Vége a távirányító korszaknak? Célegyenesben a hang- és gesztusalapú vezérlés

Az otthoni szórakoztatással kapcsolatos korlátok jelentősen kibővültek az elmúlt években. A televíziókban, Blu-ray- és médialejátszókban, házimozi rendszerekben megjelentek az olyan kiegészítő szolgáltatások, amelyek játékok, applikációk, internetes tartalmak, sőt akár 3D filmek közvetlen elérését tették lehetővé. Azonban a hagyományos kialakítású távirányítók az új kihívásokkal már nem tudnak minden igényt kielégítően megbírkózni. A visszajelzéskre reagálva a gyártók új utakat keresnek, és úgy tűnik a jövőben az emberi hang, és a kéz veheti majd át a távvezérlők szerepét. 
 
 
Először a játékkonzoloknál jelentek meg az az elgondolás, hogy a hagyományos kontrollereket a felhasználó mozgásával helyettesítsék. A Nintendo féle Wii volt az első fecske, itt a kézbe fogott periféria a beépített giroszkóp révén érzékelte a mozgást, és ez alapján mozgatta a képernyőn a kurzornyilat vagy az egyéb objektumokat. A Microsoft továbbment egy lépéssel és kifejlesztett egy olyan rendszert, amelyhez külön vezérlő egység sem volt szükséges. A Kinect névre eszközbe épített érzékelők magát az emberi testet követik figyelemmel, annak mozgását dekódolják és alakítják át digitális jelekké. E rendszerek beváltak a játékkonzolok univerzumában, és lassan kezdenek átszivárogni a szórakoztatóelektronika világába. 
 
Mára az LG vált a szegmens egyik leginnovatívabb piaci résztvevőjév, így nem meglepő, hogy e területen is pionír szerepet játszanak. Tavaly vezették be a Wii kontrollerre hasonlító Magic Motion távvezérlőt, ami működőképesnek bizonyult, és idén már érkezik a fejlesztett változat. Itt azonban nem állt meg a történet, hiszen a vállalat bejelentette, hogy egy komplex, mikrofonokból és kamerákból álló, a Kinecthe meglehetősen hasonló rendszert fejlesztett ki, amely talán már bele is kerül a 2012-ben piacra kerülő Smart eszközökbe. E modellek már olyan alkalmazásokat, szolgáltatásokat kínálnak, amelyek vezérléséhez a számítógépeknél már megszokott egér+klaviatúra kombináció lenne a legjobb. Csakhogy amíg az ember az íróasztalon természetesnek veszi ezek jelenlétét, addig a fotelbe, kanapéba vagy az ágyba már nem szívesen viszi magával. Ez új technológia bevetésével viszont lehetségessé válik, hogy az ember egy kézmozdolattal tekerjen bele egy Blu-ray filmbe, indítson el egy Smart applikációt vagy változtasson a hangsávokon. És persze úgy tűnik az is működni fog, hogy rászóljunk a lejátszóra, hogy halkítsa le magát, ugorjon a következő fejezetre a film, vagy ugorjon át egy zeneszámot az éppen hallgatott lemezen, esetleg adjon rá még egy kis basszust. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr523590192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása