Gordon Gekko, az örök rohadék visszatért

Eddig úgy voltam vele, hogy Blu-ray lejátszó meg 110 centis képátló csak az olyan székbe szögezős popcornmozikhoz kötelező, mint a Gladiátor meg a Resident Evil 3. Vagy ha életnagyságú, bikinis Jessica Albát akarunk nézegetni két órán keresztül. Amikor az InterCom egy hónapja kiadta a Tőzsdecápákat, a kultfilmet, amit mindenki minimum tízszer látott az elmúlt 20 évben a tévében, azt hittem, ez most egy vérszegény áprilisi tréfa.

 

Nem az. 4:3-as helyett 16-9-es képarányban, Full HD minőségben látni Gordon Gekkót, a filmtörténet legvagányabb szemétládáját (na jó, csak a második legvagányabb Darth Vader után) legalább akkora flash, mint mikor a rongyosra játszott videókazik helyett először néztük dvd-n a Die Hard-trilógiát!

A sztorit mindenki ismeri, úgyhogy most csak egy gyorstalpaló jön azoknak, akik az elmúlt 20 évet egy másik bolygón töltötték. Bud Fox (Charlie Sheen), a közepesen tehetséges bróker a könnyű és gyors pénz reményében beáll szárnysegédnek a Wall Street csúcsragadozójához, Gordon Gekkóhoz (Michael Douglas). Bud megfigyeli, kihallgatja és meglopja a konkurenciát, az így nyert tisztességtelen előnnyel pedig megszerez mindent, ami addig nem volt neki: drága öltönyöket, pénzhegyeket, luxuslakást kilátással New York elitnegyedére, és bónusznak még Gekko egyik random bombanőjét, Daryl Hannah-t is.

Ám amikor Budnak a saját apja repülőgépszerelő cégét kellene felszámolnia a még nagyobb zsozsó reményében, rájön, hogy végig a rossz oldalon állt, és egy csomó fura pénzügyi manőverrel kicsinálja Gekkót. Klasszikus recept: a lelkes tanítvány kezdetben bálványozza a gonosz mestert, aztán ellene fordul, erről szól az összes nindzsafilm és Star Wars-epizód. A filmvégi Fox-Gekko bunyónál különösen szembetűnő a hasonlóság a Jedi visszatér zárójelenetével: ott Vader lehajítja a Császárt a reaktorba, hogy megmentse a fiát, itt viszont Vader/Bud Fox az apján segít, ő pedig börtönbe vonul.

Igazi pótapakereső apa-fiú film ez, amiben minden családi jelenet tökéletesre sikerült, hiszen ténylegesen is egy színész apa és a színész fia alakítja Foxékat. Az öregebbik Sheen kiakadása a fiatalra valami egészen elképesztő a liftes jelenetben, ahol a klausztrofób térben szinte tapintani lehet 22 év összesűrűsödött „Charlie, te azt hiszed, a színészet csak a kokóról meg a csajokról szól, keress inkább egy tisztességes munkát, ha már apádnak nem sikerült!”-jellegű családi balhéját.

De hiába a két Sheen brillírozása, ezt a showt Michael Douglas lopta el. Fogalmam sincs, hogy élt a fickó a Tőzsdecápák előtti 43 évben, de Gordon Gekkót olyan hideg precizitással formálta meg, mint akinek már gyerekkorában is 12 éves skót whiskyt és kubai szivart csomagoltak tízóraira, és a megunt arany Rolexeit együtt dobták ki a kinőtt ruháival. Abszolút megérdemelte az Oscart.

Gekko karakterén keresztül nosztalgikus képet kaphatunk arról is, mi számított menőnek a 80-as évek milliárdosainál. A dolgozószobák elmaradhatatlan gépei, az AT&T PC 6300-asok láttán alighanem minden geek szeme könnybe lábad, Gordon féltéglányi csodamobilja pedig ma már csak egy múzeumba való, gáz retrócucc, nem csoda, hogy még a 23 évvel később játszódó Tőzsdecápák 2-be is belerakták, poénból.

A Blu-ray kiadás képminőségére összességében nem lehet panasz, bár néhány jelenet elég halvány maradt a karcmentesítés után, ott rá lehetett volna még menni valami színmélység visszaállító szoftverrel (ebből a szempontból nálam még mindig a James Bond-filmek felújítása az alap). A hangon már joggal akadhatnak ki a hardcore házimozisok: míg az angol sáv brutális dts, a magyar csak 5.1-es, és mellé még halk is. Mondjuk engem bőven kárpótolt, hogy Dörner György lett szokás szerint Michael Douglas hangja, és nem valami szinkronos gyorstalpalóról kiszédült nímand.

Extrák tekintetében is elég jól el lett látva a korong. Van itt bevezető és audiókommentár Oliver Stone-tól, meg kimaradt jelenetek és így készült videó, csak sajnos magyar felirat nélkül. Pedig tényleg érdekesek a háttéranyagok (kivéve A Tőzsdecápák és a tőzsde világa dokut, hát könyörgöm, kit érdekel 40 percnyi angol blabla arról a tőzsdei szakzsargonról, amit már a film alatt sem értettél???) Kiderül például, hogy az eredeti befejezésben Charlie Sheen és Daryl Hannah összejöttek volna a végén, és együtt mennek be a tárgyalásra, de ezt végül a rendező elvetette. Maradt az életszagú befejezés: ha lebuksz a stiklieiddel, bukod a pénzéhes bombacsajt is.

A Tőzsdecápák Blu-ray kiadását az xpress.hun vásárolhatod meg.


Lemez adatok
 

Játékidő:
moziváltozat: 126 perc

Kép: 1080p

Hang:
DTS 5.1 - magyar, spanyol, portugál, cseh, lengyel, orosz, török
DTS+D - angol
DTS - orosz

Felirat: angol, bolgár, cseh, görög, horvát, japán, kínai, koreai, lengyel, orosz, portugál, román, spanyol, szlovén, thai, török

Extrák:

  • Audiokommentár a rendező, Oliver Stone közreműködésével
  • Oliver Stone bevezetője
  • Dokumentumfilm - A Tőzsdecápák és a tőzsde világa
  • Dokumentumfilm - A pénz nem alszik: Így készült a Tőzsdecápák
  • Kimaradt jelenetek Oliver Stone választható audiokommentárjával
  • Előzetes

  


Gladiátor (Wall Street, 1987)

Műfaj - dráma

Rendezte - Oliver Stone

Szereplők:
Michael Douglas (Gordon Gecko)
Charlie Sheen (Bud Fox)
Daryl Hannah (Darien Taylor)
Martin Sheen (Carl Fox)
Terence Stamp (Sir Larry Wildman)
Tamara Tunie (Carolyn)
Franklin Cover (Dan)
Chuck Pfeiffer (Chuckie)
Sean Young (Kate Gekko)
Leslie Lyles (Natalie)
Saul Rubinek (Harold Salt)


A film története: Gordon Gekkónak (Michael Douglas) semmi sem drága, semmi sem értékes és csupán egyetlen dolog érdekli: a siker. Egy fiatal, nagyra törő brókerben (Charlie Sheen) felismeri ugyanezt a tulajdonságot és tanítványául fogadja őt. Bud Fox pedig mindent megtenne, hogy elleshesse a győzhetetlennek tűnő tőzsdemágus titkait. Eladja neki a lelkét. És mit kap cserébe? Ő azt hiszi, a boldogságot.

Szerintünk: (4/5)
Szerintetek: (4/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr441979867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása