Keresztesháború - A pap 3D Blu-ray teszt

FILM:

Újabb képregényfilm, csak ezúttal nem egy ismert amerikai comic book alapján, hanem egy koreai mangán alapulva, amit viszont feltehetőleg nem sokan ismernek itthon. Mégis az egész bemutatott világ, a vámpírok és emberek közötti konfliktus nem tűnik ismeretlennek, sőt a film több momentumánál érezhetjük azt, hogy ezt már láttuk valahol.
 
 
Az egyébként remekül sikerült rajzolt főcímből megismerjük az emberiség és a vámpírok között évszázadok óta dúló háború fontosabb állomásait, míg végül az egyház döntő fegyverként bevetett speciális katonapapjaival az emberek javára fordítja a küzdelmet. Ezek után a vámpírok száműzetésbe, rezervátumokba kényszerülnek szolgáikkal, de igazából az emberek sem járnak jobban, hiszen a külvilágtól hatalmas fallal elzárt, inkább erődre hasonlító embertelen városokban kell élniük, már persze ha biztonságban szeretnék érezni magukat a vérszívóktól. Az egyik ilyen pap (Paul Bettany – Az utazó, Légió, Lovagregény), aki részt vett a háború eldöntésében, megtudja, hogy senkiföldjén élő rokonait megtámadta egy kósza vámpírhorda, és unokahúgát, Lucyt elrabolták.
 
 
Hősünk persze, megszegve esküjét és minden tiltást, illetve szabályt, elindul, hogy megmentse a lányt. A falakon kívül azonban az egyszerű támadásról kiderül, hogy sokkal több volt véletlenszerű portyázásnál, és egy újabb szörnyű háború kitörését vetíti előre, ha az egyház által kiátkozott, így gyakorlatilag két tűz közé szoruló renegát pap nem tesz valamit.
 
 
Scott Charles Stewart (Légió) nem kockáztat, mellőzi a képregény eredeti, néhány esetben meghökkentő megoldásait, és inkább jól ismert műfajok (western, cyberpunk, horror), jól ismert filmek (Dredd bíró, Mátrix, Aeon Flux, Constantine) elemeit és képi világát mixeli össze, főként az akciójelenetekre alapozva az egyébként rövid, 87 percnyi játékidőt.
Nem kapunk tehát semmi újat vagy formabontót. Adott egy apokaliptikus jövő, elszigetelten élő emberekkel, gonosz szörnyekkel (ezúttal ugye vámpírok) külső fenyegetésként és egy magányos hőssel, aki mindent feláldozott az életében, hogy ezt a civilizációt megvédje, de persze nemhogy senki nem hálás neki, hanem még bűnbaknak is kikiáltják. Aztán persze ismét neki kell megmentenie a világot, és ő meg is teszi, de nem az emberekért, nem Istenért, hanem azért, akit szeret. Szar ügy, mondhatnánk.
 
 
A trükkök olcsók, de nem zavaróan gyengék, a 3D viszont teljesen felesleges (a sötétített szemüvegek a nagyrészt sötétben játszódó filmnél nemhogy térhatást nem adnak, hanem gyakorlatilag semmit nem láttatnak), a történetnek pedig egyetlen olyan eleme sincs, amit ne más, hasonló műfajú filmből loptak volna ki, de ezzel együtt egyszer abszolút nézhető mozi A pap, már ha a fentebb leírt dolgok megmozgatnak bennünk valamit. Ha nem, akkor viszont ne számítsunk sok jóra.
 
 
Menü
Egyszerű, hangulatos kis menü. A kép alsó részén áttekinthetően és világosan jelennek meg a menüpontok. A 3D-s változatnál természetesen térhatású menü áll rendelkezésre.
 
Kép
 
 
A kép majdnem tökéletes. Minden részlet gyönyörűen ránk köszön, legyünk akár a világos sivatagban, akár egy barlang mélyén. Az egyetlen negatívum, hogy a film maga rettenetesen sötétre van véve, így sokszor egy normálisan beállított televízión ez már zavaró lehet. Ha felvesszük a fényerőt, úgy se az igazi, de hát ez egy ilyen produkció és kész. A 3D-nek ez a film a halála, olyan értelemben, hogy nagyon sok benne a sötét képsor, viszont így az alapból sötét képet a sötét 3D szemüveg tulajdonképpen nemcsak térhatásúvá nem teszi, hanem alig-alig látni valamit úgy egyáltalán. Pedig a főcímnél vagy néhány világosabb szcénánál azért látszódnak a 3D képi hatások, csak sajnos ezekből van a filmben kevesebb.
 
Hang
 
 
A hangra ellenben semmilyen panaszunk nem lehet. Akár a mozis magyar szinkront választjuk Dolby Digital 5.1-ben, akár az eredetit DTS HD MA 5.1-ben, a hatás nem marad el. Az összes hangszóró kiveszi a részét, és nem csak az akciójeleneteknél. A párbeszédek érthetőek és tiszták, és külön élvezet a csendesebb jelenetek atmoszféráját is hallgatni.
 
Extrák
 
 
Újdonság, hogy térhatású extra is van a lemezen. A pap legfontosabb fegyvereit, valamint járművét nézhetjük meg körbeforgó 3D-s animációban, mialatt érdekességeket tudhatunk meg róluk, illetve filmrészleteket is megtekinthetünk, hol volt szerepük ezeknek a tárgyaknak a filmben.
Kapunk egy szokványos audiokommentárt a stáb fő tagjaival. Annyira nem engedik el magukat, így a bulis kommentár sajnos nem nagyon jön össze. Hét darab befejezetlen kimaradt jelenettel megyünk tovább. Befejezett alatt azt értem, hogy csupán a nyers felvételt tekinthetjük meg, a végleges számítógépes effektek nem kerültek rájuk. Ezek nem túl lényeges jelenetek, így teljesen érthető, hogy a vágóasztalon maradtak. Ezek után két tizenkét perces kisfilmmel megyünk tovább. Az egyik a mozi különleges látványvilágát mutatja be. Itt mindenre kitérnek, a sötét, menedéket nyújtó várostól a világos pusztáig. Minden precízen ki volt találva. A másikban a fegyverekkel és különböző kellékekkel foglalkoznak. Bár A pap számára készült csak egy-két fegyver, soknak hasznát lehetne venni manapság. Ilyen például a kettészedhető kés, vagy egy jó kis napelemes motor. Ilyen üzemanyagárak mellett más szemmel néz az ember egy efféle kisfilmet is. Ezen kívül kapunk egy kellemes kép a képben funkciót is, néhány előzetest, és az elmaradhatatlan BD-Live-ba is beletúrhatunk.
 
Összegzés:
A film nem egy mérföldkő, de egész nézhető kis popcornmozi, a kiadványokra viszont nem lehet panasz, hiszen választhatunk sima, fémdobozos és 3D-s verzió között.
 
FILM: 6
KÉP: 9
HANG: 10
EXTRÁK: 7
 
Filmkritika: Feri, a mozigépész
BD Teszt: Oblath Ádám és Feri, a mozigépész 
 
    

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr743326128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása