Mitől lesz okos egy tévé, egy asztali Blu-ray lejátszó vagy egy házimozi szett? Kiveséztük a Smart TV rendszert (1. rész)

2011-ben a Smart TV volt a 3D mellett a hívószó a szórakoztatóelektronikában, és ez várhatóan idén sem lesz másként. De mitől "okos" egy okostévé vagy egy ilyen rendszert használó készülék, tehát mondjuk egy asztali Blu-ray lejátszó vagy házimozi rendszer? Milyen alkalmazások, kiegészítő szolgáltatások érhetőek el ennek segítségével? Mire lehet használni? Egyáltalán lehet-e használni valóban ezeket? Nos a kérdésekre általános választ nem lehet adni, hiszen jelenleg nem létezik egy olyan minden piaci résztvevő által elfogadott standard vagy szabvány. Mindenesetre egy kölcsönkapott asztali 3D kompatibilis Blu-ray lejátszó segítségével azt megvizsgáltuk, hogy az e téren egyik leginnovatívabbnak számító LG mit kínál Smart TV címszó alatt. 
 
 
 

A Smart rendszerek fejlődése

 
A gyászos első menet
 
Körülbelül négy-öt évvel ezelőtt bukkantak fel az első olyan szórakoztatóelektronikai univerzumba tartozó prototípusok, elsősorban televíziók persze, amelyek lehetővé tették különféle internetes tartalmak közvetlen elérését. A különböző szakkiállításokon nagy dérrel-dúrral mutatták be ezeket a rendszereket, sokszor külön színpad, exkluzív bemutatóterem is jutott nekik. Azonban az első kör ennek ellenére igen csúnya bukás volt. Hiába ugyanis a nagy szavak, ha a technológia még nem volt eléggé kiforrott (sőt egyes vélemények szerint még ma sem az....). Magyarul nagyon lassú volt a rendszer, és mellé instabil is, azaz sokszor lefagyott, előfordult, hogy elérhetetlenné váltak a szerverek stb. stb, tehát a kezelés nem volt leányálom. Ráadásul nagyon kicsi volt a kínálat, hiszen ehhez speciális, direkt egy adott készülékre szabott alkalmazásokat kellett fejleszteni, ami viszont pénzbe, sok pénzbe került. 
 
Szóval az első próbálkozás csődöt mondott, ezután egy darabig nem is kísérleteztek hasonlóval a gyártók. Inkább visszabújtak a fejlesztőlaborok mélyére, és próbáltak valami épkézlábabb megoldást összeütni.  Ezeknek a rendszereknek meg van az a tulajdonsága ugyanis, hogy ha jól működnek, akkor nagyon látványosak, nagyon lehet velük villogni, de ha csődöt mondanak, akkor a bukás is olyan, mintha tüzijáték rakétákkal írnák ki az égre, hogy: Pancserek vagyunk. 
 
Sikeres visszatérés 
 
2010-ben merészkedtek elő a cégek a második menetre. Okulva a tapasztalatokból már a nagy csinnadratta helyet, csak finoman, mint egyfajta kiegészítő szolgáltatásként említették az internetes tartalmak elérését. Ezt az is elősegítette, hogy ekkoriban kezdtek elterjedni a külső adattárolók (USB-k, pendrive-ok) kezelésére képes, filmek zenék és videok lejátszását biztosító beépített médialejátszók, amelyek magukra vonták a figyelmet. Eleinte egyébként mindössze 4-6 különféle internetes oldal, vagy tartalomszolgáltató volt elérhető. Közöttük a máig nagy népszerűségnek örvendő Accu Weather időjárás előrejelző szolgáltatás, a népszerű YouTube video-, illetve a szintén nagyon elterjedt Picasa képmegosztó. Mivel a várakozás nem volt túl nagy, ezért a surranópályán ezek a speciális widgetek és alkalmazások észrevétlenül beépültek az iparágba, amihez az is hozzájárult, hogy a szereplésük egyértelműen pozitív visszajelzést kapott. A kulcs minden kétséget kizáróan az volt, hogy nagyon odafigyeltek a felhasználóbarát kezelésre, a valóban hasznos tartalmakra és a stabiliásra, ez pedig masszív alapot jelentett a folytatáshoz.
 
 
Látva  a sikereket, illetve, hogy működőképesnek bizonyult a koncepció a két nagy dél-koreai konszern úgy döntött, hogy eggyel magasabb szintre emeli ezeket a megoldásokat. Így születtek meg a korábbinál jóval összetettebb Smart TV rendszerek, amelyek 2011 januárjában mutatkoztak be először a Las Vegas-i CES-en, és amelyek elődeikhez képest jóval hangsúlyosabb szerepet kaptak. Például a kedvükért átalakították a korábban megszokott grafikus kezelőfelületet. Ugyanis bár a hagyományos menürendszer is megmaradt, megjelent egy teljesen új kialakítású, a korábbinál jóval látványosabb GUI is. Ezen első pillantásra is látszik, hogy tipikusan az olyan laikus felhasználók igényeit és tartalomfogyasztási szokásait figyelembe véve tervezték, akik kevéssé érdeklődnek a technológiai finomságok után, akik nem biztos, hogy szívesen mélyednek el egy bonyolultabb menürendszerben. Az elgondolásuk akkora sikert aratott, hogy hamar a konkurensek is észbe kaptak, és egymást túllicitálva igyekeztek a Smart TV címkékevel ellátni a termékeiket. Sajnos ez sokszor megtévesztő, hiszen a gyártók egy része egyszerűen nem rendelkezik a különféle szolgáltatások, alkalmazások és widgetek olyan bőségével, amit a két úttörp, az LG és a Samsung kínál. 
 

LG és a Smart TV - Prémium Tartalmak és Applikációk

 
A vállalattól kölcsönkaptunk egy házimozi rendszert, amelynek szerves része az asztali, médialejátszóval egybeépített, háromdimenziós tartalmak kezelésére is képes Blu-ray lejátszó. Ez is megkapta a vállalat Smart TV rendszerét, így lehetőségünk nyílt megnézni, hogy pontoan milyen jellegű applikációk is érhetőek el a segítségével, ezek közül melyek és mire használhatóak. Korábban volt szó róla, hogy az LG abszolút pionírnak számít ezen a téren, így nem meglepő, hogy jelenlegi is közel 150 alkalmazás érhető el Magyarországon e rendszer által, és ez a szám az idei évben állítólag ezer fölé is felkúszhat. 
 
Az általuk kifejlesztett okostévé rendszer két nagy csoportra osztható. Az úgynevezett Prémium Tartalmakra és az Applikációkra. A legnagyobb különbség közöttük, hogy az előbbi csoportba tartozó szoftverek használatához folyamatos netkapcsolat szükséges, míg a másik halmaz tagjait elegendő egyszer letölteni és ezután bármikor előhívhatóak a készülék memóriájából. Aki ebből arra következtet, hogy ezek szerint alapvetően más dolgokra lehet használni ezeket, az jó nyomon jár. Hiszen egy információs oldalnál alapvető fontosságú, hogy a legfrissebb híreket vagy videokat tudja elérni a netről, míg mondjuk egy játék vagy egy oktató program esetében erre egyszerűen nincs szükség. 
 
Prémium tartalmak 
 
Jelenleg tizenhárom darab ilyen úgynevezett widget kerülhető be a szórásba, de ezek száma az újabb és újabb szoftververzióknak köszönhetően folyamatosan bővül. Ezek, bár alapvetően egy-egy internetes szolgáltatáshoz vagy oldalhoz kapcsolódnak mégis sokszor eltérnek a számítógépen keresztül elérhető verziójuktól. Ennek az az oka, hogy direkt az LG eszközeire tervezett szoftverekről van szó, amelyek fejelsztése során figyelembe vették, hogy tévén és asztali lejátszón használják majd őket a számítógép helyett, tehát átalakították a kezelőfelületet, illetve beleépítettek néhány olyan plusz funkciót amely megkönnyíti a távirányítóval történő vezérlésüket.
 
YouTube
 
Kezdjük a legfontosabbal, a videok minőségével: Hát ez egyszerűen kifogástalan. Még egy átlagos számítógépes monitornál jóval nagyobb, 42 hüvelykes televízión  sem lehet nagyon belekötni a minőségbe. Ahol lehet, ott a lehető legnagyobb felbontású videot küldi ki a képernyőre, a sebességgel pedig semmi gond nincs. Elmaradt a számítógépeken gyakran jelentkező akadozás, és a betöltésre sem kell semennyit sem várni. Az a helyzet, hogy pusztán a képminőséget, az akadozást és a várakozást nézve jobb YouTube-ozni az LG Smart TV-vel, mint egy átlagos számítógéppel. 
 
 
Probléma egyedül a kezeléssel van, hiszen a keresőmezőbe a képernyőn megjelenő virtuális klaviatúrán "pötyögve" kell beírni a kulcsszavakat. Ehhez pedig a távvezérlő kurzornyilait kell használni, ami értelemszerűen jóval lassabb, mintha az ember egy QWERTY billentyűzettel dolgozna. Ezen segíthet a vállalat Wii kontrollerhez hasonlító varázspálca távirányítója, amely néhány eszközzel már kompatiblis. De, ha ez nem járható út, az sem akkora tragédia, hiszen a vállalat mérnökei láthatóan tisztában voltak a megszokott perifériák elmaradásából fakadó nehézségekkel, úgyhogy kicsit továbbfejlesztették a hagyományos PC-s felületet. Ennek értelmében hat kategóriába osztották az elérhető audiovizuális tartalmakat (Sport, Komédia, Szórakoztatás, Film&Animáció, Életstílus, Zene), amelyekre rákattintva gyorsan és szép gyorsan elérhetőek az utóbbi időszak legfontosabb, legnépszerűbb kisfilmjei. 
 
 
Így például a cikk megírásának pillanatában a Sport rovatot épp a néhány nappal ezelőtti, botrányos Klicsko-Chisore boxmeccsel kapcsolatos anyagok töltötték ki, de például a negyedik helyre már odafért egy Messi vs. Cristiano Ronaldo fanvideo és az ötödikre, pedig egy amerikai egyetemi kosármeccs összefoglalója. A zenei blokkot pedig nem meglepő módon egy Whitney Houston szám vezeti. Ezek a listák természetesen folyamatosan változnak, igazodva  világban történt eseményekhez, illetve a YouTube felhasználók véleményéhez, médiafogyasztási szokásaihoz. Ezzel együtt egy számítógéppel még mindig könyebb a YouTube kezelése, viszont a videok betöltési sebessége és azok minősége miatt, ebben a versenyben a Smart TV nyerne!
 
DailyMotion
 
A DailyMotion jelenleg a YouTube legnagyobb kihívója a videomegosztók piacán. Bár az alapok ugyanazok, hiszen a lényeget a videok adják, itt nagyobb szerepet kap a tartalmak kategorizálása, ráadásul az egészet nyakonöntötték a mostanában eléggé divatos közösségi média szósszal is. Azaz létrehozható egy saját profil, bejelölhetőek más felhasználók, akikkel lehet tartani a kapcsolatot, illetve akik tevékenységét (ki, mikor, milyen videot töltött fel, milyen kommentárt fűzött hozzá, mennyire értékelték a többiek stb. ) folyamatosan nyomon lehet követni, sőt még üzeneteket is lehet nekik küldeni. 
 
 
A kezelést és a keresést megkönnyítendő, itt tizenhét nagy csoportra osztották a kisfilmeket. A TV mellett így külön fiókot kaptak a Sex, Életmód, Tanulás, Technológia, Híresség/Celeb, Állatok/Természet, Sport, Utazás, Webkamerás felvéltelek/Videoblogok, Játék, Művészet, Autó-Motor, Zene, Film, Humor, Hírek, HD Video típusú tartalmak. Ráadásul ezek is listázhatóak aszerint, hogy hányan nézték meg őket, hány kommentet kaptak, illetve hogy mennyire tetszettek a többi felhasználónak. Természetesen egy hagyományos kialakítású, virtuális keresőablak is megtalálható, ahova a távvezérlő gombjait felhasználva kell bepötyögni a keresőszavakat.  A DailyMotion kezelése felhasználóbarátabb, mint a YouTube, viszont a videok minősége korántsem olyan jó, mint a konkurens oldal segítségével elérhetőké. 
 
VTuner
 
Ez egy remek, internetes rádiókat összegyűjtő program. Első körben a magyar netes adókat listázta ki, amelyek közül jó néhány éppen nem működött, de még így is tekintélyes volt a felsorolás. Természetesen az országhatárokon túlra is merészkedhetünk, például rögtön a "Favorites" menüpont kiválasztásával. Az első helyen itt a BBC Radio 4 trónol, amelyet a BBC Radio 2 követ a dobogón, a harmadik helyre pedig az amerikai Top 40 zenelista adója található, ami azért jelzi, hogy mégis milyen forrásokból dolgozik a VTuner. Magától értetődően direkt zenei stílusra is rá lehet keresni, sőt ezen belül további szortírozásra is mód nyílik, például a sugárzás helye vagy a népszerűség alapján, de az is kiválasztható, hogy csak a legjobb hangminőséget produkáló adókat vonultassa fel. 
 
 
A bőség lehet egyedül zavaró, hiszen az olyan alapműfajok, mint a rock, a blues, a country vagy a dance mellett megtalálhatóak a kínálatban például a gospel, a keresztény rock, a new age vagy a kizárólag a kelta folkzenét játszó webrádiók is, hogy csak néhány példát említsünk. És nyilván a közszolgálati- a hír- vagy a sportcsatornák sem hiányoznak. Értelemszerűen közvetlen keresésre is mód nyílik, a már máshol megszokott virtuális billentyűzet+keresőablak kombó segítségével. Össze is állítható egy kedvenc adókat tartalmazó lista, amely később egy gombnyomással elérhető. A hangminőségre, és a folyamatosságra semmi panasz nem lehet. Nagyon pöpec kis alkalmazás ez, amelyben kiválóan összeszedték a netes rádióadókat, a és a kezelést is nagyon kulturáltan oldották meg. 
 
I-play TV
 
Játék-játék-játék, jaj de jó! Játszani sokan szeretnek, köztük én is, úgyhogy örültem ennek az opciónak, de sajnos indítás után már nem volt olyan rózsás a kép. Mindössze három logikai játék kapott helyett itt, így a passziánsz mellett egy szimbólumkeresgélős programmal, illetve egy kalandjátékkal lehet szórakozni. Vagyis inkább lehetne. A vezérlés ugyanis a távvezérlővel nem az igazi, passziánszozni például sokkal kényelmesebb egy egérrel, így viszont kifejezetten fárasztó. Az Atlantic Quest első pillantásra nem tűnik rossznak, hiszen itt az a lényeg, hogy összepárosítsuk az ugyanolyan stilizált ábrákat, amelyek ezután pontokért eltűnnek.Viszont valahogy az egész nagyon nyomorultul fest. Hangja sem volt, az animációk is nagyon rondák és az egész játékmenet döcög. 
 
A kalandjáték is borzasztó. Ennél egy Jenny nevű lánynak kellene segíteni, hogy végre összejöjjön az esküvő, de öt perc után az ember inkább azt kívánja a hölgynek, hogy élete végéig egy zárdában kucorogjon. Az egész rettentően lassú és körülményes. Nem túl bonyolult logikai feladatokat kell megoldani (például megtalálni egy túlzsúfolt képen öt tárgyat, vagy kirakni egy Puzzle-t), dehát annyira tesze-tosza az egész, illetve olyan nehézkes a távvezérlővel történő irányítás, hogy még a legtürelmesebb ember is odavágja az egészet igen rövid idő után. Kevés játék található meg I-play TV-ben, és azok is elég bénák, úgyhogy ez a szolgáltatás nem az igazi. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a képek tanúsága szerint hamarosan érkezik egy póker és egy újabb kirakós program is, de hogy őszinte legyek, ezekre a látottak fényében annyira nem vagyok kíváncsi. 
 
Accu Weather
 
Az örök klasszikus. Egyszerű, látványos, gyors és hasznos, bár mára egy kicsit elavult. Az egy gombnyomással előhívható időjárás jelentő program hét napra előre mutatja meg a várható legalacsonyabb és legmagasabb hőmérsékletet, illetve a várható csapadékmennyiséget. Sajnos részletes elemzésre nincs lehetőség, ez pedig ma már kicsit kevés. Az viszont remek, hogy több város adatai is lekérhetőek, ami jól jöhet, ha például megy az ember nyaralni, és kíváncsi, hogy milyen időre számíthat.  
 
 
Funspot
 
Ismét egy játékokra fókuszáló alkalmazás, amely az I-Play TV-hez hasonlóan logikai programokat tartalmaz. Az Amőba mellett megtalálható itt a népszerű Sodoku, illetve a Memóriajáték LG rendszerekre optimalizált verziója. Ezen kívül egy szimbólum összepárosítós alkalmazás, illetve a Mahjong került be a kínálatba. Sajnos a távvezérlővel történő irányítást itt sem lehetett megkerülni, és ez esetben is ez a szoftver legnagyobb rákfenéje. Így hiába a remek kivitelezés, a szép grafika, a valóban komoly fejtörést okozó gépi ellenfél, ebben a formában sajnos csak néhány perces kikapcsolódást biztosít. Egyszerűen túl hamar elege lesz az embernek abból, hogy a játékidő nagy részét a táblán való navigálással tölti. Emellett az is kissé érthetetlen, hogy miért van szükség ezekhez állandó netkapcsolatra. 
 
Az LG tévékoncepciójának egyébként évek óta része, hogy a játékokat beemeljék ebbe a termékcsoportba is. Már a két-három évvel ezelőtti modelljeik is rendelkeztek beépített logikai játékokkal, azokat váltották fel most az ilyen úton elérhető programok. Az irány jó, hiszen, ha tényleg bekerül a tévékbe a Microsoft Kinect féle gesztusalapú (azaz mozgásérzékeny) rendszer, akkor a játékok szerepe minden korábbinál jobban felértékelődhet. 
 
Picasa
 
Az ismert képmegosztó szolgáltatás tévés verziója elsősorban arra szolgál, hogy a saját vagy ismerőseink által, a saját profiljuk révén feltöltött képeket egy pillanat alatt kiváló minőségben varázsoljuk a képernyőre. Ez igen hasznos lehet egy nyaralás utáni fotó mutogatásnál például. A számítógépen sokan használják a Picasat arra, hogy képekre vadásszanak, rákeressenek számukra kedves témákra (ezeket más felhasználók töltik fel, és teszik publikussá) kulcsszavak segítségével, viszont ez a funkció itt a nehézkes, lassú kezelés miatt nem működik annyira jól.
 
Az viszont mindenképpen pozitívum, hogy összeállítható egy kedvenc képeket tartalmazó, igény szerint szerkeszthető lejátszási lista, ami egy gombnyomással érhető el. Tehát, ha ide bepakoljuk kedvenc képeinket, akkor a hozzánk látogató rokonoknak, barátoknak azonnal megmutogathatjuk őket. Jól sikerült a Picasa Smart TV-s verziója, hisz a kezelés gyerekjáték, és a képek megjelenítése is kifogástalan. 
 
AuPeo
 
Nem maradhatott ki a szórásból egy teljesen zenei alkalmazás sem! Az AuPeo módot ad arra, hogy a cég online adatbázisában megtalálható dalok közül válogassunk. Szerencsére ezt nem korlátozták pusztán az előadó a dal vagy a lemez címére, hiszen stílus szerint is lehetséges a szelektálás. Sőt ezt megkeverték azzal, hogy a "hangulat" alapján is szortírozhatunk. Azaz kiválasztható, hogy csak mondjuk a vidám vagy az "érzelmes" darabok között keresgéljen. És persze a kettő vegyíthető is, így tallózhatunk mondjuk a "szomorú rockdalok" közül. Ha ezt valaki figyelmen kívül hagyja, és egy teljes stílusban kíván elmélyedni, akkor további opciók nyílnak meg előtte. Ugyanis lehetséges, hogy csak egy évtized zeneszámait, vagy például csak a tavalyi slágereket vegye alapul. 
 
 
A dalokhoz egyébként szép lemezborítót is társít, viszont azt hiányoltam, hogy a dalszövegeket például nem lehet elérni sehogy. Természetesen lejátszási lista, illetve saját felhasználói profil is létrehozható, amibe bepakolhatóak a felhasználó által kedvelt számok. Ezeket pedig bárki megtekintheti a világ bármely pontjáról ha van hozzáférése ehhez az alkalmazáshoz. Az AuPeo tökéletes házibuli kiegészítő lehet, hiszen hatalmas az adatbázisa és nagyon könnyű a kezelése, a grafikus kezelőfelület pedig igen látványos. 
 
i-Concerts
 
Mint a neve is mutatja, itt különféle élő koncertek tekinthetőek meg. Az R&B/Hip-hop mellett a Legendák, Jazz/Blues, Rock, World és Pop kategóriákba sorolták az előadókat. Viszont a kínálat borzasztóan szegényes, a World Music szekcióban például mindössze egy darab UB40 fellépés terpeszkedik.  Ráadásul sokszor nincs is fenn a teljes koncert. Sőt arra is akadt példa amikor egyetlen számmal szúrják ki a felhasználó szemét. Bár a videok elindítása előtt olvashatunk egy pár sorban az énekesekről, zenészekről együttesekről, viszont ennél részletesebb információkkal nem szolgál a program.
 
 
És ha ez még nem lenne elég.... A felvételek minősége sokszor kifejezetten botrányos. A videok felbontása olykor egészen tragikus, olyannyira, hogy nincs értelme kitenni őket teljes képernyőre, mert szétesik az egész. Nagyon kínos ez a produkció, olyan mintha félkész állapotban lenne, pedig a koncepció maga nem rossz. De ez így ebben a formában vállalhatatlan. Nagyon kilóg lefelé a többi szolgáltatás közül, nem lenne meglepő, ha idővel eltűnne. 
 
Google Maps
 
A Google népszerű térkép szolgáltatása már alapból hasznos és sokoldalú, így sok hiányérzet nem marad az emberrel azzal kapcsolatban, hogy ehhez ebben a verzióban semmit nem tettek hozzá. Kiválasztható a hagyományos térkép-, illetve műholdak által készített nagyfelbontású fotókból összerakott nézet is. Természetesen működik az útvonaltervezés, utcakeresés funkció is, és kedvére nagyítgathat a felhasználó. Ezzel a szolgáltatással két apró gond van. Az egyik, hogy néha kicsit belassul ha zoomolásra kerül a sor (bár ez a számítógépeknél is gyakran jelentkező probléma).
 
 
Illetve itt is előkerül a klaviatúra hiányából fakadó nehézkes kezelés. Kár, hogy a modell nem képes egyűttműködni a külső billentyűzettel vagy egérrel, mert az sok alkalmazást, így például ezt is sokkal használhatóbbá tenne. 
 
MLB - Major Leauge Baseball
 
Mivel a baseball Magyarországon finoman szólva sem tartozik a népszerű sportágak közé, ezért kicsit érthetetlen, hogy miért ez kapott helyet a Prémium Tartalmak között. Hisz az LG például a Forma 1 kiemelt támogatója, így az F1-el kapcsolatos kisfilmek, bemutatók, visszatekintők, interjúk beépítésének talán nem lett volna nagy akadálya. 
 
De, hát ha baseball van, akkor ezzel kell beérni. Annak ellenére, hogy személy szerint engem nem nagyon mozgat ez a sportág, egész jól elszórakoztatott, a labdaütögetés, de az biztos, hogy egy fanatikus sokkal jobban élvezte volna. Egészen friss, naprakész anyagok is megtalálhatóak itt, ami viszont a többi amerikai major sport rajongója számára bíztató lehet. Hiszen a jégkorongot (NHL) és az amerikai focit (NFL) is elég sokan kedvelik itthon viszont a mérkőzések közül keveset adnak a tévéadók. Tehát egy azokkal foglalkozó, a baseballhoz hasonló szolgáltatás hiánypótló lehet, sőt akár a vásárlási döntést is befolyásolhatja.Már csak annak kell drukkolni, hogy ezek is megjelenjenek idővel a kínálatban. 
 
Port.hu
 
A Port.hu jelenleg a legnagyobb és legfontosabb hazai programajánló. Remek internetes oldallal rendelkezik, amelyen kiemelt szerep jut a tv műsoroknak, azaz jelenleg ez gyakorlatilag az egyik legnépszerűbb tévéújság ma Magyarországon. A Smart TV rendszerbe bekerült ablak azonban sajnos szakít a netes változatnál megszokott felépítéssel. Annak pedig nagy előnye volt az átláthatóság, illetve hogy sok program és csatorna fért ki egyetlen képernyőnre. Itt viszont változtattak ezen, és egy, a televízióknál már megszokott Elektronikus Programmagazin szerű kialakítás mellett döntöttek, ami magában nem is lenne baj. Az LG tévéiben ez a szolgáltatás például remekül működik, és itt se lenne semmi gond, ha nem mindössze három csatorna férne fel egyszerre a képre. Ugyan megjelenített programok számára nem lehet panasz, hiszen hétnek jut hely, de a csiricsáré díszítő elemek helyett igazán idepasszírozhattak volna még egy-két adót. 
 
 
Ezen kívül másba nem nagyon lehet belekötni, hiszen remekül használható kis tévéújságot dobtak össze a fejlesztők. Az egyes adók a Portnál már megszokott szisztéma szerint tematikusan is kilistázhatóak. Így biztosított, hogy egymás után például csak a film, zene vagy sportcsatornákat vonultassa fel. Emellett összeállítható egy kedvenceket tartalmazó lista is (ehhez a Port.hu-n kell regigisztrálni), amivel könnyen kiszűrhetők a felesleges információk. 
 
Origo
 
És végül a legnagyobb magyar hírportál, amely örvendetes módon igen hosszú ideje elérhető az LG készülékeiről. A felépítésénél természetesen szakítottak az internetes oldalnál alkalmazott sablonnal, ami jót tett a kezelhetőségnek és az olvashatóságnak is, de amennyiben valaki látásproblémákkal küszködne, fel is nagyíthatja a karakterek méretét. 
 
 
A site-nál bevezetett kategóriákba (Főoldal, Auto, Sport, Filmklub, Tudomány, Techbázis, Tévé, Gazdaság, Nagyvilág, Itthon) osztották értelemszerűen a híreket, amelyek a netes változattal párhuzamosan jelennek meg itt is, azaz a frissességre nem lehet panasz.
 

Értékelés

 
Mindent összevetve azt lehet mondani, hogy az LG által felügyelt prémium tartalmak nagy része kellemes kiegészítője lehet bármilyen szórakoztatóelektronikai terméknek. Látszik, hogy mindent megtettek annak érdekében, hogy egy sokoldalú, a felhasználók széles rétegét megcélzó szolgáltatást tegyenek le az asztalra. Olyan megoldás született, amely valóban hozzáadott értéket jelent, és használhatóbbá teszi a kompatibilis termékeket. 
 
A leghasznosabb, és nagy tévén legjobban használható alkalmazás egyértelműen a YouTube. Ez amellett, hogy nagyon gyors, kiváló képminőségű videokat pakol a képernyőre. Szintén remekül sikerült a Vtuner webrádió kezelő, illetve az Aupe dalkereső program is. Az Origo miatt sem érheti szó a ház elejét. Annak ellenére, hogy a tévét nem hírek olvasgatására találták ki, kihozták ebből a legtöbbet. A Port.hu tévéújságja is remek, ez szintén nagyon hasznos tud lenni, főleg akkor ha az ember nem digitális földfelszíni sugárzásból kapja  a jelet. Ugyanis akkor működik a tévébe épített Elektronikus Programmagazin, hanem ha szolgáltatótól kapja az adást, akkor erről le kell mondania. Persze nem lehet kihagyni a negatívumokat sem. Az i-Play Me, és az i-Concerts is nívón aluli, nem lennek meglepő, ha ezek idővel eltűnnének a Smart TV rendszerekből.
 
(Folytatjuk !)

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr884171423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása