Búcsú a Philipstől - ennyi volt a szórakoztatóelektronika sztorija

A Philips eladta Audio/Video üzletágát a Funainak, azaz egy nyolc évtizedes történetet befejezve valószínűleg örökre kivonul a szórakoztatóelektronika világából.

Philips_Blu-ray2.jpg

Az elmúlt egy évtizedben számos, korábban a televízióiról vagy otthoni hangrendszereiről híressé cég döntött úgy, hogy részben vagy teljesen elhagyja a szórakoztatóelektronikai iparágat. Vannak akik csak egy-egy területen adták fel a harcot, mások viszont teljesen beszűntették az ilyen irányú tevékenységüket. A Thomson, a JVC, a Blaupunkt, az Aiwa vagy épp a Sanyo mellé most egy új név, a Philips kerül fel erre a listára.

philips_aurea_ambilight_sur.jpgAzt évek óta lehetett látni, hogy a nagy múltú, komoly saját fejlesztésekkel bíró holland vállalatnál már nem igazán bíznak ezekben az eszközökben. A tévék, házimozi rendszerek és Blu-ray lejátszók helyett a hangsúlyt egyre inkább a kisháztartási gépekre, baba-mama termékekre, a világítástechnikára, illetve az orvosi eszközökre helyezték. Ez pedig meg is látszott mind magukon a modelleken, mind pedig az értékesítési adatokon. A korábban abszolút trendteremtőnek számító cég végül már csak kullogott a divat után.

Kiszálltak az LG-vel közösen megalapított kijelző gyártócégből, és amíg a koreai vállalat ezután a passzív-polarizációs 3D paneljeivel meghódított a világot, addig az egykori partner csak a fogát szívhatta. Hiába állt elő a Philips elsőként olyan rendszerrel, amely képes volt különféle netes tartalmakat a képernyőre varázsolni, a fejlesztést elhanyagolták, így mostanra csak egy rettenetesen elavult, és iszonyúan kényelmetlenül használható megoldást tudtak a tévéikbe integrálni, amit össze sem lehetett hasonlítani a modern Smart TV-kkel. Bő egy évtizede nagy dérrel-dúrral harangozták be, hogy belépnek az univerzális távvezérlő piacra, hogy aztán 2010 környékén befejezzék az olyan Philips_FWM_400D_12_1.jpgtípusú készülékek forgalmazását. És a soundbarjaik felett is eljárt az idő, pedig abban a termékcsoportban is az abszolút úttörők közé számítottak egykor.

Szóval a dolgok nem álltak jól, de azért mindenkit meglepett, amikor 2011-ben a konszern a televíziós üzletágat eladta a totálisan ismeretlen, hongkonkgi TPV-nek. Akkor még azzal indokolták ezt a döntést, hogy így kellő energiát és pénzt tudnak koncentrálni az Audio-Vide eszközökre. Azonban úgy tűnik, hogy ezt nem gondolták túlságosan komolyan, hiszen a Philips bejelentette, hogy értékesítik ezt a szekciót is. Magyarul búcsút intenek a Blu-ray és DVD lejátszóknak, hangprojektoroknak, mikro tornyoknak, otthoni hifiknek dokkolós eszközöknek, és házimozi szetteknek. Egészen pontosan 150 millió euróért adják el a névhasználati jogot, és az összes elektronikai fejlesztést, ami azért elég kevés pénznek tűnik ahhoz képest, hogy ezért két sztárfutballistát lehet kapni. Az is kiderült már, hogy a vevő az egykor szebb napokat látott japán elektronikai óriás, a Funai, amely a jelek szerint erősíteni próbálja pozícióit ezen a piacon.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr305064423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása