Az első idei okostévé: LG LM765S Cinema 3D Smart TV teszt (első rész)

Az LG azt ígérte, hogy az idei évben továbbfejlesztették a háromdimenziós megjelenítést, kipofozták és felturbózták a Smart TV rendszert, illetve, hogy a mozgásérzékelős távvezérlő is evolúciós fejlődésen ment át. Kipróbáltuk, hogy mindebből mi igaz.
 

 Az LG és a tv piac

 
Az LG az utóbbi egy évtizedben a tévés üzletág egyik legpotensebb versenyzőjévé nőtte ki magát. A lenézett dél-koreai márkából innovatív, harapós piaci résztvevőből nőtte ki magát. Ezt tökéletesen alátámasztja a 2011-ben eladott majd huszonöt millió darab televíziókészülék, és a 12,1 százalékos piaci részesedés. Hazánkban a cég ennél is jobban áll, hiszen körülbelül 25 százalékos piaci részesedéssel bír, amivel a második legnagyobb vállalatnak számít.  A vállalat a CINEMA 3D tévék bevezetésével nagy sikert könyvelhetett el Magyarországon is, hiszen a tavalyi termékbevezetéskor, a nyári hónapokban szinte minden harmadik eladott 3D LCD tévé LG CINEMA 3D volt.
 
Ez a fejlődés számos okra vezethető vissza, és így nem csupán azzal magyarázható, hogy a cég hagyományosan "jó" az árversenyben. Arra ugyanis már korábban rájöttek, hogy az innováció és a dizájn is rengeteget számít. Így számos olyan újdonság fűződik a nevükhöz, ami a mai tévékben is megtalálható. Ilyen például a továbbfejlesztett passzív-polarizációs  3D megjelenítés, a 2D-3D konverzió, a "keret nélküli" formatervezési irányzat, vagy a Smart tévé rendszerek. Ez utóbbival, a Samsunggal egy időben álltak elő, és az elnevezés, illetve az elgondolás olyan sikeres volt, hogy mára az összes gyártó így nevezi a saját, különféle internetes tartalmak, illetve alkalmazások előhívására alkalmas megoldását. Még akkor is, ha a koreai cégek által preferált komplex, akár a bemenetek kezelését vagy a médialejátszót is magában foglaló rendszereit meg sem közelítik.
 
Az biztosnak látszik, hogy mostanában, és a jövőben pedig már pláne nem lehet labdába rúgni csak a jó képminőséggel, csak a kényelmes 3D-vel, csak az internetes applikációk nagy számával vagy csak a szép dizájnnal. 
 

Külső

 
Idén örvendetes módon a legtöbb nagy cég (leszámítva szegény Sharpot és Toshibát) olyan tévéket mutatott be, amelyek a formatervezésben is újat mutatnak. Egyértelmű trend a káva meg vékonyítása, a fém alkalmazása és a különféle különleges talpak bevetése.
 
 
Ez a készülék gyakorlatilag esszenciája ezeknek. Persze, attól, hogy valami divatos még nem biztos, hogy jó is... Az első pillantásra látszik, hogy egy különleges darabról van szó, hiszen korábban ilyen talpat és kávát még nem nagyon láttunk. A krómozott acélból készült állványt egybeöntötték a nyakkal, így az gyakorlatilag eltűnt. Egy csuklóban csatlakozik a hátlaphoz, aminek megvan az az előnye, hogy bizonyos korlátok között (kb. +/- 15 fok) lehet forgatni a képernyőt. Ez pedig jól jöhet akkor, ha például valaki a sarokba szeretné állítani a tévéjét.
 
Ez a megoldás egyedinek egyedi, de valahogy túlságosan hivalkodó, bár a készülék futurisztikus-minimalista irányvonalához remekül illik. A modellen az egy szem LG logón kívül semmi más díszítés nem kapott helyet. Elmúltak már azok az idők, mikor a vállalat íves vonalakkal, színezett élekkel és villogó fényekkel próbálta feldobni a tévéit. Itt a szikár puritanizmus uralkodik. Még az évekig meghatározó csillogó zongoralakk fekete színezést is száműzték és, matt, szálcsiszolt szürkésfeketére cserélték az alsó részen. Itt található meg egyedül hagyományos értelemben vett keret, hiszen kikapcsolt állapotban a készülék olyan, mint ha egy vékony fémszalaggal tekerték volna körbe a televíziót, az oldalsó keretek egyáltalán nem is látszanak. Tényleg megvalósult a Borderlessnek nevezett, azaz keret nélküli kialakítás. 
 
Bekapcsolás után persze előtűnnek az addig az üveglap mögött rejtőzködő kávák. Ezek vastagságát sikerült körülbelül egy centire redukálni. Ennél ugyan van vékonyabb tévé is jelenleg a piacon, de attól ez még komoly előrehaladás.
 
Az alkalmazott Edge LED háttérvilágításnak köszönhetően a készülék mélysége kevesebb, mint három centiméter. Azaz egy hamisítatlan slim modellről van szó. A csatlakozókat a szokásoknak megfelelően a hátulján helyezték el a szellőzőnyílások és a rejtett hangfalak társaságában.
 

 
A négy 1.4 verziószámú HDMI csatoló mellett került rá három 2.0 USB port is. Ez a szabvány negyvenszer gyorsabb, mint az USB 1.1, így adatátviteli sebessége eléri másodpercenként 480 megabyte-ot. Található rajta komponens és kompozit csatlakozó, D-Sub bemenet, digitális és audio audiokimenet valamint egy SCART (adapterrel) interfész. A mai tévékből már szinte kihagyhatatlan a digitális tévé tuner. Viszont e készülékbe a szokásos DVB-T és DVB-C modulok mellett egy DVB-S2 vevőegységet is építettek.
 

Átszabott Smart TV rendszer

 
A tv vezérlése első pillantásra úgy tűnik, hogy teljesen megváltozott. A főmenü korábbi grafikus felületét teljesen lecserélték, és ennek helyét az a komplex Smart vezérlő rendszer foglalja el, ahol egyszerre látható az aktuális képi tartalom, menedzselhetőek a bemenetek, a különféle megosztások elérhetőek a widgetek, applikációk, bejárás nyílik a konszern saját 3D "boltjába" és elindítható a böngésző valamint az elektronikus programmagazin is. Fontos, hogy már létrehozhatóak felhasználói profilok, amelyek megjegyzik a már letöltött applikációkat, beállításokat, és így például egy család több tagja is használhatja ezt a megoldást.
 
 
Nagy ablakok, halmazok uralják a képernyőt, és az ezek közötti eligazodást kisméretű, de kifejező, színes ikonok és feliratok is segítik. Ezek jó része értelemszerűen csak akkor használható, ha a készüléket csatlakozatták az internethez. Amennyiben ez nem történt meg, akkor erre nagy narancssárga felkiáltó jelek hívják fel a figyelmet.
 
Az alsó sorból indítható el egy vadi új szolgáltatás, amely a számítógép History funkciójához hasonlóan kilistázza, hogy a felhasználónak mi voltak az "utolsó lépései". Ez érintheti a menüpontokat, internetes oldalakat, applikációkat, de akár egyes beállításokat is. Ez remek ötlet, és a megvalósítás is jól sikerült, csak kár, hogy nincs rá egy külön gomb a távvezérlőn.
 
 
A 3D World Service, azaz a vállalat saját háromdimenziós tartalomszolgáltatása is a Smart Rendszerből nyitható meg. Ezzel a céljuk, hogy kiváltsák a tévétársaságok és a filmstúdiók bénázását, akik egyszerűen nem kínálnak elég térhatású anyagot. A 3D World Service által viszont ingyen és bérmentve nézhetőek meg háromdimenziós tévéadások, klipek, ajánlók, tanító videók stb. öt nagy csoportra osztották. Így az egyes állományok a Sport, Gyerekek, Szórakoztatás, Életmód és Dokumentumfilmek profilok alatt találhatóak meg. Mindenképp ez a jövő útja, és igaza van mindenkinek, aki hasonlóban gondolkodik. Egyszerűen tényleg egy picit nehéz úgy eladni a 3D tévéket, hogy ha nincs rá semmilyen tartalom.
 
A netes tartalmak esetén korábban gondot okozott olykor a viszonylagos lassúság, amelynek oka a gyenge hardver volt. Ezen is sikerült csiszolni valamelyest, bár a sebesség nem éri el mondjuk egy felsőkategóriás notebookét vagy asztali számítógépét.
 
 
A korábban is szépszámú, közvetlenül elérhető oldalak és applikációk száma is örvendetes mértékben megnőtt. Ráadásul a vállalat hazai képviseletétől kapott információk szerint még az idei évben további bővülés várható. .....
 
A korábban már jól beállt, régebben kvázi főmenüként funkcionáló menürendszert sem engedték el. A különféle rendszerbeállítások érhetőek el innen, tehát a képpel- hanggal- hálózattal- biztonsággal- stb. kapcsolatos paraméterek, funkciók módosíthatóak vagy aktiválhatóak. Ennek felépítése a szokásoknak megfelelően logikus, kellően sekély, eltévedni nem nagyon lehet, és még az is könnyen boldogulhat vele, aki nem kifejezetten technológiai beállítottságú. A navigációt stilizált ábrák segítik, sőt rövid leírás is olvasható az egyes menüpontok szerepéről.
 
 
 
A Ratio gomb megnyomásával előbukkan az alsó sávban egy gyorsmenü, Itt villámgyorsan megváltoztatható a képarány, módosíthatóak azonnal a hang- és képbeállítások, bekapcsolható az elalvásidőzítő, a felirat, és az energiatakarékos üzemmód is.
 

Mozgásérzékeny távirányító

 
Az LG tavaly dobta piacra mozgásérzékeny Magic Motion névre hallgató távvezérlőjét. Az ötlet bevált, így idén már egy továbbfejlesztett verzió kerül a kompatibilis készülékek mellé. A formán nem változtattak, tehát megmaradt az ívelt, gömbölyített formavilág, és az éjfekete szín is megmaradt. Ezzel csak egy baj van, hogy a szennyeződések, ujjlenyomatok csúnyán meglátszanak rajta.
 
 


 
Nem tekinthető teljes értékű távvezérlőnek, hiszen a csatornaváltó, és hangerő szabályozó gombon kívül "csak" a Smart rendszer, illetve 3D hatás indítható el közvetlenül, no meg persze az applikációk. Ezen kívül elhelyeztek rajta egy egérgörgőt is, ami a netes oldalak, illetve egyes menüpontok közötti gyors lapozást biztosítja. Itt tényleg tetten érhető az evolúció, hiszen a fejlesztések-újítások valóban növelték e kiegészítő értékét.
 
Amely egyébként továbbra is remekül használható. Tényleg csak egy varázspálcaként kell elképzelni, amivel az ember egyszerűen mutogathat a képernyőn. Egy konkurens gyártónál idén már megjelent az olyan gesztusalapú vezérlés, amihez csak az ember keze szükséges, viszont az sokkal kötöttebb mozgást igényel. A Magic Remote viszont ellenben kiválóan alkalmas arra, hogy az ember akár a kanapéban vagy az ágyban heverészve is könnyedén navigáljon a weboldalak között. Azaz tökéletesen kiváltani az egeret vagy tapipadot.
 
 
Mert ugyanis idén már a tévék egy részéhez, így ehhez is csatlakoztatható külső klaviatúra, illetve egér. Így sikerült kihúzni a Smart rendszerek méregfogát, hiszen a legnagyobb gondot korábban a hagyományos távirányítónak köszönhető nehézkes kezelés okozta.
 
De természetesen a tradicionális távirányító sem dobozhat a televízió mellől. Sokat nem változtattak a tavalyi darabokhoz képest. Tehát maradtak az enyhén lekerekített élek, a kényes zongoralakk fekete színezés. A dedikált funkciógomboknak köszönhetően gyakorlatilag minden főbb menüpont vagy paraméter azonnal elérhető. Mivel arra is odafigyeltek, hogy ezek mérete és formája is eltérő legyen, így idővel sötétben, "vakon" is viszonylag egyszerűen használható.
 
A másik nagy koreai óriás az idén bevezette már a hangvezérlést a tévéinél. Az LG is kacérkodik a gondolattal. A terveik szerint a Magic Remote-ba épített mikrofonon keresztül lehet majd instruálgatni a tévét. Azonban erre még 2012 nyaráig mindenképpen várni kell. Viszont egy okostelefonokra (Android/Apple) ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével azokról vagy tabletekről is vezérelhető.
 

Képminőség

 
A modell 4+1+2 előzetes képi beállítást kínál. Ez elsőre talán furcsának hangzik, de úgy talán érthető, hogy a négy hagyományos (Élénk, Normál, Mozi, Játékgép) profil mellett kiválasztható az Intelligens Érzékelő, illetve két felhasználói fiók is. Az Intelligens Érzékelő nem konstans paraméterekkel dolgozik, hiszen ilyenkor egy szenzor beméri a külső fényviszonyokat, és ahhoz igazítja automatikusan az egyes értékeket.
 
 
A négy gyári beállítás közül már megint a Mozi a legjobb, ilyenkor a leginkább élethűek a színek ugyanis. Az Élénk sajnos túlságosan világos otthoni használathoz, de mondjuk egy boltban, szállodában vagy szórakozóhelyen beválhat. A Normál hideg színvilággal és egy kissé túlságosan harsány árnyalatokkal operál, a Játékot, mint ahogyan az a nevéből is látszik, a különféle videojátékokhoz, konzolokhoz ajánlja a vállalat. Ez is elég világos, de ennél automatikusan ki van kapcsolva az összes képjavító funkció a minél gyorsabb válaszidő elérése érdekében.
 

Képvarázsló és képjavító eljárások

 
Az LG tévéinek már évek óta szerves része ez a látványos funkció. Itt a felhasználónak nem a paraméterekkel, adatokkal kell bíbelődnie, hanem szimplán több lehetséges variáció közül kell kiválasztania azt, ami neki tetszik. Annyit fejlesztettek benne az elődhöz képest, hogy már az is látható, hogy az egyes képek közötti változtatás pontosan melyik paraméternél milyen konkrét értéket jelent. Ez egy egészen remek szolgáltatás, ami még a teljesen laikusok számára is lehetővé teszi, hogy valamilyen szinten a saját ízlésükhöz igazítsák a képet.
 
 
A közelmúlttal ellentétben ebbe a tévébe egész sok extra képjavítónak nevezett technológiát építtettek.
 
Dinamikus Kontrasztarány: Ez innen sem hiányozhat, és a feladata az, mint minden más esetben. Azaz sötét tartalmaknál lecsökkenti a fényerőt, világosnál pedig felemeli, így úgy tűnhet, hogy kontrasztosabb a kép. Ennek nem vagyok nagy híve, hiszen, az elektronika sokszor agresszíven nyúl bele a képbe.
 
Szuper felbontás: Ez az alacsonyabb felbontású tartalmak felskálázására szolgál. Azt persze hiba lenne várni, hogy Full HD-t varázsoljon egy satnya SD anyagból, de egészen meggyőzően teljesít.
 
Clear White: Javítja a fehér színt a képernyőn, a célból, hogy a kép világosabb és élesebb legyen. Sokat nem ért a használata.
 
Élkiemelő: a képen látható szegélyeket tisztábban és élesebben jeleníti meg. Azaz segít kiküszöbölni a zavaró lépcsősödést.
 
Színbeállítás: Külön beszabályozható a bőr- a fű és az ég színe. Ha hajlandó valaki ezzel elpepecselni, az nagyon sokat kihozhat belőle.
 
Zajcsökkentés: Nomen est omen. Az a feladata, hogy a rossz minőségű jelek által keltett képzajt a minimálisra csökkentse.
 
Feketeszint: Beállítja a képernyő fényerejét vagy sötétségét, hogy a képernyő feketeszintje segítségével testre szabja a képbemenet fekete szintjét. Érdemes bekapcsolni, hiszen az LCD technológiából fakadóan a fekete megjelenítése mindig kicsit problémás.
 
TruMotion: Ennek az interpolációs eljárásnak lényege, hogy az elektronika a valós képkockák közé virtuálisakat szúr be, hogy folyamatosabbnak tűnjön a mozgás. Igazából nagyon nem is kell használni, nincs rá nagyon szükség.
 

Hibák nélküli természetes színvilág

 
Az LCD televíziókra régebben oly sokszor jellemző képhibáknak itt nyoma sincs. Az utánhúzást el lehet felejteni, tehát még a gyorsan mozgó objektumok esetén sem figyelhető meg az úgynevezett csóva. Akadozás sem zavarta az összképet, és a képzajt is sikerült szinte teljesen száműzni. Egy-két tévéadónál rövid időre felbukkant a homályos aura a tárgyak vagy személyek körül, de ez szemvillanásnyi idő után eltűnt. A logók megjelenítésével nincs hiba, és a képernyőn átfutó feliratok megjelenítése is jól sikerült. A felhsősödést itt sem sikerült teljesen száműzni, viszont ez működés közben egyáltalán nem tűnik fel, csak ha az ember direkt e céllal vizsgálja.
 
A színvilágról csak annyit, hogy a beállítások (sőt hát maga a Mozi profil is ezt hozza ki a tévéből) helyes használatával megteremthető a teljesen természetes színvilág. A visszafogott naturális tónusok, a valósághű fekete nagyon jót tesznek a képminőségnek. Persze ha valaki a kicsit műanyag hatású, ám feltűnő, harsány színekért bolondul, szintén megtalálhatja a számítását. Az viszont azért annyira nem nagy szám.
 

Tévézés

 
Ma már szerencsére visszaszorulóban vannak az analóg tévéadások, így azokkal nem nagyon kell szenvedni. Igen, szenvedni, mert olyankor azért még hajlamos bezajosodni néha a kép. Ezzel viszont a digitális adásoknál nem nagyon kell számolni. Ha a szolgáltató által biztosított médiaboxból érkezik a jel, akkor azzal nincs semmi gond, simán kezeli ezeket a készülék.
 
 
Amennyiben valaki a digitális földfelszíni adások mellett döntene, akkor nincs más dolga, mint csatlakoztatni egy külső antennát (Budapest például egy szimpla szobaantenna is megteszi). Ezt képes ellátni energiával a tévé, tehát nem kell külön bedugni a konnektorba. A csatornakeresés gyors és kulturált. Az első bekapcsolás után körülbelül öt perccel már kezdődhet is a tévézés.
 
A csatornák sorrendje természetesen módosítható, sőt ezekből egy kedvenc csokor is összeállítható, ami a FAV gomb megnyomásával csalható elő a későbbiekben. Az elektronikus programmagazin összesen nyolc adó műsorát képes három órára előre egyszerre megjeleníteni, ami teljesen használható ebben a formában. Természetesen a nyilak használatával lehet lapozgatni a tévéújságban, és az időzített felvétel is beállítható. Ebből következik, hogy a modell lehetővé teszi az USB porton keresztül csatlakoztatott merevlemezre történő rögzítést is. Sajnos az EPG-ben nem listázhatóak ki tartalmuk vagy típusuk (tehát például film, sport stb.) a műsorok, pedig az egy remek kis funkció.
 
 
Mivel a CI+ slot is megtalálható a csatlakozók között, ezért az UPC által 2012 májusában elindított Mediacard szolgáltatással is kompatibilis.  
Az első idei okostévé: LG LM765S Cinema 3D Smart TV teszt (első rész)
 

(folytatása következik.. )

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr704541982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orsiborsó 2013.07.01. 17:24:32

Azt a mindenit, nagyon szép ez a tv, elsírnám magam ha ilyenem lehetne! :D

Tímeaa 2013.07.01. 17:25:51

@orsiborsó:
Nagyon tuti, én is szerelmes lettem. De majd az új tv-jük milyen komoly lesz, amiről megy a nyereményjátékuk faceboon-on, nagy titokban tartják, hogy miket fog tudni..

Rebike76 2013.07.01. 17:33:07

Elképzelni se tudom, hogy hová fog ez még fejlődni.. Emlékszem amikor kb 5-6 évvel ezelőtt vettünk egy Lg nagyképernyős tv-t, akkora volt mint a ház és kb olyan nehéz is.. :D Még is az egyik legmenőbbnek számított, most meg már hol tartunk..

süti beállítások módosítása