Térhatású Blu-ray a CES-en

A mai nappal véget ért a las vegasi CES 2010, aminek legnagyobb durranása kétségkívül a 3D volt, amit minden nagy gyártó bemutatott, köztük az LG is. Mivel (valljuk be) a Blu-ray meglehetősen lassan és nehézkesen terjed, a 3D nagy lökést adhat majd a formátumnak, de ez a jóslat minden bizonnyal csak 2011-ben válhat valóra -- vagyis inkább azt mondanánk, hogy a tömeges elterjedés 2011-ben várható. Szerencsére a formátumról senki sem mondott le, sőt (az LG-t kivéve) minden 3D-s kijelzőt gyártó vállalat elkészült -- és be is mutatta -- saját 3D-s tartalmat támogató lejátszóját. Amennyiben a 3D beválik, a DVD jelentőssége és a DVD-s tábor erősen megcsappanhat, hiszen az eredeti 3D-s tartalmak egytől-egyig HD formátumban lesznek csak elérhetők. Ennek pontosan azokban az országokban lesz jelentősége, mint hazánk, ahol jelenleg a hazai kábel- és tartalomszolgáltatók nincsenek felkészülve jó minőségű on demand HD tartalmak szolgáltatására -- amihez nem árt igazán gyors internetkapcsolat sem. Persze mindez még addig változhat, de itthon még a digitális átállás is meghaladja a képességeket, hát akkor majd a 3D bevezetése...de jelen posztunk most nem erről szól, tehát ugorjunk!
 

Természetesen vannak gyártók, akik már most kísérleteznek a 2D-3D konverzióval, kérdés, hogy mi fog kisülni belőle, ám gyanítjuk, hogy maximum annyi, mint az SD-HD felkonvertálásból -- de lehet, hogy még annyi sem. Természetesen azt sem szabad elfelejteni, hogy a 3D-hez nem csak 3D kompatibilis lejátszóra, hanem tévére is szükség lesz, kíváncsi leszek, hogy emiatt hányan fogják 3D "kedvéért" lecserélni nemrég drágán vásárolt LCD- vagy Plazma készülékeiket. Arról se feledkezzünk meg, hogy a jelenlegi technológiai megvalósítások még mindig megkövetelik a "segédeszközöket", mint például polarizált lencsés szemüveget, míg a szemüveg nélküli megoldások gyerekcipőben járnak, ami ismét bebizonyosodott a CES-en.


Ami még a Blu-rayt illeti, lesznek változások, például lesz beépített merevlemezes BD lejátszó, megvalósul az 1.4-es HDMI szabvány támogatása, várhatóan gyorsabbak lesznek a lejátszók (állítólag a Panasonic gépe teljesen kikapcsolt állapotból mindössze 16 másodperc alatt jut el a főcímig) no és a CyberLink PowerDVD új változata már 3D kompatibilis lesz. Kell ennél több?

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr281663828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása