Tommy boy bekeményít - Jack Reacher Blu-ray teszt

FILMKRITIKA és BD TESZT: Oblath Ádám

 

Film

A Jack Reacher tipikusan az a film, amelynek az előzetesét látva a néző azt szűri le, hogy ez ismét egy olyan mozi lesz, ahol Tom Cruise balta arccal, menő beszólásokkal és rettenthetetlennek beállított testmagassággal végigpofozza a jeleneteken a rosszfiúkat. Ezzel sem lett volna nagy gond, ha jól összerakják, ennek ellenére egy meglepően okos krimit tettek le az asztalra az alkotók.

FILKEPőarbaj.jpg

A főhős karakterét egy bizonyos Lee Child nevű úriember találta ki még a kilencvenes években. Reacher akkor könyv formában manifesztálódott, és azóta már több mint egy tucat kalandja volt. Elérkezett tehát az ideje, hogy valaki megragadja és a vászonra tolja ezen kalandok egyikét. A sztori alapját a 2004-es Csak egy lövés című regény szolgáltatja, ami gyakorlatilag ugyanarról szól, mint a film: egy mesterlövész egy parkolóházból leszed öt ártatlan embert. A rendőrség nyomozója rekordgyorsasággal kapja el a tettest, aki vallomás helyett csak egy nevet mond: Jack Reacherét, a leszerelt katonai nyomozóét, aki minden nyom nélkül utazgat a világban. Jack most visszatér, és kideríti, hogy itt bizony nem egyszerű gyilkosságokról van szó.

FILKEPduvallal.jpg

A film ügyesen keveri és fordítja ki az akció zsánereit, miközben finoman a krimi irányába lökdösi azt. Mindenfajta sablon és unalomig ismert panel el lett távolítva, ami nemegyszer végre reális képet ad egy ilyen jellegű nyomozásról, ráadásul humort is kap a néző. A morális, valamint a szabadságot jelentő kérdésekre adott válaszokkal is egyet lehet érteni.

Az írást és a rendezést is bonyolító Christopher McQuarrie nagyon ügyesen nyúlt a témához. Nem egy unalmas krimi a végeredmény, és nem is egy agyatlan akciómozi. Tom Cruise-t pedig lehet imádni és utálni is, de azt el kell ismernünk, hogy valóban jó színész. Az arcjátéka például sokkal többet ad a produkcióhoz, mint azt az ember elsőre gondolná, hiába sokkal alacsonyabb vele Reacher, mint a regényekben. Lee Child bőven írt még jó könyveket a címszereplővel, szóval várjuk a folytatásokat..

FILKEPcruisepuskaval.jpg.

Menü

Rendkívül hangulatos animált, filmrészletes menüt kapunk a produkcióban lévő legjobb zenével. A menüpontok pofásan és egyszerűen alul egy sorban helyezkednek el.

Kép

Profi módon megkomponált, nem remegő kézzel felvett cinemascope képet kapunk. Tulajdonképpen nincs is vele semmi komolyabb baj, jók a színek, mélyek a feketék, de sajnos nem elég részletes. Az utómunkák, a fényelés során kicsit csiszolódtak az élek, ellenben nincs szemcsésedés, szóval egy pofás HD-transzfert varázsoltak elénk.

FILKEPugyesznovel.jpg

Hang

Az eredeti hang DTS-HD Master Audio, 7.1-es keverésben került a lemezre. Főként dumálnak a film alatt, ám amikor zene, akció vagy akármilyen effektorientált jelenet van, életre kel az összes hangfal. Az autós üldözésnél például hihetetlen mélyeket produkál az izomautó. A magyar szinkron „sima” DD 5.1. Kicsit visszafogottabban szól, mint az eredeti, de belefér, kis terekben nem észrevehető a különbség. Ami miatt jár a plusz pont, az az, hogy egy igazi régimódi, jó szinkront sikerült összehozni a filmhez. Némileg más a szöveg, mint a feliratban, ám ez sem gond. Olyan hangok szólalnak meg, mint Rékasi Károly, Kisfalvi Krisztina, Barbinek Péter, Szersén Gyula, Fekete Ernő vagy Forgács Gábor. Remek minőségű és átélhető szinkron, amely jól is szól.

FILKEPfekazsaru.jpg

Extrák

Két audiokommentár az első extra. Ezek nagyon sok információt adnak, de sajnos kissé szárazak. Az első kisfilmben 26 percben összefoglalják a film megvalósulását, és azt, hogyan is jött az alkotás ötlete. Kiderül, hogy Tom Cruise jelentkezett a szerepre, és az is, hogy gyakorlatilag mindent a könyvből vettek. Tíz percet szánnak arra, hogy miért is nem kéne Jack Reacherrel kötekednünk, vagyis a harci stílusok és a fegyverek a téma. Itt is szokványosabb dolgokat mondanak el, de informatív stílusban. Végül a könyveket vesézik ki röviden. Ez inkább egy karakterleírás, melyben a filmtől igazából nem eltérő, eredeti figurát ismerhetjük meg. Ennyi. De tulajdonképpen ezek a kisebb szösszenetek is jó képet adnak a forgatásról.

FILKEPwerner.jpg

Összegzés:

Egy nagy meglepetést okozó krimi, jó színészekkel és történettel, remek kiadványban.

FILM: 9

KÉP: 9

HANG: 10

EXTRÁK: 8

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr725380328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása