Új okostévé rendszert fejleszt az LG

Óriási meglepetésre a WebOS platformra épül majd az új smart tv megoldás

LGsmartTV.jpg

A múlt homályába vesző hősi időben, a kétezres évek elején, még jóval az okostelefonok felbukkanása előtt a személyi mobil eszközök királyai a PDA-k voltak. E termékcsoport királyának az a Palm számított, amit a HP a legendás jó érzékével (mindenki emlékszik még a CompaQ-ra ugye?) felvásárolt, és amely cég termékein a WebOS operációs rendszer futott. Ez évekkel ezelőtt is reális alternatívája lehetett volna a Google féle Androidnak vagy az Apple nevéhez fűződő iOS-nek, ám mégsem futott be nagy karriert.

Főleg azok után, hogy a HP nyílt forráskódúvá tette, és ezzel párhuzamosan lehetetlenné vált, hogy a szigorú fejlesztési feltételekhez kötött HP termékeken ezt futtassák. Sokan már a WebOS haláláról beszéltek, hiszen a telefon- és tabletgyártók nem igazán törték magukat, hogy erre az operációs rendszerre építsék termékeiket. Ezután bombaként robbant a bejelentés, hogy az LG ezt a platformot veszi alapul új okostévé rendszerének felépítéséhez. A WebOS tehát a jelek szerint a tévékben élhet majd tovább!

A Smart TV pionír

Az LG egyike az okostévé eszközök úttörőinek, hiszen az elsők között voltak, akik ilyen megoldást fejlesztettek ki, ami később bekerült a Blu-ray lejátszóikba, házimozi szettjeikbe, televízióikba és a médiaboxaikba is. A 2009-ben bemutatott, és azóta inkább csak ráncfelvarráson áteső NetCast névre hallgató rendszer azonban ma már nem számít túl korszerűnek. Bár az elérhető alkalmazások és widgetek száma kellően magas, viszont állítólag maga a szisztéma nem túl rugalmas, ami megnehezíti a fejlesztést. Szükség volt és van tehát egy flexibilisebb, dinamikusabb rendszerre, ami hasonlóan a NetCast-hoz, hosszú évekig "elég" lehet.

lg_smarttv_upgrader_ui_1.jpg

Persze adja magát a kérdés, hogy a cég miért nem fordult akkor a Google TV felé, főleg, hogy idén már paicra is dobtak (legalábbis az Egyesült Államokban) olyan modelleket (igaz csak egy- két darabot), amelyek ezt használták. Azonban az internetes pletykák szerint a Google a szigorú feltételeivel gúzsba kötötte volna az LG fejlesztőit, amibe a dél-koreai gigakonszern döntéshozói nem mentek bele. Így döntöttek tehát a WebOS mellett, azonban a dolguk így sem lesz könnyű, hiszen biztosan sokat kell csiszolni az alapvetően személyi mobil eszközökhöz szánt platformon ahhoz, hogy a televíziókon is hiba nélkül megállja a helyét. A híerk szerint az új okostévé rendszer a januári, Las Vegasban megrendezésre kerülő Consumer Electronics Show-n már bemutatkozik, azonban az egyelőre még nem tiszta, hogy a boltokban is megvásárolható televíziókba mikor építik majd be, és hogy ez mennyiben érinti majd az Okostévé Szövetség tevékenységét, amelynek az LG egyik alapítója.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr44877055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása