Ez ma a prémium kategória: LG 47LA860V smart 3D televízió tesztje (2.rész)

Az első részben szó esett a dizájnról, a képminőségről és a forradalmi kezelésről. Most pedig következzék a médialejátszó, a böngésző, a prémium tartalmak, a letölthető applikációk, és a többi extra, például a beépített kamera, a mozgás- és hangalapú vezérlés.

la1.jpg

Beépített médialejátszó

Az elmúlt évek során a cég már a dedikált asztali eszközök tudását megközelítő médialejátszó alkalmazásokkal látta el tévéit, így előzetesen lehetett arra számítani, hogy ezzel a szolgáltatással itt sem lesz gond. Persze azért az kérdéses volt, hogy a hagyományos távirányító hiánya mennyire kavarja majd meg a dolgokat. Az mindenesetre tény, hogy a filmek zenék és képek az USB-porton keresztül csatlakoztatott merevlemezen vagy pendrive-on kívül a HDMI MHL csatlakozóknak köszönhetően eljuttathatóak rá tabletekről, okostelefonokról, az Ethernet portnak hála a hálózatról, az integrált WiFi miatt pedig akár vezeték nélküli úton is.

lg-tv-LA8600-feature-img-detail_Tag_On.jpgA médialejátszó kezelőfelületét az idei évre kissé átszabták, de azért szerencsére a tipográfiai elemeket nem bántották, így az ábrák, jelölések továbbra is a különféle számítógépes fájlkezelő alkalmazásokat idézik, azaz a kezelés senki számára nem okozhat problémát. A korábbi évektől eltérően, a szoftver már lehetővé teszi lejátszási lista összeállítását, igaz még csak egy könyvtáron belül, de már ez is valami. Mód nyílik arra, hogy külön kilistázza a képeket, filmeket és dalokat, de választható a könyvtárstruktúrára épülő megjelenítés is, és a lejátszás közben közvetlenül elérhetőek a legfontosabb kép- és hangbeállítások.  A képek természetesen nagyíthatóak és forgathatóak, a diavetítés is elindítható. A képváltás sebességes itt szabályozható, ez a folyamat különféle effektekkel feldobható, és még aláfestő zene elindítására is van lehetőség. A JPG kiterjesztésű file-okon kívül más képszabvánnyal nem boldogul a rendszer, ami ma már azért kicsit kevés. Legalább a GIF-ekre és animgifekre fordíthattak volna figyelmet, ráadásul a rendszer az úgynevezett EXIF adatok, tehát, hogy mikor, milyen készülékkel, milyen beállítások mellett készült egy adott kép, feldolgozását és megjelenítését sem biztosítja. A formátumtámogatás a zenelejátszó funkció sem esetén sem hibátlan. Az MP3 és a WMA szabvány nem okoz neki problémát, viszont a veszteségmentesen tömörített, így elméletben a másik kettőnél jobb hangminőség elérését biztosító FLAC számok megszólaltatása már problémákba ütközik. Ez leginkább azért szomorú, mert ott van a készülékben a korábban már említett 2.1 csatornás, mélynyomós hangrendszer. A zenelejátszó felület nagyon szép, és az alkalmazás elboldogul az úgynevezett ID3 tagekkel (album címe, stílus stb.), viszont a régebbi LG termékekből megismert Gracenote szoftver, amely képes az interneten keresztül különféle információkat leszívni a dalokról, innen már hiányzik.


3d2.jpg

Mivel nincs "rendes" távirányító, így értelemszerűen a már ezer éve megszokott gombokat, tehát a playről, a
pause-ról, illetve a beletekerésről le kell mondani. A számok is hiányoznak, így arra sincs lehetőség, hogy századmásodpercre pontosan megadjuk, hogy honnan is szeretnénk folytatni, kezdeni a filmnézést. Így marad egyedül a grafikus lejátszófelület. Itt a távirányító nyilaival ugrálhatóak át viszonylag nagyobb periódusok, illetve arra is mód nyílik, hogy a Magic Remote nyilával egy skálán oda bökjünk, ahonnan tovább szeretnénk nézni a videót. Pont úgy, ahogy a számítógépes videólejátszókon beállítható ez az egér segítségével. A külső feliratok megjelenítése megoldott, ráadásul a karakterek mérete, színe és pozíciója is megváltoztatható, aminek köszönhetően a szöveg mindig jól olvasható. A kompatibilis formátumok körébe a filmek esetén végre egyáltalán nem lehet belekötni. Az AVI, Xvid, DivX mellett ugyanis az M2TS (ez a Blu-ray lemezek konvertálásánál használatos szabvány), az Apple féle QuickTime, valamint a nagyfelbontású tartalmaknál leginkább elterjedt MKV állományok megjelenítése is megoldott. A beépített médialejátszó tehát kisebb hiányosságoktól eltekintve remekül funkcionál, főleg, hogy a hálózatra csatlakoztatott más eszközök elérése és az azokon található fájlok kezelése sem ütközik semmilyen akadályba.

3D

3d.jpgA háromdimenziós anyagok megjelenítésének támogatása ma már egy ilyen kategóriájú készülék esetében alapelvárás. Mivel a vállalat nevéhez köthető a passzív-polarizációs technológia bevezetése a tévés szegmensbe, ezért ehhez nem túl meglepő módon ez a modell is ezt az eljárást használja. Ebből következik, hogy a térhatású tartalmak esetén a Full HD felbontásról le kell mondani, viszont cserébe a szemüvegek könnyebbek, kényelmesebbek, és ami talán a legfontosabb: sokkal olcsóbbak, mint aktív shutteres társaik. Eredetileg is 3D kamerákkal rögzített anyagok esetén a megjelenítés pazar. Szellemképesedésnek, akadozásnak nincs nyoma. Működik a kétdimenziós anyagok térhatásúvá konvertálása is, de itt a végeredmény egyelőre nem minden esetben hibátlan. Azért bizonyos típusú tartalmaknál, animációs alkotásoknál, lassú természet- vagy kalandfilmeknél, magazinműsorknál beválhat, de gyors akciófilmeknél jobb nem erőltetni.

Digitális tévézés

Mivel a modell rendelkezik digitális televíziós tunerekkel, többek között DVB-T típusúval is, így a digitális átállás e készülék tulajdonosait nem érinti. A jelfeldolgozás teljesen rendben van, hiszen egy teljesen átlagos, kis méretű, kis teljesítményű szobaantennával is kiválóan képes volt együttműködni, így nem kell attól tartani, hogy az adás "befagy". A keresés gyors és kulturált, kevesebb, mint egy percig tart, a megtalált adók később tetszés szerinti miracast.jpgsorrendbe pakolhatóak, és létrehozható egy úgynevezett "Kedvenc" csoport is, amelybe a leginkább kedvelt csatornák berámolhatóak, és később gyorsan előhívhatóak. Tévézés közben természetesen lekérhető az adott adással kapcsolatos információ, és előhívható az átalakított Elektronikus Programmagazin is. Ebben a korábbiakban eltérően már nyolc csatorna két órányi műsorának jut hely egyetlen képernyőn, de persze akár egy hétre előre lehet lapozni, és természetesen itt lehet beprogramozni az időzített felvételeket is.

Egy kis plusz...

A készülék jó néhány szolgáltatása, így például az integrált médialejátszó, az EPG, a Magic Remote távirányító, a smart rendszer vagy a 3D megjelenítés már magában is extra szolgáltatásnak tekinthető. Ez  azonban még mindig nem minden…

Videotelefonálás, mozgásvezérlés, arcfelismerés

A modell felső kávájába integráltak egy kézzel felnyitható beépített kamerát, amelynek több funkciója van. Többek között ennek köszönhetően működik az arcfelismerés, azaz a létrehozott felhasználói profilhoz hozzárendelhető egy arc, amelyet a kamera detektál, és betölti a profilt, és az ahhoz tartozó személyes beállításokat. Ezen kívül ennek a segítségével bizonyos keretek között maga a televízió is vezérelhető, azaz például mód nyílik a csatornaváltásra. Ehhez nem kell mást tenni, mint a kezünkkel oda a megfelelő ikonra navigálni a nyilat, ökölbe szorítani a tenyeret, és kész is. Ez szép és jó, azonban sokkal lassabb, mintha az ember a Magic Remote-tal hadonászna, szóval sok értelme nincs az egésznek, azon kívül, hogy az LG elmondhatja magáról, hogy ilyet is tudnak.  Emellett a kamerának köszönhetően lehetőség van videohívások lebonyolítására a Skype chat alkalmazás segítségével.

Miracast és NFC

Az NFC technológia támogatásának köszönhetően elég csak a készülék közelébe helyezni egy kompatibilis személyi mobil eszközt, és képes lejátszani az azokon található tartalmakat.  A Wi-Fi Alliance által minősített Miracast TM pedig lehetővé teszi a televíziók, az okostelefonok és a táblagépek közötti kapcsolatok egyszerű és gyors létrehozását kábelek nélkül, és ezzel a digitális tartalmak egyszerű átvitelét és megosztását; például könnyedén jelenítheti meg a telefon tartalmát a TV képernyőjén.

Felhő

lgfelho.jpgAz új LG Smart tévékhez, így ehhez a madellhez is kapcsolódó LG Cloud szolgáltatás lehetővé teszi, hogy különböző kompatibilis digitális eszközökről tartalmakat (filmeket, zenéket, fényképeket) töltsön fel egy központi szerver az Ön számára dedikált tárhelyére. Ezeket a tartalmakat LG Smart TV-jén, vagy egyéb kompatibilis okos digitális eszközén bárhol és bármikor lejátszhatja. Az ehhez tartozó LG Cloud applikációt androidos környezetben (2.2-es vagy magasabb verziószám esetén) a Google Play Store felületről töltheti le, számítógépről pedig a LG Cloud weboldalán tud regisztrálni.

Időgép

A Q Menüből elérhető Time Machine II funkció egy olyan szolgáltatás, amellyel az éppen futó, vagy egy később kezdődő műsor vehető fel egy, az USB porton keresztül csatlakoztatott merevlemezre. Ezen kívül innen menedzselhető a csúsztatott tévézés, azaz TimeShift funkció is, melynek során bármikor megállítható és visszatekerhető az élő  adás.

Hangvezérlés

A távirányító orrára építettek egy mikrofont is, amelynek köszönhetően a hanggal történő vezérlés is működik. Igaz ily módon nem lehet csatornát léptetni és különféle szolgáltatásokat aktiválni, egyes paramétereket módosítani. Kizárólag az internetes keresésre lehet ezt használni. Sajnos még nem igazán működik tökéletesen, hiszen olykor félreértette a kimondott kulcsszót, és helyette valami teljesen más opciót ajánlott fel. Szóval itt még azért van még mit csiszolni. 

Prémium tartalmak - Letölthető Applikációk

Az LG a hagyományoknak megfelelően két csoportba osztotta az elérhető internetes tartalmak körét. A Prémium csoportba tartozók már előre le vannak töltve, és telepítve vannak, azaz ezekkel a felhasználónak nem kell mást tennie, mint rájuk kattintani és máris élvezhetik ezeket. Itt kapott helyet például a YouTube, vagy a Stratlap, innen érhetőek el az Origo és az Index cikkeit, ide került az MTV, a HBO Go, és a Filmbox videotára. Tehát világosan látszik, hogy a vállalat ráment a mozgókép tartalmakra, és gyakorlatilag egy komplett videotékát épített a televízióba.

Az Applikációk futtatásához viszont azokat előzetesen le kell tölteni, majd installálni kell. Erre azért van szükség
, mert a tévébe épített háttértároló memórián egyszerűen nem juthatna mindegyiknek hely, így tehát a felhasználó kedvére szelektálhat. A már korábban bevált módszer szerint e programokat tartalmuk szerinti csoportokba osztották (Életmód, Játék, Szórakozás, Hírek, Ismeretterjesztő), ami jelentősen megkönnyíti a kezelést. Ezek, a leginkább a tableteken, telefonokon megismert alkalmazásokhoz hasonló kis programok minősége nem egyenletes, a jobbak mellett ugyanis akadnak gyatrábbak is. Általánosan elmondható, hogy nemre, életkorra és érdeklődési körre való tekintet nélkül gyakorlatilag bárki találhat olyat, amely ezek közül elnyeri tetszését. Úgyhogy érdemes némi időt fordítani a keresgélésre.

Kislexikon

Az LG az első cégek között volt, amely a készülék szinte összes tulajdonságára, képességére kiterjedő enciklopédiát épített televízióiba. Így különösebb megrökönyödést már nem okozott, hogy ez a funkció innen sem hiányzik.   Itt az átlagember számára is érthető mondatokban megfogalmazott, olykor színes illusztrációkkal megtámogatott rövid leírásban magyarázzák el az egyes funkciók szerepét, nyújtanak segítséget, ha elakadna a felhasználó, sőt még tippeket is kaphat a helyes beállítások megtalálásához.

3D Világ

A 3D World az LG saját háromdimenziós tartalomszolgáltatása. Innen keresztül viszonylag nagy számú, eredetileg is térhatású anyag érhető el. Azaz a felhasználónak nem kell feltétlenül törnie magát, hogy beszerezzen egy 3D filmet, vagy elkapjon egy tévéadást, addig is van mit néznie.

3d_world.jpg

Vélemény

Az LA860V típusjelzésű termék olyan, mint egy erődemonstráció, ugyanis az LG ezzel nagyjából bemutatta, hogy mire képes a televízió fronton 2013-ban. A dizájn bombaerős, ami mondjuk nem meglepő, hiszen a vállalat mindig is odafigyelt arra, hogy ezen a téren az élen járjon. A fekete-króm kombó kiegészítve a keret nélküli irányzattal és a különleges talppal, nagyon jól mutat. A hagyományos távirányító nélküli vezérlés könnyen megszokható, köszönhetően a direkt a Magic Remote-ra optimalizált menürendszernek. A kétmagos processzornak köszönhetően a rendszer kellően gyors, és ugyanez mondható el az internetes alkalmazásokról, illetve a böngészőről. Végre egy televízió, amelyen rendesen működik a szörfölés, és nem kell "órákat" várni egy-egy oldal betöltésére. A képminőség pazar, a passzív-polarizációs 3D megjelenítés jól működik és az integrált mélynyomónak köszönhetően a megszólalás is teljesen rendben van.  Az extra szolgáltatásoknak valóban van értelme és ezek jól is használhatóak, legyen szó a kislexikonról, hangvezérlésről vagy a beépített kameráról. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr305406011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása