3D multimédia szemüveg Blu-ray lejátszók mellé

Újabb taggal bővül a fejre helyezhető személyi mozik termékcsaládja. Az LCD technolgóiát használó vetélytársaival ellentétben ebbe a modellbe ráadásul OLED kijelzők kerültek.

hmz_t2.jpeg

Úgy tűnik a következő nagy szórakoztatóelektronikai hype a multimédiás 3D szemüvegek körül fog kialakulni. Legalábbis erre utal, hogy egyre több gyártó lép erre a színtérre saját megoldásaival, amelyekről azt ígérik, hogy képesek megteremteni egy hagyományos televízió által kínált élményt.

A Sony már tavaly rálépett erre az útra, a HMZ-T1 elnevezésű készülékével, amely azonban nem aratott átütő sikert. A vállalat háza táján azonban úgy döntöttek, hogy a kudarcok nem szegik kedvüket, és néhány változtatás után a közeljövőben piacra dobják a család következő tagját, a második generációs HMZ-T2-t. A kijelzőket tekintve sokat nem változtattak az elődhöz képest, hiszen ebbe is a már korábban megismert 1280x720 képpont felbontású OLED kijelzők kerültek. Érdekes egyébként, hogy amíg a Sony évekre visszavonult a nagyméretű OLED panelek iparágából, tehát a fejlesztést és a gyártást is beszüntették elméletileg (jövőre térnek vissza a hírek szerint), addig azért a kicsikben eddig is láttak fantáziát.

hmzt2_2.jpeg

A készülék biztosítja a térhatású tartalmak megjelenítését, és a termék korábbi változatához képest jóval több előre beprogamozott képmód került bele, illetve a módosítható paraméterek számát is jelentősen megnövelték. Azaz így a felhasználó sokkal jobban a saját ízléséhez szabhatja a modellt. Támogatja a filmeknél használatos 24p lejátszási sebességet, így segítve elő a "mozi élmény" megteremtését. Ebben nagy segítség lehet, hogy képes a virtuális térhatású hangzás megteremtésére, és biztosítja a DolbyDigital, illetve AAC hangszabványok kezelését. A cég közleménye szerint a szemüvegbe épített hangképző technológia 360º-os hangmezőt produkál, mintha az akusztikus hangforrás a környező hangszórókból érkezne, valódi 5.1 térhangzást szimulálva.
Az előző változatot a kényelmetlen kialakítása miatt érte a legtöbb kritika, így érthető, hogy a mérnökök igyekeztek most ezen finomítani. Ennek érdekében a súlyát közel a negyedével, azaz tíz dekával csökkentették. A homloktámasz és a fejpánt igen széles keretek között állítható.

A háromdimenziós képek hibátlan megjelenítése érdekében pedig még a képernyő-lencsék pozíciója is módosítható. A készülékhez egy szimpla 3,5 mm-es jacken keresztül csatlakoztatható bármilyen fülhallgató. Az integrált akkumulátort kihagyták belőle. Emiatt ugyan a súlya viszonylag kicsi, de a használathoz muszáj a konnektorba dugni, ami nem túl jó hír. A beépített memória is hiányzik belőle, így a különféle tartalmakat csak a HDMI csatlakozón keresztül lehet rá eljuttatni. Azaz, legalábbis a térhatású tartalmakhoz feltétlenül szükséges hozzá egy Blu-ray (vagy egy egyelőre még igen ritka 3D kompatibilis asztali) lejátszó. A termék már az ősz folyamán a boltokba kerül, viszont benne van a pakllban, hogy nem lesz túl sikeres. Ugyanis, amellett, hogy egész sok kompromisszum megkötésére kényszeríti a felhasználót, az ára sem lesz alacsony, hiszen várhatóan 900 dollárt kell érte fizetni. Ezért az árért pedig már kaphatunk egy akár 46 hüvelykes passzív 3D technológiát használó, modern vékony LCD tévét is.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr724774999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása