Kicsi a bors....LG SP820 3D Smart Box teszt

Mi a Smart box, mit tud az okostévé rendszer? Tényleg fel lehet vele tuningolni a "hagyományos tévékészülékeket? Hogy működik a mozgásérzékeny Magic Remote távvezérlő? A teszt első részéből kiderül!

 lg-smart-upgrader-feature-img-smart-tv.jpg

Smart box: Miez? Mi értelme van?

Manapság a szórakoztatóelektronika egyik nagy hívószava a Smart TV. Boldog-boldogtalan használja ezt a megnevezést, aminek oka, hogy egységes, kidolgozott szabványról, vagy minőségi keretekről nem beszélhetünk. Ennek következtében ma már minden gyártó Smart TV-t árul, okostévé funkciókkal hirdeti televízióját, asztali médialejátszóját vagy épp házimozi rendszerét.

Ám amíg ez az egyik oldalon valóban netes alkalmazások és widgetek sokaságát jelenti, esetleg plusz térhatású tartalomszolgáltatást, beépített játékokat, és egyéb trükkös funkciókat, az más márkánál mindössze öt-hat, már évekkel ezelőtt bevezetett szolgáltatást jelent. Tehát ha valaki lát egy Smart TV-t működés közben, ez megtetszik neki, elmegy az elektronikai áruházba, ott vesz egy Smart matricával felcímkézett televíziót egy másik gyártótól, az bizony könnyen előfordulhat, hogy hatalmasat fog csalódni.

Az okostévé rendszerek fejlesztői között az LG az egyik legkomolyabb múlttal büszkélkedhető pionír. A vállalat az elsők között volt, amely felismerve, sőt generálva a trendeket internetes tartalmak, és egyéb kapcsolódó szolgáltatások így például játékok elérését tette lehetővé televízióiban, médialejátszóiban. A másik nagy koreai konszernnel, a Samsunggal egy időben mutatták be Smart TV rendszerüket, aminek idén már egy továbbfejlesztett verziójával álltak elő. Ezt egy jelentősen átalakított grafikus kezelőfelület és az új funkciók sokasága jellemzi. Régiótól függően akár több száz applikáció is elérhető a segítségével, ami egy picikét több, mint a fennt említett öt-hat alkalmazás. Ráadásul a Smart rendszerük már nem csak internetes oldalak egymásra hajigált halmaza. Sokkal inkább egy olyan komplex portálszerűség, ahonnan az adott készülék összes (!!) funkciója elérhető. Mindezt látványos grafikus kezelőfelület, és pofonegyszerű vezérlés mellett.

 A Smart box, mint új kategória

Nem csoda, hogy a vállalat döntéshozói úgy határoztak, hogy külön kit formájában is elérhetővé teszik ezt a smart_share.jpgrendszert. Így azok is részesülhetnek áldásaiból, akik nem LG televízió megvásárlása mellett döntöttek. Ily módon viszont tehát élvezhetik a LG okostévé rendszereit is. Tavaly jelent meg az első ilyen jellegű modell, és a sikert látva nem volt kérdés, hogy lesz folytatást. Ezt pedig konkrétan ez a modell, azaz az SP820 típusjelzésű eszköz, amely ráadásul médiaállományok lejátszására is alkalmas. Egyébként egy teljesen új termékkategóriáról van szó, amely ennek megfelelően fel is kavarta a szórakoztatóelektronikai állóvizet. A hagyományos, optikai meghajtó nélküli (azaz nem Blu-ray eszközök) asztali piacán az elmúlt két évig domináló Sigma Design vagy Realtek chipsetet használó modellek értékesítési adatai zuhanni kezdtek.

Az utóbbi időben ugyanis más gyártók is piacra léptek ilyen jellegű termékekkel. Ezek egy része ugyanolyan himi-humi smart rendszert kínál, mint a tévék nagy hányada. Emellett ott vannak az ennél némiképp szofisztikáltabb, Android alapú termékek. Ezek valóban nem rosszak elméletben, hiszen ez a Google féle operációs rendszer már bizonyított. Csakhogy az okostelefonok és tabletek szegmensében, ahol ugyebár az érintőképernyő igen fontos szerepet játszik az applikációk jó részénél. Ez viszont a televízióknál értelemszerűen nem jöhet szóba. Ráadásul sok gyártó a nem fizeti ki a hivatalos Android marketért járó licenszdíjat, így a termékekre bizonytalan forrásból származó alkalmazások is könnyedén felkerülhetnek. Ez amellett, hogy szerzői jogi aggályokat is felvet, biztonsági okokból sem túlságosan megnyugtató. Elég, ha csak annyit mondunk, hogy jó pár szoftverért fizetni kell....

Mi van a dobozban?

A kisméretű dobozba sokmindent zsúfoltak be, hiszen a termék mellett nem hiányzik innen a használati utasítás, a PC-hez való CD, a tápkábel, az adapter, és a Magic Remote mozgásérzékelős távirányító sem. Egy dolog azért még szoríthattak volna helyet: a HDMI kábelnek. De mivel ez már akár másfél ezer forintért is megvásárolható, azért annyira nem fájó a hiánya.

Maga a készülék egyébként pazarul fest. Nem vagyok különösebben nagy híve a fényes zongoralakk fekete színvilágnak, de ide nagyon-nagyon illik. Jó az igaz, hogy miután megfogta az ember, azonnal neki is állhat letörölgetni, mert az ujjlenyomatok sütnek róla, de hát valamit valamiért.

A fényezést ráadásul feldobták egy krómozott, ezüstösen csillogó talppal, illetve az alsó részén fokozatosan átlátszóvá váló készülékházzal. A téglaméretű SP820-nak jól állnak a lekerekített élek, amelyek kicsit mérséklik a szigorúságát. Az éjfekete doboz frontfelületén csak a típusszám kapott helyet, még a kontrollámpákat és a távvezérlő érzékelőjét is bebújtatták a burkolat mögé. A tetején csak egy céglolgó látható szolidan az egyik sarokban. Ez nagyon ízléses, viszont a funkciókat bemutató reklámmatrica már kevésbé, de szerencsére ez egy kis kézügyességgel eltávolítható.

imgszembol.jpg

A doboz meglehetősen kicsi, hiszen húszcentis szélességéhez tizenkét cm-es mélység és kevesebb, mint három centis magasság társul. A súlya nem haladja meg a harminc dekagrammot. Szóval könnyedén betehető akár egy kisebb táskába, ridikülbe is, sőt talán egy nagyobb fajta zsebben is elférhet. Azaz, ha valakinek kedve támadna magával vinnie bárhova, akkor azt azért viszonylag könnyedén megteheti. Az ilyen méretű-kategóriájú médialejátszókhoz hasonlóan két darab USB portot applikáltak rá a mérnökök. Nem spórolták le róla a digitális optikai audio kimenetet sem, és került rá egy HDMI csatlakozó is. Tehát tulajdonképpen minden fontos interfész megvan, egyedül talán a komponens/kompozit csatoló hiányozhat, de lássuk be, hogy a modern lapos tévék korában, az már a múltat képviseli. Én személy szerint az előzetes képek alapján egy unalmas, jellegtelen dobozt vártam, ehelyett a modell nagy csalódást okozott. Az ötletek jók, a visszafogott, szolid irányvonal nagyon rendben van, úgyhogy egy ilyen készülék bármilyen környezetbe szervesen beilleszthető.

Hogy működik?

Ha van egy ilyen dobozunk, a buta tv felokosításához nem is kell mást tenni, mint egy HDMI kábellel csatlakoztatni a televízióhoz, a projektorhoz vagy a monitorhoz. Áram alá helyezni, a kijelzőn beállítani a megfelelő bemenetet, és voilá! El se lehet rontani. A bekapcsolás után körülbelül hét másodperc elteltével megjelenik a képernyőn a grafikus kezelőfelület, ami azt jelzi, hogy a termék várja az utasításokat.

Az első bekapcsolás után egy egyszerű installálási procedúrát kell végrehajtani. Itt többek között megtörténik a távvezérlő kalibrálása (ehhez vízszintes pozícióba kell letenni az eszköz elé. Ha nem sikerül elsőre, nem kell megijedni, többszöri próbálkozás, finomítás után biztos jó lesz), meg kell adni a használt nyelvet és a régiót. Ezután egy alkalmazás végigvezet a Magic Remote használatán, így pillanatok alatt el lehet sajátítani annak használatát.

Díjnyertes kezelés

Hagyományos távirányítót nem is mellékeltek a termékhez, hisz egyedül a vállalat saját fejlesztésű Magic Remote névre hallgató távvezérlőjét pakolták mellé a dobozba. Ez egy különleges, az iparágban teljesen egyedinek számító mozgásérzékeny darab, amely vezeték nélküli kapcsolaton keresztül kommunikál a központi egységgel. Nem véletlen az elnevezés, hiszen olykor varázspálcának is hívják. És nem is minden ok nélkül, hiszen tényleg kicsit mágikusnak tűnik elsőre a használata.

Ugyanis az embernek nem kell mást tennie, mint az ergonomikus kialakítású távvezérlőt a kezébe fognia, és lg-video-feature-img-Web-Browsing.jpgrámutatnia arra, a pontra a képernyőn, ahova a kurzort navigálni szeretné. A menüpontoknál is működik ez a módszer, de mivel a tradicionális kurzorgombokat sem hagyták le róla, ezért azzal is lehet léptetni. Elhelyeztek az egységen egy egérgörgőt is, ami az oldalak közötti lapozásnál, scrollozásnál nagyon hasznos. Természetesen nem hiányoznak róla a filmek, zenék vezérléséhez szükséges funkciógombok sem, viszont a tévék mellé járó daraboktól annyiban eltér, hogy innen nem lehet a hangerőt szabályozni.A módszer annyira jól működik, annyira kényelmesen használható, hogy az idei, második generációs Magic Remote távirányítókat már több díjjal is jutalmazták. Nem véletlenül. Akinek már volt dolga ilyen infravörös technológiát használó eszközzel, az tudja, hogy ezzel csúnya nagy bakot lehet lőni. Ha nem elég érzékeny a vezérlő vagy pontatlan, akkor egy kínszenvedés a használata, de szerencsére itt erről szó sincs. További bónusz, hogy az eszköz képes felismerni az USB porton keresztül csatlakoztatott külső egeret és billentyűzetet. Ez pedig piszok jól jöhet, ha be kell irkálni egy weboldal címét, vagy meg szeretnénk írni egy Facebook posztot. 

(folytatása következik)

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr204735077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba Czako 2013.12.07. 11:58:56

Nekem olyan problémám lenne,hogy vásároltam LG SP 820 média lejátszót és a You Tube n szeretnék meghallgatni egy videó klipet és azt írja ki hogy a webböngésző tárhelye megtelt és nem nyissa ki az oldalt.
De nem tudom hogy hol lehetne ezt a tárhelyet kitörölni.
Valaki tudna segíteni.

_KEK_ 2013.12.11. 19:38:04

@Csaba Czako: szia!

Elküldöm a kérdésed az LG-nek.

üdv

spaati 2014.01.20. 09:54:33

Sziasztok,nekem is ez volna a problema mint a Csabanal. Sikerult valamit megtudni rola? udv Ati

jani61 2014.02.09. 18:14:51

Nekem az új szoftver van rajta minimális tárhely foglalással,10 megás wi-fi és nézem a youtubon egy filmet és 45-50 perc után nem tölti tovább,és megáll,új film ugyanez elindul, majd megáll mi lehet a gond

süti beállítások módosítása