Berlin Calling: IFA 2012 beszámoló

Az előző részben kifilézett plazma, LCD és OLED tévék után most jöjjenek a Blu-ray és egyéb asztali médialejátszók, házimozik, soundbarok és mikro tornyok, emellett röviden kitérünk a 3D technológiák közti háború alakulására is. 

nyito.jpg

3D: A passzív-polarizációs eljárás diadala

Amikor pár évvel ezelőtt a nagyméretű 3D televíziók és projektorok betörtek a piacra, még az aktív shutteres eljárás volt az uralkodó. Viszont az értékesítési adatok nem tükrözték az elvárásokat, így néhány cég az LG vezetésével más irányba fordult, és előálltak a passzív-polarizációs technológiával. Ennek egyik fő jellemzője, hogy a szemüvegekbe nem építettek LCD monitort, így amellett, hogy nincs szükségük akkumulátorra, azaz könnyebbek és kényelmesebbek, még olcsóbbak is,mint a rivális eljárás által használt szemüvegek. Az elmúlt időszakban a két technológia ádáz harcot vívott, az idei IFA-n viszont úgy tűnik, hogy a harcot végül a passzív megoldás nyeri majd meg.

Amíg az aktív shutteres tévéket, és a szemüvegeiket, mint a hímes tojást úgy őrizték lánccal, az LG körülbelül több ezer könnyű passzív okulárét osztott szét a stand bejáratánál, mintha ingyen lenne. Ennek köszönhetően mindenki, szó szerint mindenki az LG 3D szemüvegeiben mászkált. A vállalat így ezzel a szolid erődemonstrációval bizonyította az eljárás előnyeit: Íme, megengedhetjük magunknak, hogy halomban álljanak a kiegészítők, mindenki annyit vesz el amennyit akar, szemben a rivális technológiát alkalmazó modellekkel.

3d_szemcsi.jpg

Az LG passzív paneleire egyébként a jelek szerint a piaci szereplők jó nagy része igényt tart. Ilyen például a Haier, a Hisense, a Haier, a Sony, a Toshiba, a Grundig vagy a Thomson, akik a polarizációs eljárásra épülő tévéket is kiállítottak saját márkanevük alatt.

Blu-ray és egyéb lejátszók

LG-bluray_1.jpgAz IFA-n is bebizonyosodott, hogy a Blu-ray lejátszók még mindig fontos szerepet játszanak (és a jövőben a 4K felbontású kijelzők miatt még tovább nő majd a jelentőségük). Az összes kisebb és nagyobb vállalat kiállítóterén ott pompáztak ezek a termékek. Ezek már szinte mindegyike, így például az LG BP620, beépített Smart TV funkciókkal rendelkezik, és kényelmesen elérhetőek velük a Video on Demand szolgáltatások is. Azaz letölthetőek az internetes kapcsolaton keresztül komplett filmek, sorozatok is akár.Sőt, olyanok is, akadnak, mint például az LG HR929S vagy a HR929D amelyek már beépített digitális HD TV tunerrel is bírnak. Így lehetővé teszik a digitális földfelszíni tévéadások rögzítését és lejátszását is, hasonlóan a régi idők videomagnóihoz. Ezek rendelkeznek beépített WiFi-vel és támogatják a vezeték nélküli adatávitelt biztosító DLNA kapcsolat megteremtését. Így képesek közvetlenül az okostelefonokról és tabletekről is médiaállományok fogadására és lejátszására.

Smart rendszerek mindenhol

Természetesen az idei év slágerei, az okostévé rendszerek sem hiányozhatnak egy ilyen nagyszabású eseményről. Gyakorlatilag ott tartunk, hogy minden egyes szórakoztatóelektronikai kiállító ellátta ilyen jellegű megoldással a televízióit. Ezek között vannak jobban és gyengébben sikerült darabok is a szokásoknak megfelelően. Az előbbiek közé tartozik az LG és a Samsung fejlesztése, köszönhetően a mozgásérzékeny vezérlés támogatásának, és a döbbenetes mennyiségű applikációnak, amelyek között jó pár különleges szoftver is akad. Ilyen például a saját 3D tartalomszolgáltatás, ami által a felhasználók a felhő alapú rendszeren keresztül érhetnek el térhatású tartalmakat. Tehát nem kell arra várniuk, hogy végre elinduljon egy normális háromdimenziós tévéadás, vagy a nagy stúdiók megrázzák magukat, és a jelenleginél több háromdimenziós filmmel álljanak elő. És ezt ráadásul az LG most ki is egészítette egy extra szolgáltatással, a Game World-del. A cég ugyanis a kényelmes szórakozást nyújtó 3D játékok új korszakára felkészülve olyan játékportált fejlesztett ki CINEMA 3D Smart TV termékcsaládjához, amelynek kezelőfelülete felhasználóbarát keresést és vásárlást tesz lehetővé, a játékok pedig két- illetve háromdimenziós formátumban egyaránt élvezhetők. Többségük az LG Magic Remote mozgásérzékelős távirányítóval, illetve bármely más gyártó játékvezérlőjével, azaz a hagyományos kontrolerekkel is használható.

Igazából döbbenetes különbség fedezhető fel az okostévés eszközök között. Hiszen a mérleg másik serpenyőjében vannak azok a cégek, amelyek még mindig csak annyival intézik el ezt az egészet, hogy 10-15 internetes oldalt tesznek közvetlenül elérhetővé. Ez pedig egyszerűen édeskevés. Főleg akkor, ha ezt egy nyilvánvalóan ellopott és így megtévesztő grafikus felület mögé pakolják. Mert ilyenre is volt példa Berlinben, ráadásul szemmel láthatóan teljesen szemtelenül, mindenféle szégyenérzet nélkül.

3djobb.jpgNem meglepő ezek után, ha a vezető gyártók a Smart rendszereiket külön megvásárolható kitben is kínálják. E blogon szerepelt már az LG SP820, mint az ilyen jelleg termékek iskolapéldája. Ezt a készüléket is az egyik fő helyen állította ki a dél-koreai cég, hasonlóan a szintén okostévé rendszerrel bíró Blu-ray eszközeihez vagy házimozi rendszereihez. Ilyen például a BH9520 TW típusjelzésű termék, amelyhez egyszerűen nem lehetett hozzáférni, mindig annyian tolongták körül. Ez egy különleges 9.1-es szett, amely a cég egyik különleges fejlesztése. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy hagyományos 5.1 csatornás házimozi, amelyet felszereltek négy felfelé állított hangszóróval. Ez ily módon oldalról és felülről is sugározza a hangot és számos más, beépített 3D hangtechnológiát is kínál. Az LG 3D Sound Zooming például összehangolja az hangzást a 3D tévén megjelenő tárgyak helyzetével és mozgásával. A BH9520TW emellett biztosítja az LG-féle, felhő alapú okostévé rendszer elérését. A beépített Wi-Fi-vel rendelkező DLNA kompatibilis eszköz támogatja a Bluetooth alapú adatátvitelt, és vezérelhető akár okostelefonról vagy tabletről is akár.

Otthoni audio rendszerek

Néhány évvel ezelőtt kis túlzással nagyítóval kellett keresni az otthoni használatra szánt audió eszközöket, hiszen a noname gyártók, olcsó de gagyi termékei porrá zúzták a piacot. Szerencsére azóta lezajlott egy tisztulási folyamat, ennek eredményeként az ilyen jellegű modellek szépen visszaszivárogtak a nagy gyártók szortimentjében is.

kocka_1.jpgKözülük is kiemelkedik az LG, amely a kompakt házimozik szegmensében évek óta piacvezető, és a mikro tornyokból is csinos kis flottával rendelkeznek. Sőt a kínálatukban egyre nagyobb számban kapnak helyet a különleges kivitelű eszközök. Ilyen például az Apple dokkolóval ellátott ND8520, amely egy érdekes kockaformájú készülékházat kapott. Ez az amerikai vállalat vezeték nélküli adatátviteli technológiáját, az AirPlayt támogató, 80 watt teljesítményű, 2.1 csatornás termék természetesen képes az USB-n keresztül csatlakoztatott külső adattároló egységeken vagy médialejátszókon pihenő zeneszámok lejátszására. Szintén hasonlóan különlegesnek számít, legalábbis egyelőre, az ND5520, hiszen a szokásostól eltérően két dokkolót helyeztek el rajta, így az Apple okostelefonok mellett az androidos darabokról származó zeneszámok közvetlen megszólaltatása is megoldott.

Érdekes egyébként, hogy a többi "nagy" közül egyedül a Philips az, amelyik még komolyan fókuszál az audio szegmensre. Kár, hogy ők ezzel párhuzamosan kezdik elengedni a tévéket, legalábbis idén csak egy-két vérszegény újdonsággal álltak elő. Mikro tornyokból egyébként a Pioneer és a Yamaha is elég jól van eleresztve, sőt némiképp meglepő módon, a Sharp is előállt végre néhány ilyen jellegű termékkel. Ezek már mindegyike képes a CD mellett az USB-porton keresztül csatlakoztatott pendrive-on vagy merevlemezen található dalok kezelése is biztosított.

Szintén figyelemre méltó, hogy mennyire előretörőben vannak a hordozható, strapabíró lejátszók, azaz az audio_gr.jpgúgynevezett gettóblaszterek. Ezek a nagydarab monstrumok a nyolcvanas évek legszebb időszakát idézik, és ma már ott tartunk, hogy számos nagynevű, komoly múlttal bíró vállalat fejleszt és gyárt ismét ilyen eszközöket. Ezeken a nagyteljesítményű termékeken többek között szabályozható a ritmus sebessége, bekapcsolható a tánc funkció, ami a breakeseknek jöhet jól, emellett bírják az ütéseket, a port, illetve a vizet is. Ezek mellett meg kell említeni a hangprojektorokat is, amelyek a jelek szerint végül is kezdik beváltani a hozzájuk fűzött reményeket. Ezek fő tulajdonsága, hogy képesek megteremteni a térhatású hangzást egyetlen speciálisan kialakított hangsugárzó és egy mélynyomó segítségével. Az ilyen típusú termékek iskolapéldája az LG NB3520A típusjelzésű modell, amelynek aktív mélysugárzója vezeték nélkül, Wi-Fi hálózaton csatlakozik, így nincs szükség kábelekre. A Bluetooth kapcsolaton keresztül intelligens eszközökről, például okostelefonokról vagy táblagépekről is egyszerűen továbbítható a zene a hangprojektorra, de USB port is rendelkezésre áll hordozható zenelejátszók csatlakoztatásához.

Konklúzió

Az bebizonyosodott, hogy a nem túl kedvező globális gazdasági környezet ellenére az IFA tovább növelte jelentőségét. A látogatók és a kiállító cégek száma is növekedett tavaly óta, és amíg például a januári, las vegasi CES-t, az iparág másik nagyléptékű eseményét blokkolta már néhány meghatározó vállalat, addig Berlinben mindenki ott volt, aki számít. Viszont az erőviszonyok elmozdultak. Úgy tűnik, hogy néhány éves bénult állapot után a Sony és a Toshiba kezdi magát szépen összekapni, a Sharp továbbra is mindent megtesz, hogy az LCD szegmensben megtartsta nehezen kivívott pozícióit. A Panasonic továbbra is nyomja a plazmát és erőlteti a különleges fejlesztéseket, de a showt kétségkívül az LG lopta el. A koreai gigász minden fontos szegmensben ott van az elsők, az újítók között. Elég, ha csak az OLED, a 4K és az óriási LCD tévékre gondolunk, vagy épp a házimozi szettekre, otthoni audio eszközökre vagy a Smart TV rendszerekre. És akkor még a passzív 3D-ről nem is beszéltünk, ami 2012-ben súlyosan lefőzte a rivális aktív shutteres eljárást.

lglogo_1.jpg

Az látható, hogy az OLED technológia áttörése már a nyakunkon van, de az LCD-ket és a plazmákat sem kell temetni. Az óriási 4K és 8K felbontású kijelzők valószínűleg a jövőben egyre nagyobb szerepet játszanak majd. Ugyanez mondható el az okostévé rendszerekre, de az már világosan látszik, hogy csak a sokoldalú, könnyen kezelhető, és sok extra szolgáltatást kínáló megoldások maradhatnak talpon. A Blu-ray eszközök és az asztali médialejátszók tartják magukat, a házimozi szettek és egyéb otthoni és mobil audio berendezések pedig egyértelműen feljövőben vannak. A szórakoztatóelektronikai szegmens láthatóan pezseg, így unatkozni biztosan a jövőben sem fogunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr424761718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása