Megalakult a Smart TV szövetség

Az LG és a Philips által létrehozott szervezet célja a platformfüggetlen okostévés alkalmazások kifejlesztésének támogatása.

smart.jpg

Noha már a kétezres évek vége felé, 2007-2008 táján már megjelentek az első olyan tévék, amelyek módot adtak különféle internetes tartalmak megjelenítésére, arra mégis meglehetősen sokat kellett várni, hogy ez a szolgáltatás a televíziók szerves részévé váljon. Ennek oka, hogy akkoriban még nem voltak képesek megfelelően erős hardvert a készülékekbe építeni, és persze kompatibilis tartalomból is nagyon kevés volt.
Bár zajlottak az ilyen irányú fejlesztések, a piaci résztvevők nem igazán erőltették meg magukat e téren. Egészen 2011-ig. Tavaly ugyanis a két dél-koreai gyártó robbantott a Smart TV-nek nevezett komplex rendszereivel. Ezek a korábbinál jóval több alkalmazáshoz nyújtottak hozzáférést, jelentősen kitágítva az otthoni szórakoztatással kapcsolatban kialakított korlátokat. Ráadásul a tévék mellett bekerültek a Blu-ray lejátszókba és házimozi rendszerekbe is. 

A sikert látva a többi gyártó is gyorsan kapcsolt, és sietve ráaggatták termékeikre ezt a címkét, pont úgy, mint amikor a LED TV elnevezés betört a köztudatba. Viszont azzal ellentétben itt nem beszélhetünk egységes technológiáról, hiszen az okostévé rendszerek jelentősen eltérhetnek (és el is térnek) egymástól. Ez többek között azzal jár, hogy az egyik gyártó készülékén működő alkalmazások egy másik márkanévvel fémjelzett modell esetében nem biztos, hogy elérhetőek. A legnépszerűbbek, így például a YouTube vagy a Picasa egyes verzióit általában elkészítik minden platformra, de a legtöbbről ugyanez nem mondható el. Ezt elégelte meg az LG és a Philips, amikor elhatározták, hogy létrehoznak egy olyan szervezetet, amelynek célja a multiplatform applikációk kifejlesztése, illetve ennek támogatása. Magyarul a cél, hogy kialakuljon egy olyan rendszer, amelynek keretein belül az elkészített alkalmazások a csatlakozott gyártók Smart TV rendszerein anélkül futnak, hogy azokon változtatni kellene, vagy újra le kéne kódolni azokat.

Már meg is tették az első konkrét lépéseket, hiszen elkészítették a Software Development Kit nevű csomagot, amely az ennek a kritériumnak megfelelő applikációk elkészítését teszi lehetővé. Ez többek között olyan nyílt webes technológiákra épül, mint például a HTML5. Már azt is bejelentették, hogy ez egyelőre még egy kísérleti fázis, ám az év vége előtt előállnak a 2.0-ás verzióval. A tervek szerint ez már egy komplett változat lesz, és az azzal készült programok már be is kerülnek a jövő évi Smart eszközökbe, tehát Blu-ray lejátszókba, házimozi rendszerekbe, és televíziókba. A két cég egyébként számít arra, hogy a többi vállalat is csatlakozik a szervezethez.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr64614791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása