LG HB45E 2.1 kompakt Blu-ray házimozi teszt

Az LG majd egy hónappal ezelőtt mutatta be 2.1-es Blu-ray házimozi rendszerét, aminek különlegessége az elforgatható front hangfalak. Kíváncsian vártam, hogy mire képes az új rendszer, mivel korábban az LG 5.1-es HB945PB rendszerét már volt szerencsém alaposan nyúzni és akkor meglepően jó tapasztalatokkal fejeztem be a tesztet. Persze sosem voltam nagy kompakt rendszer rajongó, de meg kell vallani, hogy egyes gyártók bizonyos modelljei nagyon jók arra, amire kitalálták: ez pedig az otthoni mozizás.



A cikk még nem ért véget! Folytatás lapozás után...


Persze ezek a gépek tudnak egy rakás más funkciót, többek között rádiótuner is van bennük, plusz lehet minden egyéb módon zenélésre fogni, de valahogy ezen a téren nem tudják azt nyújtani, amit várnánk, vagy legalábbis én elvárnám. Ennek oka főként az erősítőben keresendő, de hát a PWM erősítőket nem is zenére találták ki elsősorban...na persze a drágábbnál drágább többcsatornás házimozi erősítőket is kenterbe veri bármilyen olcsóbb sztereó erősítő, de azért ezek még így is messze jobban teljesítenek e téren, mint a kompakt rendszerek -- ettől függetlenül nem mondom, hogy zenére alkalmatlanok ezek a szettek.


Kívül-belül...

No, de kissé elkanyarodtunk a témától. Tehát a kompakt rendszer alapvetően mozira van kihegyezve, éppen ezért én is ezt a vonalat próbáltam meg elsősorban letesztelni a HB45E esetében. Ami a külsőt illeti, a fekete szín ezüst berakással nagyon jól néz ki, de a képek alapján sokkal nagyobb hangfalakat vártam, az állandó rendszerem elemét alkotó álló JBL hangfalak mellett hirtelen kicsinek tűntek. A formaterv amúgy tetszetős, de felmerül a kérdés, hogy a hangfalakat a padlóra vagy valami olyan alkalmatosságra helyezzük, amivel magasabbra kerülhetnek? Sajnos a talp fix, nem leszerelhető (ráadásul a hangszórókábelekt is ide kell csatlakoztatni), így a falra szerelés is kizárva, így maximum valamilyen polcos megoldás jöhet szóba. Én a teszt idejére a padlóra helyeztem a hangfalkat...



Mint említettem, a front hangfalak forgathatók, pontosabban csak a fölső részük, ennek hála lehetőség van egy kis tér kialakítására és a hangok precízebb pozícionálására, ám ez teljesen egyedi és szobafüggő, minden esetre érdemes lehet tekergetni picit. Az oldalt elhelyezett hangszóróval, de elülső reflexnyílással ellátott mélyláda passzív, tehát a meghajtásáról gondoskodó erősítő nem a ládában, hanem a lejátszóban, vagyis központi egyégben kapott helyet, akárcsak a front hangfalak erősítője.



Apropó, központi egység...a beépített Blu-ray meghajtó nem tálcás-, hanem slot-in rendszerű, amire azért van szükség, mert a központi egységet úgy alkotta meg az LG, hogy állítva kelljen elhelyezni, ugyanis a kijelző és a gombok elhelyezése határozzák meg az irányt.



Persze fektetve is elhelyezhetjük, ha nincs más lehetőség, de akkor az előlapi kijelző is el lesz forgatva, míg a vezérlőgombok oldalra kerülnek. Utóbbi persze nem annyira lesz zavaró, mivel az esetek 99 százalékában a távkapcsolót fogjuk használni, ami csak úgy roskadozik a rárakott gomboktól, viszont szinte mindent közvetlenül elérhetünk róla.



A lejátszó hátulján HDMI és kompozit kimenet, két darab optikai S/PDIF optikai valamint egy sztereó RCA (AUX) hangbemenet, vezetékes RJ-45 hálózati csatlakozó (Wi-Fi nincs!), IPod dokkoló csatlakozó (dokkoló és kábel a dobozban mellékelve) és rádióantenna csatlakozó található. Természetesen ide került a hangszórókábelek csiptetős csatlakozósora is, illetve a beépített ventilátor szellőzőrostélyai -- szerencsére nem hallottuk működés közben. Persze az elmaradhatatlan USB portot is megkapjuk, azonban ezt az előlapon kell keresni. Ami továbbra is nagy hiányosság, hogy nincs semmilyen plusz képbemenet, így külső forrást íly módon nem tudunk csatlakoztatni hozzá.



Bekapcsolás után...

...ismerős menü fog a szemünk elé tárulni, gyakorlatilag ugyanazt az újfajta animált menüt kapjuk, amivel a BD570-nél már találkozhattunk, tehát ezzel kapcsolatban újat nem tudok mondani. Szép, könnyen kezelhető, a beállítások és szolgáltatások tekintetében is rendben van -- és ugyanúgy megkapjuk a netes dolgokat, mint YouTube, Picasa, AccuWeather, valamint lejátszás közben a GraceNote és BD Live, mint az 570-esnél, csak épp Wi-Fi nincs. Természetesen, mivel van hálózati csatlakozás, nem csak BD Live szolgáltatás, hanem DLNA is van, plusz kapjuk a szokásos Nero szoftvert is.



A BD és DVD lejátszás eredeti lemezekkel zökkenőmentesen történt, ezt már megszoktuk a gyártótól. Az USB porton keresztül (ami egyébként mindenféle USB-s eszközt megevett, természetesen NTFS-re formázva is) lejátszható formátumokat is próbálgattam és ahogy várható volt, a WMV és QuickTime kivételével mindent lejátszott.


Szóval a végére maradt a hangzás...a tesztelésnek ennek a részét most szándékosan nem a tuner behangolásával és zenék lejátszásával kezdtem, hanem belecsaptam a közepébe és filmeket tettem be a meghajtóba. Hát, hogy mást ne mondjak, meglepődtem, pedig még a bejáratáson sem voltam túl. Nem babráltam a manuális vagy előre beállított hangszínekkel (Bypass módot használtam), ennek ellenére tisztán, erőteljesen és határozottan "mozisan" szólt a HB45E -- mellesleg a hangerőt is lehetett neki adagolni épeszű keretek között. Erre szükség is lesz néha, mivel a többcsatornás filmeknél a beszédet közvetítő középső csatorna hangja a 2.1 lekeverés során mindig halkabban szólal meg a front csatornákon.


A sztereó zenelejátszással kapcsolatban sajnos nem tudok szuperlatívuszokban nyilatkozni, hiába mindenféle EQ beállítás, érződik a digitális technika azon hátránya, ami a zenei hangzás kárára megy. Természetesen a helyzet nem katasztrófális, háttérzenére és általános zenehallgatásra teljesen megfelelő a HB45E, de ne ezzel mutogassuk audiofil zenegyűjteményünket a vájtfülű ismerősöknek.


Az LG HB45E teljesen jól ellátja azt a feladatot, amire elsősorban kitalálták, kompakt méretének hála pedig elfér még a legkisebb szobákban is. Hátránya az ár: a 139990 forintos vételárat kicsit magasnak tartom, mert ennyiért már beszerezhető egy teljesen komplett, márkás 5.1-es szett, különálló erősítővel (ami képes a HD hangok dekódolására és rendelkezik egy rakás bemenettel, köztük 1.4-es HDMI-vel), kompakt méretű hangszórókkal és különálló Blu-ray lejátszóval. Mindezt csak szemléltetés végett írtam le, hiszen akinek nincs lehetősége elhelyezni egy különálló egységekből álló rendszert és hat hangszórót, annak ez nem opció és mindenképpen csak egy olyan kompakt megoldás jöhet szóba, mint a HB45E.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr292064106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása