Blu-ray meghajtót használó kalibrátorral a jó képminőségért

A televízió képernyőre tapasztható különleges kiegészítő segítségével otthon is egyszerűvé válik a színhelyes beállítások elérése. 

 
Sajnos sokszor előfordul, hogy az áruházban kinézett és megvásárolt televízió képe a nagyszobába beállítva "elromlik". Ennek sokszor a gyatra minőségű tévéadás áll a háttérében. Ám ez nem magyarázat arra, hogy a máskor, korábban kiválóan teljesítő DVD- vagy Blu-ray lejátszóról érkező film is borzasztóan néz ki, annak ellenére, hogy a lehető legjobb minőségű kábelt használja az ember.
 
Ilyenkor szinte biztos, hogy a gyatra képi beállítások állnak a jelenség hátterében. Erre sokan nem fordítanak elég figyelmet, pedig a jelentősége igen nagy, hiszen csak megfelelően beállított, azaz kalibrált megjelenítők képesek visszaadni azt, amit az adott tartalom készítői megálmodtak. Természetesen mindenki fejében megfordulhat, hogy a gyártók ezzel tisztában vannak, és bekalibrálják előre a készülékeiket, ám ez sokszor még sincs így. Ha tehát valaki tényleg azt szeretné, hogy televíziója remek képminőséggel kápráztassa el, akkor sokszor el kell molyolnia a beállításokkal. Ebben lehet segítségére a kalibrátor névre hallgató eszköz, amely az egyes paraméterek meghatározásásnál előre lefektetett, nemzetközi szabványokat vesz figyelembe. Mivel a mai tévéken már kifejezetten sok érték, így tehát a fényerő, a kontrasztarány, a háttérvilágítás, a gamma stb. is módosítható, így sok összeteveőből áll össze a kép. Egy jó kalibrátor (ha nem is mindegyik) a legtöbb paraméter helyes beállításához képes segítséget nyújtani. 
 
 
Az ilyen kiegészítők jellemzője, hogy általában számítógép szükséges a használatukhoz, hiszen egy külön alkalmazás kell ahhoz, amely kiértékeli a műszerrel bemért adatokat. Ez a Datacolor Inc. által most bemutatott Spyder4TV HD esetében sincs másként. Viszont ezt a legtöbb kalibrátorral ellentétben (amelyeket számítógépes monitorokhoz használnak) kifejezetten a DVD- vagy Blu-ray tartalmakhoz fejlesztettek ki. Azaz tévé képernyőjére tapasztható műszer működéséhez el kell indítani egy külön lemezt, és ez alapján történik maga a kalibráció. A modell képes arra, hogy pontosan beállítsa a felhasználó segítségével a megfelelő fényerőt, háttérvilágítást, színhőmérsékletet, kontrasztarányt, színmélységet és a gammát. A készülék segítségével természetesen a televíziók mellett a monitorok helyes képi beállításai is meghatározhatóak. A Spyder4TV HD használható CCFL és LED háttérvilágítású LCD, plazma, OLED, CRT tévékhez, és projektorokhoz is. A kalibrátor első körben Japánban kerül a boltok polcaira, 210 dolláros áron, de a hírek szerint már sokat nem kell várni az európai megjelenésig sem. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr284491981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása