Mit hoz 2013 a Blu-ray házimozik számára? - Áttekintés

Véget ért az első félév hagyományosan legfontosabb iparági eseménye, a Fortuna kedvenc városában megrendezésre kerülő Consumer Electronic Show, ahol képet kaphattunk arról, hogy hogyan is képzelik a nagy, meghatározó vállalatok az idei évet, hisz a kiállított termékek összetételéből, fajtáiból, illetve az általuk kínált funkciókból világosan kirajzolódik, hogy ezek közül melyekre helyezik a hangsúlyt. Jöjjenek most az eszközök közül az otthoni hangrendszerek, konkrétan a nagy teljesítményű házimozi szettek!

1.jpg

Amíg a televíziókba nem szerelnek valóban életképes, minimum 6-8 hangsugárzóból, illetve plusz mélynyomóból álló komplex hangrendszereket, addig el kell fogadni, hogy a még mozisabb hatás elérése érdekében bizony szükség van egyéb külső hangrendszerek bevetésére. Ezek lehetnek a hagyományos több komponensből álló, komplex, saját médialejátszóval bírtó, egyéb funkciókat is kínáló házimozi szettek, esetleg hangprojektorok vagy ezeknél jóval kisebb teljesítményű, de a tévéket simán lemosó egyéb audio termékek.

Házimozik - általános elvárások

A házimozi szettek iránt továbbra sem csökken a kereslet globális szinten, így ezen a területen is tovább folyik a verseny. Ennek eredményeként mára szinte teljesen megtisztult a piac, eltűntek azok a kétes hátterű, gagyi termékekkel előálló cégek, amelyek egy időben oly sok borsot törtek nagyok orra alá. Az állva maradt vállalatok a jelek szerint továbbra is rengeteget költenek kutatás-fejlesztésre, így az idei évben is sikerült különleges technológiákkal meglepni a termékcsoport iránt érdeklődőket. Itt természetesen most nem az über-felső-szuperprémium kategóriás, kis manufaktúrákban kézzel összerakott, mahagóniból készült megoldásokra kell gondolni, hanem a hétköznapi ember számára is megfizethető modellekre.

Az mindenesetre világosan látszik, hogy aki el kíván érni bármit ezen a színtéren, annak még a belépő szinten is olyasmit kell kínálnia, amivel néhány évvel ezelőtt simán a szaklapok címlapjára kerülhetett volna. Hiába, ennyit számít az innováció.... Ma már alapelvárás, hogy egy ilyen modell támogassa a lehető legtöbb térhatású hangszabványt, köztük a viszonylag ritkábbakat is, tehát például a Dolby ProLogic ii-t vagy a DTS HD Master Audio-t, hogy csak két példát említsünk.

Médialejátszó

ces_hazi_1.jpgEzen kívül elengedhetetlen a rendszerbe integrált sokoldalú, egyszerre akár több forrás fogadására is képes médialejátszó. Ebből értelemszerűen nem hiányozhat a Blu-ray lejátszó (a DVD nem elég, az a technológia mára gyakorlatilag meghalt), és elengedhetetlen, biztosítsa az olyan videoformátumok kezelését, mint az XviD, a DivX, az MKV vagy a WMV. Emellett persze az is a minimum, hogy módot adjon a külső feliratok megjelenítésére. Képeknél a JPG, zenéknél az MP3 támogatás nélkül labdába sem lehet rúgni, de pusztán ez még mindig nagyon kevés. Az előbbieknél jó, ha boldogul az animgifekkel, azaz az animált állományokkal is, a daloknál pedig a veszteségmentesen tömörített, ezáltal sokkal jobb hangminőség elérését lehetővé tevő FLAC fileok támogatása ér pluszpontot.

A 3D Blu-ray korongok lejátszása már nem csak a topkategóriás darabok sajátja, és néhány a kétdimenziós anyagok térhatásúvá konvertálására is képes, azonban ez annyira nem lényeges funkció, hiszen ezt ma már a legtöbb 3D tévé is "tudja". A BDXL formátum áttörésére viszont még a jelek szerint továbbra is várni kell, ugyanis néhány igen elkötelezett gyártón kívül a többiek nem nagyon favorizálják ezt a kétségkívül nagy előnyökkel kecsegtető, ám még mindig igen borsos árú technológiát. Mindenesetre látva az Ultra High Definition televíziók és projektorok térhódítását, lassan már nem halogatható tovább a BDXL támogatás bevezetése. Itt ugyanis a Full HD felbontás négyszereséről van szó, azaz az adatmennyiség is négyszeresére növekszik, ez pedig a hagyományos Blu-ray lemezeken egyszerűen nem fér el. És, ha már UHD, azaz 4K! Megjelent néhány olyan házimozi központi egység, erősítő már tavaly, amely biztosította az alacsonyabb felbontású anyagok felskálzását, azaz 3840x2160 képpontra történő konvertálását, ami kétségkívül hasznos tulajdonság, hiszen jelenleg még mindig nagyon kevés az ilyen jellegű tartalom. Magyarul nagyon nincs mit nézni az egyébként kompatibilis megjelenítő eszközökön, viszont cserébe erre a felkonvertálásra már nagyjából az összes képes, szóval annyira nem nagy érvágás, ha ez egy házimozi szettből hiányzik.

Felokosítva

Viszont az okostévé rendszerekről ez nem mondható el. 2013 elején ugyanis gyakorlatilag minden ilyen jellegű terméknek biztosítania kell többé-kevésbé valamilyen internetes tartalom elérését. Azonban mivel az egyes gyártók által kifejlesztett smart tv megoldások nagyon eltérőek lehetnek, ezért hatalmas különbségek fedezhetőek fel ebben a szegmensben. Konkrétan ott tartunk,hogy vannak olyan cégek, így például az LG, amely már az alsó kategóriás, belépő szintű készülékeit is annyira "felokosította", hogy egyes konkurensek csúcsmodelljei is csak bottal üthetik a nyomukat. Mit jelent ez a gyakorlatban?

  • Az alkalmazások nagy számát, és sokoldalúságát: Így tehát a család minden tagja találhat ezekből a kedvére valót. Azaz nem kell megelégedni a video- és képmegosztóval, hisz vannak itt magazinműsorok, játékok, életmmóddal kapcsolatos tippek stb.
  • A beépített böngészőt: Tehát szinte bármilyen internetes oldal közvetlenül elréhető
  • Közvetlenül elérhető tartalmakat: Azaz filmek, tévé- és egyéb magazinműsorok, ajánlók, klipek stb. direkt a gyártó szervereiről, ingyen, akár háromdimenzióban is.

Teljesítmény és csatlakoztathatóság

Az idei házimozi szettek teljesítményére már semmilyen panasz nem lehet. Nagyjából minden boltokba kerülő termék akkora hangerőt képes kipréselni magából, amely egy-egy átlagos méretű otthonba tökéletesen elég, sőt. Valószínűleg a modellekben rejlő lehetőségeket, magyarul a több száz wattot a nagy többség sohasem fogja teljesen kihasználni.

Ma már alapelvárás, hogy valamilyen vezeték nélküli kapcsolaton keresztül a kompatibilis okostelefonon, tableten, hordozható médialejátszón vagy notebookon található tartalmat a felhasználó eljuttassa a központi egységre. Eddig erre legtöbbször a DLNA technológiát használták, de az idei évtől berobbant az úgynevezett NFC eljárás is, amelynek lényege, hogy elég csak a kívánt eszközt hozzáérinteni vagy igen közel helyezni a házimozi rendszerhez, és az képes az azokon található tartalom azonnali tükrözésére. Az okostelefonokkal kapcsolatban egyébént hozzá kell tenni azt is, hogy a legtöbb modern darab, már egy ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével vezérelhető a távirányító helyett tablettel vagy okostelefonnal is.

Extra darabok

nyito.JPGAz idei CES-en a szokásoknak megfelelően ismét bemutattak a beléjük épített technológiák révén kifejezetten ritkának, vagy akár egyedülállónak tekinthető darabot is. Ilyenek a már említett 4K felskálázást kínáló modellek. Ezen kívül megjelent egy-két vezeték nélküli adatáviteli eljárást támogató készülék is. Ez ugyan egyáltalán nem számít újdonságnak, hiszen e blog hasábjain is szerepelt már ilyen darab. Viszont valamiért még mindig meglehetősen ritkák az ilyen jellegű házimozi szettek, pedig az általuk kínált kényelem igen komoly hozzáadott értéket jelent. De persze ezen kívül felbukkant egy-két valódi innovációnak számító termék is! 

Ilyen például a BH9430PW típusjelzésű surround hangszorórendszer, amelyet az LG mérnökei bevallottan az otthoni filmnézés élményének tökéletesítéséért hoztak létre. Ennek a készüléknek egyedisége elsősorban négy plusz hangcsatornájában rejlik, aminek következtében egy hagyományos 5.1 kivitelű eszközbön egy csapásra egy 9.1-es szett válik! . A négy, felfelé sugárzó 3D hangszóróval kiegészült magas hangsugárzó, azaz tallboy a gyártó szerint kiváló megszólalást produkál, amely képes arra, hogy a teljes helyiséget betöltve akár a mozikban megszokott hangélménnyel is vetekedjen. A termékben bevetett exkluzív 3D Surround Processor névre hallgató eljárás képes arra, hogy a tartalom elemzése után a kívánatos egyensúlyra ügyelve több irányba ossza el a hangot. A jó hangzás kialakításában az is nagy szerepet játszik, hogy a hangtölcsérek előálllítása során jól nyújtható aramid-rostokat alkalmaztak, amely szélesebb hangtartományt, mélyebb hangokat és csaknem teljes hangtorzulás-mentességet eredményez.

Ez a modell egyébként nem csak ezzel emelkedik ki az idei felhozatalból (látszik, hogy a dél-koreai cég továbbra is mindent megtesz, hogy megőrizze a termékcsalád csúcsán nagy nehezen és rengeteg anyagi és szellemi befektetés árán kivívott pozícióját). Egyrészt rendelkezik integrált iPod dokkolóval, ami a házimozi szettek között még mindig ritkaságnak számít, másrészt a Private Sound Mode funkció segítségével képes a hangot a Wi-Fi kapcsolaton keresztül közvetlenül az okostelefonra irányítani, hogy ott a felhasználó a mobil fülhallgatójával kényelmesen hallgatható, így nem kell a fülhallgatót a TV-hez vagy házimozi rendszerhez csatlakoztatni és a család többi tagja pedig zavartalanul pihenhet.

Más gyártók pedig olyan készülékkel álltak elő, amelyek támogatják a Bluetooth adatátviteli eljárást, azaz ces_hazi_2.jpgképesek ily módon is az állományok fogadására. Ebben semmi pláne nem lenne, hiszen ez már lejárt lemez, mondthatná bárki, csakhogy most hozzápasszintottak az egészhez egy technológiát, amely képes a Bluetooth használatából fakadó minőségromlást kiküszöbölni!

A dizájn területét is érintették idén a változások. Egyszerre több márka topkategóriás termékénél is felbukkant a különleges színezés. Mintha a cégek összebeszéltek volna, így 2013-ban már nem a zongoralakk fekete vagy a minimalista, fémes betétekkel operáló formai elemek rántják majd magukra a szemet, hanem a vékony kékes csíkok, és a sárgára színezett hangsugárzók. Ez egyébként az első visszajelzések szerint igentcsak elnyerte az emberek tetszését, úgyhogy a jövőben várható több hasonló mdell felbukkanása.

Konklúzió

Mindezekből látszik, hogy az otthoni, megfizethető áru, általános otthoni igények melletti, általános otthoni használatra tervezett házimozi szettek evolúciója igencsak begyorsult az utóbbi időszakban. Csak győzzük kapkodni a fejünket a rengeteg termék között, és kiválasztani ezek közül a lehető legjobbat. Az süt, hogy ugyan még mindig a hangzás, és a teljesítmény a legfontosabb szempont, azonban a különféle kapcsolódó szolgáltatások, így például az okostévé rendszer, a különféle internetes tartalmak, 3D-s anyagok, a 4K felskálázás és az integrált médialejátszó, illetve persze a dizájn. Érdemes tehát körbenézni, érdemes rászánni az időt az igényeinknek leginább megfelelő darab kiválasztására.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr535023952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása