3D Blu-ray aktív szemüveggel 1.rész: LG BX580 + LG 55LX9500

Két olyan eszközt vettünk górcső alá, amelyek kiválóan együttműködnek, de mégis külön-külön megvásárolható termékek, ezért aktív szemüveges 3D tesztünket két részre bontottuk. A későbbiekben így könnyebb lesz kiigazodni a cikkek között.



MorGorilla nemrégiben tesztelte a passzív szemüveggel használható LG 47LD950 LCD tévét és leírta, hogy mi fán terem a 3D megjelenítés. Most gyorsan vegyük át mégegyszer az aktív típusra vonatkozó részt, aztán folytassuk az LG BX580 asztali 3D Blu-ray lejátszó részletes teszjével. Kezdjük azzal, hogy a régebbi tévékészülékek miért nem képesek a 3D-s képet megjeleníteni.

A térhatású kép előállításához másodpercenként 100-120 vagy 200-240 kép megjelenítésére alkalmas kijelzőre és elektronikára, emiatt pedig alacsony válaszidőre van szükség, hogy csökkenjen a crosstalk effekt. /Crosstalknak (áthallásnak) nevezzük azt a jelenséget, amikor az egyik szem részben látja a másik szem számára is vetített képet, aminek eredménye olyan, mint a szellemkép, ami képes teljesen elrontani a 3D hatást./ A régi kijelzők erre natívan nem képesek, még akkor sem, ha mondjuk 600 hertzesek -- ugyanis ez esetben csak alpixelek frissítéséről van szó -- illetve nincs meg az az elektronika sem, ami szinkronba hozza a megjelenített képet a szemüveggel. Az active shutter technológia lényege ugyanis a szemek, pontosabban a látás és ebből adódóan az agy átverésén alapul. A kijelző a jobb- és bal szem számára más-más képet jelenít meg felváltva, míg a szemüvegbe épített elektronika feladata, hogy a jobb szem csak a jobb szem számára, míg a bal szem csak a bal szem számára vetített képet láthassa. Ennek az elektronikának az alapját szemüveg LCD-ből készült lencséi jelentik, melyek blende módjára takarják el a jobb- és bal szemet a megfelelő időben. Az időzítésről részben a tévé, részben pedig a szemüveg gondoskodik: az infravevővel ellátott szemüveg számára a tévé küldi a szinkronjelet a kávába épített infra egységen keresztül, ami ennek a vezérlőjelnek megfelelően takarja el a megfelelő lencsét (ha valamilyen oknál fogva fordítva takarná el, akkor az korrigálható a menüből). Az LCD és az infravevő egyaránt energiát igényel, tehát a szemüvegben gombelem vagy akkumulátor található -- utóbbi USB kábelen keresztül tölthető -- amelyek kb. 100 filmet bírnak ki szuflával, tehát erre nem lehet panasz. Mint jól látható, az aktív szemüveg jóval bonyolultabb, mint a passzív polarizált lencsés szemüveg, ezért az ára is jóval magasabb -- ez akkor érdekes, ha kettőnél egyszerre többen akarnak egy filmet nézni, ugyanis a plusz szemüveg plusz költséget jelent.
 

Térjünk vissza a kijelzőkre és a crosstalkra még egy pillanat erejéig, mert a 3D megjelenítés LCD- és plazma kijelzőn egyaránt elérhető. Utóbbiról kijelző típusról köztudott, hogy válaszide jóval alacsonyabb, mint az LCD-é, ami a 3D szempontjából előnyösebb, hiszen a magasabb válaszidő erősíti a Crosstalk effektet. A 3D szempontjából nézve további hátránya az LCD-nek, hogy a válaszidő csökkentésére a gyártók az overdrive technológiát alkalmazzák, aminek mellékhatása szintén a szellemkép, tehát ez még jobban felerősíti a crosstalk hatást. Noha az aktív szemüvegggel megvalósított 3D megjelenítés (pontosabban a lencsék nyitása-zárása miatt jelentkező vibrálás) annál kevésbé fárasztja a szemet, minél több képkockaváltás történik egy másodperc alatt, a crosstalk miatt azonos válaszidő mellett nem túl előnyös megoldás a képkockák számának további növelése, hiszen az még tovább erősítené a crosstalk jelenséget.

 

A teszthez használt Cloudy with a chance of meatballs 3D (azaz Derült égből fasírt) Blu-ray kiadvány borítója is térhatású, ami alaposan megnehezítette a fotózást

A 3D megjelenítéshez szükség van még az 1.4-es HDMI ki- és bemenet meglétére, ugyanis csak ennek az interfésznek a sávszélessége elegendő ahhoz, hogy képes legyen egyetlen kábelen átvinni a megduplázódott képi adatmennyiséget és a nagyfelbontású hangformátumo(ka)t. Bizonyos lejátszókon két HDMI kimenet is megtalálható arra az esetre, ha a HDMI bemenettel ellátott erősítő csak az 1.3-as specifikációt támogatná. Ez esetben az egyik HDMI-t a 3D tévéhez, a másikat pedig az erősítőhöz kell csatlakoztatni -- persze ezzel a módszerrel kép nem megy át az erősítőn, de ez egy kiváló kompatibilitási megoldás arra az esetre, ha csak HDMI 1.3 erősítőnk van (legalábbis sokkal jobb, mintha emiatt kéne új erősítőt vásárolni).


A forrás: LG BX580
A gyártó sokadik asztali lejátszóját vehettük kézbe, de ez az első, mely a 3D tartalom lejátszására is alkalmas, ezért alapos tesztnek vetettük alá. Mivel egyből két BX580 lejátszót vizsgálhattam meg, kezdeném a különbségekkel és a tanulságokkal. Ezt azért is fontosnak tartom, mert több olyan levelet is kaptam, amiben újból és újból előkerül a külföldről beszerzett lejátszó kérdése.

Az egyik lejátszó egy magyar piacról származó, magyar menüs, míg a másik Európa más piacaira szánt változat volt. Utóbbiban nem volt magyar nyelv, csak a szokásos angol-német-olasz stb, tehát akinek fontos a magyar menü, az csak olyan lejátszót vásároljon, amit direkt a hazai piacra szántak. NetCast funkciókban nem volt különbség, tehát a YouTube, Picasa és AccuWeather egyaránt megtalálható, illetve a Gracenote is megfelelően működött. Ami viszont egyértelműen a hazai lejátszó mellett szól (a könnyebben érvényesíthető garancián felül), az a firmware frissítés: a külföldi készülék sokkal lassabban töltötte le a szoftvert, mint a magyar készülék, ráadásul csak a sokadik próbálkozás járt sikerrel -- nyilván egy frissítéseket tartalmazó szerverről töltötte le a szoftvert, mint a magyar készülék. Az USB-ről történő frissítésnél nem tapasztaltunk különbséget.
 

BX580 kívül
A BX580 külsejét tekintve könnyen beilleszthető az eddigi lejátszók sorába. Vékony fekete "doboz", műanyag lehajtható előlap, mely mögött megtalálató a tálca, a kijelző, a vezérlőgombok (play, stop stb) valamint az USB bemenet. A power és eject gomb nem csak az előlap lehajtásával érhetők el, hanem szemből nézve a készülékház közepénél pontosan az előlap felett is hozzáférhetők.


Ezt leszámítva mindenhez le kell hajtani az előlapot tehát a tálcához is csak úgy férünk hozzá, ha az előlapot kinyitjuk (ha zárt előlappal nyitjuk a tálcát, akkor az az előlapot is kinyitja). No persze, ha kéznél van a BD570-nél megismert távirányító, akkor az előlapi gombokra nem lesz szükség. A kijelzőt jobbról és balról állapotkijelző fények határolják, melyek sajnos csak kéken tudnak világítani, nem úgy, mint a BD370 esetében, ami attól függően változtatta a színét, hogy CD, DVD vagy BD lemezt helyeztünk be.


 

A készülék hátulja nyilván sokkal többeket érdekelhet, viszont meglepetéssel nem tudunk szolgálni: egy darab HDMI 1.4, Ethernet, coax, optikai, kompozit, komponens és sztereó RCA. Nincs tehát plusz HDMI az erősítőnek és 8 csatornás analóg kimenet, csak a legszükségesebbek.
 


 

BX580 belül
Túl nagy trükkök itt sincsenek, a BX580 képes a hagyományos PAL felbontású képek feljavítására, a 24p megjelenítésre, DTS-HD, DD Plus és DD TrueHD dekódolásra és a hálózat+internetelérés révén BD Live illetve DLNA-CIFS duó sem maradt le a listáról. A BD Live-hoz a készüléknek nincs saját belső memóriája, ezért USB tároló szükséges hozzá, abból is legfeljebb FAT32-re formázott. Szerencsére ez csak és kizárólag a BD Live-nál van így, egyébként a készülék kezeli az NTFS-re formázott eszközöket, tehát a filmek és egyéb médiafájlok kezelése NEM ütközik problémába NTFS fájlrendszer alatt sem.


 

Extrának számít a beépített 802.11bgn Wi-Fi vezérlő, tehát szokás szerint semmi USB stick és egyéb kiegészítő nem kell ahhoz, hogy a vezetékes- helyett vezeték nélküli hálózatot használhassunk.


BX580 használat közben - távirányító és szoftver
A kezelőfelület nem tér el a korábbi lejátszókétól, például a BD570-től, a beállítások pedig harmonizálnak az LG tévék menüjével. Természetesen van NetCast, amin belül YouTube, AccuWeather és Picasa szolgáltatások érhetők el...sajnos a YouTube esetében még mindig nem válthatunk a felbontások között. A főmenüben a menüpontok továbbra is animált ikonokként vannak jelen, de a köztük való lépkedés nem gyorsult a korábbi lejátszókhoz képest, ennek sebessége így még éppen az elfogadható határon belül mozog -- az almenükben picit gyorsabb a léptetés.


 

A készülék kezelése legegyszerűbben a mellékelt távkapcsolóval lehetséges, mely szintén a BD570 "öröksége", illetve vezérelhetjük vele a tévénk alapfunkcióit is -- ha nem LG tévénk van, az sem probléma, ugyanis az egység a használati útmutatóban megadott kóddal más márkájú készülékekhez is idomítható. Bár a leátszók esetében esetében nem jellemző, én azért hiányolom a gombok háttérvilágítását, minden esetre a távirányítóra nem lehet panasz, a vezérléshez szükséges gombok mind "ujjra" állnak.

A távirányítóhoz és szoftverhez egyaránt kapcsolódó megjegyzés, hogy a feliratok és audiósávok közötti váltás nem egy-egy külön dedikált gombbal történik, hanem az Info/Display gomb megnyomásával felbukkanó menüben, ahogy az a BD570-nél is volt már. Hogy ez jó vagy sem, azt mindenki maga eldöntheti, szerintem a régi módszer kényelmesebb volt.

A BD lemezeket -- legyen az 2D vagy 3D -- minden probléma nélkül kezeli a lejátszó, de a betöltés sebessége nem villámgyors, ma már léteznek e téren gyorsabb készülékek. Személyes vélemény, hogy ez engem nem zavart, mert ha egyszer már leülök egy minimum 90 perces filmet végignézni, akkor nem 20-30 másodpercen fog múlni. A 3D automatikusan aktiválódik, ha a Blu-ray forrás és a kijelző is 3D-s. Ez alól értelemszerűen kivétel, ha a filmlejátszás kezdetekor a menüben van választási lehetőség és 2D módban indítjuk el a filmet.

Az USB-s eszközökön tárolt médiatartalmak lejátszása szinte gond nélkül zajlott. A lejátszónak mindegy volt, hogy milyen USB-s eszközt csatlakoztattunk rá, mindegyikkel tökéletesen működött. A fájlformátumok közül a WMV és QuickTime nem támogatott, illetve prolémánk akadt a TS konténerbe kódolt AVC/H.264 HP Level 4.0 fájl lejátszásával is, de ezt leszámítva minden csodásan ment. Nem volt hiba a 1,5 megabites DTS lejátszással és a feliratok kezelésével sem, függetlenül attól, hogy beépítve vagy külső állományként voltak mellékelve. Utóbbi ráadásul akkor is hozzárendelhető a filmhez, ha az állomány neve nem azonos a filmével.
A zenelejátszás támogatása szokás szerint MP3, WMA és WAV fájlokból áll, míg a képek közül a JPEG és, PNG támogatott, ez alól kivételt képeznek a progresszív és tömörítetlen képállományok.


Ne feledkezzünk meg a maradék két funkcióról, az aktuálisan lejátszott film zenéjének adatbázisának hozzáféréséről, becses nevén GraceNote-ról, továbbá az audio CD-k grabbelésének lehetőségéről sem -- utóbbi USB tárolóra történik. Mindkét funkciót kipróbáltuk már korábban is, akkor és most is működtek.


A képminőségről nehéz nyilatkozni, hiszen a lejátszók (legalábbis a nem félmillióba kerülő gépek) ezen a téren ugyanazt képesek nyújtani. Az eltérések -- ha vannak -- annyira kicsik, hogy szabad szemmel szinte észrevehetetlenek. A BX580 37" és 55" LED LCD tévén egyaránt kiváló képet adott. A hangminőségről még nehezebb nyilatkozni, hiszen nincs többcsatornás analóg kimenete, a HDMI vagy más digitális kimeneten továbbított hang pedig a tévétől, vagy az erősítőtől és hangfalaktól függ.

Az LG BX580 bruttó 72-29 ezer forintos áron vásárolható meg, ami nem kevés, sőt, a 3D tudásért kemény felárat kell fizetnünk. Mentségére szóljon, hogy nem sok (talán csak egy) 3D BD lejátszó van, ami olcsóbb lenne az LG készülékénél, tehát a BX580 ár/érték arányban jó választás az első otthoni 3D rendszer felállításához.


Tesztünk folytatásában a tekintélyes, 55 hüvelykes képátlóval rendelkező LG 55LX9500 backlit LED 3D televíziót mutatjuk be részletesen, amivel igazi moziélményt varázsolhatunk a nappaliba.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr122496876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tonsur 2011.01.12. 18:51:51

MR.Ray!
A Tesztben emlitetted, hogy bizonyos TS fájlokat nem kezel a BX 580, van-e még lehetőséged tesztelni a gépet?
Ha igen, akkor küldenék fájlokat, amiket bizonyos régebbi modellek nem tudtak lejátszani.
Köszi.

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2011.01.12. 19:53:37

@Tonsur: Szia!

Jöhet, van nálam BX580!

üdv!

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2011.01.13. 09:17:31

@Tonsur: Este tudom csak nézni, majd jelentkezem!

üdv!

Tonsur 2011.01.13. 09:37:47

Ok.
Ha van lehetőséged más tipusokkal is tesztelni, kérlek tedd meg, mert nem tudom eldönteni, hogy a Blu-Ray szabbványleirásában szereplő 50 fps-es videokat (TS, M2TS konténerben) minden lejátszónak támogatnia kéne, vagy csak a gyártók szándékától függ ennek a támogatása?
(eddigi próbáim alapján, nem tudta lejátszani a 720p/50 fps-es anyagot TS, és M2TS konténerben az LG BD 350, 370, 390, az 1080i/50 fps-t pedig az LG BD 370).
Viszont a 720p/50 fps-es anyagot, ha átraktam AVI, MP4, vagy MKV konténerbe, akkor mindegyik lejátszó le tudta játszani.
Köszi.

Tonsur 2011.01.16. 08:50:13

Kedves MR.Ray!
Nagyon várom az 50 fps-es teszt eredményét, valahol elakadt a dolog?
Köszi.

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2011.01.16. 20:37:08

@Tonsur: Az "eredeti" TS-en kívül mindent lejátszott.

szini01 2011.02.23. 19:32:34

MR .Ray!

LG BD570 lejátszóm van. Wifin keresztül játszom le a számítógépen található fájlokat - filmeket,képeket stb... (nincs is probléma) , de a filmeknél a feliratfájlt nem tudom beilleszteni Pl: MKV fájloknál sem DIVX filmeknél. A filmek mellett srt. feliratok vannak INFO DISPLAY és TITLE/POPUP gombokak sem tudom hozzá illeszteni.
Lehet ilyen formán?
Az srt fájt már átneveztem ugyan annak ami a film neve.

Előre is köszönöm válaszodat:)

carlos33 2012.01.23. 14:56:33

hali.
nekem is van egy bx580 om.
a wifi n keresztül akarom lejátszani a számítógépen levő filmeket (előtte már össze kötöttem a lejátszót a számítógéppel).
A filmeket el is indítja,de egy perc múlva csúnyán beszaggat.
Miért van ez?

süti beállítások módosítása