Hangprojektorral egybeépített Smart 3D Blu-ray lejátszó LG módra - LG HLX56S teszt

 

Térhatású hang egyetlen frontfelülettel rendelkező lejátszóból? Mindez megtámogatja 3D tartalmak kezelését is biztosító integrált Blu-ray lejátszóval? Ilyen is létezik, mégpedig az LG HLX56S személyében. Leteszteltük, hogy a valóságban hogy muzsikál egy ilyen hibrid.
 

Mi is az a hangprojektor, azaz soundbar?

 
A szórakoztatóelektronika univerzumában a nagyképernyős tévék mellett a leghatásosabb instant élményt a házimozi rendszerek nyújtják. Nem hasonlítható semmihez az az érzés, amikor megdörren egy ilyen eszköz, és a hangok mindenhonnan elkezdik bombázni az ember fülét. Azonban ha valaki a kezdetektől kezdve nem tudatosan, ennek sok mindent alárendelve rendezi be a lakását, akkor számolnia kell azzal, hogy egy több komponensből álló audio szettnek egyszerűen nincs hely a szobában. Ilyenkor persze szóba jöhet a bútorcsere, de ez sokszor nem kivitelezhető megoldás, és akkor még az idegesítően kígyózó kábelekről még szó sem esett. 
 


 
Erre a problémára jelentenek megoldást a hangprojektorok, azaz soundbarok. Ezek a modellek elméletileg egyetlen frontfelületen elhelyezett hangsugárzókkal (plusz a mélynyomó) képesek megteremteni a térhatású hangzást. Természetesen ez nem úgy működik, hogy egymás mellé pakolnak néhány hangszórót, és várják a csodát. Trükkös megoldását sokaságát alkalmazzák az ilyen eszközöknél, de ezeket a gyártók nyilván szigorúan titokban tartják. A Yamaha volt az első cég, amely ilyen jellegű termékkel jelentkezett. Ám a versenytársak is igen gyorsan kapcsoltak, és ma már jó pár vállalat kínál hangprojektorokat. Természetesen a otthoni audio rendszerekben igen erős LG sem maradhatott ki egy ilyen mókából. A dél-koreai gigász viszont a konkurensekkel ellentétben nem csak szimplán egy soundbart tett le az asztalra. Mivel a Blu-ray lejátszók szegmensében is komoly kínálatal rendelkeznek, illetve a médiafájlok kezelésében is komoly múlttal bírnak, úgy döntöttek, hogy egybe gyúrják a különböző területekről eredő tudást. Így született meg a Blu-ray lejátszóval egybeépített hangprojektor, a HLB54S. Ennek utódát, a 3D tartalmak kezelésére, sőt internetes tartalmak közvetlen elérésére is módot adó HLX56S-t vettük most górcső alá!
 

Minimalista külső

 
Az LG mindig is híres volt arról, hogy merészen nyúlt a dizájnhoz, ékes példa erre ez a termék is. Amikor fű-fa-virág az unalmas zongoralakk feketébe burkolja termékeit, kellett bátorság ahhoz, hogy előálljanak ezzel a koncepcióval. Nem volt rossz döntés! Az elülső panel matt fémes burkolata futurisztikus hatást kelt, amire rájátszanak a hasonló tónusú, nem rejtett hangsugárzók is. A félkörívben kidudorodó optikai meghajtó, illetve a sötétített műanyag mögé bújtatott LCD kijelző szintén ezt a vonalat erősíti, és a felső részen elhelyezkedő érintőgombokról is csak ugyanezt lehet elmondani. 
 
 
Ezek akkor jöhetnek jól - de csak akkor -, ha a távirányítónak lába kélt, esetleg kifogyott belőle az elem, hiszen ezen az úton egyes funkciók csak korlátozottan érhetőek el. Ilyenkor lehet igen hasznos az LG Remote névre hallgató alkalmazás. Ezt letöltve ugyanis lehetővé válik a termék okostelefonról (IPhone/iPod vagy Android) történő vezérlése is. 
 
A korábbi LG hangprojektorokkal ellentétben, ahol az egyenes és a derékszög gyakorlatilag ismeretlen fogalomnak számított, itt első látásra feltűnik, hogy a szimpla téglalap formát részesítették előnyben. A szigorúságon azért tompítanak a lekerekített sarkok, illetve az ék alakban elvékonyodó készülékház. A csatlakozók, egy rejtett USB portot kivéve a hátsó régióban kaptak helyet a hűtőventillátor társaságában. Ez utóbbi működése gyakorlatilag hangtalan, nem zavarja meg bosszantó zúgással a műélvezetet. 
 
Az 2 HDMI be, illetve 1 kimenet mellett került rá egy Ethernet, egy optikai audio és egy video csatlakozó is. A füllhallgatók 3,5 mm jack foglalata, valamint az FM tunerhez kapcsolódó antenna  bemenet sem hiányzik. Sőt elhelyezte rajta egy speciális csatolót, amely egy külső iPod dokkoló fogadására képes. Ez a kollekció így gyakorlatilag hiánytalan, talán még egy-két USB port ráférhetett volna, hisz így csak egyetlen külső adattároló csatlakoztatható. A terméket egyértelműen a modern lapostévék kiegészítőjének szánják. Pontosan egy méteres szélessége körülbelül akkora, mint egy átlagos 40 hüvelykes tévéjé. Az a legideálisabb, ha sikerül valahogy a megjelenítő alá vagy fölé varázsolni. Súlya körülbelül hat kilogramm, így nem kell attól félni, hogy leszakadna alatta a polc. Maximális teljesítményfelvétele 150 watt, készenléti állapotban 1,9 wattot fogyaszt. 
 

Kezelés

 
Az LG évek óta ugyanazt az utat követi, ha a menürendszerről van szó, és ez esetben sem tértek le a megszokott ösvényről. Azaz itt is nagy, látványos ábrák uralják a képernyőt. Ezek jelentése világos, eltévedni gyakorlatilag nem lehet, minden pillanatok alatt megtalálható. A trendeknek megfelelően ezt a modellt is kiegészítették egy kislexikon szerűséggel, amely magyarázattal szolgál az egyes funkciókról, paraméterekről, illetve tanácsot ad ezek helyes beállításához is. Teljesen laikusbarát a grafikus felület, az is könnyedén elboldogulhat vele, aki korábban még nem találkozott hasonló eszközzel. 
 
 
 
Első bekapcsolás után azért nem árt lezavarni rajta egy szoftver frissítést. Ehhez a legegyszerűbb belépni a megfelelő menüpontba (Others/Software), és ott nyomni egy OK-t. Ehhez persze csatlakoztatni kell a készüléket a hálózatra, ami történhet a LAN csatlakozón vagy a beépített WiFi-n keresztül. Amennyiben ez nem járható út, elvileg az LG oldaláról is letölthető egy firmware, amelyet egy külső adathordozón keresztül lehet felmásolni a termékre. Szoftverfrissítés közben egyszer sikerült lefagyasztani: A szolgáltató bénázása miatt nem kapta meg a megfelelő adatokat, viszont semmire sem reagált ezután, így csak az áramtalanítás segített. 
 
Maga a távirányító szintén az LG hagyományokat követi. A felhasznált anyagok minősége rendben van, bár a lakkfekete fényezés nem volt túl jó ötlet. Ha valaki maszatos kézzel nyúl hozzá, akkor a szennyeződések igen hamar meglátszódnak rajta. A nagyméretű gombokon a feliratok mellett apró ábrák segítik az eligazodást, egyedül a háttérvilágítás hiányzik róla... Ezen tényleg kár volt spórolni. 
 

Smart TV rendszer

 
E modell is megkapta az LG saját fejlesztésű Smart TV rendszerét. 2011 divatja ez, amelynek lényege, hogy a különféle netes tartalmak, illetve hozzáadott értéket, plusz szolgáltatást kínáló alkalmazások érhetőek el így közvetlenül. Ezek között megtalálható a különféle filmek magazinműsorok azonnali és villámgyors letöltését/megtekintését kínáló Netflix, a világ legnépszerűbb videomegosztója, a YouTube, a képnézegető Picasa, a folyamatosan friss időjárási információkat kínáló Accuweather, az internetes rádiók garmadáját tartalmazó V tuner. És ottvan még az amerikai baseball liga (Major League Baseball) hivatalos csatornálja is, az MLB is.  
 
 
A Smart TV rendszer integrálása egy ilyen eszközbe jó húzásnak tűnik. A netes tartalmak beépítése mindenképpen tovább tágítja az ilyen típusú lejátszókkal keresztezett otthoni audiorendszerekről kialakult képet. 
 

Filmek zenék videok!

 
A Blu-ray meghajtó
 
Tizenöt másodperc. Ennyi időre van szükség ahhoz, hogy egy kikapcsolt állapotban lévő HLX56S felálljon, magába szippantsa az orra alá dugott korongot, és elkezdje lejátszani az azon helyet kapó tartalmakat. Ez egészen jó időnek számít, még akkor is, ha van olyan (LG is) termék a piacon, amely ennél sebesebb. Elsőre úgy tűnik, hogy az elektronikát és a lemezt semmiféle fizikai védelem nem óvja, ám ez csak a látszat, hiszen a belsejébe applikálták az automatikusan nyílódó és záródó fedelet. 
 
Az optikai meghajtó az új idők szelleméhez igazodva képes a háromdimenziós tartalmak kezelésére. Tehát már csak egy 3D projektor vagy TV kell, egy-két film, és máris mehet a térhatású mozizás a nappaliban. Az nyilván magától értetődő, hogy az összes létező CD-, DVD- és Blu-ray lemezt viszi. Enélkül halálra is lenne ítélve az öldöklő versenyben. A tartalmak kezelését látványosan oldották meg, ráadásul háromféle úton-módon is beletúrhat a felhasználó a filmbe. A legegyszerűbb a szokásos (play, pause, stop, rewind, forward) funkciógombok nyomkodásával irányítani. Ennél némiképp szofisztikáltabb megoldás, a Search gombra tenyerelni. Ilyenkor előugrik egy csúszka, amelyen a kurzornyilak segítségével tetszőlegesen ide-oda ugrándozhat a felhasználó. Ez biztosítja a leggyorsabb "beletekerést", hiszen így egy pillanat alatt akár órákat is át lehet pörgetni. 
 
 
A Disc Menü a legkomplettebb megoldás. Itt mód nyílik  fejezetek közötti léptetésre, működik a beletekerés, lehet válogatni a hangsávok és feliratok között (amennyiben a forrás anyag tartalmazza ezeket), illetve még az előzetes képi beállítások közötti választásra is mód nyílik. Mindezt tehát úgy, hogy nem kell kilépkedni a főmenübe, és ott állítgatni ezeken, amivel elég sok idegeskedést spóroltak meg a mérnökök. A videok kezelése tehát kifogástalan. Nagyszerű, hogy többféle utat is kiépítettek ugyanazon cél eléréséhez, így a felhasználónak nem kell felesleges menüpontokon átrágnia magát, de mégis mindent elérhet, amire szüksége lehet. Nyilván nem ez fogja meghatározni egy termék megítélését, de ezek a kis kényelmi funkciók alapvetően növelhetik meg egy modell használati értékét. 
 
Külső adattárolóról
 
Néhány éve még nagy számnak számított, ha egy termékre USB csatlakozón keresztül, külső adattároló eszközön raktározott zenét, filmet, ne adj' Isten filmet lehetett a lejátszóra eljuttatni. Azóta változtak a dolgok, és ma már az az unikum, ha valamelyik termék nem rendelkezik integrált médialejátszóval. Az LG abszolút a pionírok közé tartozik ezen a téren, így nem meglepő, hogy ez a modell is képes e médiafájlok kezelésére. A grafikus felület kialakításánál az LG a vállalatra oly jellemző szisztémát követte. Azaz egy, a Windows filekezelőhöz rendkívüli módon hasonlító menürendszerben lehet a kurzornyilak segítségével a könytárok és fájlok között ugrálni. 
 
A legtöbben filmek nézésére használják ezt a funkciót egy átlagos lejátszónál. Ám mivel itt egy hangprojektorról van szó, biztos lesznek, akik kihasználnák a hangzásban rejlő lehetőségeket arra, hogy kedvelt zeneszámaikat végre ne a számítógép satnya hangfalain hallgassák meg. Ezen kívül az állóképek megjelenítésére is alkalmas, és mivel a gyártó széles körű formátumtámogatást ígért, ezért végigszaladtunk a legfontosabb szabványokon. 
 
Zenék: FLAC, WMV, MP3
Képek: JPG, BMP, GIF, animgif, PNG, TIFF
Videok: M2TS, DivX (AVI), Xvid (AVI), MKV, QuickTime (MOV), WMV
 
Videok
 
A vezérlés pont úgy zajlik, mint a lemezek esetén. Az M2TS szabványt bár felismeri, lejátszani nem hajlandó az eszköz, így a rippelt Blu-ray anyagok megnézéséről is le kell mondani. Hogy őszinték legyünk, ezen nem voltunk nagyon meglepődve, hisz mégiscsak egy optikai leljátszóról van szó... Sajnos a TS fájllal is gondjai akadtak, és némiképp érthetetlen okból a Windows Media Video formátum is megfektette. Az nem meglepő, hogy a MOV szabvány is sok volt neki, de hát a QuickTime technológia már némiképp visszaszorulóban van. Viszont cserébe a népszerű DivX és Xvid kódolású videokat simán vitte, és a manapság  egyre elterjedtebbé váló, nagyfelbontású MKV állományokkal is gond nélkül boldogult. Ez a színhelyesség mellett azt is jelenti, hogy a lejátszási sebességbe sem lehetett belekötni, azaz akadozás nem zavarja a felhőtlen szórakozást. A külső feliratok megjelenítése megoldott, de csak akkor, ha ennek neve megegyezik a forrásfájl nevével. A karakterek színén és méretén nem lehet változtatni, de erre nincs is nagyon szükség, hiszen a szöveg általában jól látható. 
 
 
Zenék & Fotók
 
Sajnos a tömörítésmentes, és a jó minőség miatt egyre népszerűbb FLAC formátum lejátszását nem támogatja az eszköz. Az MP3 és a WMA természetesen megy, bár utóbbi azért jó pár termékkel kibabrál. Az ID3 tagek kezelése viszont működik, azaz, amennyiben a fájl tartalmaz metaadatokat (évszám, album neve, stílus stb.), akkor azok is megjelennek a képernyőn. Sőt amennyiben a készülék csatlakoztatva van világhálóra, a netről is le tud szívni a dalokkal, előadókkal kapcsolatos információkat. Ennél egy picit fontosabb, hogy a térhatású hangszabványok közül a kötelező Dolby Digital, Dolby Digital +  és DTS mellett megbírkózik a Dolby TrueHD, DTS HD (High Resolution Audio/Master Audio Essential) kódolású anyagokkal is. 
 
 
A képek közül mindössze a JPG, valamint PNG kódolású anyagok megjelenítését biztosítja. Tehát az egyre népszerűbb animgifekről is le kell mondani, pedig ma már egyre többen gyűjtik ezeket. Saját lejátszási lista nem állítható össze (a zenék esetében sem), így ha valaki célzottan szeretne fotókat bemutatni, vagy végignézni, akkora azokat előtte egy számítógépen külön könyvtárba kell rendeznie. A Display gombbal előcsalható menüben módosítható a képváltás sebessége, kiválasztható aláfelstő zene, és különféle effektek is aktiválhatóak, sőt a képek elforgatására is lehetőség nyílik. Tehát a playlisten kívül minden fontos funkció megtalálható. 
 

Extrák

 
Rádió: Az integrált FM tunernek köszönhetően a készülék rádiózásra is használható. A belső memóriája ötven adás adatainak eltárolását biztosítja. Mivel a termék RDS kompatibilis így képes az ilyen úton sugározott információk megjelenítésére az LCD kijelzőjén. 
 
DLNA/CIFS: Támogatja a vezeték nélküli adatátviteli eljárást, így a számítógépen, médiaszerveren vagy egyéb kompatibilis eszközön, így akár például egy videokamerán tárolt tartalmak is könnyen és gyorsan eljuttathatóak rá. 
 
USB - Közvetletlen felvétel és lejátszás: A készülék módot ad arra, hogy a felhasználó egyetlen gombnyomással másolhatja az audio CD-k tartalmát MP3-lejátszóra vagy USB-memóriára tömörített MP3 fájlformátumban.
 
A Gracenote MusicID-Stream: A távirányító egyetlen gombnyomására lejátssza a filmben felcsendülő zenét és részletes információkat nyújt róla, így például az előadóról, a műfajról vagy lemezborítóról.
 
WiFi Direct - Közvetlen elérés: Egyszerű és könnyebb, vezeték nélküli fájlmegosztás a digitális készülékek között! A Wi-Fi továbbfejlesztett változata, a Wi-Fi Direct™ segítségével hot spot nélkül oszthatók meg a fájlok a vezeték nélkül digitális készülékek között. Ennek köszönhetően számítógépe vagy okostelefonja tartalmai közvetlenül továbbíthatók a tévékészülékre és az LG HLX56S Blu-ray rendszerre.
 
A/V szinkron/hang késleltetés: A felhasználónak lehetősége nyílik arra, hogy ha amennyiben azt tapasztalja, hogy a kép és a hang között szinkronizációs probléma lépett fel, akkor millisecundumonként csúsztassa a képet, amíg meg nem teremti a teljes összhangot. 
 

Hangminőség

 
A számok magukért beszélnek. Egy 4.1 csatornás audio rendszer összesen 430 watt maximális teljesítmény leadására képes. Ebből 150 wattot az aktív mélynyomó tesz ki, amely egyébként vezeték nélküli kapcsolódik a központi egységhez. A megszólalás igazán energikus. Egy átlagos méretű szobában nem is igazán lehet kihasználni a készülékben rejlő erőt. Egy kis tartalék viszont sohasem árt. A mélysugárzónak köszönhetően a basszushangokkal sem volt semmi gond, sőt...
 
 
Kipróbáltuk mindenféle zenei stílussal, a könnyed popzenétől kezdve egészen a fajsúlyosabb metal, jazz vagy komolyzenei darabokig. Azt azért nem árt leszögezni, hogy a hangzatos szövegek ide vagy oda, egy többkomponensű rendszerrel, pláne egy high-end termékkel nincs egy súlycsoportban. Az egy frontfelületen elhelyezett hangsugárzókkal elérhető térhatású hangzás jól hangzik, de fizikailag lehetetlen.... Tény, hogy megdörren, de attól ez még egyszerűen nem surround  hang.  Természetesen a felhasználó jó pár előre beprogramozott hangzásmód közül választhat. Ezek közül megtalálható a Virtuális térhang, a beszélgetős műsorokra kihegyezett Tiszta hang, a mélyhangokra koncentráló, beszédes elnevezésű Bass Blast, a Természetes vagy az Éjszakai is. És nyilván mód nyílik arra, hogy bárki saját ízlése szerint állítson a magas, közép, illetve mély hangok arányán. Ezzel lehet meginkább megközelíteni az ideális végeredményt, de azért itt rá kell szánni az időt és energiát. 
 
A modell támogatja az ARC (Audio Return Channel) technológiát. Tehát elegendő a megjelenítő eszköz kompatibilis interfészéhez csatlakoztatni a HDMI kábelen keresztül, megoldott a kép, illetve a hang átvetele is, nincs szükség a HDMI és az optikai hangkábel egyidejű használatára. Az, hogy a tévén vagy projektoron melyik az ARC port, egy felirat vagy ábra jelzi.
 

Értékelés

 
Kompakt & multifunkciós! Leginkább így lehetne jellemezni az LG HLX56S-t. Azt a terméket, amely hangprojektor mivoltából fakadóan alapvetően még mindig különlegesnek számít a szórakoztatóelektronikai piacon. Kialakítása, méretei miatt az elhelyezése nem okozhat gondot még egy kollégiumi szobában, hálóban vagy nagyobb konyhában sem. A design remek, a fémes, minimalista stílus kiemeli a modellt az otthoni audio rendszerek tengeréből, így akár státusszimbólumként is funkcionálhat. Ennél azért némiképp lényegesebb, hogy mint 3D Blu-ray lejátszó, hibátlan, viszont az is tény, hogy az integrált médialejátszó formátumtámogatásán még lenne mit csiszolni. A kezelés rendben van, és a Smart TV rendszer ez esetben teljesen használható szolgáltatásokat rejt. Ezért az árért (kb. 160 000 forint), ez egy tök jó vétel!
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr303404181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása