Multimédia központ a nagyszobában: Kipróbáltuk az LG HX906PX 9.1(!!) 3D Smart házimozi rendszerét

Amikor már sokan azt hitték, hogy a kompakt otthoni házimozi készülékek szegmensében már nem lehet hova fejleszteni, akkor jelentek meg a közelmúltban a 9.1 csatornás modellek. Ezek úgy ígérnek a korábbinál jobb hangminőséget, hogy nem foglalnak több helyet, mint elődeik. Ráadásul az LG által piacra dobott modell több is, mint egy szimpla audio rendszer, hiszen a készülék tartalmaz egy teljes értékű médialejátszót, sőt megkapta a konszern specialitásának számító Smart TV rendszert, amely különféle extra internetes tartalmak elérését teszi lehetővé. Tehát egyfajta házi szórakoztató központról van szó, amely a technológiai specifikációk alapján ütős darabnak tűnt. Kipróbáltuk, hogy a valóságban, hogy muzsikál. 

 

A 9.1-es rendszer

 
Az otthoni hangrendszereket sokáig a hagyományos sztereo eszközök uralták, és bár elérhetőek voltak a külön komponensekből összeállított szettek, azonban ezek ára horribilisen magas volt. így tényleg csak az igazi audiofil zenefanatikusok áldoztak arra, hogy külön komponensekből állítsák össze az otthoni hifit. A kétezres évek elején azonban berobbantak a viszonylag olcsó, kompakt házimozi szettek. Az 5.1-es rendszerek hagyományosan egy központi-, két oldalt elhelyezett front-, illetve két hátul helyet kapó hangsugárzóból álltak. Egy ilyen felépítésű megoldás pedig már valóban alkalmas volt arra, hogy megidézze a mozikban tapasztalható hangzásélményt. Nem csoda, hogy az emberek rákaptak az újdonságra, azonban a minőségi termékek mellett a boltokat elöntötték az olcsó, ámde gagyi modellek. Mostanára viszont szerencsére letisztult ez a szegmens, és ezt a területet is a jó megszólalással operáló, minőségi termékek uralják. 
 
Az elmélet
 
Azonban a gyártók rájöttek, hogy ezt is lehet tovább fokozni. Az igazi és tökéletes háromdimenziós hangzás érdekében kifejlesztettek egy olyan mechanizmust, amely egyfajta evolúciója korábbi megoldásoknak. Így születtek meg a 9.1-es szettek, amelyekben a plusz négy, függőleges irányba állított hangsugárzóval egészítik ki a hangfalakat. Azaz a hagyományos kivitelű 5.1 rendszerek komponenseit ruházzák fel ezzel (kivéve értelemszerűen a center hangfalat). Ezek a hangszórók felfelé irányítják a hangot a 360 fokos prizmákhoz, amelyek minden irányba szétterítik azt. Ráadásul ez esetben még külön elektronikával is felturbózták a rendszert, hiszen a vállalat az egyedi 3D hatású DSP algoritmusának alkalmazásával a hangmező-kiterjesztési (Sound Field Expansion) technológia tovább növeli a vízszintes hangmező méretét. Ez pedig a 3D hangszórókkal együtt soha nem tapasztalt 360 fokos térhangzást produkál, legalábbis a termékkommunikáció szerint. Emellett a részletgazdag hangzás megteremtését egy 3D hangelemző szoftver segíti, amely elméletileg a szoba olyan pontjaiba is küld jeleket, amelyek "normál" esetben üresen maradnának. 
 
 
A 360 fokos sugárzás egyébként nem tekinthető egyedinek. Nem az LG találmánya, de a házimozi rendszereknél nem alkalmazzák túl gyakran. Sokkal elterjedtebb a kisméretű, mindent-az-egyben otthoni audio eszközöknél. 
 
A gyakorlat
 
Remekül hangzik ez a 3D megszólalás, de azért kíváncsiak voltunk, hogy tényleg működik-e a dolog a valóságban. A háromdimenziós hangrendszer a távirányítón található 3D Sound gomb megnyomásával aktiválható. És valóban, ha odahajtja a fülét az ember, akkor hallhatja, hogy a felfelé irányuló hangsugárzók valóban teljes erővel működnek. Kétféle hangmód választható ki, Movie és Music, és ez olyan szempontból nem is rossz, hogy tényleg inkább az adott tartalomhoz illenek ezek, bár azért ezt sem kell szentírásként kezelni. 
 
Azt kerek-perec kimondani, hogy jobb lenne a "háromdimenziós" hangzás, mint a hagyományos, egyértelműen nem lehet. Az tény, hogy mint hangélmény, ez a funkció mást nyújt, mint a megszokott házimozi rendszerek. Az az állítás is megállja a helyét, hogy a végeredmény teltebb gazdagabb, és valóban jobban lehet hallani a hagfalaktól távolabb is. Egyébéként, bár kompakt rendszerről van szó, mégis képes arra, hogy jelentősen megdobja az élvezeti értéket, még akkor is, ha borzasztó rossz minőségű, tömörített forrásanyagot kénytelen betenni a lejátszóba az ember. Blu-ray filmek lemezek, és persze a surround hangszabványok esetén pedig nyilvánvalóan még jobb a helyzet. Amennyiben valaki korábban egy tévé "audio rendszerével" volt kénytelen beérni, a mennyországban érezheti magát, ha hozzájut egy ilyen vagy ehhez hasonló céleszközhöz. Persze nem árt rászánni némi időt a hangfalak megfelelő elhelyezésére, a kábelek eldugdosására. A mélynyomó egyébként passzív rendszerű, tehát az energiaellátását is a központi egység biztosítja, nem kell külön bedugni a konnektorba. 
 
Természetesen rendelkezik előre beprogramozott equalizer beállításokkal. Ezek elnevezése egyértelműen sugallja, hogy a gyártó milyen típusú tartalom mellé szánja őket, azonban persze nem kötelező ezt betartani. Ezek között megtalálható a Bass Blast (értelemszerűen itt a mély hangokat emelték ki), a Természetes, a Párbeszéd és az Éjszakai is, hogy csak néhány példát említsünk. A maximális kimeneti audio teljesítmény 1125 watt, amiből a center sugárzó 135 wattot vállal magára, a két első és két hátsó egységre fejenként 405 watt jut. Ezek közül egyébként a teljesítmény alapján akár egy is elég lenne, hogy normálisan beterítsen hanggal egy átlagos méretű helyiséget. A mélynyomó 180 wattal büszkélkedhet, ami azt jelenti, hogy kifejezetten meggyőző erővel brummogja ki magából a basszushangokat. 
 
 

Minimalista dizájn & kompakt kivitel

 
A hangfalak
 
Az LG-től egyáltalán nem áll távol a merész kísérletezés, ha a dizájnról van szó. A vállalat nevéhez fűződik többek között a pezsgőspohár alakú hangszórók kifejlesztése, amelyek kinézetükben radikálisan eltértek a korábban elterjedt hangfalaktól. De akár megemlíthető - a szórakoztatóelektronikai univerzumból ugyan, igaz más térről - a Borderless (azaz keret nélküli) irányvonal, amely a tévé fronton robbantott. Ennek ellenére ez esetben a teljesen letisztult dizájn dominál. 
 
 
A hangflakról gyakorlatilag eltűntek az ívek, a membránokat leszámítva a "kilencven fok" ural mindent. Sehol egy finoman lekerekített él, mindenütt csak a szigorú téglatestek és derékszögek. A negyvencentis centersugárzó a legmasszívabb darab, a front- illetve hátsó hangsugárzók némiképp kecsesebbek. A színvilág nem túl változatos. Az alkalmazott zongoralakk fekete ugyan elegánsnak elegáns, de mára már borzasztóan  elkoptatottá vált. Ráadásul ez a felület rettentő kényes, a legkisebb szennyeződés is nagyon meglátszik rajta, az ujjlenyomatok pedig szinte üvöltenek róla. Ennek a megoldásnak a legnagyobb előnye, hogy minden környezetbe könnyedén beilleszthető. Egy színes, vidám fiatalos szobában is éppúgy otthonra lelhet, mint egy hagyományosabb, "polgáribb" helyiségben, de nem lóg ki egy futurisztikus, modernista térből sem. 
 
A két fronthangfalon a legnagyobb látnivalót a függőlegesen beállított 3D hangfalak jelentik. Ezekre egyébként egy diszkrét ezüstszínű háttér előtt pompázó 3D logó külön felhívja a figyelmet. Gyakorlatilag ugyanez mondható el a kisméretű hátsó hangfalakról is. Személy szerint a formavilággal nincs semmi bajom, nem árt, ha a kicsit csicsás, túl íves megoldások mellett más is van a piacon. Ám, az sokkal jobb lett volna, ha a zongoralakk fekete helyett mást választanak. Akár csak egy matt felületet, de talán egy fémes, ezüstös tónus is belefért volna. 
 
Aprópó, ha már a méret: Hiába a magas szintű integrált elektronika, és a vezérlő processzor, ez mégiscsak egy kompakt házimozi szett maradt. Tehát a vállalat számára továbbra is az a fontos, hogy a lehető legszélesebb réteget érje el ezzel a termékkel is. Így ez a modell nyugodhat elhelyezhető egy kollégiumi szobában éppúgy, mint egy kisméretű garozonban vagy nagyobb nappaliban. De akár egy hálóban, sőt amerikai konyhában is nyugodtan helyet kaphat. Tehát attól sem kell tartani, hogy egy esetleges költözködésnél esetleg az új lakásban vagy házban már nem jutna neki hely. Sőt évek után akár oda is lehet adni a koleszbe vagy albérletbe költöző rokonnak. 
 
A központi egység
 
Ez tartalmazza a házimozi rendszer vezérléséhez szükséges elektronikát és mellette egy Blu-ray meghajtót, valamint egy képek, zenék és filmek kezelésére képes médialejátszót, illetve a Smart TV rendszert. A masszív készülékház fém borítást kapott, aminek köszönhetően akár a center hangszórót is simán el lehet helyezni a tetején, nem kell attól tartani, hogy betörik. A matt fekete feület remekül fest, ellenáll a szennyeződéseknek és karcolásoknak. A frontfelületet egy átlátszó, sötétített plexi takarja. Ennek jobboldalán kapott helyet a mechanikus hangerőszabályzó kitüremkedő hengere. Középre kerültek a vállalattól már megszokott érintésérzékeny vezérlőgombok, amelyek használata nem túl kényelmes. Így csak akkor jöhetnek szóba, ha a rendes távvezérlőnek lába kélt, esetleg kimerült belőle az elem. 
 
Bal oldalra került maga az optikai meghajtó, mégpedig egy, a védelmét biztosító, lehajtható ablak mögé. Maga az optikai eszköz kiképzése olyan, hogy nem lehet beletuszkolni a lemezt, hiszen még egy fizikai gátat képező fémlemez került az érzékeny elektronika elé, amely csak gombnyomásra nyíllik le. Ez egyben azt is jelenti, hogy mondjuk áramszünet esetén semmi esély nincs arra, hogy kiszedjük a benne található korongot, ha vissza kéne vinni azt például a tékába. Ugyanide került még a fülhallgató kimenet, illetve egy USB csatlakozó, amelyen keresztül a különféle média állományok juttathatóak el a termékre. 
 
 
A hátsó felületeten heyet kapó csatlakozó kínálat igencsak bőséges. Az antennabemenet mellett megtalálható itt digitális optikai audio bemenet, három HDMI port (2 be, 1 ki, ezek egyébként támogatják az ARC -Audio Return Channel technológiát, azaz ha kompatiblis megjelenítővel dugják össze, akkor nincs szükség a HDMI kábel mellett külön audiokábelre), egy-egy komponens, kompozit és Ethernet csatlakozó, illetve egy Apple termékek fogadására képes dokkoló bemenet. Ez a saját gyártású periféria egyébként ingyen jár a termékhez. A hangfalakhoz vezető hat darab kábel csatlakozót a hátsó panelen helyezték el. Ezek kezelése roppant egyszerű, hiszen színkódos jelölést alkalmaztak, magyarul a piros kábelt kell a piros interfészbe dugni, és így tovább. Ezt lehetetlen elrontani, nagyon kulturált megoldást alkalmaztak. Szintén itt szorítottak helyet a ventillátornak is. A szellőzők nélküli fém készülékház miatt jogos volt az átmelegedéssel kapcsolatos előzetes aggodalom, ám ez feleslegesnek bizonyult, hiszen az aktív hűtés amellett hogy halk, kifogástalanul elvégzi a feladatát. 
 

Mozi és koncertterem otthon

 
Blu-ray lejátszóként
 
Az optikai meghajtó az egészen frissnek számító, és száz gigánál nagyobb tárolókapacitású korongokra szabott BD-XL szabványon kívül az összes létező lemezformátumot támogatja. Azaz  a Full HD 3D BD, a BD-R, BD-RE, DVD-R/RW, DVD+R/DVD+RW, DVD+R kétrétegű, Audio CD/CD-R/CD-RW, DTS-CD, jöhet szóba. Sőt, amennyiben valaki WMA, illetve MP3 zeneszámokat, illetve JPG kiterjesztésű képeket tárol lemezein, azzal is elboldogul. A leggyakrabban használt digitális térhatású hangformátumok jó részével is elboldogul. Így tehát a Dolby Digital, Dolby Digital +, Dolby TrueHD, DTS, DTS HD (High Resolution Audio), DTS HD (Master Audio Essential) állományok lejátszása biztosított, viszont a Dolby PRO Logic II kezelését nem támogatja sajnos. 
 
 
Mint az ebből is látszik, a modell képes a manapság egyre divatosabbá váló háromdimenziós tartalmak lejátszására. Ehhez nincs már más teendő, mint szerezni valahonnan egy 3D filmet, összecsatlakoztatni egy 3D megjelenítővel, legyen az tévé vagy projektor, és máris lehet nézegetni a térhatású videokat.
 
A tartalmak kezelését látványosan oldották meg, ráadásul háromféle úton-módon is beletúrhat a felhasználó a filmbe. A legegyszerűbb a szokásos (play, pause, stop, rewind, forward) funkciógombok nyomkodásával irányítani. Ennél némiképp szofisztikáltabb megoldás, a Search gombra tenyerelni. Ilyenkor előugrik egy csúszka, amelyen a kurzornyilak segítségével tetszőlegesen ide-oda ugrándozhat a felhasználó. Ez biztosítja a leggyorsabb "beletekerést", hiszen így egy pillanat alatt akár órákat is át lehet pörgetni. 
 
A Disc Menü a legkomplettebb megoldás. Itt mód nyílik  fejezetek közötti léptetésre, működik a beletekerés, lehet válogatni a hangsávok és feliratok között (amennyiben a forrás anyag tartalmazza ezeket), illetve még az előzetes képi beállítások közötti választásra is mód nyílik. Mindezt tehát úgy, hogy nem kell kilépkedni a főmenübe, és ott állítgatni ezeken, amivel elég sok idegeskedést spóroltak meg a mérnökök. A videok kezelése tehát kifogástalan. Nagyszerű, hogy többféle utat is kiépítettek ugyanazon cél eléréséhez, így a felhasználónak nem kell felesleges menüpontokon átrágnia magát, de mégis mindent elérhet, amire szüksége lehet. Nyilván nem ez fogja meghatározni egy termék megítélését, de ezek a kis kényelmi funkciók alapvetően növelhetik meg egy modell használati értékét. Az első bekapcsolás után egyébként érdemes lefuttatni a szoftverfrissítési procedúrát, mert egy régebbi verzió lehet, hogy nem támogatja bizonyos típusú állományok lejátszását. Ehhez nem kell mást tenni, mint csatlakoztatni az internethez, majd a Beállítások -> Hálózat menüpontba belépni, megadni a kapcsolat típusát. Ezután az Egyéb -> Szoftver -> Update menüpontra kattintva azonnal elindul az új szoftver keresése és feltelepítése. Ezt a folyamatot nem ajánlatos megszakítani, mert ilyenkor hajlamos a termék lefagyni, amin csak egy újraindítás segíthet.  Egyébként a szoftverfrissítés megejthető közvetett úton, úgy is, ha egy pendrive-ra vagy merevlemezre tölti le a felhasználó egy másik számítógépről a szoftvert az LG oldaláról, és azon keresztül juttatja el a központi egységre. 
 
Külső adattárolóról
 
Az USB porton keresztül csatlakoztatott külső adattároló egységeken, tehát merevlemezeken vagy pendrive-okon található egyes állományok kezelésére is képes az eszköz, persze csak bizonyos korlátok között. A médialejátszó funkció ugyanis nem újdonság, de az is igaz, hogy az ilyen Blu-ray meghajtóval ellátott megoldások a formátumtámogatást tekintve tradícionálisan elmaradnak a direkt erre az egy feladatra trenírozott társaiktól. 
 
 
Mindenesetre végigvettük a legfontosabb kép, zene és video szabványokat, hogy saját szemünkkel és fülünkkel bizonyosodjunk meg arról, hogy mi igaz a termékkommunikációban kiemelt széles körű támogatásból. Az egyes anyagok közötti keresgélés pofonegyszerű, hiszen a fejlesztők a Windowsnál és a Linux Ubuntunál már megszokott fájlkezelő szisztémát vették alapul. Még az alkalmazott tipográfiai elemek is szinte ugyanazok, így aki rendszeresen használja a számítógépet, az otthon érezheti magát ebben a környezetben. Ráadásul kétféle megjelenítési mód közül lehet választani, így valószínűleg mindenki megtalálja magának az ízléséhez leginkább passzoló szisztémát.  A könyvtárak és a fájlok között a kurzornyilakkal lehet lépkedni, ami gyors és kényelmes megoldás, ám az hiba, hogy se dátum szerinti, se alfabetikus rendezésre nincs mód. 
 
Filmek
 
Amellett, hogy a legfontosabbnak számító formátumok közül a DivX-et, az Xvid-et gond nélkül kezelte, meg kell említeni, hogy a manapság egyre népszerűbbé és elterjedtebbé váló MKV kódolású anyagokkal is gond nélkül megbírkózott. Ez azért fontos, mert a nagyfelbontású videoknál mostanában ez a legtöbbször használt formátum. Egy időben hasonló szerepet töltött be az Apple nevéhez köthető QuickTime szabvány, azaz a MOV kiterjesztés, de ez mára nagyon visszaszorulóban van. Így tulajdonképpen nem is meglepő, hogy ez a készülék sem képes már a lejátszásukra. Az viszont némiképp meghökkentő, hogy a Windows Media Video fájlokkal sem boldogult. Ugyanez elmondható .TS , illteve .M2TS állományokra, azzal a kiegészítéssel, hogy ez azért valahol érthető, hiszen a kalóz Blu-ray filmek általában ilyen formátumban tölthetőek le a világhálóról. Tehát logikus, hogy egy Blu-ray lejátszóból azért ez kimaradt. 
 
A külső feliratok kezelése megoldott, amennyiben azok neve megegyezik a forrás nevével. Bár nincs mögötte háttér, sőt a karakterek tónusán, illetve méretén sem lehet változtatni ez annyira mégsem nagy baj, mert a szöveg így is olvasható marad szinte minden esetben.  A támogatott videok minőségébe egyébként nem nagyon lehet belekötni. Akadozásmentes, folyamatos kép mellett tökéletes színhűséget produkált a termék. A kezeléssel kapcsolatban csak ugyanazt lehet elmondani, mint a Blu-ray lemezeken esetén, a szisztéma ugyanaz maradt, így ezt a részleget is a sokoldalúság jellemzi. 
 
Képek és zenék
 
Zenelejátszó eszközként, valamint digitális fotóalbumként is használható.  Ez utóbbi viszont csak akkor működik, ha JPG vagy PNG kiterjesztésű képekkel dolgozik valaki. Azaz a TIFF és BMP fájlok is mentek a levesbe, sőt a GIF is, ami azt jelenti, hogy az animgifet is el lehet felejteni. Ez utóbbi érthtetlen egyszerűen, hiszen ezek a rövid, pár másodperces mozgóképek jelenleg a világháló egyik legnagyobb sztárjai. Az emberek emailon küldözgetik el egymásnak, sőt direkt ezek gyűjtésére szakosodott weblapokat látogatnak óriási számban. 
 
 
Az mindenképp pozitívum, hogy nem szimplán végig lehet pörgetni a képeket, hanem, aktiválhat a Slideshow funkció, illetve zene is pakolható a fotók alá.  Sőt különböző effektek is előhívhatóak, amelyek a képváltást színezik, valamint a diavetítés sebessége is módosíthaó egy háromfokozatú skálán. 
 
Az audio állományok esetében sem beszélhetünk túlzott bőségről. Csak az MP3, illetve a WMA kiterjesztésű számok lejátszása megoldott. Sajnos sehát te a tömörítésmentes WAV, se a veszteségmentes FLAC nem jöhet szóba, ami egy alapvetően jó hangminőséget kínáló audio rendszertől azért elég nagy csalódás. A dalokkal kapcsolatos információkat (album címe, előadó neve, stílus stb. ) tartalmazó ID3 tagekkel azért boldogul.  Sőt amennyiben a terméket a felhasználó valamilyen úton-módon csatlakoztatta a világhálóhoz, akkor arra is képes, egyéb kapcsolódó metaadatokat szedjen le a netről. 
 

Tartalmak a netről - A Smart TV rendszer

 
A Smart TV címke azt jelenti, hogy a készülék közvetlenül, számítógép közbeiktatása nélkül elérhetővé tesz bizonyos netes tartalmakat. Olyan alkalmazásokról van szó, amelyeket direkt e termékre (illetve hát egyéb LG készülékekre) optimalizáltak. Ezek széles spektrumot ölelnek fel, és alapvetően két nagy csoportra oszthatóak. 
 
Apps
 
A vállalat a saját fejlesztésű alkalmazás boltjából jelenleg közel 150 különféle applikáció érhető el Magyarországon.  Ezek között helyet kaptak az egyszerűbb, leginkább logikai játékok (a távirányítóval nehézkes lenne a komplexebb darabok vezérlése) éppúgy, mint a különféle információs vagy híroldalak. Sőt számos életmóddal kapcsolatos program is bekerült a szórásba, így fejleszthetjük szakácstudományunk, megtanulhatunk koktélokat, shakeket keverni, sőt a nyakkendőkötés, valamint a jóga is elsajátítható ezen az úton. Eme alkalmazások száma ráadásul folyamatosan bővül. Olyannyira így van ez, hogy a legutolsó információk szerint 2012-ben ezernél is több ilyen áll majd a felhasználók rendelkezésére. A legszebb az egészben az, hogy ezekért nem kell fizetni, egy rövid regisztráció után máris lehet válogatni az okosságok közül. A kezelése világos és egyszerű, nem lehet elrontani semmit, ráadásul még jól is néz ki, szóval simán lehet vele villogni a barátok, ismerősök előtt. 
 
 
Prémium tartalmak
 
A Premium Contents menüpont alatt kaptak helyet az úgynevezett widgetek. Ezek a fenti applikációkhoz hasonlóan internetes alkalmazások, azonban míg egy appot elég letölteni, és a későbbi használatához nem szükséges állandó netkapcsolat, ezeknél ez elengedhetetlen. Azaz nem is meglepő, hogy a prémium tartalmak jó része különféle információs szolgáltatás. Így a kínálatba bekerült a különféle okos rendszereknél elengedhetetlen AccuWeather nevű időjárás előrejelző szoftver, az olyan videomegosztók mint a világ legnépszerűbb ilyen jellegű programja, a YouTube, és az egyre inkább feltörő DailyMotion. Ezen kívül fontos még megemlíteni a képmegosztó Picasát, és az Origot. Igen, az egyik legnagyobb magyar hírportál az LG termékeinek köszönhetően már a tévén keresztül is olvasgatható. 
 
A Smart TV rendszert a gyártó a jövőben tovább bővíti majd. Legalábbis erről árulkodik a böngészésre utaló nagyítójel ikon. Ám erre kattintva, csak a Coming Soon felirat látható, tehát várhatóan egy későbbi fejlesztés eredményeként kerül majd bele a készülékbe. Mindendesetre ma, amikora az olyan különféle Androidos asztali kütyük tarolnak, amelyek már akár húsz-harmincezer forintért is beszerezhetőek, ezzel már nem várhatnak sokáig. 
 

Extrák

 
A modell jó pár olyan tulajdonsággal, plusz szolgáltatással bír, amely kiemeli a konkurens, egyfunkciós házimozi szettek óceánjából. Következzenek ezek!
 
DLNA/CIFS: E technológiának hála az eszközhöz más, DLNA kombatibilis termék is csatlakoztatható, így vezeték nélkül transzportálhatóak át rá filmek, fotók és zenék, mondjuk egy számítógépről vagy videokameráról. 
 
Wi-Fi Direct – közvetlen Wi-Fi elérés: A Wi-Fi továbbfejlesztett változata, a Wi-Fi Direct segítségével hot spot nélkül oszthatók meg a fájlok a vezeték nélkül digitális készülékek között. Ennek köszönhetően számítógépen vagy okostelefonon tárolt tartalmak közvetlenül továbbíthatók a tévékészülékre és az LG HX906PX Blu-ray rendszerre.
 
Vezérlés okostelefonról: Amennyiben a távirányítónak lába kél, vagy kimerül belőle az elem, akkor jöhet jól ez a szolgáltatás. Egy ingyenesen letölthető alkalmazással ugyanis tablettel vagy okostelefonnal is helyettesíthető a távvezérlő. Természetesen ez nem olyan kényelmes, mint a céleszköz, többek között azért, mert az összes gomb eléréséhez "lapozni" kell (legalábbis az okostelefonon), de nagyon hasznos tud lenni. 
 
Az épp futó zeneszám felismerése: A Gracenote MusicID-Stream alkalmazás a távirányító egyetlen gombnyomására lejátssza a filmben felcsendülő zenét és részletes információkat nyújt róla, tehát például az előadóról, behatárolja a műfaját, és megjeleníti a lemezborítót.
 

Kezelés

 
Kifejezetten kulturált kezelőfelület fogadja a felhasználót, de ez igazából nem meglepő, hiszen ez általánosan jellemzi a vállalat közelmúltban piacra dobott szórakoztatóelektronikai termékeit. A képernyőt nagyméretű, színes, látványos ikonok uralják, amelyekről első pillantásra lehet látni, hogy milyen célt szolgálnak, de azért kis feliratok is segítik az eligazodást. Az alsó sávban a különféle Smart TV-s tartalmak, és a letöltött Applikációk kapnak helyet a közvetlen elérés érdekében. 
 
 
A kezelést segíti egy integrált kislexikon féle (opcionálisan ki-be kapcsolható), ami tájékoztat arról, hogy az egyes funkciók, mire is szolgálnak, sőt tanácsot is ad ezek használatához. A Beállítások menüpont alatt egyébként olyan paraméterek is módosíthatóak, így például a felbontás vagy a képarány, amit nem feltétlenül várna el az ember egy házimozi rendszertől. Itt lehetőség nyílik a hang eltolálására is tizedmásodpercenként, amire akkor lehet szükség, ha nincs szinkronban a képpel. Emellett lefuttatható egy tesztprogram, ami a hangfalak működését vizsgálja egyenként. A távirányító pofás darab. Az egyes funkciógombok mérete és színe is eltérő, ami megkönnyíti a kezelést. Az anyagválasztás is rendben van, azt leszámítva, hogy az egységes dizájn miatt zongoralakk fekete borítást kapott, amin nagyon csúnyán meglátszanak az ujjlenyomatok. Szintén hiba, hogy lemaradt róla a háttérvilágítás. 
 

Értékelés

 
Számos olyan innovatívnak mondott megoldással találkozhattunkaz utóbbi években a szórakoztatóelektronikai termékeknél, amelyeknek  marketing funkción kívül nem sok szerepük volt. Ilyen a mega-giga kontrasztarány vagy a virtuális térhangzás, hogy csak néhány példát említsünk. Kicsit lehetett attól tartani, hogy a 3D hangzás is hasonló, értelmetlen humbug lesz, de szerencsére ez esetben nem voltak jogosak a félelmek. Valóban van funkiója a függőlegesre állított hangsugárzóknak, hiszen tényleg teltebb, gazdagabb és dinamikusabb végeredménnyel jár a háromdimenziós megszólalás használata. 
 
Szimpla házimozi rendszerként is megállja a helyét. Egy átlagos tévé által nyújtott hangélménnyel összehasonlítva óriási a különbség. Ráadásul a Smart TV rendszernek is van létjogosultsága. Az ily módon elérhető anyagok valóban pluszt, hozzáadott értéket jelentenek. Ugyanis ezek között minden nemű és korú ember megtalálhatja a neki tetsző játékokat, tartalmakat. Az integrált médialejátszó is hasznos, bár itt nem lehet elmenni a formátumtámogatás hiányosságai mellett, ezen azonban egy későbbi szoftverfrissítés még segíthet. A letisztult formavilággal operáló dizájnba sem lehet nagyon belekötni. Harsányságnak, hivalkodásnak nyoma sincs, egyedül a zongoralakk fekete színvilág az, amin változtathattak volna. Mindent összevetve egy kifejezetten jól megszólaló, sokoldalú 3D Smart Blu-ray házimozi szett a HX906PX típusjelzésű termék, amely akár egészen baráti áron, 135 000 forintért is megvásárolható már. 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr313536632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása