Mégsem várható az OLED gyors térhódítása?

Egy most megjelent tanulmány szerint az OLED technológiára épülő nagyméretű kijezők gyártása még mindig 8-10-szer drágább, mint a hagyományoos LCD paneleké. Ha pedig ez így van, az kétségessé teheti a beharangozott hatalomátvételt.

lg-oled-31.jpg

Bár az OLED technológia térhódításáról már a kétezres évek közepe óta beszélnek, az áttörés a várakozások ellenére mind máig elmaradt. Legalábbis a tévék, monitorok szegmensében, hiszen az okostelefonok, telefonok, hordozható médialejátszók iparágában már évekkel ezelőtt elterjedtek az ilyen típusú kijelzők. A csúszás számos tényezővel magyarázható, ami közül is kiemelkedik a magas ár, aminek következtében sokáig csak egyetlen gyártó (először a Sony, később az LG) volt jelen a boltok polcain termékeivel. Ráadásul ezek is csak kisméretű televíziók voltak, hiszen a nagyobbak egyszerűen megfizethetetlenül sok pénzbe kerültek volna.

Az idei évben azonban megtört a jég. Az LG már be is mutatta parádés körülmények között 55 hüvelyk képátlójú OLED televízióját Monte Carloban. Sőt, azóta már néhány kiemelt üzletben meg is lehet vásárolni e készüléket. Mellettük pedig a Samsung is színre lépett saját, ugyanekkora televíziójával, amelyet még állítólag idén, karácsony előtt piacra dobnak. Valami tehát megmozdult. Az új tévék ára még mindig igen magas, hiszen az LG féle televízióért 11 000 dollárt kérnek el, ami körülbelül a duplája a legdrágább hasonló méretű plazma vagy LCD modellnek. Viszont a konszern állítása szerint a termékek ára igen rövid időn belül csökkenésnek indulhat, és egy év múlva akár már fele ennyi pénzért is megvásárolható lesz egy 55 inches OLED tv. Azaz a közeljövőben valóban tömegtermékké válhatnak ezek az eszözök, és kiszoríthatják végleg az elavultá váló LCD és plazma készülékeket.

lgoled.jpg

Ezt az állítást látszik most megcáfolni a Display Search nevű elemző cég nemrégiben publikált kutatása. E szerint ugyanis az LG által bevetett WOLED (itt a szerves fénykibocsátó diódák fehér fényt állítanak elő, amiből különféle színszűrők segítségével keverik ki a kívánt tónusokat) technológia nyolcszor, a Samsung által használt RGB (azaz vörös, zöld és kék alapszíneket használó) OLED eljárás tízszer olyan drága, mint a jelenleg is uralkodó LCD. Azaz magyarul egy ugyanakkora OLED panel nyolcszor-tízszer többe kerül. Ez a különbség pedig nem látszik meg az árakon, ami azt jelenti, hogy a két nagy gyártó valószínűleg egyelőre lenyeli a veszteséget. Ez marketing okokkal megmagyarázható, hiszen ezzel végleg bebizonyították, hogy ők a leginnovatívabbak jelenleg a szórakoztatóelektronikai piacon, és persze erőt is jelez, de kérdés, hogy mindez meddig tartható. Amennyiben ez a különbség a jövőben is megmarad, és nem sikerül az előállítási költségeket drasztikusan lenyomni, akkor bizony további éveket kell még várni arra, hogy az OLED tévék átvegyék a hatalmat a nagyszobákban és az irodákban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr714712253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása