Az idő A pénz - Lopott idő Blu-ray teszt

Film

Az idő pénz, pontosabban szólva az idő A pénz, legalábbis az ebben a filmben ábrázolt jövőben, ahol mindenki 25 éves testben él, csak van, aki mindössze plusz egy évig, van, aki meg százig vagy még tovább.
 
 
Andrew Niccol (Gattaca, Fegyvernepper) neve ezzel a sztorival ütős párosításnak tűnik, de a rendező ezúttal nem tud annyit kihozni az alapszituból, mint például a már említett Gattaca esetében. Hiába az ígéretes indítás (Olivia Wilde Justin Timberlake anyjaként új értelmet ad a MILF-kategóriának), egyre inkább csak csapong a bedobott lehetőségek között a mozi, míg a végén túlfújt lufiként kipukkad.
 
 
Hiába próbálja elterelni figyelmünket Niccol akciókkal vagy ifjú színészeinek testi adottságaival, egyre több kérdés merül bennünk fel, amire nem lehet értelmes vagy logikus választ adni. Megmagyarázhatatlan ennek a társadalomnak az ilyetén való fennmaradása nem száz, hanem csupán egy évig is.
A színészek kifejezetten élettelenek, akárcsak a karaktereik, hiányzik belőlük az igazi szenvedély. Egyedül Cillian Murphy brillírozik egy időrendész szerepében, de az ő karaktere sincs túlírva, hogy finom legyek. A többiek jól néznek ki, ennyi.
Ami viszont megdöbbentő volt számomra, hogy Hollywoodból kijött egy ilyen végletekig antiszemita film, amelynek egyes részeit mintha feldühödött neonácik és/vagy devizahitelesek írták volna. Mert vegyük csak az úgymond főgenyát. Nevét folyamatosan mondják és kiírják. Egy Weis nevű bankárról van szó, aki kölcsönad a szegényeknek, hogy aztán a kamatokból mérhetetlen vagyont halmozzon fel. Ezt nem lehet nem beazonosítani.
Mielőtt azonban sokan most elégedetten bólintanának, elárulom, hogy a film a csóró tömegről sem fest jó képet, hiszen azt mondja, hogy ha ezek pénzt (időt) kapnak, akkor vagy elisszák, vagy nem dolgoznak, és összeomlasztják a rendszert. A végső tanulság, a pozitív tanács pedig az, hogy ki kell rabolni a bankokat a francba, egytől egyig, mert mocskok azok mind.
Mit mondjak, merész gondolatok ezek, és nem hittem volna, hogy egy ízig-vérig hollywoodi sikerfilmben látom majd őket.
 
Menü
 
 
Egyszerű kis menü, amit a foxos Blu-rayeknél már megszokhattunk: a film jelenetképei futnak, alul meg egy sorban szépen a menüfeliratok. Ez esetben stílszerűen zöld betűkkel.
 
Kép
A kép gyönyörű. Minden részletes, semmilyen hiba nincs sehol. A színek egész praktikusan az időzónákhoz passzolnak. A szegényebb zónákban a sárgásabb, zordabb fényes nap világít, míg a gazdagabb helyeken a letisztult, fehér színvilág dominál. Az a kevés sötét meg, ami van, szintén jól teljesít, így azt hiszem, kijelenthetem, hogy egy tökéletes transzferrel van dolgunk.
 
Hang
 
 
Angol DTS-HD Master Audio, valamint magyar Dolby Digital, mindkettő 5.1-es keverésben. Mindkettő meglehetősen erőteljesen szól, minden párbeszéd kristálytiszta, valamennyi effekt és zene a helyén van. A keverésben nincs különbség, a magyar szinkron a jók közé tartozik. Ám itt kell megjegyeznem, hogy függetlenül attól, hogy a Dolby Digital és a DTS HD között nem nagyon hallunk különbséget, az nem jelenti azt, hogy nincs is. Egy viszonylag nagyobb nappaliba sem kell egy bizonyos hatásfoknál többet elérni, és ezt egy jól kevert DD simán tudja prezentálni. Így a különbség megint csak akkor lenne érezhető, ha egy kisebb moziteremben csavarnánk fel a hangerőt.
 
Extrák
 
 
Az első bónuszanyag egy elég érdekes, fiktív kisfilm. Egy interjúsorozattal tűzdelt dokumentumfilm a világról, amiben a szereplők élnek. Kiderül, hogy ez nemcsak egy ilyen világ és kész, hanem tudósok kutatták ki a halhatatlanság titkát, majd tették az időt a fizetőeszközzé. Megszólal az összes főbb szereplő, de sok újdonságot nem tudunk meg tőlük. Nagyon érdekes az ötlet és jó a kisfilm, a baj csak az, hogy elmélyíti a már az alkotásban is szép számmal jelen lévő logikai bakikat, ellentmondásokat. Ezen kívül kapunk tizenegy darab kimaradt jelenetet. Ezek simán elfértek volna a filmben, inkább több duma, kevesebb akció van bennük. Még találhatók netes tartalmak, és ennyi, slussz.
 
Összegzés:
A film alapvetően jó gondolatai túl sok ellentmondásba ütköznek, de tény, hogy specifikációkban magasra teszi a lécet. Sajnos az is tény, hogy hihetetlenül kevés extra került a lemezre.
 
 
FILM: 6
KÉP: 10
HANG: 10
EXTRÁK: 4
 
FILMKRITIKA: Feri, a mozigépész
BD TESZT: Oblath Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr724311339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása