort Blu-ray-en, mert a hírek szerint gagyi lett a kép minősége -- legalábbis a külföldiek ezt állítják -- tehát Stern Gábor már tudhat valamit. Új filmek és gyorsabb megjelenés kell, más nem fogja fellendíteni a piacot. Kár azzal takarózni, hogy a külföldön megjelent korongokon nincs szinkron, mert sok esetben van és még így is hónapokat kell várni, mire felkerül a hazai boltok polcaira. Arról nem is beszélve, hogy az örök kedvenc filmek mellé külföldön nagyon durva, kézzel fogható extrák is társulnak, amiből persze idehaza semmit sem látnak a rajongók -- lásd például ezt a cikket.

Na, elemezzük tovább a cikket! Azt mondja, hogy alacsonyak az eladások. Hát persze, hogy alacsonyak! Ha odaállítjuk a magyar vásárlót a madaras teszkó húspultjához, hogy válasszon virslit, akkor inkább a kilónkénti 100 forintos, húst nem látott virslit fogja választani, nem az ízletes, minőségi, de drága frankfurtit. Mindezt csak azért, mert utóbbiból kevesebbet lehet venni ugyanazért a pénzért. Le kéne venni a szemellenzőt végre! A magyar vásárló rég nem a minőségre, hanem a mennyiségre hajt. Egy hatezer forintos Blu-ray árából kijön 6 darab ezer forintos, vagy 12 darab ötszáz forintos papírtokos és igénytelen DVD a bevásárlóközpontok turkálójából. Ezek után kinek kell Blu-ray?! Válság van, nem lehet "kéksugárlemezre" 6-7 ezer forintokat elszórni, amikor napi megélhetési gondok vannak a hazai háztartásokban, ilyenkor ne várjunk kirobbanó eladási adatokat, maximum javuló tendenciát és mérsékelt növekedést. Nem értem, miért görcsöl ezen minden héten a hazai sajtó?!

Idevágó és egyben kedvenc témám a HD felbontású televízók versus magyar vásárlók, akiknek lövésük sincs, hogy mit vesznek. Betérnek -- hova máshova -- kedvenc bevásárló központjukba, kiválasztják a legolcsóbb tévét, aminek nagy képátlója van és irány haza szobaantennán bámulni a Barátok köztöt meg a délutáni dentálhigiénés szakkört (mónikasó). Ehhez minek LCD- vagy plazma televízió?! Ja, hogy nem kapni mást...aztán persze rájönnek, hogy tulajdonképpen milyen szar képe van az új tévének, de eszükbe sem jut, hogy talán az SD adás a hibás, meg a DVD, merthogy a lejátszó is a "Tacskóból" van, tízezeré', felskálázni azt pedig nem tud. Sajnos hiába jók az LCD és plazma eladások, a hazai vásárlók legalább 70 százaléka soha nem látott saját tévéjén HD anyagot.


Most pedig tegyünk egy kis időutazást és emlékezzünk vissza a DVD meghajtók megjelenésére. Egy számítógépes lejátszó kezdetekben 70 ezer forint volt, amihez még kellett Hollywood MPEG2 dekóderkártya is. Ma már egy normális, extrákkal megspékelt asztali Blu-ray lejátszó kerül 70 ezer forintba, ami a mai fizetőeszközzel sokkal kevesebb, mint az akkori 70 ezer forint. Ennek ellenére a DVD-nek is sikerült teret nyernie, ma már uralkodó szabvánnyá vált és a VHS magnók már csak a pincében vagy a szekrényben porosodnak. Nyilván a DVD-hez hasonló siker vár a Blu-ray-re, de az árakat lejjebb kell szorítani, csak így lehet a hazai piacon jelentős eredményt elérni. A DVD is akkor robbant nagyot, amikor megjöttek az olcsó 10-20 ezer forintos lejátszók és az olcsó filmek, addig mindenki csak másolta és kölcsönbe adta a korongokat -- sokan pedig kikölcsönözték és lemásolták, vagy éppen lejátszójuk sem volt és letöltötték sbtsbstb. Amiért a Blu-ray lassabban fog picit terjedni, mint a DVD, annak az a nagyon egyszerű oka, hogy sokak szemében nincs akkora újító ereje, mint a DVD-nek a VHS után (könnyű kezelhetőség, gyors keresés stb), de képminőségben majdnem ugyanakkora az ugrás.

Hogy mit akarok ezzel mondani? Csupán azt, hogy a Blu-ray egyelőre egy luxuscikk (mint annak idején a DVD), amitől ne várja el senki, hogy azonnal rekordokat fog döntögetni, mert nem fog. A türelmetlenség nem old meg semmit! Ez egy hosszú út, aminek a technológia még csak az elején tart, egyszerűen csak időt kell adni neki!


Persze van itt még egy említésre méltó probléma: nincs normális hazai(!) HD tévéadás, az m1 HD pedig egyelőre csak egy rossz vicc. De nem is tudom mit várok az olyan csatornáktól, mint a RTL és TV2, amelyek a béna sorozatokon, agyvagdosott rossz filmeken és tehetségtelenkutató- illetve valóságtalan showműsorokon kívül sajnálja a pénzt a digitális átállásra is?!

Talán ha lenne HD adás napi szinten, a magyar tévénéző közönség minden nap látná a különbséget és a filmekből is a jobb (kép- és hang-) minőséget választaná, de amíg azt sem tudja, mi fán terem a HD, addig nehéz lesz előrébb lépni. Tapasztalat, hogy sokaknak még akkor sem tűnik fel a HD és SD kép közötti minőségbeli különbség, ha élőben prezentálom nekik. Sajnos, ez a szomorú nagy magyar igazság...

Ja, és ha már bevásárlóközpont és összefogás (amiből szerintem lehet valami), hozzájárulnánk ehhez mi is egy ötlettel: szerintem pont ezeken a helyeken kéne demózni a különbséget a DVD és a Blu-ray között egy roadshow keretében, hátha lesznek páran, akik meglátják a különbséget és egy lejátszóval plusz pár filmmel fognak távozni a kasszától. Szerencsére vannak hozzánk hasonló fanatikusok és szerencsések, akik már most élvezik a Blu-ray kristálytiszta és tűéles képét, miközben majd' egy kilowatt szaggatja a veséjüket a 6-8 hangfalon keresztül. Kívánom mindenkinek, hogy minél hamarabb legyen része ebben élményben, mert könnyen rabul ejti az embert.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr531446546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MrCain 2009.10.13. 13:57:46

Lehet siránkozni, hogy a magyar nem veszi meg a Blu-ray filmet mert drága, meg hasonló, de azért azt hadd jegyezzem meg, hogy én a napokban voltam az egyik fukar üzletben porszívót venni és ha már ott voltam az Angyalok és démonok BD-t is meg akartam venni, de olyat nem lehetett kapni csak DVD-t. Mire ezt konstatáltam már kikértem a porszívót a raktárból és nem volt pofám azt mondani, hogy bocs mégse kell a porszívó mert nincs Angyalok és démonok BD :)

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2009.10.13. 14:03:35

Szerintem is így megy ez...elmegy ez ember, vásárol, nézeget, ha megtetszik neki valami, akkor megveszi, vagy legalábbis megpróbálja:)

Alohamate 2009.10.13. 14:08:37

@MrCain: Hmm...én is szoktam Fukar üzletbe járni BD-vadászatra, de eddig még mindig volt megvásárolható készlet azokból a filmekből, amik premiernek számítanak. Előfordulhat persze, hogy nincs kirakott példány egy filmből. Ilyenkor érdemes megkérdezni az ottani eladókat, mert lefogadom, hogy hátul a raktárban bedobozolva van a filmből, csak épp nem vették észre, hogy elfogyott vagy lusták voltak kirakni.
Az tény egyébként, hogy bolttól függ, mekkora az áttekinthető kínálat. A Duna Plaza-ban elég kicsi a Blu-ray polc, míg a Pólus MM-ben 5-6 lépés míg az egyik végéről a másikra ér az ember. Na ott eddig mindig volt minden, amit szerettem volna megvenni. :)

MrCain 2009.10.13. 14:26:45

Hát azért van film amiről már a moziban eldől hogy meg lesz véve BD-n, az ilyenekre célzottan megyek, sőt ezeket legtöbbször megrendelem valahol és nem áruházban veszem meg.

MrCain 2009.10.13. 14:31:51

@Alohamate: Ez az ominózus eset a Mammutban volt és a film a bejárathoz volt kirakva míg a CD, DVD, BD illetékesek fülkéje az üzlet másik, átellenes oldalán volt. Valahogy nem volt kedvem átvergődni a szűk folyosókon porszívóval a kezemben, még a végén leverek valamit útközben és akkor tényleg drága dolog lesz a BD vásárlás :)

Alohamate 2009.10.13. 14:47:09

@MrCain: Valóban. Egy porszívó akár ölni is tud. :)))

Zincsilla 2009.10.13. 15:38:45

Mondjuk az indextől nem gyakran lehet látni nem szenzációhajhász írásokat, így már meg sem lepődtem rajta. Amúgymeg mióta átestem a BD tűzkeresztségen, nagyon nehezemre esik mást nézni :)

Alohamate 2009.10.13. 16:09:56

@Zinácska: mármint szűzkeresztségen? :)) Pedig hát ugyebár te még nem is Full HD-ban nyomod :)

rising dead 2009.10.13. 19:54:28

Amennyiben tényleg lesz karácsonyi akciózás a bd-k terén akkor tuti bezsákolok 6-8 kiadást, annak ellenére, hogy fullHD tévé és blu-ray házimozi vásárlás előtt vagyok még. A kiszemelt tévé az LG 32LH5000 (vagy 32LH7000), viszont a házimozi résznél meg vagyok lőve. A blogon nemrég "beharangozott" kishangfalas szett érdekelne, érdeklődtem, kábé 160-170 000-re van beárazva egy-két helyen, de megvárok belőle egy tesztet mindenképp, hogy miként is szólnak azok a pici hangfalak.

rising dead 2009.10.13. 19:56:40

Annyi kiegészítés, hogy más fórumokon is kardoskodtam már az 5000 Ft körüli bd-árakért. Nekem a hétezer picit soknak tűnik, 4990-ért már simán váltanék dvd-ről, szép folyamatosan. Remélem a Select be meri vállalni a dolgot karácsonykor... :)

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2009.10.13. 20:13:54

@rising dead: Volt nálam 32LH5000, valóban nem rossz gép, bár én most LED-es tévét vennék. Igaz, az még nem annyira olcsó játék, viszont ez a jövő (állítólag a gyártók hamar le fognak állni a CCFL csöves LCD-kkel és csak a LED marad).

Zincsilla 2009.10.13. 20:36:36

@Alohamate: Full HD kép és hang lenne az álmom, talán majd egyszer valóra válik ez is :)

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2009.10.13. 21:04:20

@Zinácska: Két HD Ready TV? Az már jobb is, mint a FullHD;)))

Dr.HD 2009.10.14. 12:06:41

Lehet gyorsabban elterjedne a Bluray ha nem 2* -3* drágább lenne itthon. Külföldről a MAGYAR hangsávos blurayt / a CEE disk eket / fele ennyiért megveszem szállítással.. amazonon 10- 20 dollárét már elég sok Br van.. itthon meg 6-8 000 ft.

Pl gladiátor :
www.blu-ray.com/movies/Gladiator-Blu-ray/4735/
www.xpress.hu/bluray/prod.asp?FILMAZ=11495&VID=066-570072346-9448352647450782
itthon 2* annyi. biztos drága a magyar hang rajta. ( mondjuk amazonoson nincs magyar hangsáv de azért lényeges különbség. )

MrCain 2009.10.14. 13:47:49

@Dr.HD: Nem tudom ti hogy vagytok vele de én a magyar szinkront hanyagolom a DVD és BD filmek nézésekor, az eredeti hang az esetek túlnyomó többségében sokkal jobb és nem csak a hangminőségre gondolok hanem a szinészek munkájára, lásd Joker hangja utánozhatatlan a Dark Knight-ban.

BDnél Amerika és Európa egy régióba tartozik egyáltalán? Bocs, ha butaságot kérdeztem :$

Dr.HD 2009.10.14. 17:03:49

Nem , amerika A vagy 1 es . Európa B vagy 2 es.
Mivel irtad hogy neked nem fontos a magyar hang, honnét rendelnél a magyar forgalmazótól aki 2-3* annyiért adja , vagy megveszed mondjuk amazonon ? Nemtudom forgalmazoknak tényleg ennyibe kerül e a BD vagy sem , de ha nem helyükben nem csodálkoznék a helyzeten.

MrCain 2009.10.14. 20:18:27

@Dr.HD: Megvenném mondjuk Amazonon, de
1.) Nem hinném, hogy le tudom játszani mert nem egyezik a régió,
2.) Nem hinném, hogy eljutna hozzám, mert a postán valaki tuti lenyúlná.

Ezen okok miatt marad a hazai forgalmazó...

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2009.10.14. 20:48:09

Hát, ha német vagy angol amazonról rendelsz, azt tuti viszik a hazai lejátszók is, mert egy régióban vagyunk, tehát rendelhetsz. Nálunk már járt Angliából hozott lemez és simán ment.

Alohamate 2009.10.14. 20:59:52

@Mr. Ray: az viszont kínos, ha az embernek A-s lejátszója van Magyarországon. :)))

MrCain 2009.10.14. 22:22:01

@Mr. Ray: A magyar posta még akkor is útját állja a dolognak és az a nagyobbik probléma a 2-ből.

Gabci79 2009.12.25. 20:46:49

Sziasztok!
Megvan valakinek a Valami Amerika 2 Blu-Ray?
Én megkaptam karácsonyra, de ebből visszavitel lesz, ugyanis:
- a kép 1080p 24Hz helyett 1080i 50Hz
- a boritó szerint 5.1DD és DTS magyar hang van rajta. A valóságban DD 2.0 és LPCM 5.1.

Ez se fogja elősegíteni a Blu-Ray terjedését, ha ilyen bakikat tesznek a gyártásnál és szívatják a népet.

muzsikpeti 2009.12.30. 14:55:31

@Gabci79: Én is kaptam egy valami amerika 2 blu-ray-t, ami szintén ilyen hiányosságokkal rendelkezett, szerintem ez fálháborító. Ez átverés!!!
Én már vissza is vittem.

süti beállítások módosítása