Mission: Impossible: Fantom Protokoll Blu-ray teszt

FILMKRITIKA: Feri, a mozigépész

BD TESZT: Oblath Ádám

Film

Felrobban a Kreml, s mindezt Ethan Huntra és embereire akarják kenni. Nem jó ötlet. Hunt csapatával természetesen a világot körbejáró hajszába kezd, hogy bebizonyítsa ártatlanságát, és megállítsa a szörnyű terrorcselekményt elkövetni kívánó főgonoszt.

FILMKEPcruisedubajozik.jpg

Ami mindenképpen pozitívum, hogy a negatív figura ezúttal VÉGRE nem az IMF (Impossible Mission Force, mielőtt valaki még félreértené…) kötelékéből kerül ki, de kár, hogy Michael Nyqvist (A tetovált lány / Millenium-trilógia) karaktere ennek ellenére elég súlytalan marad. Szerencsére viszont ez nem azért történik, mert Cruise megint uralni akarta az alkotást, hiszen talán ez az első olyan M:I mozifilm, amelyben valódi csapatmunkának lehetünk tanúi. Cruise jó, Simon Pegg (Haláli hullák hajnala) vicces, Jeremy Renner (A bombák földjén, Bosszúállók) pedig könnyen beilleszkedik, ráadásul figurája humoros, drámai és akciódús szitukba egyaránt kerül. Paula Patton (Tükrök, A randiguru) viszonylag jól néz ki, de valahogy kilóg mégis kicsit ebből a csapatból, őt talán érdemes lenne lecserélni valaki más, dögösebb, karakteresebb csajra. És jó lenne, ha Ving Rhames (Ponyvaregény, Piranha 3D) Lutherje legközelebb nagyobb szerepet kapna, mert őt viszont mindig is bírtam. Vannak aztán hihetetlen kütyük, amiket a szereplők látványos akciókhoz használnak fel, és a helyszínekre sem lehet panasz (Dubaj, Mumbai, Moszkva, Budapest). A tempó rendben van, és bár néha ugyan kissé gépies az egész, de egyáltalán nem unatkozunk a több mint kétórás játékidő alatt. Az eddig animációs filmeket rendező Brad Bird (Szuper haver, A hihetetlen család) tehát egy élő szereplős akciófilm levezénylésében sem vall szégyent.

FILMKEPcruiseespatton.jpg

Menü

A film főcímzenéje, jelenetek, és alul elhelyezkedő, kellemes menüpontok. Hangulatos.

BDFomenu.JPG

Kép

Érdekes képpel van dolgunk. Hisz zömmel IMAX kamerákkal forgott a film, így nehezen lehet ráfogni, hogy rossz lenne. És nem is az, csak változékony. A világos jelenetek teljesen jók, és ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor a sötétek is, de néhány szcénánál nem igazán akadnak mély feketék. De mondjuk a film jellege ilyen, szóval nem a Blu-ray hiányosságáról van szó, és még így is elég impozáns a transzfer. Két megjegyzés: az egyik, hogy vérzik a  szívem, amiért az IMAX-es jeleneteket nem hagyták meg, vagyis az összes ilyen epizód szintén cinemascope formátumban került a lemezre. Jó lett volna látni A sötét lovaghoz, és a Tron második részéhez hasonló megoldást. A másik dolog a felirat. Könyörgöm, kinek jutott eszébe, hogy a színe citromsárga legyen?

BDJelenetvalasztas.JPG

Hang

Megmondom őszintén, régen tudtak ennyire meglepni. A magyar szinkron Dolby Digital 5.1-es hang. Nagyon jól szól, a mozis szinkron is remekül sikerült, így bátran ajánlom akárkinek. Az igazi meglepetést az eredeti Dolby True HD 7.1 jelenti. Olyan kirobbanó szintet üt meg, és olyan erősséggel szól a plusz két csatorna is, hogy többször felugrottam a fotelból. Nem emlegethető egy lapon a sima DD 5.1-gyel. 

BDHangbeallitas.JPG

Extrák

A duplalemezes, fémdobozos változat esett a kezem ügyébe, így ha minden igaz, extrákkal el leszünk látva rendesen. Tulajdonképpen olyan mennyiséget kapunk, hogy csak érintőlegesen, sok dolgot épp csak megemlítve lehet ledarálni. Nézzük az első lemezt.

BDExtra01.JPG

Érdekes elrendezésben jutunk el az első negyedórás dokumentumfilmhez, ami Dubajról szól. Lehet, hogy Tom Cruise egy szcientológus barom, de jó filmeket csinál, és olyan kaszkadőrjeleneteket tesz le az asztalra, hogy emelem kalapom előtte. A szállodai jelenet is valós helyszínen folyt, gyakorlatilag teljesen belaktak egy még el sem készült emeletet. A következő helyszín Vancouver, ami már inkább a belső felvételek miatt érdekes. Elsősorban a parkolós jelenetet mutatják be részletesen a film végén. Elég részletesen beszélnek itt mindenről tizenkét percben. Egy rövidebb összeállításban a homokviharos szcéna kulisszatitkaiba nyerhetünk betekintést. Ez már jóval pörgősebb, mint az előzőek, nagyon nincs is benne narráció, hagyják, hogy a forgatási képsorok önmagukért beszéljenek. A kellékek is reflektorfénybe kerülnek három percben. Nagyon sokféle kelléktáska, kés és számos egyéb eszköz is volt, ráadásul mindenből több darab, több fajta funkcióval. Kimaradt jeleneteket is láthatunk. Összesen háromról van szó, ezek azonban nem számottevő szcénák.

És akkor el is érkeztünk a második lemezhez. A prágai forgatással indítunk. Sok a forgatási képsor, de inkább a készítők szólalnak meg. Az ő érzéseik, felkészültségük és munkához való viszonyuk a lényeg itt. A napokra osztott forgatás tizedik részéhez érkeztünk. Itt a börtönjelenet kerül reflektorfénybe, azon belül is főleg a tömegverekedés. Négy nap állt az egész jelenet megtervezésére és lebonyolítására. Nem kevés munkát vett igénybe, és rengeteg statiszta működött közre. Beszélnek röviden az IMAX-ben forgatott jelenetekről. Költséges és nehéz folyamat, hiába csinál gyönyörű nagy képeket. Szó van azokról a helyszínekről is, melyek más országot „alakítanak”, bár tényleg csak röviden. A maszkokról is látunk képeket, még készülő fázisban, és a homokviharos jelenet tesztjét is megnézhetjük Brad Bird iPhone-kameráján keresztül. Ezen kívül még röviden láthatunk autósütközés-teszteket, Tom Cruise biztonsági kötelét, és a zene elkészültébe is belenézhetünk. Ez utóbbi is nagyobb feladat, mint azt elsőre gondolnánk. Jöhet a kimaradt jelenetek második felvonása, ahol akad egy magyar vonatkozás is. Ezek már sokkal tartalmasabb jelenetek, mint az első lemezen lévők, de nincs bennük annyi információ, mint amilyen hosszúak. Így nem  is baj, hogy nem láthatjuk őket a végleges verzióban. Még van két előzetes, és vége.

BDExtra02.JPG

Összegzés:

A negyedik lehetetlen küldetés elég remekül sikerült, és technikai értelemben is rendesen el van látva minden jóval. Aki teheti, az a duplalemezes, fémdobozos változatot válassza, aki meg nem, az a szimpla lemezes verzióval is meg lesz elégedve, és reméljük, jön még folytatás. 

FILM: 8
KÉP: 9
HANG: 10
EXTRÁK: 10

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr924602838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása