Átalakulás előtt a Blu-ray lejátszók piaca

A Sharpot és a Panasonicot is meglegyintette a csőd szele, ez pedig jelentősen átrendezheti az asztali médialejátszók és a házimozi rendszerek piacát is.

br.jpg

Az évek óta tartó globális gazdasági válság tetézve a cunamival számos japán céget megrogyasztott. A Sony évek óta tragikus pénzügyi eredményeket produkál, és jó ideje már a Panasonic valamint a Sharp is gyengélkedik. Az utóbbi vállalatra olyannyira igaz ez, hogy konkrétan veszélybe került a századik születésnapját ünneplő konszern puszta léte is. Az év végi üzleti ereményében a veszteség várható értékét a várt eredmény duplájára, 5,6 milliárd (!!) dollárra tették a pénzügyi elemzők. Ez pedig már sokak szerint akkora összeg, ahonnan nincs kiút, még akkor sem, ha esetleg sikerül befektetőket találni. A Sharp ugyanis jó ideje, konkrétan fél éve tárgyal a tajvani székhelyű Hoi Han konszernnel egy esetleges akvizícióról.

bang.jpegJó kérdés, hogy hogy jutottak idáig, de erre is van logikus magyarázat. Állítólag rengeteg pénzt emésztettek fel az olyan fejlesztések, mint a négy alapszínt használó, LCD tévékben alkalmazott Quattron képalkotási technológia, és a BDXL szabvány. Ez utóbbitól azt várták, hogy forradalmi változást hoz majd a Blu-ray lejátszók és a házimozi rendszerek frontján (legyenek asztali gépek vagy computerbe épített meghajtók egyaránt), és abban van igazság, hogy a megduplázott tárolókapacitás jelenti a technológia jövőjét, de egyelőre még úgy fest, hogy nagyon lassan terjed el az eljárás. Hiába jelent ez valóban pluszt, ha annyira drága, hogy a gyártók egyszerűen ódzkodnak a beépítésétől. Egyszerűen a piaci környezet, és vásárlói mentalitás megváltozása nem kedvez az ilyen jellegű drága innovatív újításoknak.

A cég egy ideje próbál előre menekülni, például elbocsátottak idén szeptemberben 11 000 alkalmazottat, és a napelemgyártó és fejlesztő üzletágat is leépítik. A mobil üzletágban láttak még jövőt néhány éve, de úgy tűnik, hogy ott nem fognak labdába rúgni az Apple, az LG, a Samsung és a HTC mellett, a zsebszámológépek piaca pedig mára gyakorlatilag összeomlott, pedig ezen a területen a Sharp megingadhatatlan pozíciókkal büszkélkedhetett.

Azonban nem a Sharp az egyedüli nagyvállalat, amelyik bajba került. A korábban megingathatatlannak tűnő, szintén száz lábon álló Panasonic csoport jelentett a minap tízmilliárd dolláros veszteséget, és több tízezernyi munkahely megszüntetéséről is beszámoltak. Egyes pénzügyi elemzők szerint azonban ezek a lépések ma már nem számítanak. Fél évtizede kellett volna belevágni a racionalizálásba, és akkor lett volna esélyük, de ez ma már késő. Ez pedig jelentősen átrajzolhatja a Blu-ray eszközök és házimozi rendszerek piacát is, hiszen mindkét cég viszonylag stabil szereplőnek számított.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr394894013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása