Vámpír Lycannak farkasa…vagy mi - Underworld - Az ébredés BD3D teszt

FILMKRITIKA: Feri, a mozigépész

BD TESZT: Oblath Ádám

Film
A vámpírok és a vérfarkasok (vagy lycanok, ahogy itt hívják őket) harca tovább folytatódik, csak a sorozat negyedik részében elvileg beszállnak a játékba az eddig csak maximum zsákmányállatként funkcionáló emberek is, akik értelemszerűen mindkét fajtól meg szeretnének szabadulni, azaz kialakul egy klasszikus „mindenki mindenki ellen” szituáció.
 
 
 
Ez a kiindulópontja az Underworld-széria negyedik részének, de az se ijedjen meg, aki semmit sem tud vagy már csak nem emlékszik az eddigi három film történéseire, mert egy pár perces gyorstalpalóban ennek a résznek az elején az alkotók összefoglalják, hogy mi történt eddig (tisztára, mint egy tévés szappanoperában…).
A maradék 80 percben pedig gyakorlatilag folyamatos akciózást láthatunk, ahogy Selena (Kate Beckinsale még mindig nagyon dögös) próbálja megmenteni kislányát (és persze a vámpírfajt) az őket üldöző emberek, de elsősorban a lycanok elől.
 
 
A film rendezését Len Wisemanék ezúttal egy svéd duóra, Måns Mårlindra és Björn Steinre bízták, akiknek a Végső menedék című Julianne Moore-os horrort is „köszönhetjük”. Mårlind és Stein nem kockáztatott szinte semmit. A sztori annyira egyszerű, amennyire csak lehet, a hangsúly egyértelműen az akción van. Megtartották a sorozatra jellemző kékes, szinte már fekete-fehér látványvilágot, viszont a trükkök minősége finoman szólva sem csúcskategóriás, így néha olyan érzése van az embernek, mintha egy középszerű videójátékot nézne (IMAX nagyságú képnél ez különösen kijön). Kínomban röhögtem továbbá azon, hogy bár a film természetesen 18 éven felüli korhatár-besorolást kapott, és szív- meg torokkitépésektől kezdve van benne mindenféle brutális mészárlás, amikor azonban még az első percekben Kate Beckinsale meztelenül kiszabadul a fogságból, mindenhol van (olcsó, számítógéppel készített) füst a teste körül, de csak ott, sehol máshol a helyiségben. Bosszantóan amatőr, béna és álszent megoldás ez, főleg ha ott a 18-as karika.
 
 
Egyébként viszont a film egyértelműen azokat szolgálja ki, akik rettenthetetlen rajongói az Underworld-univerzumnak és -karaktereknek, ők vérből, szörnyekből és Kate Beckinsale-t feszes bőrszerkóban mutató képekből megkapják a szükséges adagjukat. Márpedig ez a lényeg, nem?
 
Menü
Hangulatos menü került a lemezre, a film jobb pillanatait összeszedve, a menüpontok pedig egymás alatt jelennek meg a képernyő bal felére helyezve.
 
 
Kép
Mi lett a mély feketékkel?! A gyakori éjszakák ellenére egyszerűen nincsenek normális fekete színek. Az éjszaka, Selene ruhája, de még a barlang is kék. Ez agyonüti számomra a transzfert. Még úgy is természetellenesnek hat, ha a képi világot ilyennek szánták. A világosság ellenére azonban túl sok az amúgy is elsötétedő jelenet, így pláne nem értem. Egyébként minden kellően részletes, a film számára lecsökkentett színtartomány meg hozza, amit tud. A 3D viszont jobban működik, mint várnánk. Ennyire sötét képi világú filmeknél ugyanis általában a sötét szemüveg felvétele után nemhogy látványos 3D effekteket, hanem sokszor egyáltalán semmit nem látni. Itt viszont ez egyáltalán nem jellemző, folyamatosan remek a térhatás, sőt, ha őszinték akarunk lenni, ez dobja fel leginkább az alkotást.
 
Hang
Konkrétan marha jó. Akár a jól sikerült mozis DD 5.1-es szinkront vagy az angol DTS-HD-t választjuk, készüljünk fel, hogy az ablakok, a dobhártyáink, és a szomszédokkal való kapcsolatunk komoly csorbát szenvedhetnek. A film él, a zenék, effektek durván szólnak, a párbeszédek meg tiszták.
 
 
Extrák
Rengeteg kisfilm van a kiadványon. Az első ilyen a főhősnővel foglalkozik. Sokan mesélnek, milyen jó is volt Kate Beckinsale-t visszahozni, és elmondják, mennyire testhez áll neki a karakter (meg más is). A következő az Underworld-filmek jövőbe való helyezésével foglalkozik. Így a különböző új szereplők is érintve vannak, elég részletesen merengenek a színészekről és a karaktereikről, különös tekintettel a különböző teremtményekre. Több akció – ezen felkiáltás szállítja az újabb extrát. Ebben az összeállításban az akciójeleneteket vesézik ki. Próbáltak hűek maradni az előző filmek által bemutatott képességekhez, de azért igyekeztek még feljebb tenni a lécet. Beszámolnak arról, hogyan igyekeztek jobb vérfarkasokat megalkotni. Persze ezúttal is meg akartak felelni a hagyományoknak, de itt-ott újítottak. Érdekes figyelni, hol használtak számítógépes animációt, és hol rendes vérfarkaskosztümöt. A felvételek, ezen belül a kamerák is kapnak egy külön menüpontot. Használtak 3D-s és külön belassításra tervezett, nagyon sok képkockát rögzítő kamerákat is. Ez mondjuk meg is látszik a végeredményen. Megnézhetjük még néhány jelenet előzetes animációs tervét, néhányat akár 3D-ben is! Akad bakiparádé is, amiből tulajdonképpen az derül ki, hogy a hősnő igazából imádnivaló. A végére is értünk, még egy előzetes van, illetve Lacey Sturm és Geno Lenardo „Heavy Prey” című klipje.
 
 
Összegzés:
A sorozatot valaki vagy szereti, vagy nem, de tény, hogy a film 3D-s kiadása bizony ott van a szeren...
 
FILM: 6
KÉP: 8
HANG: 10
EXTRÁK: 6
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr474525374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása