LG 47LD950 teszt - 3D passzív szemüveggel

 A 3D TV-k között böngészve feltűnhet, hogy a gyártók zömmel az aktív szemüveges (active shutter) technológiát részesítik előnyben. Fel-fel bukkannak azonban alternatívák, az LG kínálatában ilyen a 47LD950, mely polarizált passzív szemüveget használ – hogy ennek milyen előnyei és hátrányai vannak, az tesztünkből kiderül.

Ránézésre egy szokásos nagy képernyős tévének hat az LG 47LD950, normális designnal, fekete burkolattal, a kikapcsolt képernyő szokatlan árnyalata, jellege sejteti, hogy itt polarizált felületről van szó. A hátoldalon három, a süllyesztett oldalpanelon még egy HDMI csatlakozás kapott helyet. Nem hiányzik a komponens csatlakozó csoport sem, ott a sztereo hang bemenet, sőt a PC csatlakozás kedvéért VGA (RGB) képi bemenetet és jack hang bemenetet is kiépítettek. Ha DVI csatlakozású PC-nk lenne, annak jelét érdemes az első, erre a célra jelölt HDMI aljzatba illeszteni. Két Scart csatlakozó révén illeszthetők az olyan régebbi, standard felbontású szórakoztató elektronikai eszközök, mint pl. a DVD lejátszó.

 

Képminőség

 

A mai trendektől eltérően a 47LD 950 még CCFL háttérvilágítást használ, ennek egyenletessége tekintetében teljesen átlagos eredményt produkál. Talán a polarizált felületű képernyő miatt a kontraszt nem volt olyan jó, mint amit a mai LCD készülékektől megszokhattunk, legalábbis ha nem teljesen szemből néztük a képet, akkor a sarkok irányában kivilágosodni látszottak a sötétebb árnyalatok. Az IPS panel természetesen Full HD felbontású, jól beállítható, színei természetesek, oldalról nézve sem torzulnak. 

Megfelelően skálázza fel a készülék a standard felbontású anyagokat. Sok finombeállítás áll rendelkezésre, köztük az élesítés is, ami segíthet „pengébb” képet előállítani, érdemes próbálgatni.

A mozgások folytonosságát valóban javítja a 200 Hz-es képfrissítés – sokan túl folyamatosnak tartják ilyenkor az eredményt (bármelyik készülékről legyen is szó), de szerintünk sokat ad a képminőséghez és ilyen képméret mellett különösen indokolt bekapcsolva tartani. Biztosított a 24p támogatás is. 

A magyar nyelvű menüben minden finomhangolható a képpel és a hanggal kapcsolatban is és persze vannak színprofilok is, érdemes is őket igénybe venni.

Adott több fokozatú energiatakarékos üzemmód, mely automatára is állítható – ekkor azonban nem tudhatjuk, milyen képet is kapunk majd. Emellett még engedélyezhetjük az OPC-t, ezzel szintén a készülék és a környezeti megvilágítás kezébe adva a háttérvilágítás szabályozását. 

Koncertfilmek kedvéért érdemes a beépített, viszonylag kis hangszórókat kiváltandó saját hangrendszert használni. Tévézéshez és nem túl hatásvadász filmekhez azért a belső rendszer is megfelelő. A menüben kérhetünk automatikus hangerő szabályozást, állítható a magas, a mély, a balansz és SRS TruSurround XT effektust is kérhetünk. A hang menüben a „Tiszta hang II” pont nem egy koncertfilm sorozat második epizódja, hanem a beépített zajszűrő, amire digitális jelforrás esetén bizonyosan nem lesz szükségünk.

 

3D, lehetőleg távolról

 

A legtöbb gyártó aktív szemüveges 3D TV készülékeket dob piacra, az LG termékpalettáján is találunk ilyet. Ezek a készülékek felváltva vetítik a bal illetve jobb szemnek szánt képeket és infra jellel vezérlik az LCD szemüveget (ez ettől lesz aktív), ami megfelelő ütemben kitakarja az adott szemet, ha épp a másik szemnek szánt látvány van a képernyőn. A módszer előnye, hogy mindkét kép lehet teljes (Full HD) felbontású, hiszen úgyis felváltva kell megjelenniük. Hátránya, hogy gyors képpontokat igényel, hiszen gyakran kell képet váltani – ennek eredményeként lassúbb LCD tévéken már észrevehető szellemkép fordulhat elő, elősejlik a másik szemnek szánt látvány. Orvosilag egyelőre arról sem hallani semmit, hogy mennyire terheli meg a szemet és az agyat az erőteljes villogás mellett az, hogy a két szemnek szánt kép nem egy időben, hanem fél képváltás periódussal eltolva jelenik meg. Mellesleg az aktív LCD szemüvegek elég drágák is. 

Olcsó és könyű az LG passzív 3D polárszemüvege

 

Az LG 47LD 950 tervezői más róla tettek. Itt a váltakozó irányban polarizált képernyő és az ennek megfelelően polarizált szemüveg garantálja, hogy minden második sort a bal szem, minden első sort pedig a jobb szem lát. A rendszer előnye, hogy olcsó a szemüveg és feleannyi képváltást kell csak produkálnia a tévének, illetve egy időben ér a szemekhez a nekik szánt látvány. Hátrány, hogy a Full HD felbontású panel függőleges irányú felbontása 3D módban felére esik vissza, azaz csökken a részletesség. Speciálisan ennek a tévének a sajátossága, hogy – talán HDMI 1.4 hiányában – nem képes teljes felbontású képeket (Full frame) felváltva, azaz dupla sűrűséggel fogadni, megbízhatóan csak az egy teljes képen belül egymás mellé illesztett (side by side) látványokat tudja értelmezni. A side by side azonban elfelezi a vízszintes felbontást is, így végül 3D-ben a Full HD részletesség negyedével kell beérnünk. Ez még mindig jobb, mint a standard TV vagy DVD, de mindenképpen veszteség, ami statikusabb jeleneteknél feltűnhet.

 

Kárpótlásul 3D módban is korrekt színeket kapunk és a térhatás kicsit erőteljesebbnek tűnik, mint az aktív szemüveges készülékeknél, ugyanakkor a rendszer érzésünk szerint sokkal kevésbé fárasztja a szemet – talán mert egy időben látja a két szem "majdnem" ugyanazt. Érdemes pontosan szemből és legalább 3 méterről szemlélni a 3D mélységeit, hogy a kép minden pontján megfelelően élvezhető legyen a kontraszt.

 

Tuner, extrák

 

 

Analóg és DVB-T csatornákkal próbáltuk ki a tévét, mely sikerrel be is hangolt mindent. A beépített CI olvasó segítségével – egy Conax dekóder kártya és MinDigTV Extra előfizetői kártya birtokában – nyitott az út a fizetős DVB-T adások irányába, tesztünk során ezekkel is simán elboldogult a 47LD950. Hazai beállításokkal nincs DVB-C keresés, de ha valaki más országot választ, akkor ennek sincs akadálya – van olyan szolgáltató, akinek kódolatlan az adása, így azt extra kártya beszerzése nélkül élvezhetjük.

 

Az LG általában a megszokottnál lényegesen használhatóbb médialejátszót épít készülékeibe. A 47LD950 hivatalos formátum támogatása igen bőséges és szerepel rajta a közkedvelt MKV konténer is, de sajnos a tesztek után kicsit mérséklődött lelkesedésünk. Egyes MKV állományokat nem hajlandó felismerni, a H.264 képsáv kodek verziójától függően – ha sikerült is megnyitni, a DTS hangsáv mindenképpen némaságba burkolódzik és belső feliratokat sem tudtunk használni. Szépen kezeli viszont a készülék az AVI konténert (DivX, Xvid kódolással) és a külső felirat állományokat (SRT-t próbáltunk, de a listán ott az SMI, SUB, ASS, SSA, TXT és PSB is), még a magyar ékezetes betűk is korrekt módon megjelennek.

MP3 lejátszó és JPEG képnézegető bővíti még a multimédiás képességek palettáját. Az MKV kompatibilitás hiányossága ellenére a TV még így is többet tud a szokásosnál, már ami a lejátszást illeti..

Az aktív szemüveges megoldásoknál kevésbé szemerőltető és plasztikusabb képe ígéretessé teszi a tesztkészüléket, egyelőre inkább mint úttörő darabot. Utódmodelljei sikerre számíthatnak a későbbiekben, ha a kontraszt gyengeségett és főleg a kis felbontást problémáját sikerül majd megoldani. Érdeklődve várjuk a folytatást.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr572434579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása