Moziélmény otthon: LG 50PM6800 3D Smart plazma tv teszt (2. rész)

A teszt első részében szóba került a képminőség a plazma technológia jelene mellett. Most jöjjön a Smart rendszer, az internetes tartalmak, a mozgásérzékeny távvezérlő, a fémes dizájn, és még néhány extra finomság!

img_nagy.jpg

Smart rendszer, menürendszer, távirányítók

Az LG asztali Blu-ray lejátszóitól, és házimozi szettjeitől eltérően a Smart rendszer itt nem csupán az internetes tartalmakat takarja, hanem sokkal inkább egy olyan komplex központi "vezérlőtermek", ahonnan a tévé minden egyes szolgáltatása, funkciója elérhető. Kezdve a rendszerbeállításokkal, a már említett internetes tartalmakon át, egészen a médialejátszóig, digitális tévéújságig, egyéb extrákig.

smart.jpgA látványos, nagy ablakokra osztott grafikus kezelőfelületen igen könnyű eligazodni, hiszen a kezelést a feliratok mellett látványos, színes ábrák segítik, és még az éppen futó tévéadás is folyamatosan nyomon követhető. Ez a megoldás annyira bevált, hogy más gyártók, is szemet vetettek rá, konkrétan fogták és egyszerűen lemásolták az egészet. A Smart menüben a legegyszerűbben a saját fejlesztésű mozgásérzékeny Magic Remote távirányítóval lehet navigálni, de a hagyományos távvezérlő is megállja a helyét. Ebből következik tehát, hogy a Magic Remote ennek dobozából sem hiányzik, és ez esetben is remekül működik. Bár mivel csak a legfontosabb gondok kaptak rajta helyet (hangerő, csatornaváltás, 3D, kurzor, főmenü) így nem tekinthető teljes értékű kiegészítőnek, de bizonyos feladatok ellátására kiválóan alkalmas. Ilyen például az internetes tartalmak, oldalak nézegetése, hiszen elhelyeztek rajta egy görgőt is, azaz gyakorlatilag teljesen úgy működik, mint egy számítógépes egér.

A hagyományos távirányító apró módosításoktól eltekintve ugyanaz, mint amit a gyártó a házimozi szettjei vagy Blu-ray lejátszói mellé pakol. A háttérvilágítás ez esetben is hiányzik róla (érthetetlen döntés ez, azért ne legyen már ez 2012-ben luxus elvárás...), cserébe a dedikált funkciógombok száma megfelelő, ennek köszönhetően gyakorlatilag minden fontosabb szolgáltatás, opció, beállítási lehetőség elérhető közvetlenül, nem kell a menürendszerben keresgélni. A gombok kialakítása egyébként jól sikerült, a méretük és formájuk is eltérő, így hamar kiigazodik rajta az ember. Az anyagválasztásra sem lehet panasz, hiszen strapabíró darabról van szó, egyedül a zongoralakk fekete fényezés érthetetlen. Erről ugyanis az ujjlenyomatok és egyéb szennyeződések szinte világítanak, és hát egy távirányító esetén egy dologban lehetünk biztosak: Ujjlenyomat lesz bőven.

Azért az évekkel ezelőtt bevezetett, hasábos felépítésű menürendszert sem felejtették el teljesen, hiszen a LG_Magic_Remote_1.jpgkülönféle rendszer-, kép-, hang-, illetve hálózattal kapcsolatos beállítások ezen keresztül módosíthatóak. Ennek struktúrája logikus, és kellően sekély, azaz minden ott van, ahol kell lennie, és eltévedni sem nagyon lehet. Ráadásul a rövid magyarázó szövegek sem hiányoznak, amelyek olykor még a helyes beállítások megtalálásában is segítenek.

Emellett nem hiányzik a részletes kislexikon funkció sem, amelynek tartalmát a témakörök szerint több nagy alcsoportra osztották. Itt részletes leírás olvasható az egyes funkciók működéséről, illetve, hogy mi pontosan mire is szolgál, és mit kell tennünk a kívánt eredmény eléréséhez, ráadásul még ábrák is segítik az értelmezést. Nagyon jó maga az ötlet is, hogy integráljanak egy ilyen enciklopédiaféleséget a tévébe, és a megvalósítás is pazarul sikerült. Itt érdemes megemlíteni a szintén igen hasznos Előzmények funkciót is, ami a böngészőknél már megismert History-t vagy Korábban meglátogatott oldalakat idézi. Csakhogy ez nem pusztán a netes tartalmakra, hanem minden, a tévével kapcsolatos tevékenységre vonatkozik, tehát, hogy hol jártunk, mit állítottunk át, esetleg milyen videót néztünk, melyik bemenetet használtuk.

Internetes tartalmak

Mára az LG élen jár abban, hogy a különféle weboldalakat, egyéb netes szolgáltatásokat összeházasítsa a televíziózással. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően így a cég rendelkezik az egyik legkiforrottabb rendszerrel, amelynek keretein belül több száz, direkt e modellekre optimalizált online alkalmazás elérését biztosítják.

12.-premium-content-provider_2012.jpgEzeket két nagy csoportra, az úgynevezett Prémium Tartalmakra, valamint az Applikációkra osztották. Az előzőbe tartoznak a legfontosabbnak ítélt darabok, így tehát például az olyan videomegosztók, mint a YouTube vagy a DailyMotion (ráadásul a tévébe integrált képjavító eljárások képesek arra, hogy ezek minőségét felhúzzák, illetve a 2D-3D konverziónak köszönhetően arra is, hogy térhatású tartalmat csináljanak belőlük. Tehát akár nézhetünk YouTube videókat 3D-ben, teljes képernyőn, jó minőségben, ami azért elég nagy ajándék...), a fotómegosztó Picasa, és az amerikai baseball liga eseményeivel. történetével foglalkozó MLB. Emellett természetesen a népszerű közösségi alkalmazásokat, így a Facebookot, valamint a Twittert sem hanyagolták, és mivel a modell képes kezelni az USB porton keresztül csatlakoztatott billentyűzetet és egeret, a szövegbevitel sem okoz gondot. És naná, hogy meg kell említeni a magyar vonatkozású anyagokat is, tehát elolvashatóak az Index és Origo hírei, cikkei, illetve a Port.hu kulturális programajánlója is átböngészhető.

E Prémium tartalmak abban különböznek az Applikációktól, hogy azokkal ellentétben nem szükséges a programokat letölteni és installálni, egy gombnyomásra indulnak. Ez utóbbiakból jóval több van, a számuk egyenesen olyan nagy, hogy tartalmuk szerint kellett ezeket csoportokba osztani, hogy könnyebben lehessen megtalálni a kívánt applikációkat. Ezek között megtalálhatóak a játékok, életmóddal, oktatással, hírekkel, illetve a szórakoztatással kapcsolatos appok. A minőségük eléggé eltérő, vannak jók, használhatóak, és igen gyatrák is ezek között. Arra azért odafigyeltek, hogy nemre, korra, érdeklődési körre való tekintet nélkül, mindenki találjon az ízlésének megfelelő darabot.

A modell kapott egy beépített, teljes értékű, Flash támogatású böngészőt is, azaz minden internetes oldal elérhető a segítségével. A sebessége azért nem vetekedhet egy számítógéppel, viszont az is igaz, hogy az Magic Remote távvezérlővel, vagy az egérrel, billentyűzettel együtt nagyon könnyen kezelhető.

Digitális adások, digitális tévéújság

Az integrált DVB-T és DVB-C tunereknek köszönhetően a tv alkalmas a digitális földfelszíni, illetve kábelen sugárzott adások közvetlen vételére mindenféle egyéb eszköz, tehát magyarul set-top box nélkül. Azaz csak bedugni a készülékbe az antennát, elindítani a csatornakeresést, és néhány percen belül máris indulhat a tévézés. Az egész folyamat egyszerű, gyors, felhasználóbarát és kulturált.

Digitálisan sugárzott műsorok nézése közben a távvezérlő info gombjának megnyomásával azonnal lekérhető azshar.jpg
épp futó programmal kapcsolatos fontosabb adatok, beleértve egy rövid tartalmi leírást is.Az elérhető digitális adásokat tartalmazó elektronikus tévéújság, azaz az EPG, amit a távvezérlő egy gombnyomásával kinyitható, de a Smart ablakból is aktiválható. A képernyőre egyszerre nyolc adó két órányi adásának jut hely, viszont azok típusuk szerinti szelektálására nem nyílik lehetőség, pedig már vannak olyan konkurens termékek a piacon, amelyek erre képesek. Természetesen innen is elérhető a rövid ismertetés, és az időzítés is beprogramozható, ami lehet egyszerű emlékeztető, de vonatkozhat a felvételre is. Ebből egyenesen következik az is, hogy a modell lehetővé az ilyen típusú adások felvételét az USB porton keresztül csatlakoztatott külső merevlemezre. Sőt az időeltolásos tévézés, azaz a TimeShift is működik (azaz a műsor tetszés szerint visszatekerhető és újra nézhető).

Beépített médialejátszó

A a hálózatba is köthető, illetve a vezeték nélküli adatátviteli kapcsolat megteremtését is támogató termék a szintén saját fejlesztésű Smart Share funkciónak köszönhetően képes az ilyen forrásból származó médiaállományok lejátszására, illetve természetesen az USB porton keresztül rádugott pendrive-okon, merevlemezeken található filmek és képek megjelenítését, illetetve zeneszámok megszólaltatását is biztosítja bizonyos korlátok között.

dlna_2012.jpgA formátumtámogatást tekintve az elmúlt évek LG tévéihez, illetve az idei házimozi szettekhez és Blu-ray lejátszókhoz képest visszalépés figyelhető meg. Ugyanis amíg azok boldogultak többek között a jó hangminőséget biztosító, veszteségmentesen tömörített APE és FLAC zeneszámokkal, illetve a GIF, TIT és PNG formátumú képekkel, addig itt csupán az MP3 dalok és a JPG kiterjesztésű fotók jöhetnek szóba. Ez pedig édeskevés 2012-ben. Ráadásul lejátszási lista sem hozható létre ezekből, így aki ilyesmiben gondolkodik annak ezt korábban meg kell tennie egy számítógépen. Szintén régebbről lehet ismerős a Gracenote funkció, amely a netről képes kiegészítő információkat leszívni, de ez sajnos szintén kimaradt innen. A dalok esetén az ID3 tagek kezelésére képes, azaz biztosítja a file-okba kódolt kiegészítő információk (album, stílus, borító sb. ) kezelését, viszont a képeknél a hasonló metaadatok, azaz az úgynevezett EXIF infók (mikor, milyen géppel, milyen beállítások mellett készültek a fotók) feldolgozását és megjelenítését nem biztosítja.

A videók esetén a támogatott szabványok köre szerencsére ennél bővebb, hiszen a DivX és Xvid állományok mellett az egyre inkább elterjedőben lévő MKV file-ok sem okoznak neki problémát. Sőt az olyan "ritkaságok" sem állítják áthághatatlan akadály elé, mint az Apple féle MOV, és a rippelt DVD anyagokról ismerős TS kiterjesztésű filmeket is viszi. Éppen ezért furcsa, hogy az M2TS miért okoz neki problémát, ami egyben azt is jelenti, hogy a konvertált Blu-ray anyagokat el lehet felejteni. A filmek vezérlése pofonegyszerű, hiszen ehhez csak távirányítón található megfelelő gombokat (Play, Stop, Pause stp.) kell nyomkodni. Aki ezzel nem elégedett, az előcsalhat a képernyőn egy virtuális vezérlő panelt. Itt egy csúszkán állíthatja be a felhasználó, hogy pontosan honnan is folytatná a filmnézést. Illetve a különféle képi és hangbeállítások is elérhetőek innen közvetlenül, tehát ehhez nem szükséges kiugrálni a rendszermenübe. A külső feliratok kezelésére képes, ám csak akkor, ha az érintett file neve megegyezik a forrásanyagéval. A szöveg átméretezhető, illetve színe is megváltoztatható, így mindig jól láthatóak a karakterek.

Megszólalás

A két darab, egyenként 10 wattos maximális teljesítményű beépített, rejtett hangsugárzók, már determinálják, hogy az eszköz nem lesz képes a mozihangzás a megteremtésére. Úgy hogy, aki ilyesmire vágyik, az jobban teszi, ha beszerez valamilyen épkézláb házimozi szettet, vagy soundbart. Persze nincs arról szó, hogy rosszul szólna a készülék, hiszen zavaró ciripelés, rezonancia nincs, éppen csak a dinamika és az erő hiányzik.

pdptv-clear-voice2.jpg

Természetesen az előre kikevert equalizer beállítások innen sem hiányoznak (Zene, Mozi, Normál, Sport, Játék, Élénk), amelyek már nevükkel is utalnak rá, hogy milyen jellegű tartalmakhoz ajánlja őket az LG, és a magas és mély hangok arányának zavartalan kevergetését biztosító felhasználói profil sem hiányzik. Amennyiben a kép és a hang el lenne csúszva egymáshoz képest, akkor az az AV Szinkron segítségével századmásodperces lépésekben módosítható. Aktiválható a Tiszta Hang II, amellyel kiemelhetőek a beszédhangok, és bekapcsolható a virtuális térhangzás is, amitől azért felesleges lenne csodákra számítani.

Prémium külső

A termék már kialakításában is jelzi, hogy nem egy belépő szintű darabról van szó. A vékony, mindössze két centiméteres matt szürke kávák, a rajtuk késpengeként végigfutó fekete éllel igen jól mutatnak. Amellett, hogy ez a színezés még mindig meglehetősen ritkának, egyedinek számít, meg van az az előnye is, hogy a különféle szennyeződések, porszemek nem sütnek róla

img_izo.jpgA régebbi LG televíziókra jellemző volt a túldíszítettség, a csicsázás, de ez a vonal az utóbbi időben teljesen visszaszorult. Nem meglepő tehát, hogy a logón kívül semmilyen díszítő elemet nem helyeztek el a készüléken. Illetve ez nem pontosan igaz, hiszen a megvastagított alsó panelre applikált, érintésre gyöngyként felvillanó kezelőgombok ebbe a kategóriába esnek, azonban ezek alapesetben láthatatlanok. A talp az idei évben bevezetett különleges kialakítású, +/- 10 fokban elforgatható darab, amelyet egybe öntöttek a nyakkal.

A csatlakozókat ebben az esetben is a hátlapon helyezték el. Így ide került a négy darab 1.3 verziószámú HDMI bemenet, amelyek közül az egyik ARC támogatású, azaz képes az audiojelek továbbítására is külön kábel bevetése nélkül. Emellett építettek rá két 2.0 USB, valamint egy-egy D-Sub, Scart, komponens, RS232, digitális és analóg audio csatlakozót, illetve a fizetős adások kikódolásához szükséges CI slot sem hiányzik róla. A súlya 26 és fél kiló, azaz akár a falra is nyugodtan felakasztható. 5,3 centiméteres vastagságával nem kelhet versenyre a csúcs, Edge-LED háttérvilágítású LCD modellekkel, de azért még így is teljesen elfogadható.

Az Extrák listája

Ezeket szinte mindegyike itt-ott előfordult a cikkben, de nem árt, ha megvannak egy kupacban is.

  • 3D megjelenítés (aktív shutteres)
  • 3D Sound Zooming
  • 3D World
  • Integrált médialejátszó
  • Smart tv rendszer
  • Applikáció, Prémium tartalmak
  • Események
  • Elektronikus Programmagazin
  • Beépített digitális tunerek
  • Beépített Wifi
  • DLNA támogatás
  • Smart Share megosztás
  • Beépített böngésző
  • Magic Remote mozgásérzékeny távvezérlő kompatibilis
  • USB-n keresztül csatlakoztatott billentyűzet és egér kezelése
  • Virtuális térhangzás

Értékelés

Az LG 50PM6800 tökéletes példája annak, hogy miért felesleges butaság leírni a plazma televíziókat. A képminőség szuper, egyes területeken még az LCD-ket is lefőzi, köszönhetően a villámgyors válaszidőnek, a természetes színeknek, és a sötét árnyalatok hibátlan megjelenítésének. A Smart rendszer, és úgy általában a kezelés, kiegészítve a mozgásérzékeny Magic Remote távvezérlővel pazar. Az extrák jó része is használható, az elérhető internetes tartalmak köre kellőképen széles, a beépített böngésző is rendben van, egyedül a hangzás erőtlenségébe, és a médialejátszó hiányosságaiba lehet belekötni. Ugyanis a dizájn is elsőrangú a vékony, matt szürke kávák és a különleges talp által megteremtett modern-minimalista stílusnak köszönhetően. Ráadásul 270 000 forintos árával még nem is tartozik az igazán drága darabok közé, úgyhogy aki egy jó, nagy tudású, sokoldalú televízióra vágyik, annak érdemes számításba venni ezt a modellt is.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr934958317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása