Sose lesz vége - A Bourne-hagyaték - Blu-ray teszt

FILMKRITIKA: Feri, a mozigépész

BD TESZT: Oblath Ádám

Film

Már az előzetes alapján sejteni lehetett, hogy ez a film nem lesz jó. Sütött róla, hogy patikamérlegen kiszámítva adagolják majd az eddigi Bourne-mozik bevált és kedvelt elemeit, csak éppen az eredeti filmek szíve-lelke nélkül.

Nos, így is lett sajnos. Van itt a mocskos kormányhivatal elől menekülő szuperügynök, aki kap maga mellé egy nőt, hogy legyen kit védenie. Mi pedig megkapjuk az újabb hájfejű programvezetőt, a simulékony modorú, de minden aljasságra gátlástalanul képes górét, az őt kiszolgáló személyzetet és hi-tech kütyüket. Láthatunk megint szuperügynök vs. szuperügynök összecsapást, hogy aztán a végén a folytatásnak megágyazó befejezés után megint felcsendüljön Moby „Extreme Ways” című, amúgy jó számának aktuális remixe.

FILMKEPrennerpisztollyal.jpg

Pedig az író-rendező Tony Gilroy nem kutyaütő, hiszen nemcsak az eddigi Bourne-mozik forgatókönyvének megírásakor bizonyított már, hanem rendezőként is a Michael Claytonnal illetve a Kettős játékkal. Még azt sem mondanám, hogy rossz ötlet, hogy párhuzamosan futtatják ennek a filmnek az eseményeit az előzőekével, bár már ebben is kétségtelenül érezni azt, hogy a fő oka, hogy később, ha Matt Damont sikerül rábeszélni a visszatérésre Bourne-ként, akkor be lehessen gond nélkül emelni ebbe a sztoriszálba is. A gond az, hogy ennek a párhuzamosságnak a kibontása közel egy óra tizenöt percig tart, majd hirtelen nagyon felpörgetik az eseményeket, de az egész sztorinak valahogy nincs igazi tétje. Bourne küzdelme ugyanis átérezhető, személyes volt, még ha azt nem is gondolhatta senki sem komolyan, hogy egy ilyen szuperügynök egyszer boldog nyugdíjasként visszavonul. Ez nem az a szakma. Mégis szurkoltunk neki, hogy elérje célját, és nyugodtan élhessen. Ezzel szemben, ha nagyon sarkítok, itt miről is van szó? Hogy Aaronnak sikerül-e megszereznie a napi bogyóadagját, illetve ha ez nem megy, le tud-e szokni róla? Oké, később, amikor rájön, hogy ki akarják iktatni, pusztán azért, hogy a fejesek le ne bukjanak, már kap egy kis plusz motivációt, de összességében messze nem olyan erős a karakter sztorija, mint Bourne-é volt.

FILMKEPrennerekmotoron.jpg

Továbbá azt sose feledjük, hogy az ezekben a programokban részt vevő katonák önként jelentkezők voltak, tehát a következményekkel azért illett volna számolniuk…

Jeremy Renner akcióhősként megállja a helyét, de ezt eddig is tudtuk, hiszen korábban már bizonyított néhány filmben. Rachel Weisz és karaktere viszont teljesen sótlan mellette, kettejük között a legminimálisabb kémia vagy kötődés nem alakul ki, így csak erőltetettnek érezzük ezt a húzást, hogy kellett ugyanúgy egy nő a főhős mellé, mint az eredeti filmekben.

FILMKEPrachelalaborban.jpg

Ahogy írtam, az akciójelenetek tekintetében igyekeznek mindenben utánozni az előző filmeket, de igazán ütős szcénaként talán csak a film első felében lévő farkasos-menekülős jelenet értékelhető, a többi már inkább helyenként önismétlően unalmas. A különböző programok felhozása erőltetett, vagyis a legjobb lett volna a harmadik rész után abbahagyni ezt az egész szériát. De hát  a lóvé nagy úr, lesz még itt egy pár rész, ebben biztosak lehetünk.

Menü

Megint csak szokásos Universal-menü.

BDfomenu.JPG

Kép

Abszolút hibátlan a transzfer, semmi különösebb probléma nincs sehol. A téli fehér jelenetek, és a sötétebb, éjszakai felvételek egyaránt tündökölnek, a nappali akciókról már ne is beszéljünk. A részletesség gyönyörködtet, erről többet nem is érdemes mondani. Tökéletes.

Hang

BDnyelvek.JPG

DTS 5.1 magyar, DTS-HD MA 5.1 angol. Gyakorlatilag semmi különbséget nem hallani, és visszafogott, de jó keverésről beszélünk. Ez alatt azt kell érteni, hogy nem szól folyamatosan az összes hangfal, de ha akcióra kerül sor, akkor bizony felpörög minden. Ez azonban pont illik a film hangulatához. A magyar szinkron jól sikerült, mindenki a szokásosnak mondható hangját kapta. Érdekes, hogy a főszereplőt szinkronizáló Stohl András egyébként Matt Damon megszokott magyar hangja is, de a Bourne-filmekben Széles Tamás volt a magyarosításban. Az egyetlen baj, hogy érezhetően megint a DVD 25 másodperc/képkockás sebességéhez készült a magyar hangsáv, így a BD-n hallható az elnyújtott lassítás.

Extrák

Három kimaradt jelenetet tekinthetünk meg első körben. Ezek nem számottevő extrák, már ami a hangulatra dolgoz rá, csak az utolsóban történik tényleges előremozdító dolog – ellenben egy eleve vontatott filmet csak még jobban belassítanak. Menjünk tovább. Egy hatperces összeállításban arról beszélnek, hogyan is tudták továbbvinni a sorozatot a címszereplő nélkül. Nem volt egyszerű feladat, de lelkesen vágtak bele. Ezek után hét percet szánnak az új főszereplőre, Aaron Crossra.

BDextrak.JPG

Elmesélik, hogy teljesen más motivációi vannak, más jellegű a karakter, így más jellegű színész is kellett hozzá. Az őt megformálóról is sok szó esik, természetesen agyondicsérik, igaz, róla el is hisszük a mondottakat. Nyolc percben jöhetnek a díszletek. Pontosabban a helyszínek, hisz gyakorlatilag végig valós helyszíneken forgattak, számtalanszor elég feszített munkatempóban. Sokszor nem nagyon lehetett hibázni, de a stáb profi volt, így nem nagyon aggódtak. A filmben van egy farkasos jelenetsor, erre is szánnak egy kis időt. Külön öröm, hogy nem használtak CGI-t, csakis igazi farkasokat, illetve bábokat. Ugyanennek a jelenetnek a tesztfelvételét is megnézhetjük. A főhősnő karakterét is kivesézik. Ellentmondásos személyiségnek akarták beállítani, ám véleményem szerint ez annyira nem sikerült. Végül a motoros üldözést mutatják be. Sok dolgot a színészek csináltak, ami azért okozott némi nehézséget, de jól vették az akadályokat. Ezen kívül még van egy audiokommentár.

Összegzés:

Egy eléggé felesleges és ostoba folytatás, de tény, hogy a kiadvány gyönyörű lett.

FILMKEPnorotnsunyijpg.jpg

FILM: 5

KÉP: 10

HANG: 10

EXTRÁK: 8

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr685040823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása