Mozi és szórakoztató komplexum a nappaliban: LG BH 7520 Smart 3D Blu-ray házimozi rendszer tesztje (2. rész)

Az előző részben szó esett a dizájnról, a termék piacon elfoglalt helyéről, illetve az általa produkált hangzásról. Most következzék a beépített médialejátszó, a Smart renndszer és az értékelés.

1.jpg


3D Blu-ray lejátszóként

Természetesen ez az eszköz is képes a különféle optikai adathordozók lejátszására is. Maga az egység slot rendszerű, tehát beszippantja a lemezt, és nem egy törékeny és kényes tálca bújik ki a dobozból. A BDXL és a Super Audio Compact Disc (SACD) szabványokon kívül minden jelenleg forgalomban lévő gyári, írt és újraírt lemeztípus (BD-ROM, BD-R, BD-RE, DVD(PAL/NTSC), DVD-R/ -RW(Video mód), DVD+R, DVD+RW, Audio CD, CD-R, CD-RW, DTS-CD) kezelését biztosítja, és a háromdimenziós filmeket tartalmazó Blu-ray korongokat is simán viszi. Sok régebbi DVD-lejátszónál (elsősorban természetesen a gagyi kategóriára igaz ez) komoly problémát jelentett, hogy az eszköz hajlamos volt felzabálni vagy megkarcolni a korongot, de ettől ez esetben egyáltalán nem kell tartani, végig stabil és megbízható működést produkált.

A bekapcsolás után egyébként mintegy öt másodperce van szükség a rendszer felállásához, és további hatra, amíg egy lemezt és a rajta lévő, filmet, zenét elindítja. Ezzel a jelenlegi mezőnyben a második vonalhoz, hiszen ennél azért vannak sebesebb darabok is, igazán olyan őrjítően nagy szükség nincs arra, hogy egy házimozi rendszer egy másodperc alatt szolgálatba helyezze magát.

Filmek lejátszása

lemezzel.jpgAz ilyen jellegű termékektől nem idegen, hogy a lemezek mellett más úton is eljuttathatóak rájuk filmek, és ez esetben sincs ez másként. Így akár arra is lehetőség nyílik, hogy az USB porton keresztül csatlakoztassunk rá merevlemezt vagy pendriveot, és az azokon pihenő videókat lejátsszuk. Sőt, az okos megosztás funkció segítségével még az okostelefonon vagy tableten tárolt médiaállományok is átzavarhatóak rá vezeték nélküli kapcsolaton keresztül.A legfontosabb formátumok közül egyedül az Apple által kifejlesztett MOV kiterjesztésű QuickTime anyagokkal nem boldogult, ami egy LG termék esetében nem számít újdonságnak, hiszen a vállalat nem vásárolta meg a szükséges licenszt. Ez egyébként annyira nem nagy baj, hiszen ezeket a file-ok mára gyakorlatilag eltűntek. A kötelezőnek mondható DivX, Xvid, MPEG4 videók mellett lejátssza a nagyfelbontású DivX HD filmeket is, sőt a manapság igen népszerű nagyfelbontású MKV-k sem állítják áthághatatlan akadály elé. Emellett biztosítja a TS és M2TS szabványok kezelését is, ami azért fontos, mert a netről letölthető, számítógépre digitalizált DVD és Blu-ray filmek általában ilyen típusú file-okba kódolják.

A széles körű formátumtámogatás mellett az sem elhanyagolható tényező, hogy ezeket színhelyesen, akadozás nélkül játssza le a készülék, és még a hangok sem csúsztak el. Emellett az sem utolsó szempont, hogy a top-and-bottom, illetve half side-by-side típusú 3D filmeket is simán futtatta! Rendben, ezeknél nem biztosított a Full HD felbontás, de mivel a Download Recordson keresztül beszerezhető állományok általában ilyen típusúak, úgyhogy ez mindenképp pozitívum, főleg, hogy a termékkommunikációban erről nem tettek említést. A modell biztosítja a külső feliratok megjelenítését is, aminek csak az a feltétele, hogy ezek neve megegyezzen az épp lejátszott film nevével. Bár a betűk színe és mérete nem módosítható, ez nem baj, hiszen a nagyméretű karakterek miatt a szöveg mindig jól látszik.

Filmnézés közben lehet válogatni az előre beprogramozott képi beállítások közül - Film, Élénk, Sztenderd -, ám, 3dsound_1.jpgha valaki ezekkel nem elégedett, az saját ízlésének megfelelően módosíthatja a fényerőt, a kontrasztarányt, a színtelítettséget és ez élességet is. Emellett mód nyílik a képarány megváltoztatására, és az esetlegesen meglévő hangsávok között válogathat a felhasználó. Megoldott, hogy a számok segítségével megadja, hogy az épp lejátszott filmnek melyik pontjára is ugrana, de ha ezt a módszert túl bonyolultnak találja, akkor a távirányítóra pakolt, hagyományos vezérlőgombokat is használhatja, azok is működnek. Akár tizenhatszoros sebességgel is bele lehet tekerni a videoba, de azért hiányzik a valamiért most elfelejtett grafikus csúszka, amit a kurzornyilak segítségével lehet tologatni, és ami jelentősen leegyszerűsíti a navigációt.

Képnézegetes

smart_Share.jpgMivel a képek megjelenítése is biztosított, és a diavetítés funkció is bekapcsolható, ezért aztán úgy is tekinthetünk a BH-7520-ra, mint egy digitális képkeretre. Lejátszási lista ez esetben sem állítható össze, így azt érdemes előtte egy számítógépen megejteni. A kötelező JPG/JPEG formátumtámogatás mellett biztosítja a GIF és PNG kiterjesztésű képek kezelését is. Emellett a manapság rém divatosnak számító rövid, viszonylag kis méretű fotókkal, az úgynevezett animgifekkel is boldogul.A képváltás sebessége egy háromfokozatú skálán szabályozható, és ez a folyamat különféle effektekkel is feldobható . Aláfestő zene is bekapcsolható, valamint a képek nagyítása és forgatása is megoldott. Viszont sajnos a file-okba metaadatként kódolt úgynevezett EXIF adatok (azaz, hogy mikor milyen géppel, milyen beállítások mellett készült az adott fotó) feldolgozását és megjelenítését nem teszi lehetővé.

Felhasználóbarát kezelés

Bár egy átlagos házimozi szetthez képest meglepően sok funkciót kínál a termék, és a módosítható paraméterek száma is több a megszokottnál, a kezelés mégis egyszerű. Ez egyértelműen a látványos grafikus felületnek, és a struktúra logikus kialakításának köszönhető. A képernyőt nagyméretű, színes ikonok uralják, amelyekről első pillantásra látszik, mire szolgálnak, és ha ez nem lenne elég, még rövid magyarázó szöveg is tájékoztat az általuk elérhető szolgáltatásról. Így a filmek, képek és zenék lejátszásán kívül innen közvetlen kapu nyílik az internetes tartalmakra, a már korábban letöltött, kiválasztott és telepített alkalmazásokra, illetve a bemeneti listára, valamint el lehet molyolgatni a rendszerbeállításokkal.

Itt többek között megváltoztatható a kimenő felbontás, a képarány, beállítható a menü és a lemezek nyelve .
dlna_1.jpg Módosíthatóak a biztonsági beállítások, azaz bekapcsolható a gyerekzár, sőt akár egy külön jelszó is megadható, így kizárva, hogy illetéktelenek férjenek a készülékhez. Beprogramozható a hálózat és levezényelhető a szoftverfrissítés, amit érdemes is rögtön az első bekapcsolást követően megejteni. Ez ugyanis hatással lehet a támogatott formátumok körére, éppúgy, mint az elindítható funkciókra, vagy az elérhető internetes tartalmakra. Bár az integrált, teljes értékű kislexikon hiányzik, de az egyes paraméterek, menüpontok feladatáról egy rövid szöveg tájékoztatást nyújt, ami sokszor segít a helyes beállítások megtalálásában is.

A távirányítója igazán jól sikerült darab köszönhetően a rengeteg dedikált funkciógombnak, amelyek által gyakorlatilag minden fontos szolgáltatás-beállítás azonnal, közvetlenül aktiválható. A gombok mérete is kialakítása is megfelelő, az anyagválasztás is rendben van, hiszen a mattfekete strapabíró műanyagon még a szennyeződések sem látszanak meg nagyon. Egyedül a háttérvilágítás hiányzik róla, azért erre egy ilyen kaliberű eszköznél már odafigyelhettek volna. Bár a gyártó néhány készüléke irányítható a mozgásérzékeny, díjnyertes Magic Remote távirányítóval, de ez a modell ezt a módszert sajnos nem támogatja.

Felokosított házimozi

Az LG 2009-ben mutatta be a NetCast nevű smart tv rendszerét először, ami a tavalyi és idei televíziókba, asztali médialejátszókba, smart boxokba, egyes soundbarokba, illetve házimozi rendszerekbe is bekerült. Az eljárás az évek alatt csak kisebb-nagyobb mértékű ráncfelvarráson esett át, és ez a frissített verzió került ebbe a modellbe is. Az elérhető internetes tartalmak körét két nagy csoportba osztották, amelyek közül a Prémium tartalmak egy gombnyomással azonnal indíthatóak, az úgynevezett Appokat viszont először le kell tölteni, majd installálni.

Applikációk

appstore.jpgAz appok egy rövid ingyenes regisztráció (nem kell ettől tartani, fél perces műveletsorról van szó) után másolhatóak fel a termékre, amely négy gigabyte-nyi tárolókapacitással rendelkezik, azaz szinte az összes ilyan alkalmazás ráfér a készülékre. Az applikációkat külön kategóriákra (Játék, Életmód, Szórakozás, Oktatás, Hírek/Infók) osztották, és ezen belül is szelektálhat a felhasználó az adott program frissessége, illetve megítélése (ezek ugyanis pontozhatóak) szerint. Ezek minősége azért meglehetősen eltérő, de érdemes közöttük elmélyedni, hiszen mindenki, nemre, korra vagy társadalmi rétegre való tekintet nélkül találhat magának való alkalmazásokat.

Prémium anyagok

A Prémium tartalmak között e pillanatban 17 különféle widget kapott helyet. Ezek között megtalálhatóak a legfontosabbak, így tehát a digitális tévéújságként funkcionáló, magyar specifikus Port.hu, és elolvashatóak a legnagyobb hazai hírportál az Origo cikkei is. Az Aupeo és a vTuner a zenekedvelőknek szólnak. Az első ugyanis ezek közül brutális mértékű zenei kínálattal kecsegtet, amelyből számtalan szempont szerint szelektálhat a felhasználó. A másikban pedig az internetes rádiókat gyűjtötték össze, szintén iszonyú mennyiségben.

Az AccuWeather az aktuális időjárásról szolgáltat információt, a Picasa segítségével képeket lehet nézegetni, illetve ide fel is lehet tölteni anyagokat. Lassan már kihagyhatatlan az ilyen eszközökből a Twitter és a Facebook, így a népszerű közösségi médiumok menedzselése innen sem hiányozhat. A kínálatban megtalálható ezen kívül a Google Maps, amellyel akár az útvonalát is megtervezheti a felhasználó, de módja nyílik arra, hogy műholdas felvételeket varázsoljon a nagyképernyős televíziójára.smart.jpg

A kínálatban megtalálható ezen kívül a Google Maps, amellyel akár az útvonalát is megtervezheti a felhasználó, de módja nyílik arra, hogy műholdas felvételeket varázsoljon a nagyképernyős televíziójára. Van Facebook és Twitter kliens is, azaz a népszerű közösségi médiumokkal kapcsolatos ügyes-bajos dolgainkat is elintézhetjük itt. Az idei év egyik óriási durranása volt a Red Bull tv, amelyen keresztül extrém sport videók tekinthetőek meg, sőt a konzerv anyagok mellett élő közvetítések is megnézhetőek. Ugyanígy működik az MBL TV, amellyel a baseball kedvelőit célozták meg. Ennél azért némiképp fontosabb, hogy a videomegosztók, tehát a YouTube és a Daily Motion is bekerült a kínálatba. A modell képes az ilyen, sokszor alapvetően gyatra minőségű mozgóképek felskálázására, feljavítására, azaz egy nagyméretű televízión is jól mutatnak.

Extrák

Jó pár olyan plusz szolgáltatást is megkapott ez a modell, amely egy átlagos házimozi rendszerből rendszerint hiányzik. Ilyen a már korábban említett Smart TV szolgáltatás, vagy a vezeték nélküli adatátvitelt biztosító beépített Wi-Fi. Ezen kívül nem szabad megfeledkezni. Szintén ide tartozik az okostelefonnal vagy tablettel történő vezérlés lehetősége, hiszen egy ingyenesen letölthető alkalmazásnak hála ezekkel kiváltható a távvezérlő. És, ha már személyi mobil eszközök... A Smart Share funkciónak hála a DLNA kompatibilis eszközökről vezeték nélküli kapcsolaton keresztül eljuttathatóak a BH-7520-ra a filmek, zenék, fényképek, ami egy igen felhasználóbarát megoldás.

Értékelés

Az LG BH 7520 már magában egy tökéletes válasz arra, hogy is üldögélhet az LG középkategóriás házimozi termékcsoport csúcsán. A már akár száztízezer forintért termék ugyanis több, mint egy szimpla hangrendszer, sokkal inkább egy komplex szórakoztató központ. Egy olyan sokoldalú eszköz, amely integrált médialejátszójánk köszönhetően a 3D Blu-ray lemezek mellett a különféle video- kép- és zenefile-ok kezelését is biztosítja. Emellett a Smart rendszernek köszönhetően ott vannak az internetes tartalmak, ami szintén kiemeli a többi hasonszőrű termék közül. A kezelése a nagy, látványos ábrákkal operáló grafikus kezelőfelületnek valamint a rövid magyarázó szövegeknek köszönhetően pofonegyszerű, a távirányítója pedig az egyik legjobb a placcon.

hannggal.jpgEz persze mindez mit sem ér akkor, ha a kép- és hangminőséggel gondok akadnak. Ám erről ez esetben szó sincs, hiszen mind az optikai meghajtó, mind a médialejátszó jól muzsikál. A hangzás normális minőségű forrásanyag esetén remek, a hangok szépen tisztán szólalnak meg, és a dinamika sem hiányzik. A minimalista, visszafogott és elegáns dizájnnak köszönhetően szinte minden enteriőrbe remekül illik. Mindent összevetve: Aki egy sokoldalú, jó ár/érték arányú, médialejátszóval is megtámogatott otthoni audio szettet keres, annak érdemes alaposan szemügyre vennie az LG BH7520-t.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr74918482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása