A nagy erő nagy felelőséggel jár - Az erő krónikája Blu-ray teszt

FILMKRITIKA: Feri, a mozigépész

BD TESZT: Oblath Ádám

Film

Örök problémáim egyike, hogy miért lesz egy hirtelen szuperképességeket kapó emberből eredendően jó fej világmegmentő. Valahogy ez számomra sosem tűnik annyira evidensnek, mint ahogyan a képregényekben többnyire az.

FILMKEPosszaroppantalak.jpg

Ezért szeretem nagyon az olyan sztorikat, amelyek eljátszanak azzal a lehetőséggel, hogy nem biztos, hogy minden szuperhősnek jó fejnek kell lennie. Ezért tetszett anno például a Hancock vagy a Megaagy is, és most ezen a nyomvonalon halad tovább Az erő krónikája (kevesebb vígjátéki és romantikus elemmel, picit több drámával, amit a tinifilmek sablonjaival elegyít). Három tini srác a főszereplő, elég különböző jellemmel és háttérrel. Egy este viszont, meglépve az épp zajló nagy buliból, az erdőben sétálgatva egy mély lyukat fedeznek fel, amiben van valami nem e világi dolog. A srácok pedig ezzel persze szorosabb kapcsolatba kerülnek, aminek hatásaként szuperképességekre tesznek szert, mint erre a következő napokban rájönnek.

FILMKEPlegozas.jpg

A három haver titokban kezdi próbálgatni képességeit, amelyekből egyre többet fedeznek fel. Aztán különféle tréfákat követnek el, ami egyenes úton vezet oda, hogy egyikük (természetesen a leginkább kívülálló karakter) más kárára használja az erejét. Előbb poénból, aztán kényszerből, végül dühből. Innentől pedig már lehet sejteni, hova is tart a történet.

A film további különlegessége, hogy a reality hangulatra alapoz, azaz az egyik szereplő rögzíti az eseményeket kamerájával, ahogy például a Cloverfieldben is láthattuk. Itt ennek a megoldásnak a minőségi hátrányait kevésbé érezzük, mert több a világosban, nappal játszódó jelenet, amelyeken nem nagyon észleltem minőségromlást, de még a sötétben, illetve este játszódó szcénáknál sem annyira zavaró a minőségkülönbség (bár azért érzékelhető, ez tény).

FILMKEPhaverok.jpg

Az elején talán a kelleténél egy picit többször magyarázzák meg, miért van az egyik szereplőnél mindig kamera, de szerencsére ez később fokozatosan elmarad. A képminőségre visszatérve, a trükköket viszont így nem kellett az utolsó pixelig tökéletesíteni, mégis valahogy sokkal természetesebbnek, hihetőbbnek tűnnek, mint sok más nagy költségvetésű film vizuális effektjei. A reality hangulat azt is jelenti, hogy igazán ismert arcok-sztárok nem tűnnek fel, de ez ilyenkor inkább zavarná is az élményt, a forgatókönyvet viszont egy ismert rendező, John Landis (Blues Brothers, Szerepcsere, Amerikába jöttem) fia, Max jegyzi.

Mivel az alkotók nyilván pénzt is akartak keresni filmjükkel, a karakterek jellemét, a motivációikat tekintve azért nem ástak olyan mélyre, mint lehetett volna, de úgy talán túlzottan megterhelné a tini közönséget, akikre a producerek szerintem erősen számítottak nézőként.

FILMKEPujbuszjarat.jpg

Ne legyünk azonban igazságtalanok, a sztori, a konfliktusok és a karakterek leegyszerűsítésétől eltekintve, a produkció remekül működik, az akció-dráma aránya azért így is megfelelő, a bemutatott szituáció átélhető, könnyen beleképzeljük magunkat a szereplők helyébe (még ha korban már jócskán idősebbek is vagyunk), legfeljebb néha csóváljuk a fejünket, hogy mi azért ezt vagy azt másképp csináltuk volna. Ezzel együtt Az erő krónikája a szuperhősös filmek egyik kétségkívül egyedi darabja lett, és az erős konkurencia mellett ez mindenképpen dicséretes eredmény.

 

Menü

Alul egy sorba rendezve, ahogyan azt már megszokhattuk á la Fox.

BDFomenu.JPG 

Kép

Ugye kis kézikamerákkal forgott a film, így a kép minősége annyira nem tesztelhető. Annyi azért elmondható, hogy kellemes a transzfer, a sötétben sem vesznek el a részletek. A CGI viszont elég sok helyen kilóg 1080p-ben.

 

Hang

DTS-HD MA 5.1 angol, DD 5.1 magyar. Mindkettő meglehetősen erőteljes hangot ad. Végre nem próbáltak tényleges kamerás hangot utánozni, így minden csatorna elég rendesen érvényesül. Néhány akciójelenet kenterbe ver egy-két blockbuster filmet is.

BDhangesfelirat.JPG 

Extrák

Az első és legnagyobb extra, hogy a filmet meg lehet tekinteni a bővített és a mozis változatban is, de még így is akad kimaradt jelenet – mondjuk ez már akár be is kerülhetett volna a bővített verzióba. Egy hétperces animációs látványtervet is elénk tárnak, amiben a fontosabb jelenetek láthatóak. Egy  négyperces kamerapróbát is láthatunk, de ez igazából nem nagy szám, csak azt próbálgatták, hogy mennyire látszódnak amatőrnek a felvételek. Végül egy előzetes látható, és egy kis zenei ismertető. Slussz.

BDextrak.JPG 

Összegzés:

Új fajta (anti)szuperhős film, amit a modern kornak megfelelően már nem érdemes DVD-n megvenni, inkább Blu-rayre ruházzunk be. Megéri.

FILM: 8

KÉP: 10

HANG: 10

EXTRÁK: 7

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr1004674559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása