LG BD670 teszt: 3D Smart Blu-ray lejátszó olcsón

Íme egy első pillantásra szimplának tűnő Blu-ray lejátszó, amibe azonban állítólag belezsúfoltak egy Smart TV rendszert, ezenkívül segítségével elérhető jópár netes szolgáltatás közvetlenül a Premium Content anyagai mellett, sőt egy komplex multimédiás központ, és ráadásul még a 3D filmek lejátszására is módot ad. Kipróbáltuk, hogy mindebből mi igaz!
 
 
Amíg néhány évvel ezelőtt még maga a Blu-ray lejátszó is kuriózum volt, mára ott tartunk, hogy egy szimpla egyfunkciós eszközzel nem is lehet nagyon labdába rúgni. Ráadásul a gyártóknak úgy kellett több-és-több funkciót beletömni egy ilyen eszközbe, hogy ezzel párhuzamosan a méret és az ár is csökkent. E kategória egyik tipikus képviselője az LG BD670, amelyet a vállalat képviseletének jóvoltából alkalmunk nyílt közelebbről szemügyre venni. 
 

Elegáns kivitel

 
Egy Blu-ray lejátszónál a formatervezés és a dizájn nem sok szerepet játszik, gondolhatnák sokan, de számos példa akad arra, hogy azért ebben a termékcsoportban is szépen el lehet bénázni a dolgokat. E készülék tervezői maradtak a hagyományos kivitelnél. Így nincsenek merész ívek, érthetetlen tipográfiai megoldások, esetleg idétlen színezés. A puritán minimalizmus uralkodik, ami nem is baj. A készülékház fémből készült, amiért mindenképp pirospont jár. Ez azt jelenti,  hogy jól bírja a strapát, nem karcolódik meg, nem kell félni, hogy betörik, ha rárakja valaki a távirányítót a tetejére. A matt felületnek köszönhetően ráadásul a por, az ujjlenyomatok, és egyéb koszok sem látszódnak meg rajta.
 
 
A gyártótól megszokott módon a frontfelület bal oldalára került a lehajtható ajtó mögött megbúvó optikai meghajtó. Ezt egyébként egy külön belső zárszerkezet is védi a különféle szennyeződésektől, így a lemezt nem is lehet közvetlenül beledugni. Ehhez egy külön gombot kell megnyomni a terméken vagy a távirányítón, és ezután finom surrogással magába szippantja a korongot. Díszítőeelemként csak a vállalat logója, illetve a kínált funkciók kerültek fel ide a középen helet kapó 3D Blu-ray felirat mellett. Emellett helyezték el a mérnökök a kikapcsolt állapotban láthatatlan monokróm LCD kijelzőt. Jobb szélre kerültek egy USB port mellé a vezérlőgombok, amelyek akkor lehetnek hasznosak, ha kimerül a távirányítóból az elem vagy rosszabb esetben eldugja valahova a kutya. 
 
Ilyenkor jöhet egyébként nagyon jól az LG Remote funkció. Ez ugyanis lehetővé teszi, hogy az eszközt egy Android alapú okostelefon vagy egy iPhone segítségével irányítsanak. Ehhez nem kell semmi mást tenni, mint letölteni egy ingyenes alkalmazást (LG Remote a neve értelemszerűen). 
 
Hátulra a komponens és kompozit bemenetek mellé egy digitális audio kimenet, valamint egy LAN csatlakozó, illetve egy HDMI port került. Ugyanitt kapott helyet a hűtést szolgáló ventillátor, ami szerencsére hangtalan, így nem zavar egyáltalán. A 43 centiméter széles modell öt centi magas, és húsz centi hosszú. Súlya körülbelül egy kilogramm, tehát egy átlagos méretű táskába simán elfér, azaz elég könnyen hordozható. 
 

Smart tv, mi az?

 
E készülék is megkapta a Smart tv minősítést, illetve egyúttal be is került az LG ezen kategóriájába. Mit is jelent az "okos tévé" kitétel ez esetben? Nos különféle interneten keresztül elérhető tartalmak megjelenítését. Tehát olyan plusz szolgáltatásokat, amelyek tágítják a televíziózással, otthoni szórakoztatással kapcsolatos, korábban felállított korlátokat. 
 
 
Hogy a lehető legtöbb Smart funkció elérhető legyen, érdemes lefuttatni egy szoftverfrissítést az első bekapcsolás után, hátha nem a legfrissebb verziót tartalmazza. Ehhez elég csatlakoztatni az eszközt az internetes hálózatra az Ethernet porton vagy az integrált WiFi-n keresztül, belépni a Beállítások->Egyebek->Szoftver menüpontba és megpüfölni az OK gombont a távirányító közepén. Ha ez nem járható út, akkor az LG internetes oldaláról le lehet tölteni a megfelelő programot, amelyet egy külső adattároló eszközre kell felmásolni, és ezen az úton eljuttatni a készülékre. 
  

Apps

 
A LG saját alkalmazásboltjából 150 (!) különféle direkt a vállalat rendszereire optimalizált program tölthető le. Ezek között megtalálhatóak a játékok éppúgy, mint a szórakoztatást célzó (webrádiók, magazinműsorok, filmek, showműsorok stb.) tartalmak, az ismeretterjesztő műsorok, hírek/információs oldalak vagy a különféle életmóddal kapcsolatos kiegészítő anyagok. Ez utóbbiban például helyet kapott egy olyan applikáció, amely a nyakkendőkötés fortélyaira tanít meg, egy másikból jógagyakorlatok leshetőek el, vagy mixelési trükköket mutat be. 
 
 
Ezen applikációk száma egyébként a vállalattól kapott információk szerint folyamatosan bővül, és nem kell elérésükhöz semmi más tenni, csak ingyenesen regisztrálni egy azonosítóval, illetve egy jelszóval. Pofonegyszerű, gyors, jól néz ki és még hasznos is. Ez a funkció valóban hozzáadott értéket jelent, és az alkalmazások nagy száma miatt biztos mindenki megtalálja az ízlésének leginkább megfelelő tartalmakat. 
 

Premium Contents

 
A prémium tartalmak közé 13 kiemelt alkalmazás került be. E speciális programok között megtalálhatóak videomegosztók (pl. DailyMotion, YouTube), webrádiók, információs oldalak (AccuWeather), sőt még olyan magyar tartalmak is, mint az Origo oldala. Az ily módon közvetlenül elérhető alkalmazások száma a jövőben szintén tovább nő majd, ezeket a frissítéssel lehet majd aktiválni. A jelek szerint egyébként egy beépített böngésző felbukkanására is lehet majd számítani, legalábbis a kis nagyító ikon, és a sejtelmes "keresés" felirat erre utal. 
 

Blu-ray lejátszó

 
Mitől jó vagy rossz egy Blu-ray eszköz? Hát egyrészt ottvan a szabványtámogatás, azaz annak a kérdése, hogy a gyári kék korongok mellett megbírkózik-e a többrétegű, írt, és újraírt lemezekkel is. Nos e tekintetben erre az eszközre nem lehet panasz, hiszen beledugtuk a fennt említett összes féle-fajta Blu-ray discet, szépen megette őket, mint a cukrot, és gond nélkül le is játszotta. A 3D lemezek kezelésére is képes, azaz a háromdimenziós tartalmak élvezetéhez nincs szükség másra csak egy kompatibilis tévére, esetleg projektorra, illetve egy jó filmre.
 
 
A másik tényező a sebesség, és ebben a versenyszámban sem vallott szégyent. A stopperes mérés szerint kikapcsolt állapotban 14,6 másodpercre van szükség ahhoz, hogy felálljon, kiküldje a tálcát, bekapja a lemezt és elindítsa a filmet. Ez ugyan nem világrekord, de az élvonalhoz bőven elég. A térhatású audio formátumok közül a Dolby Digital Plus, a Dolby TrueHD, DTS és DTS HD Master Audio anyagok kezelését támogatja. 
 
Egy asztali lejátszó el lehet rontani azzal is, ha a filmek vezérlése nehézkes vagy bonyolult. Ennél a modellnél erre a feladatra egy több lépcsős, komplex rendszert alkalmaztak. Így összesen háromféle módon lehet belenyúlni egy video anyagba. A legegyszerűbb módszer a tradicionális vezérlőgombokat nyomogatni (Play, Pause, Forward stb. ), amelyekre a régesrég megszokott szimbólumokat nyomtatták. 
 
A Search megnyomása után egy csúszka tűnik fel a képernyő alján, amelyen a kurzornyilak segítségével másodpercre pontosan beállítható, hogy honnan szerené az ember az adott filmet folytatni. Ez igen egyszerű, kényelmes és nem utolsó sorban villámgyors megoldás. Aki ennél részletesebb módosításra vágyik, az a távirányítón található Display Search megnyomása után egy felugró menüben ugrálhat a fejezetek között, változtathat a hangsávon, a felirat nyelvén, a képarányon és a színvilágon. Sőt egy extra szolgáltatásnak köszönhetően részletes adatokat is lekérhet az adott filmről egy internetes adatbázist felhasználva. 
 

Multimédia központ

 
A modell az USB porton keresztül csatlakoztatott külső adattároló egységeken, tehát merevlemezen vagy pendrive-on található digitális állományok lejátszását is lehetővé teszi. Ezek lehetnek filmek, zenék vagy videok, de a támogatott formátumok köre korántsem teljes. Tehát tulajdonképpen egy Blu-ray lejátszóba épített multimédia központról van szó. Ennek kezelőfelületét a könnyű használat érdekében úgy alakították ki, hogy leginkább hasonlítson a már korábban megszokott rendszerekre. Így olyan kialakítást kapott, amelyet a legtöbb ember az otthoni számítógének használata során már megszokott. Egészen konkrétan a Windows Filekezelőt idézi a külalak és a vezérlés is. Az alkalmazott tipográfiai elemek is a már említett szisztémát követik, az egyes könyvtárak és fájlok között pedig a kurzornyilak segítségével lehet lépkedni. 
 
A vállalat egyébként már a legelső időszaktól kezdve aktív résztvevője volt ennek a területnek, sőt talán a trendteremtő jelző sem túlzás. Így tehát igazán az lett volna meglepő, ha ez a funkció kimarad e termékből. 
 
Filmek
 
Az ilyen típusú szolgáltatásokat a felhasználók az esetek túlnyomó többségében filmnézésre szokták igénybe venni. Jó ötletnek bizonyult, hogy a video állományok kezelését nem variálták túl. Minden pont úgy működik, mint az optikai lemezek lejátszása esetén. Az mindenképpen jó, hogy a széles körben elterjedt DivX és Xvid (AVI kiterjesztésű fájlok) anyagokat minden probléma nélkül felismerte és lejtászotta. Sőt a manapság egyre elterjedtebbé váló, nagyfelbontású DivX HD és MKV szabványokkal is gond nélkül megbirkózott. Tehát sem a színek valósághű megjelenítésével, sem az objektumok gyors mozgásának képernyőre varázslásával nem volt semmiféle probléma. A QuickTime szabvány, tehát a MOV kiterjesztésű videok viszont megoldhatatlan feladat elé állították, és ugyanez volt a helyzet az M2TS videokkal is. Ez utóbbi azért némiképp, hiszen a bedigitalizált (tehát sokszor a netről letöltött kalózanyagokat) Blu-ray videokat ebben a formátumban kódolják általában. 
 
 
A külső feliratok megjelenítése sem ütközik akadályba, csak az a fontos, hogy e fájl neve megegyezzen a forrásanyagéval, tehát a filmével. A speciális magyar karaktereket is jól kezeli, ez pedig jó néhány asztali médialejátszót még ma is megfektet. A karakterek mérete és színe nem módosítható, de erre nincs is nagyon nagy szükség, hiszen általában eléggé jól látható a képernyőn feltűnő szöveg. 
 
Zenelejátszó és digitális fotóalbum
 
A népszerű digitális képkeretek is kiválthatóak e termék használatával. De csak bizonyos feltételek mellett, hiszen kizárólag a JPG valamint PNG kiterjesztésű állóképek megjelenítése jöhet szóba. Tehát se BMP, se TIFF, még a szegény GIF-ekről is le kell mondani. Azaz az Animgifek is mehetnek a kukába, ami manapság, amikor ezek az animált képfájlok tarolnak, bizony hiba. Az sem az igazi, hogy nem lehet lejátszási listát létrehozni ezekből, tehát aki mondjuk a nyaralási élményeiből válogatna, annak előbb egy számítógépen egyetlen mappába kell másolnia a kívánt fotókat. A diavetítés bekapcsolható, sőt még zene is pakolható alá, a képváltás sebessége is a felhasználó igényeihez igazítható, ráadásul még különféle látványos effektekkel is színesíthető ez a funkció.
 
 
Zeneszámoknál szintén felejtős a Playlist, igazából kicsit érthetetlen ez a húzás, hiszen ez egy kifejezetten hasznos kényelmi szolgáltatás. A legnépszerűbb tömörített formátum, az MP3 kezelését támogatja, és ezen kívül a WMA fájlok (Windows Media Audio) lejátszása sem ütközik semmilyen akadályba. Viszont ezen kívül más nem jöhet szóba, tehát a veszteségmentes, azaz igen jó hangminőséget produkáló FLAC és APE kiterjesztésű zeneszámok mehetnek a levesbe. Ám az előadókkal, albumokkal és stílusokkal tartalmas infókat tartalmazó ID3 tagek feldolgozására és megjelenítésére képes. Sőt egy gombnyomással elérhető az a szolgáltatás, amely az interneten keresztül különféle egyéb, a számokkal, zenei stílusokkal kapcsolatos adatok letöltésére ad módot. 
 

Kezelés

 
Bekapcsolás után más LG termékeknél már megszokott grafikus felhasználói felület fogad. Ezt a középen helyet kapó nagyméretű, látványos és beszédes ikonok uralják. Funkcióikról egy rövid szöveg szolgáltat több információt, tehát a kezelésre különösebb panasz nem lehet. 
 
A főbb opciók közül a Beállítások fiók egy rendszermenüt takar, ahol még a felbontás, a tévé képaránya is módosítható. Aktiválható a gyerekzár, bekapcsolható a felirat, valamint a különféle térhatású szabváynok. Itt módosíthatóak a hálózati beállítások, illetve a Prémium szolgáltatások is bekapcsolhatóak. Az alul végigfutó kék sávban, pedig a már korábban letöltött alkalmazások foglalnak helyet, így ezek egyetlen gombnyomással elérhetőek. 
 

Távirányító

 
Amennyiben valaki mégsem az okostelefonjával kívánja vezérelni a BD670-et (ami teljesen érthető, hiszen az érintésérzékeny felületnél jóval kényelmesebb kezelést biztosítanak a fizikai valójukban is létező gombok, ráadásul a képernyőre nem is fér ki a teljes távvezérlő, így lapozni kell az egyes funkciókhoz), akkor a már jól bevált LG távirányítót kapja. A gombok kellően nagyméretűek és a különböző funkciókhoz eltérő szín, illetve méret dukál. A lakkfekete fényezés helyett dícséretes módon a koptatott matt műanyag felület mellett döntöttek. Való igaz, hogy ez kevésbé látványos, viszont cserébe nem üvöltenek róla a szennyeződések. Amik egyébként  könnyedén rákerülhetnek, ha például az ember filmezés közben majszolgat valamit. Egyedül a háttérvilágítás hiányzik róla, de az nagyon!  Egy direkt otthoni mozizásra tervezett eszközről ez hogy maradhatott le? Rejtély! 
 

Extrák

 
Vezeték nélküli tartalommegosztás:A Wi-Fi Direct technológia segítségével a filmek, fotók, zenék és egyéb fájlok vezeték nélkül oszthatóak meg a digitális készülékek között. Ennek köszönhetően számítógépe vagy okostelefonja tartalmai közvetlenül továbbíthatók a tévékészülékre és az LG BD670 Smart 3D Blu-ray lejátszóra. 
 
LG Remote Control: Fent már volt róla szó
 
Zenefelismerés: A Gracenote névre hallgató alkalmazáshoz a hálózati kapcsolaton keresztül csatlakozva a felhasználónak módja nyílik, hogy információkat (a dalok címe, előadó, album) szerezzen annak a filmnek a zenéjéről, amelyet éppen néz. 
 

Értékelés

 
Bár a készüléknek vannak hibái, gondolok itt elsősorban az integrált médialejátszó formátumtámogatási gondjaira, de összességében sok panasz nem lehet rá. Sőt...A sokoldalú BD670 több, mint egy szimpla Blu-ray lejátszó, hiszen a Smart TV rendszernek köszönhetően olyan lehetőségekkel tágítja az otthoni szórakozási lehetőségeket, amelyekről egy-két éve még csak álmodni lehetett. A 150 letölthető applikáció, az olyan tartalmak, mint a közvetlenül elérhető Origo, vagy a video, illetve zenemegosztó alkalmazások tényleg hozzáadott értéket jelentenek. És ha hozzávesszük, hogy így is csak közel 35 000 forintba kerül, akkor még azt sem túlzás állítani, hogy egy igen jó ár/érték arányú készülékről van szó. 
 
 
 
 
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr563461370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása