Olcsón jót: LG BH6520 3D Smart Blu-ray házimozi szett tesztje (2. rész)

Az előző részben átfutottuk a minimalista dizájnt, kitértünk az optikai meghajtó és a médialejátszó tulajdonságaira. Most pedig következzen a megszólalás, a Smart rendszer és a kezelés, illetve az elmaradhatatlan értékelés!

izo_1.jpg

Megszólalás

Mivel egyelőre a 9.1 csatornás, exkluzív, a felfelé állított négy hangsugárzóval megteremtett 3D hangzásrendszert, a Sound Zoomingot egyelőre csak a vállalat topkategóriás termékei kapják meg, ez innen hiányzik, így be kell érni a hagyományos 5.1 csatornával. Így a maximális névleges kimeneti teljesítmény 850 watt (a frontsugárzók, a szatellit hangfalak, a centersugárzó egyaránt 141 wattot produkál, ehhez jön még a mélynyomó 145 wattja), ami otthoni körülmények között több is, mint elég.

hangfalak2.jpgLegalábbis akinek nincs egy saját moziterme, az biztos nem fogja kihasználni maximálisan a benne rejlő tudást. Összesen tíz+egy (!!) különféle előzetes hangbeállítást kínál a termék. Ezek már nevükben (Párbeszéd kiemelés, Játék, Éjszakai, UP Scaler, Loudness, Zene, Film, Natural Plus, Natural, Bypass, Bass Blast) is jelzik, hogy mire lehet számítani tőlük. A plusz egy magától értetődően a Saját beállítások fiók, ahol a felhasználó saját ízlésének megfelelően lőheti be a magas-, a közép-, illetve a mélyhangok arányát egy tizenkét fokozatú skálán. Emellett az egyes hangfalak hangereje is külön-külön szabályozható.A hangfalak egymástól való távolsága egy látványos ábra segítségével könnyen beállítható, és az elektronika ezek után automatikusan ehhez próbálja meg belőni az optimális hangzást. Alapvetően nem egy létfontosságú szolgáltatásról van szó, ám nagyon hasznos, és azoknak is segíthet elboldogulni a hangfalakkal, akik távol állnak az audio univerzumtól. Amennyiben a hang és a kép szinkronjában valami bibi lépne fel, akkor ez manuálisan századmásodpercenként módosítható. Emellett aktiválható a DRC funkció is, amely megakadályozza a hangerő hirtelen megnövekedését. 


Hogy szól?

Azt le kell szögezni, hogy egy több komponensből álló, félprofi-profi házimozi rendszernek ez az eszköz nem lehet alternatívája, mentségére szolgál, hogy nem is akar az lenni. Ugyanis, akkor körülbelül tízszer ennyibe kerülne. Az audiofilek igényeit tehát nem képes kielégíteni, de egy átlagos felhasználóét, valakiét aki a tévé hangfalánál többre vágyik, esetleg szeretné a zenéit normális minőségben, megfelelő basszus mellett meghallgatni, viszont nem létfontosságú számára, hogy minden egyes rezdülés és frekvencia tökéletesen a helyén legyen, és nem mellékesen nem kíván kiadni egy kisebb vagyont egy audirendszerre, azét igen.

Hibák egyáltalán nem jelentkeztek, tehát nincs zavaró rezonálás, ciripelés. A subwoofernek köszönhetően a basszus hangok is szépen, telten zengenek, a dinamizmus sem hiányzik, ami filmnézésnél jön igen jól.


Felhasználóbarát kezelés

A szórakoztatóelektronikában is a telekommunikációban is egyre inkább az egyszerűség felé mutatnak a trendek, ami érthető is, hiszen ma már olyan sok ilyen jellegű termék található meg egy-egy háztartásban, hogy egyszerűen nem várható el az emberektől, hogy különösebben sokat tanuljanak használatához. Az LG e készüléke is ezt az utat követi, így gyakorlatilag az is könnyedén elboldogulhat vele, aki még sose látott közelről Blu-ray lejátszót vagy kompakt házimozit.

nyito.jpg

A bekapcsolás után például egy rövid, egyszerűsített gyorsbeállítási procedúrán szaladhatunk végig, amivel belőhetőek a hangfalak, a használt nyelv és megadhatóak a hálózati paraméterek. Amennyiben ezt valaki nem mulasztja el, és hűen követi az utasításokat, akkor biztos, hogy nem lesz gondja a működéssel. A grafikus kezelőfelület követi a hagyományokat, hiszen a képernyőt a nagy, színes és látványos ikonok uralják, amelyekről első pillantásra lehet látni, hogy milyen funkciót is szolgálnak. Az egyszerű sablonos, szikár és sokszor érthetetlen megjelenítés már a múlté szerencsére. Az alsó információs sávba kerültek az általunk letöltött alkalmazások, így azok azonnal villámgyorsan elindíthatóak, illetve a böngészőbe is itt lehet belépni.

tavir2.jpgBár az elektronika jól szuperál, és felismeri a forrásanyag képarányát, illetve felbontását, ez a Beállítások pont alatt, azaz a rendszermenüben manuálisan is megadható. Itt egyébként aktiválható még a gyerekzár, ezáltal megakadályozható, hogy kiskorú korhatáros filmet nézzen, illetve lebonyolítható a szoftverfrissítés, amit ajánlott az első bekapcsolás után rögtön megtenni, hiszen az éppen futó verziószám hatással lehet a Smart tévé rendszeren keresztül elérhető alkalmazások, Prémium tartalmak, illetve támogatott médiaformátumok körére egyaránt. Az egyes menüpontok, módosítható paraméterek feladatáról egy mini kislexikon szerűség a képernyőn keresztül folyamatosan információval látja el a felhasználót, ami remek kis szolgáltatás.

A modell sajnos nem kapta meg a vállalat díjnyertes, mozgásérzékeny Magic Remote távvezérlőjét, pedig az meglehetősen leegyszerűsíti a vezérlést, hiszen csak a képernyő irányába kell mutogatni vele, mint egy varázspálcával. Így marad a távvezérlő, ami egyébként egy korrekt darab. Bár különösebben nem szép (azért szerencsére ide nem a lakkfekete fényezés került, ami iszonyú hamar összekoszolódik, és percek alatt szép terepmintát lehet rajta alkotni ujjlenyomatokból), de cserébe kényelmes és jól használható. A dedikált funkciógomboknak köszönhetően szinte minden fontosabb szolgáltatás innen is elérhető közvetlenül, nem kell a menüben babrálni. Ráadásul az ezek közötti eligazodást feliratok és piktogramok is segítik, viszont a háttérvilágítást lespórolták róla, ez pedig csúf hiba.Amennyiben a távirányítónak lába kélne, akkor egy ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével vezérelhető iOS, illetve Android operációs rendszert futtató okostelefonokról vagy tabletekről, ez viszont nem túl komfortos. A vezérlő elektronika egyébként kellően gyors, megfelelő sebességgel reagál a gombnyomogatásra, megkímélve ezzel a nézők idegeit.

A Smart rendszer

Az okozott volna óriási meglepetést, ha a termékből hiányzott volna a vállalat saját fejlesztésű okostévé rendszere, hiszen a cég ezen a téren abszolút a pionírok közé tartozik. Amíg jó néhány vetélytárs még mindig beéri pár nyomorult internetes oldallal, applikációval, addig itt többszáz alkalmazás között válogathat a felhasználó.A struktúra mit sem változott: Az internetes tartalmak körét két nagy csoportra osztották, az azonnal, mindenféle procedúra nélkül elérhető Prémium csoportra, és az appokra, amelyeket használat előtt le kell tölteni és installálni kell. Ez utóbbiak mérete egyébként eltérő, de a készülékbe épített 2 gigabyte tárolókapacitású flash memória elegendő helyet biztosít szinte az összesnek.

premium.jpg

A prémium anyagok között (legalábbis Magyarországon) 17 különféle alkalmazás található meg. Ezek közül nem hiányozhatnak a videomegosztó YouTube és Daily Motion oldalak semm, amelyeket talán a legtöbbször használják az emberek. Aki fanyalogna, hogy erre mi szükség van, hiszen ezek a netes videok még a számítógép vagy notebook kisebb kijelzőjén sem az igaziak sokszor, nem hogy egy nagyképernyős tévén, azoknak felhívnám a figyelmet arra, hogy az integrált kép- és felbontásjavító technológiáknak köszönhetően a minőségre (főleg a YouTube-ra igaz ez) nem lehet panasz. A zenehallgatók kegyeit szolgálja ezen kívül a vTuner, amelyben pazarul összegyűjtötték a netrádiók krémjét, és egy remekbe szabott kezelőrendszerrel is ellátták. Az Aupeo pedig egy szuper kis adatbázisra épül, és ezzel saját zenecsatornát hozhatunk létre, elmenthetjük azt, és bármikor, bármilyen smart rendszeren előhívhatjuk.


appstore_1.jpgA netre feltöltött fotók is megnézhetőek a Picasa segítségével, illetve az időjárás előrejelző Accuweather sem hiányzik. A szokásos specifikus magyar tartalmak sem bújtak el, így elolvashatóak az Origo cikkei, és előhívható a Port.hu kulturális programajánló digitális tévéújságja is.A letölthető appok száma mostanra pár ezer körül jár az LG állítása szerint. Ezek között megtalálható mindenféle program, kezdve a gyerekeknek szánt oktatófilmekkel, játékokkal, egészen a rajfilmeken, komplett sorozatokon, élő közvetítéseken át, egészen a különféle hasznos háztartási tippekig. Így tehát gyakorlatilag minden ember megtalálhatja az érdeklődésének leginkább megfelelő alkalmazást.

Összegzés-vélemény

Elvileg egy középkategóriás termékről van szó, de szerencsére ez csak bizonyos funkciók hiányában (például nem jár a készülékhez a Magic Remote távirányító), illetve a központi egység kialakításában érhető tetten, azaz a tálcás rendszerű optikai meghajtóban, és a viszonylag robosztus készülékházban. Valamint természetesen abban, hogy ez esetben "csak" egy hagyományos 5.1-es rendszerről van, azaz az idei fejlesztés, a 3D hangzás innen kimaradt.

3d.jpg

A rendszer teljesítménye is elmarad a drágább darabokétól, de akinek a 850 watt nem elég, az jobb, ha elmegy egy fülészhez. Egy átlagos otthonba, átlagos igények mellett ennek elégnek kell lennie. A megszólalás rendben van, filmnézéshez, zenehallgatáshoz is jó választás lehet, főleg ilyen áron. A Smart tévés rendszer is jól sikerült, főleg összehasonlítva a konkurencia által kínált megoldásokkal. Az elérhető weboldalak és appok száma megfelelő, és szerencsére ezek között találhatóak hasznos darabok is. Az irányítás-vezérlés is felhasználóbarátra sikerült, köszönhetően a logikus, áttekinthető grafikus kezelőfelületnek, és az sem rossz, hogy vészhelyzetben akár okostelefonról is vezérelhető. Az integrált médialejátszó még mindig nem tökéletes, de már erősen közelít ehhez. Elsődleges probléma, hogy lejátszási listát még mindig nem lehet létrehozni, viszont cserébe a formátumtámogatással semmilyen probléma nincs. Sőt e téren egyenesen többet nyújt, mint más gyártók prémium termékei.

A minden csicsától, felesleges dísztől mentes, végletekig letisztult dizájn nagyon jól sikerült. Ezáltal a termék gyakorlatilag minden stílusú környezetbe organikusan beilleszthető, hiszen harmonikusan, tolakodást mellőzve símul az enteriőrbe. Az ára is barátságos, hiszen nem, hogy százezer forint alatt marad, hanem egészen pontosan már 85 000 forintért haza is vihető, azaz a tudásához képest igen jó vételnek számít.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr44818366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása