3D okostévé megfizethető áron: LG LM620S Cinema 3D LCD tv tesztje (harmadik rész)

Korábban már szó esett a formai kialakításról, a képminőségről, a helyes beállításokról, a Smart TV rendszerről, a mozgásérzékeny vezérlésről és persze a passzív-polarizációs 3D rendszerről. Most jöjjön a médialejátszó, a digitális tévé tuner, az extrák, és persze az elmaradhatatlan értékelés. 

dual_play.jpg

Filmek, zenék videok

A tévé rendelkezik saját médialejátszóval, azaz képes a képek és videók lejátszására, illetve zeneszámok megszólaltatására. A legegyszerűbb az USB porton keresztül, azaz egy pendrive-ról vagy külső merevlemezről eljuttatni rá a különféle médiaállományokat. Ezen kívül mód nyílik arra, hogy a vezeték nélküli adatátviteli módszert használva egy másik DLNA kompatibilis termékről, tabletről, notebookról, okostelefonról vagy NAS szerverről küldje rá a felhasználó ezeket a fájlokat.

A médialejátszó grafikus kezelőfelülete leginkább a Microsoft Windows féle filekezelőre hasonlít, azaz aki már látott közelről számítógépet, az ezzel is boldogulni fog. Érdekes, hogy míg korábban lehetett válogatni többféle nézet közül, ezt mára egyre, az ikonos megjelenítésre szűkítették a mérnökök. Ez csak azért baj, mert így egyes fájlok neve nem fér ki teljesen, míg a listánál ezzel nem volt gond.

Ennél azért sokkal fontosabb kérdés, hogy mi a helyzet a támogatott formátumokkal. Viszi e a szerkezet a legfontosabb típusokat és, hogy mi a helyzet a nagyfelbontású anyagokkal. Nos, a mozgóképek esetén itt erre semmi panasz nem lehet. A rippelt (tehát bedigitalizált) Blu-ray és DVD lemezeknél használt M2TS és TS fájlokat gond nélkül kezelte. Ugyanez volt a helyzet a nagyon elterjedt DivX, Xvid anyagokkal is. Sőt a nagyfelbontású MKV és QuickTime állományokat is simán lejátszotta. Azaz az összes fontos, általánosan használt szabvány esetében jól teljesített. Tehát akadozás nem jelentkezett, és a kép sem csúszott szét. A lejátszó a külső feliratok megjelenítésére is képes, ám csak abban az esetben, ha az megegyezik az éppen lejátszott fájl nevével. A betűk színe és mérete is módosítható, ami előrelépést jelent a korábbi modellekhhez képest. Ezen kívül a felirat el is csúsztatható, ha nem lenne szinkronban a képpel, ami szintén hasznos kényelmi szolgáltatás.

kepjavito2.jpg

Lejátszás közben közvetlenül módosíthatóak a különféle kép- és hangbeállítások. A filmet a távirányítókon már ezer éve bevezetett funkciógombokkal (play, pause, stop, stb.) lehet irányítani. Akinek ez nem elég, az a kurzorgombok megnyomásával előcsalhat egy virtuális vezérlő sávot, amin egy pillanat alatt oda ugorhat a filmben, ahova szeretne. Ez nagyon kulturált megoldás, jó, hogy innen nem maradt ki.

A zeneszámok lejátszása pont ugyanígy történik. A modell képes a különféle plusz információkat tartalmazó, úgynevezett ID3 tagek feldolgozására és megjelenítésére. Így tehát például megjelenik a képernyőn az előadó neve, a stílus és a szám címe stb. A különféle hang paraméterek a grafikus kezelőfelületről azonnal megváltoztathatóak, nem kell kilépkedni a főmenübe ehhez. A számok átkeverése is biztosított. Ilyenkor eltűnik a közöttük lévő csend és szépen egymásba folynak. Viszont lejátszási lista még mindig nem hozható létre, egyszerűen érthetetlen, hogy ezt még mindig nem oldották meg. Az MP3 mellett kizárólag a WMA kiterjesztésű számok megszólaltatása biztosított. Azaz a felsőbb kategóriás LG tévékkel és Blu-ray lejátszókkal szemben a veszteségmentesen tömörített FLAC formátummal nem boldogul a rendszer.

Természetesen digitális fotóalbumként is funkcionálhat, amennyiben valaki JPG formátumú képeket szeretne rajta nézegetni. Más formátummal ugyanis nem boldogul. Tehát az egyre népszerűbb, mozgó, animált gifeket is el lehet felejteni. A diavetítés funkció persze megvan. A képváltás sebessége egy három fokozatú skálán szabályozható, és effektek is színesíthetik ezt a folyamatot. Sőt akár aláfestő zene is elindítható, amennyiben van ilyen típusú fájl az adattároló egységen. A megjelenített képek képarányát megtartja, és a minőség is pazar. Ráadásul ezeket is lehet "háromdimenziósítani", azaz képes a készülék a hagyományos fotókból térhatásúakat fabrikálni.

Digitális tévézés

Az integrált DVB-T tunerjének köszönhetően képes a digitális földfelszíni adások vételére egy szál szimpla szobaantennával is. Legalábbis ott ahol jó a lefeledettség, és megfelelő a jelerősség. Ahol ez megvan, ott nem kell tartani attól, hogy elmegy, és szétcsúszik a kép atomjaira, úgyhogy a jelfeldolgozással nincs probléma. Mindenesetre, ha mégis valami gebasz jelentkezne, akkor érdemes valami nagyobb teljesítményű antenna után nézni, van már jó néhány kifejezetten nagy teljesítményű, az ablak külső felére felszerelhető darab már a piacon. A készülék egyébként képes életet adó energiát pumpálni az antennába, így azt nem kell feltétlenül csatlakoztatni az elektromos hálózathoz.

vezetk_nelkul.jpg

A televízió a CI+ slotnak, és a DVB-C vevőnek köszönhetően támogatja az UPC Mediacard szolgáltatását. Tehát ha valaki ezt megrendeli, akkor kukázhatja a médiaboxát, hiszen elég közvetlenül csatlakoztatni a kábelt a tévéhez a digitális adásokért.

Beépített tévéújság

Ha vannak tunerek, akkor nyilván az elektronikus tévéújság sem hiányozhat. A struktúra kialakításában a már bevált, átlátható és logikus hasábos rendszert vették alapul. Egyszerre nyolc adó háromórányi műsora fér ki a kijelzőre, azonban ezek típusuk szerint (azaz például: sport, film, stb.) nem listázhatóak ki. Természetesen a kijelölt adás tartalma azért lekérhető. Egy megszállott hazudozó talán azt sem tartaná túlzásnak, hogy egy kifejezetten szép Elektronikus Programmagazinról van szó, de ez tényleg egy olyan funkció, ahol a külcsín nagyjából az utolsó a fontossági sorrendben.

Megszólalás

A tévék jellemzője, hogy a rejtett vagy lefelé irányított hangsugárzók miatt sosem lesznek képesek olyan dinamikus, erőteljes hangzást produkálni, mint egy házimozi szett, vagy egy hangprojektor. Így csodát ettől a modelltől sem lehetett várni, de viszont cserébe zavaró hibák sem kísérik a filmnézést. Tehet nincs percegés, nincs zizegés, és a hangok sem torzulnak el. Két beépített tíz wattos hangfala egy átlagos méretű lakásba vagy szobába tökéletesen elég, viszont mozi élményt felesleges várni tőle.

3d_sound_zooming.jpg

Hat előre beprogramozott equalizer beállítás közül választató ki a legszimpatikusabb. Ezek sorrendben: normál, zene, mozi, sport, játékgép, élénk. Ezen kívül a kínálatban helyet kapott egy felhasználói profil is, ahova a tévénéző elmentheti a saját kísérleteit is, hiszen mód van arra is, hogy mindenki ízléséhez igazítsa a magas és mélyhangok arányát, illetve a balanszot. Ezen kívül bekapcsolható a Tiszta Beszédhang, ami kiemeli az emberi hangot. Illetve, amennyiben a hang elcsúszna a képhez képest, akkor ennek szinkronizálása is megoldott. Bekapcsolható a Virtuális térhangzás opció is, de ennek aktiválása számottevő eredménnyel nem jár.

Extrák

Bár az okostévé rendszer, az internetes tartalmak elérése, a Magic Remote mozgásérzékeny távvezérlő és a beépített médialejátszó is plusz szolgáltatásnak számít, de ezen kívül kínál még a készülék igazi extra szolgáltatásokat is.

Ilyen például a 3D Sound Zooming, ami a háromdimenziós hangzást szinkronizálja a 3D képekhez. Mégpedig úgy, hogy a valós idejű 3D-s képmélység elemzésnek köszönhetően a hang a közeledő képpel erősödik és a távolodóval halkul. A Dual Play-nél a passzív FPR szűrőt használják fel. Ennek bekapcsolásával a felhasználók úgy játszhatnak osztott képernyős videójátékkal, hogy mindkét játékos csak a saját felületét, a másik játékosétól eltérő képet fog látni azonos időben, azonos képernyőt nézve. Ehhez speciális szemüvegek szükségesek, amelyek mindkét lencséje vízszintesen vagy függőlegesen polarizált. Itt kell megemlíteni az Energiatakarékos módot, illetve azt, hogy egy ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével a készülék akár tabletről is vezérelhető.

browser.jpg

És persze nem lehet szó nélkül hagyni a kislexikont sem. Ez már nem újdonság a tévéknél, hiszen jó pár éve megjelentek az első olyan modellek, amelyek már tartalmaztak ilyen enciklopédia féleséget. Viszont ez ettől még nem kisebbíti az LG érdemeit, hiszen igen pofás és jól használható funkciót építettek ebbe a tévébe. A magyarázó szöveg kellően részletes és tömör, a megértést olykor illusztrációk segítik, és még konkrét tanácsokat is kapunk időnként az egyes paraméterek, opciók helyes beállításához. Maga a rendszer érthető, eltévedni nem nagyon lehet. A bal felső sarokban egy kis ablakban fut az aktuális tévéadás, ami remek lehet akkor, ha valaki a reklámszünetet használta fel arra, hogy elmélyedjen valamelyik funkcióban.

Értékelés

230-250 000 forintos árával e készülék az idei modellek közül egyértelműen az olcsóbb középkategóriába sorolható. A külsejében ezt jelzi is, hiszen a divatos dizájnelemek a szalag-szerű talpat leszámítva innen hiányoznak. Ám aki túl tud lépni azon, hogy a készülék kávái nem fél centi vékonyak, és ezek nincsenek egy síkban a képernyővel, az sok mindenbe nem tud belekötni. A letisztult formákkal, minden csicsát mellőző készülék elég jól néz ki ugyanis.

oldal.jpg

A Smart TV rendszer az egyik legjobb a piacon, az elérhető applikációk és widgetek száma megfelelően nagy, oldal.jpgés, ami még fontosabb, hogy ezek között akadnak kifejezetten használható, szórakoztató darabok is. A médialejátszó nem rossz, bár az nagyon hiányzott, hogy a zeneszámoknál és képeknél nem lehet lejátszási listát összeállítani. Illetve az ilyen típusú médiaállományok formátumtámogatása sem az igazi. Cserébe a videókkra semmilyen panasz nem lehet. Az extrák egy része, főleg a kislexikon, tényleg hozzáadott értéket jelent. Az Elektronikus Programmagazin, és a digitális tunerek is megfelelően működnek, hiszen Budapest belvárosában is remekül lehetett fogni az adásokat egy szimpla, kis antennával.Ennél is fontosabb azonban, hogy a kép minősége normális beállítások mellett egyszerűen pazar. Az LCD tévékre korábban jellemző hibák egyáltalán nem jelentkeztek, és a színvilág is rendben volt. A kezelést segíti a mozgásérzékeny Magic Remote távvezérlő ami kiegészítőként vehető meg a készülékhez. A passzív polarizációs 3D pedig ez esetben is bevált.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr764692833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tonsur 2012.08.04. 09:14:54

Pip funkció van-e a készülékben, és a médialejátszó támogatja-e az MPEG-4 Visual formátumot? Ennek kipróbálásához ide raktam fel egy rövid filmrészletet : data.hu/get/5409899/TESZT_MPEG4_VISUAL.zip, Megkérnélek, hogy az LG Blu-ray lejátszókkal is próbáld meg lejátszani, mert én úgy tudom, hogy egyik sem támogatja.

espat 2012.08.13. 20:46:48

Akkor rosszul tudod... :-)

LG LW5500-as széria (2011-es 3D TV modellje a LG-nek) simán lejátsza a csatolt videorészletet, LG BD650 3D Blu-ray lejátszó szintén simán tudja. Következtetni lehet, hogy ez a tesztelt modell is tudni fogja ezt a formátumot....

Tonsur 2012.08.14. 09:05:34

Köszi, akkor csak a régebbi LG-k (350,550,370,390-esek) nem játszák le, hacsak nem kapnak egy szoftverfrissitést.

Nagy Zsigmond 2013.01.02. 19:37:21

A készülékünk akadozva játsza a youtube klippeket. A rövidebbeket is. Teljes képernyőre váltva megáll - a hangot tovább adva. Akkor sem javul a helyzet, ha megállítjuk a lejátszást és letöltjük az egész filmet. Az internetes sebességmérő - a számítógéppel történt méréstől eltérően - hosszú várakozással indul, majd a szünet után extrém magas sebességet mér. Az internetkapcsolatot számítógéppel ellenőriztem, és megfelelően működik. A virtuális billentyűzeten nem működik a hun feliratű magyar billentyűzet gomb. Ezek elfogadható jelenségek?

_KEK_ 2013.01.08. 16:11:36

@Nagy Zsigmond:

szoftverfrissítéssel próbálkoztál? nekem semmilyen ilyen gond nem jelentkezett! elvileg nem is szabadna neki.

_KEK_ 2013.01.08. 16:29:08

@Nagy Zsigmond: sőt továbbmegyek, ez már 2-3 éve se volt elfogadható!

süti beállítások módosítása