Vezeték nélküli hangerődemonstráció: LG HX966TZW 3D Smart Blu-ray 5.1 házimozi teszt (Második rész)

Az ígéreteknek megfelelően itt folytatjuk a vezeték nélküli hangfalakkal operáló házimozi rendszer tesztjét. 
 
 

Médialejátszó - Blu-ray

 

Az már nem meglepetés, hogy a házimozi szett lelkének számító központi egység egyben egy teljes értékű optikai meghajtó is. A fejlődés persze itt is kézzel fogható, hiszen a DVD-t előbb felváltotta először "hagyományos" Blu-ray, majd a 3D tartalmak kezelését is biztosító Blu-ray eszköz. Így nem csoda, hogy a HX966TZW-be is egy ilyen modul került. Az LG nyilván a saját, egyébként passzív polarizációs tévéihez ajánlja elsősorban a készüléket, de más gyártó térhatású tartalmak megjelenítésére képes kijelzőihez is használható értelemszerűen. 
 
Sok, noname, gyatra minőségű szettel előfordult már, hogy benyeli a lemezt. Ezt jó esetben még ki lehet piszkálni, de előfordulhat, hogy a korong megsinylí, sőt az is, hogy szerelő segítségét kell igénybe venni. Na ez a veszély itt nem fenyeget. Az eszköz ugyanis kellően stabil. A Full HD 3D lemezek mellett a következő Blu-ray szabványok kezelését támogatja: BD-ROM / BD-R / BD-RE. Emellett természetesen a DVD-lejátszása is megoldott. Itt ezek a formátumok jöhetnek szóba: DVD(PAL/NTSC), DVD-R/ -RW(Video mód), DVD+R/DVD+RW. Az Audio CD-kkel (CD-R/ CD-RW, DTS-CD) is elboldogul, azaz gyakorlatilag minden általánosan használt eljárás szóba jöhet, kivéve az általunk korábban már kivesézett BDXL-t. Mivel már az LG is piacra dobott BDXL kompatibilis eszközöket, ezért valószínűleg nem kell sokáig várni arra, hogy a Smart Blu-ray 3D eszközök már ezeket az új lemezeket is probléma nélkül megpörgessék. 
 
 
És, ha már DVD-knél tartottunk. A modell képes az alacsony felbontású tartalmak 1080p felskálázására. Azaz digitális úton javítja fel a viszonylag gyengébb minőségű anyagokat. Tehát a modern, HD vagy Full HD felbonást kínáló lapostévé tulajdonosok örömmel csaphatják össze kezüket. Természetesen a különféle nagyfelbontású hangszabványok kezelése is biztosított. Ez egy házimozi rendszer esetében alapelvárás a Dolby Digital és a DTS kódolás támogatása, de itt ezeken kívül a Dolby Digital +, Dolby TrueHD, DTS HD (High Resolution Audio), illetve DTS HD (Master Audio Essential) formátumú surround anyagok megszólaltatása is megoldott. A termék adatlapján a gyártó büszkén emelte ki a gyors indítást. Úgyhogy fogtunk egy stoppert és lemértük, hogy "szűz", tehát teljesen kikapcsolt állapotból mennyi idő szükséges a film elindulásához. Nos pontosan 13.64 másodpercet kellett várni, ami (bár vannak ennél egy fokkal gyorsabb eszközök a piacon) figyelemreméltó eredmény. 
 

Médialejátszó - Külső meghajtóról

 
Néhány évvel ezelőtt még nagy durranásnak számított, ha egy ilyen jellegű eszköz képes volt a rácsatlakoztatott pendrive-on vagy külső merevlemezen található állományok lejátszására, ám 2012-ben egy ilyen kategóriájú, neves gyártó műhelyéből kikerülő modelltől ez már alapelvárás. Így használható zenelejátszóként, filmnézésre, sőt, még digitális fotóalbumként is. Persze ez így elmondva szép és jó, azonban az a forintos kérdés, hogy a különféle digitális szabványok közül melyeket támogatja. Ennek teszteléséhez végigszaladtunk a legfontosabb, legtöbbet használt kiterjesztéseken. 
 
Zeneszámok
 
Sajnos a zeneszámok közül csak az MP3 típusú állományok jöhetnek szóba. Tény és való, hogy az ilyen jellegű fájlokat használják a legtöbben. Azonban az MP3 veszteséggel tömörített formátum, azaz bizonyos, elvileg nem hallható részleteket az elektronika "levág" az eredeti anyagról. Vannak azonban olyan technológiák, így pédlául az egyre inkább elterjedőben lévő FLAC (Free Losless Audio Codec), amelynek a neve is mutatja, hogy veszteség nélkül tömörítettek. Tehát semmi sem hiányzik a fájlokból, így az audiofilek számára tökéletes megoldást jelentenek. Viszont, mint az az előbbiekből kiderült, ezek közvetlen lejátszására ez a modell nem ad módot. Ugyanúgy felejtős a hasonlóan kimagasló minőséget produkáló APE is. Ez bizony hiba. 
 
 
További értetlenkedésre ad okot, hogy miért nem lehet lejátszási listát összeállítani. Nem lett volna túl bonyolult ezt a funckiót beépíteni, de így nincs más megoldás, mint használat előtt egy számítógépen ugyanazon mappába rendezni a kívánt fájlokat. Az azért szépít a dolgokon, hogy az úgynevezett ID3 tageket, tehát a dalokkal kapcsolatos információkat (előadó, cím, album, stílus stb.) képes feldolgozni és megjeleníteni a készülék. Sőt amennyiben csatlakoztatva van az internethez, akkor akár egyetlen gombnyomással egyéb metaadatok is lekérhetőek a világhálóról egy speciális akalmazás segítségével. 
 
Digitális fotóalbum
 
A digitális képkeretek aranyos találmányok, amiket jó nézegetni az ágyon vagy az íróasztalon, viszont egyszerűen túl kicsik ahhoz, hogy az ember egy nagyobb társaság előtt pörgesse át őket. Ám ez a készülék már biztosítja, hogy közvetett úton ugyan, de a képernyőre varázsoljuk azokat. Sajnos óriási formátumbőségről itt sem beszélhetónk. Viszont az azért jó hír, hogy az általánosan használt (a legtöbb digitális fényképezőgép vagy kamkorder is ilyen kiterjesztésű fotókat készít) JPG szabvány bekerült a szórásba. Egészen pontosan a PNG mellett, ami viszont a népszerű, Photoshop névre hallgató alkalmazásból lehet ismerős. Azonban ezen kívül más állományt nem támogat, tehát se TIFF, se GIF, se a népszerű Animgif kezelésére nem képes. 
 
A lejátszási listát ebben az esetben is el lehet felejteni. Ezért némiképp kárpótolhat, hogy a Slideshow, azaz diavetítés funkció elindítható, amikor is a fotók meghatározott időközönként (három sebességi fokozat van) követik egymást. Ráadásul különféle vizuális effektek is bekapcsolhatóak, amelyek a képek közötti váltást teszik látványossá. Ez még nem minden, hiszen aláfestő zene is pakolható alá.
 
Mozi otthon
 
A zene és a képek helyett a felhasználók legtöbbször filmek nézegetésére hasznáják a médialejátszót. A leggyakrabban használt formátumok közül az Xvid, és a DivX kódulású anyagokat gond nélkül kezelte. Ez azért alapelvárás ma már, viszont az MKV támogatás még mindig nem tekinthető annak, ennek ellenére simán megbírkózik vele. Ez a kódolási forma egyre inkább elterjedőben van, hiszen a nagyfelbontású anyagokat általában ilyen formátumban tárolják. Egy időben hasonló szerepet töltött be az Apple nevéhez köthető QuickTime szabvány, azaz a MOV kiterjesztés, de ez mára nagyon visszaszorulóban van. Így tulajdonképpen nem is meglepő, hogy ez a készülék sem képes már a lejátszásukra. Ugyanez igaz a .TS és .M2TS videokra, amelyeket a kalózverziójú Blu-ray filmek megosztására szoktak használni. Így bár egy kicsit fájó, de azért teljesen logikus az LG döntése, hogy ez egy Blu-ray eszközből kimaradt. A Windows Media Video fájlok blokkolására azonban nincs sok magyarázat, maximum annyi, hogy ez tényleg annyira ritka, hogy valószínűleg fel se tűnik senkinek. A videok minősége gyakorlatilag kifogástalan. Azaz a színhűség megmarad, és akadozás se zavarja a műélvezetet.
 
 
 
Szerencsére a külső feliratok megjelenítését is támogatja, amennyiben annak az a neve, mint az épp lejátszott anyagnak. A karakterek méretén és tónusán nem lehet változtatni, valamint hátteret sem lehet mögéjük helyezni de nem is nagyon kell, hiszen a szöveg szinte (kivéve, ha fehér vagy nagyon világos a kép) mindig jól látható. 
 
A Médialejátszó vezérlése
 
A Blu-ray vagy DVD filmek esetén pofonegyszerű a dolog, hiszen a lemez behelyezése után azonnal annak menüjébe jutunk. Amennyiben azonban a külső adattárolón található állományokat kíván lejátszani valaki, akkor egy belső könytárstruktúra fogadja. Ennek kialakításakor ügyeltek arra, hogy a Windows (vagy az Ubuntu) fájlkezelőjéhez nagyon hasonló kinézetet válasszanak. Így aki megszokta a számítógép használatát, annak ez semmiféle gondot nem jelenthet. Főleg, hogy kétféle nézet is kiválasztható, egy nagyobb méreti ikonokkal operáló, illetve egy listás felépítésű struktúra. Egy hiányosság azért akadt: Az állományok, illetve könyvátrak nem rendezhetőek a keletkezés dátuma szerint vagy ABC sorrendbe. A mappák, illetve a fájlok között a kurzornyilakkal lehet mozogni, ami kifejezetten kényelmes megoldás, ennél már csak az lett volna jobb, ha az eszköz megkapja az LG Magic Motion mozgásérzékeny, varázspálcára hasonlító távirányítós rendszerét. 
 
A zeneszámok, illetve fotók lejátszása pofonegyszerű. Az előbbinlél az ezer éve megszokott funkciógombokat kell használni, a fotóknál pedig a nyilakkal lehet léptetni a képeket. A filmek esetében azonban jóval tágabbak a lehetőségek. 
 
Kezdjük a legegyszerűbbel: Igen, a már említett, jól bevált vezérlőgombokkal (tehát Play, Pause, Stop, Forward, Rewind) amelyeket természetesen az általánosan alkalmazott piktogrammokkal láttak el. Az ily módon történő vezérlés még a leglaikusabb felhasználónak sem okozhat semmilyen nehézséget. A második módszer már igényel némi odafigyelést. A Search gomb megnyomása után ugyanis a képernyő alsó részén megjelenik egy grafikus sáv, amelyen egy csúszka jelöli, hogy éppen hol tartunk a filmben. Ez a pont a kurzornyilak segítségével jobbra-balra mozdítható, így befolyásolva azt, hogy a filmnek melyik másodpercére ugorjon. Ez rendkívül gyors beletekerésre ad lehetőséget, egy pillanat alatt át lehet ugrani a fájl legelejéről a legvégére is akár. Tehát amennyiben valaki kikapcsolni kényszerűl az éppen futó videot, ám megjegyezte, hogy hol tartott, később azonnal onnan folytathatja a mozizást. Az ötlet is jó, és a megvalósítás is pazar. 
 
Ennél is részletesebb kezelést biztosít a Disc Menu, amely az erre a névre hallgató gombra püfölve hívható elő. A baloldalt megjelenő ablakban amellett, hogy lehetőség nyílik a beletekerésre, azonnal lehet lépkedni a lemez fejezetei között, anélkül, hogy ki kellene lépni a főmenübe. Kiválasztható a megfelelő hangsáv és felirat (persze csak akkor, ha a korongra ráégették ezeket), sőt még az előzetes hangbeállítások is megváltoztathatóak. Egy rövid beleszokási periódus után ez is a szisztéma elég könnyen megtanulható és kezelhető. Nagyon jó gondolat volt a mérnökök részéről, hogy nem egyetlen bonyolult struktúrát építettek fel, hanem ebben a három lépcsős megoldásban gondolkodtak. Mindenki kiválaszthatja a céljainak leginkább megfelelő metódust, és így a leggyorsabban érheti el a kívánt eredményt. 
 
Smart TV - Kiokosítva
 
Ez a készülék is megkapta a konszern boszorkánykonyhájában kifőzött, azóta mások által is már lekoppintott Smart rendszert. Ennek köszönhetően egy hagyományos televízió is egyszerűen okostévévé varázsolható. Ez tulajdonképpen egy külön grafikus felülettel rendelkező szolgáltatást jelent, amelynek segítségével számítógép bevetése nélkül érhetőek el különféle internetes tartalmak, illetve speciálisan az LG modellekre fejlesztetett alkalmazások. Két nagy csoport található itt, az Applikációk, és az úgynevezett Prémium tartalmak. 
 
Premium Contents
 
Ide kerültek a korábban már bevezetett Widgetek, amelyek különféle, magukban is külön működő internetes oldalakra mutatnak. Az eszköz nem rendelkezik saját teljes értékű böngészővel, így ezek csak ily módon érhetőek el. A Prémium Tartalmakhoz való hozzáféréshez szükséges állandó netkapcsolat, ellentétben az Applikációkkal, amelyeket elég egyszer letölteni. 
 
 
Ebből adódik, hogy ezek nagy része különféle információs vagy híroldal. A szórásba bekerült például a legnagyobb magyar hírportál, az Origo is, amelynek cikkei így e házimozi szett segítségével azonnal a képernyőre transzportálhatóak. Szintén említésre méltó az AccuWeather, amely egy komplex időjárás előrejelző szoftver. És persze megtalálható a kihagyhatatlan YouTube, mint a világ legnépszerűbb videomegoszto oldala, vagy a hasonló funkciót betöltő, egyre népszerűbbé váló, tematikus DailyMotion. Az LG tévékben már évek óta megtalálható a Picasa névre hallgató, igen kedvelt és pofonegyszerűen használható képmegosztó oldal is, így nem meglepő, hogy ide is bekerült. E widgetek köre a frissítéseknek köszönhetően folyamatosan bővül, úgyhogy emiatt is érdemes rendszeresen meglátogatni a szoftverfrissítés menüpontot. 
 
Apps
 
Manapság, az okostelefonok és tabletek korában tarolnak az úgynevezett applikációk. Ezek olyan, általában kis helyigényű külső programok, amelyek egy külön LG szerverről érhetőek el. Jellegükből fakadóan nem kell túlságosan bonyolult szoftverekre gondolni, inkább kis hasznos vagy éppen szórakoztató apróságokra. Megtalálhatóak itt a távirányítóval vezérelhető nem túl komplikált logikai és ügyességi játékok éppúgy, mint egyes életmóddal kapcsolatos alkalmazások. Így például ez utóbbiak segítségével bárki elsajítáthatja a jógázás rejtelmeit éppúgy, mint hogy hogy kell megkötni egy nyakkendőt, vagy mi a remek koktélok elkészítésének a nyitja. Részletes leírásokba most nem bocsátkoznánk, hiszen jelenleg is körülbelül 150 ilyen applikáció érhető el Magyarországról. Ráadásul az LG-től kapott információk szerint ezek számra rövid időn belül akár az ezret is simán elérheti. 
 
Természetesen ezekért nem kell külön fizetni, szabadon letölthetőek egy rövid, a képernyőn megjelenő regisztrációs adatlap kitöltése után. A applikációs rendszer amellett, hogy meglehetősen jól néz ki, kifejezetten könnyen közelhető, nagyon hamar bele lehet jönni a használatába. Kiváló kiegészítő szórakozás lehet ebben elmélyedni, ha valaki unja az aktuális tévéműsorokat vagy szimplán nincs kedve filmezni. 
 
Extra szolgáltatások
 
Az eszköz jó pár olyan plusz funkcióval rendelkezik, amely egy átlagos házimozi szettből általában kimarad. Ide vehetjük nyugodtan a már korábban kivesézett Smart TV rendszert, a hang csúsztatást, a hangfalak beállítását, valamint az integrált médialejátszót, de ez még nem minden. 
 
A HDMI Simplink funkció aktiválásával elérhető, hogy az összes, HDMI porton keresztül csatlakoztatott eszközt egyetlen távirányítóval lehessen vezérelni. Magyarul, ha rá van kötve a TV-re ez az eszköz, akkor akár annak távirányítója is használható hozzá, és vica versa. Emellett megkapta a DLNA tanúsítványt is, azaz a kompatibilis eszközökre képes adatott továbbítani, illetve azokról értelemszerűen fogadni is. Tehát mondjuk az okostelefon memóriájában található zeneszámok vagy videok igen egyszerűen átirányíthatóak a HX966TZW médialejátszójára. Már korábban volt róla szó, hogy a termék közvetlen WiFi elérést biztosít, ami azt jelenti, hogy a netes kapcsolat megteremtéséhez nem kell a hátuljába LAN csatlakozót dugni, ha van a közelben hotspot. 
 
Emellett mód nyílik az okostelefonról történő vezérlésre is. Azaz amennyiben a távirányítónak lába kél, vagy kimerül belőle az elem, akkor jöhet jól ez a szolgáltatás. Egy ingyenesen letölthető alkalmazással ugyanis tablettel vagy okostelefonnal is helyettesíthető a távvezérlő. Természetesen ez nem olyan kényelmes, mint a céleszköz, többek között azért, mert az összes gomb eléréséhez "lapozni" kell (legalábbis az okostelefonon), de nagyon hasznos tud lenni. Itt kell megemlíteni a Gracenote MusicID-Stream névre hallgató, interneten keresztül elérhető szolgáltatást is. Ennek aktiválása után a távirányító egyetlen gombnyomására lejátssza a filmben felcsendülő zenét és részletes információkat nyújt róla, tehát például az előadóról, behatárolja a műfaját, és megjeleníti a lemezborítót. És persze az RDS sem hiányozhat. Ez a rádiós adatrendszer”, az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) által kiadott kommunikációs protokoll szabványa, amely kis mennyiségű digitális információ elküldésére szolgál hagyományos FM-rádiós adások alatt. Ezen információk pedig a folyadékkristályos kijelzőn jelennek meg. A modell támogatja az ARC (Audio Return Channel) szabványt. Tehát amennyiben szintén kompatibilis televízióval kötik össze (a csatlakozóknál a hátlapon vagy oldalt mindig feltűntetik ezt), akkor elegendő csak HDMI kábelt használni a kép és hang továbbításához, nincs szükség a HDMI + optikai kábel kombinációra. És végül a DRC funkció: A Hang menüpont alatt megtalálható DRC aktiválásával megakadályozható a hangerő hirtelen megnövekedése, ami a berobbanó és emiatt borzasztóan idegesítő reklámok alatt jöhet nagyon jól. 
 

Vélemény

 
Kezdjük a legfontosabbal, a vezeték nélküli hangsugárzókkal: Végre egy olyan fejlesztés, ami valóban hasznos, és végre egy megoldás, ami nem csak papíron, hanem a valóságban is működik. Jelentős megnövelik a komfortérzetet az így sokkal szabadabban mozgatható hangfalak, csak remélni lehet, hogy az LG nem felejti majd el ezeket a megoldásokat a jövőben sem. A megszólalás, hangzásvilág is rendben volt, főleg akkor, ha az ember rászán egy kis időt a hangszínekkel való játszadozásra. Az eredetileg beprogramozott equalizer beállítások sem rosszak, de tény, hogy nekem jobban tetszett az, amit én főztem ki saját magamnak. 
 
 
Az olyan kapcsolódó szolgáltatások, mint az extrák vagy Smart TV rendszer, vagy az extrák is egész jól működnek, bár az is igaz, hogy ez utóbbinál azért idővel szükség lesz egy ráncfelvarrásra, hiszen egyre inkább elterjedőben vannak azok az Androidos médiaboxok, amelyek ennél azért már többet kínálnak. Blu-ray lejátszóként kifogástalan, amihez társul a remek és sokrétű kezelés is. Az integrált médialejátszóval se lenne baj, ha kicsit szélesebb körű lenne a formátumtámogatás. Úgyhogy itt még azért van min dolgozni. A szálcsiszolt felülettel operáló dizájn, leszámítva a hangfalak szerencsére elbújó giccsbe hajló talpát is remek, jó ránézni a termékre. Szóval mindent összevetve egy valóban használható, szép és igen jó ár/érték (már 150 000 forintért hazavihető) sokoldalú eszközről van szó az LG HX966TZW személyében. És mivel a WiFi-s hangszórókat leszámítva teljesen megegyezik a HX966TZ típusjelzésű termékkel, így ezen állítások arra a modellre is érvényesek. 
 
  
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr134083859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.02.25. 20:58:26

Szívesen elmennék abba a boltba, ahonnan 150.000 Ft-ért hazavihető. Hátha találok valami jót is olcsón.

süti beállítások módosítása