Több, mint házimozi: LG BH6530T smart 3D Blu-ray házimozi rendszer tesztje


Kipróbáltuk a remek ár/érték aránnyal kecsegtető, kis helyet foglaló, ellenben komoly hangerőt kínáló sokoldalú házimozi szettet!

img.jpg

Házimozi? Inkább otthoni szórakoztatóközpont

Bár hivatalosan a házimozik, otthoni audioszettek kategóriájába sorolják ezt a terméket, már gyakorlatilag egy teljesen más faj, mint mondjuk 10-15 évvel ezelőtti társai. Rendben a fő funkció, tehát a jó minőségű hangzás megteremtése megmarad, de mind a dizájnban, mind a kapcsolódó funkciókban óriási evolúciós fejlődés figyelhető meg. Már a doboz kinyitása előtt, a termék internetes adatlapját nézegetve szembeötlő, hogy mennyiféle plusz szolgáltatást kínál a készülék. Ezek között megtalálható a komplett médialejátszó, a hálózati eszközök támogatása, az egyszerű kezelés érdekében létrehozott grafikus kezelőfelület, sőt maga az egész komplex, különféle internetes tartalmak elérését biztosító smart tv rendszer. Mindezek eredményeként egy olyan berendezés született, amely, legalábbis az előzetes ígéretek alapján, sokkal több, mint egy átlagos, hangfalakból és erősítőből álló otthoni audio rendszer. Sokkal inkább egy komplex multimédiás központról van szó, amely szó szerint ablakot nyit a világra.

Megszólalás - 1000 watt a házban!

hangfalbeall.jpgBár fontosak, sőt egyre fontosabbá válnak a különféle kapcsolódó szolgáltatások, valamint a dizájn, mindez nem sokat ér, ha a hangminőséggel problémák adódnának. Ha csak a számokat nézzük, komoly veszély nem fenyeget, hiszen a technikai specifikációk szerint az eszköz front, center és hátsó hangsugárzói egyaránt 167 watt leadására képesek, amihez meg hozzájön a mélynyomó 165 wattja. Ez pedig összesen ezer wattos maximális teljesítményt jelent, ami jóval több, mint amit az átlagos, hasonló kategóriájú otthoni audio rendszerektől megszokhattunk. Viszont az is igaz, hogy az LG termékpalettáján ez egyáltalán nem számít kirívónak, hiszen a konszern legtöbb ilyen jellegű terméke +/- 200 wattos eltéréssel nagyjából ugyanekkora nagyságrendű hangnyomást produkál. De mire is elég ez az ezer watt? Átlagos méretű szobában bevetve,  otthoni használat során, filmnézésnél vagy zenehallgatásnál gyakorlatilag nem lehet kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket. Egyszerűen olyan brutálisan hangos, hogy kis túlzással még a lakásból is ki kell menni, ha valaki maximumra csavarja a hangerőt. Persze egy igazán nagy nappaliban, vagy esetleg egy direkt e célra szánt moziszobában már más a helyzet, úgyhogy nem lehet azt mondani, hogy felesleges túlzásokba estek volna.

Az izomerő megvan, és a szükséges dinamika sem hiányzik, azaz ahol arra van szükség, például egy suttogósallo.jpg párbeszédnél, ott alig hallani valamit, viszont a robbanások megremegtetik az ablakokat. Természetesen előfordulhatnak olyan szituációk, amikor a nagy dinamika már inkább hátrányt jelent, mint előnyt (például, ha a szomszéd szobában alszik valaki). Ez sem jelenthet azonban problémát, hiszen a beépített Automata dinamika-kompresszió funkció, azaz a DRC bekapcsolásával ezek a különbségek lecsökkenthetőek. Hasonlóan hasznos a HD AV Szinkron névre hallgató szolgáltatás, ahol is millisecundumonként szinkronizálható egymáshoz a kép és a hang, amennyiben azok valamilyen okból elcsúsztak volna egymáshoz képest (magyarul, amikor például egy filmben a szereplő szája még mozog, de maga a beszéd még nem hallatszik). Sokan nem tudják, hogy a megfelelő hangzás elérésében mekkora szerepet játszanak a megfelelően beállított hangfalak. Persze egy átlagembernek se a tudása, se a szükséges mérőberendezései nincsenek meg ahhoz, hogy rendesen belője ezeket. Pont ezért néhány vállalat már olyan funkcióval is ellátja a készülékeit, amely segíthet
ebben. Az LG úttörő szerepet játszik ebben, hiszen az elsők között tették alkalmassá házimozi rendszereiket erre, ennek megfelelően a beszédes nevű Hangfal Beállítás itt is megtalálható. Itt meg kell adni a hangszóró típusát, és hogy milyen távolságra is van a felhasználótól , majd kapunk egy teszthangot, és ez alapján lehet eldönteni, hogy jó e a megszólalás vagy kell-e rajta változtatni. Tény és való, hogy ez a procedúra elrabolhat akár tíz percet, negyed órát is az életünkből, azonban érdemes rászánni ezt az időt, mert a végeredményre nagyon jó hatással lehet, ha hajlandó valaki elbabrálni ezzel. A termék biztosítja a legfontosabb, leginkább elterjedt térhatású hangszabványok kezelését, köztük néhány nagyfelbontású formátumot is támogat. Így tehát a Dolby Digital, Dolby Digital+ és DTS mellett elboldogul a Dolby TrueHD, DTS HD (High Resolution Audio) és DTS HD (Master Audio) kódolású anyagokkal is.


fules.jpgTermészetesen az előre programozott hangprofilok itt is megvannak. Ezek közül összesen öt került bele a kínálatba, és ezek többnyire már nevükben (Natural, Natural Plus. Bypass, Bass Blast, Loudness)  is jelzik, hogy milyen jellegű tartalmak mellé szánja őket a gyártó, de ehhez persze azért egyáltalán nem kötelező ragaszkodni. Emellett, ha valaki ezekkel elégedetlen, még mindig adott számára a lehetőség, hogy a magas-, közép- és mély hangok arányát a saját ízlése szerint szabhassa egymáshoz, sőt még az egyes szatellit hangsugárzók hangerejét is kedve szerint állítgathassa, ráadásul az így létrehozott beállítások el is menthetőek. Mindent összevetve kijelenthető, hogy normális beállítások esetén a hangzás remek, így az eszköz képessé válik arra, hogy betöltse a neki szánt feladatot, azaz biztosítsa a jó minőségű, erőteljes hangzás megteremtését. Persze az is előfordulhat, hogy valaki valamiért nem teheti meg, hogy a hangszórókat bömböltesse. Ilyenkor jöhet jól a Vezeték nélküli fejhallgató mód, amelynek segítségével bárki teljes hangerőn élvezheti kedvenc filmjeit és zenéit, míg mondjuk a családtagok szundikálnak.

Kezelés

Az LG évekkel ezelőtt vezette be a televízióinál, házimozi rendszereinél, hangprojektorainál és Blu-ray lejátszóinál azt a menürendszert, amely ebbe a modellbe is bekerült. Az idők soárn ez csak kisebb átalakításokon esett át, igazodva elsősorban a különféle technológiai változásokhoz. Ez is bizonyítja, hogy a koncepcióval már az első pillanatban sem volt baj, hiszen egyébként nem élte volna túl az elmúlt fél évtized óriási innovációs fejlődéseit. 

menu_nyito_1.jpg

A képernyőt nagy, látványos ikonok uralják, amelyeken első pillantásra látszik, hogy mi is a feladatuk. Ennek köszönhetően azok is könnyedén elboldogulhatnak vele, akiktől az ilyen jellegű elektronikai ketyerék egy kicsit távol állnak, főleg, hogy a termék tud magyarul is. Ráadásul minden opcióhoz tartozik egy rövid, magyarázó leírás is, ami aztán végképp megkönnyíti a kezelést. A rendszerbeállításoknál is megtartották a jól bevált, hasábos felépítésű rendszert. Itt amellett, hogy menedzselhető a hálózat, elérhetőek a hangbeállítások, megváltoztatható a nyelv, bekapcsolható a gyerekzár, az automata kikapcsolás, és még a szoftverfrissítés is levezényelhető. Ez utóbbit érdemes egyébként rögtön az első bekapcsolás után megjátszani, hiszen ez hatással lehet az elérhető internetes tartalmakra épp úgy, mint a támogatott médiaformátumok körére. A struktúra felépítése logikus, átgondolt, és kellően sekély, így eltévedni nem lehet benne, minden ott van, ahol annak lennie kell. A képbeállításoknál érdemes megjegyezni, hogy a felbontás, és a képarány innen is megváltoztatható, azaz nincs feltétlenül szükség arra, hogy az ember a tévé távirányítójával babráljon emiatt.

okos.jpgAz LG televíziók már lassan két éve támogatják a mozgásalapú vezérlésre épülő exkluzív Magic Remote távvezérlők használatát, azonban a házimozi rendszereknél, médialejátszók többségénél erre továbbra is várni kell. Így itt is maradt a hagyományos kialakítású távvezérlő, amelynek egyetlen hibája van: Hiányzik róla a háttérvilágítás, és még a gombok sem foszforeszkálnak, ami miatt a használata sötétben meglehetősen nehézkes. Az eszköz fogása egyébként kényelmes, és a szokásos fényes zongoralakk fekete helyett alkalmazott matt, pikkelyeket idéző színezés is jó ötletnek bizonyult, hiszen ezen az ujjlenyomatok kevésbé látszanak meg. A ráépített funkciógombok száma megfelelő, ennek köszönhetően gyakorlatilag az összes szolgáltatás elérhető innen közvetlenül is. Az új idők szavának engedelmeskedve a készülék már képes együttműködni az USB-porton keresztül csatlakoztatott külső perifériákkal, ami az egyes internetes applikációk használatánál egy áldással ér fel. Ilyenkor ugyanis nem kell a távirányító nyilaival vagy a virtuális klaviatúrával szerencsétlenkedni, lehet tologatni szépen az egeret és püfölni a "rendes" billentyűzetet. Emellett egy ingyenesen letölthető alkalmazásnak hála az Android vagy iOS alapú tabletekkel és okostelefonokkal is ki lehet váltani a távirányítót. Azért azt érdemes számba venni, hogy az érintőképernyő fogdosása sohasem lesz olyan kényelmes, mintha az ember a "rendes" távirányítót tapogatná. A készülék egyébként támogatja a Simplink technológiát, ami azt jelenti, hogy az összes kompatibilis LG audio-video eszköz távvezérlőjével is irányítható, illetve ennek távirányítója is használható azokhoz.

Filmek, zenék, képek

medianyito_1.jpgA különböző médiaállományok már többféle úton-módon eljuttathatóak e termékre. A legegyszerűbb értelemszerűen fogni egy CD-, DVD- vagy Blu-ray lemezt és behelyezni azt a központi egységbe épített, tálcás rendszerű optikai meghajtóba. Ennek működése kifejezetten stabil, tehát nem kell attól tartani, hogy befalná, összetörné a beledugdosott ezüstkorongokat. A sebességére sem lehet panasz, hiszen a bekapcsolás után hat másodpercnek kell eltelnie, míg feláll a rendszer, és további ötnek, míg bepörög a lemez. Ez a majd tucatnyi másodperc ugyan elmarad a világ jelenlegi leggyorsabb rajtját produkáló asztali Blu-ray eszköztől, de azért így is teljesen rendben van ez a sebesség. A modell a BDXL szabványon kívül gyakorlatilag az összes jelenleg használatos lemezformátummal boldogul. Legyen szó BD-ROM, BD-R vagy BD-RE típusú Blu-ray korongokról, illetve gyári, írt és újraírt DVD-kről (DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW), vagy esetleg CD lemezekről (Audio CD, CD-R, CD-RW), sőt még a 3D filmekkel-videókkal is boldogul. Ezen kívül persze még az USB-porton keresztül rádugott adattároló egységeken, azaz külső merevlemezen vagy pendrive-on pihegő filmekkel, zeneszámokkal és képekkel is képes megbirkózni. Sőt, mivel hálózati médialejátszóként is funkcionálhat,  így az otthoni hálózatba kötött többi eszközön is képes tallózni, és az azokon található kompatibilis fájlokat futtatni. Magyarul, ha van otthon egy számítógép vagy egy szerver amelyet a hálózatba integráltak, és ezt megtesszük ezzel a készülékkel is, akkor úgy látja azokat az eszközöket, mintha mondjuk csatlakoztatott külső merevlemezek lennének. media_beall.jpgA médialejátszó grafikus kezelőfelületét kicsit átszabták, de a fő tipográfiai elemeket békén hagyták, azaz a jelölések, ábrák továbbra is a számítógépeknél megszokott filekezelő alkalmazásokat idézik. Ennek következtében e rendszer vezérlése sem okozhat senkinek különösebb problémát, főleg, hogy a szóba jöhető opciókról és az azok aktiváláshoz szükséges gombokról az alsó információs sáv folyamatosan tájékoztat.

A formátumtámogatásra a mérnökök-döntéshozók hagyományosan nagyon odafigyelnek az LG háza táján, ellentétben mondjuk néhány nagy japán céggel. Ennek köszönhetően a készülék elboldogul a DivX, DivX, AVCHD, M2TS, TS, M4V, FLV, 3GP, MP4, WMV, Apple QuickTime (MOV), és a manapság nagyon elterjedtnek számító, MKV (Matroska) típusú videókkal. Ezek gyakorlatilag a legnépszerűbb mozgóképszabványok manapság, azaz szinte biztos, hogy ha van valakinek otthon ilyen-olyan úton módon beszerzett filmje, azt le fogja tudni játszani ezzel a készülékkel. Emellett ott vannak még persze a zeneszámok-audio anyagok, amelyeknél fontos kiemelni, hogy a kötelezőnek mondható MP3, WMA és AAC támogatás mellett a veszteségmentesen tömörített, így elméletben jó hangminőség elérését biztosító FLAC fájlok megszólaltatása sem ütközik akadályba. Ezen kívül természetesen a képekről sem kell zenelajts.jpglemondani, és itt is a bőség zavarával küzdhet az ember. A JPG-n kívül a PNG és GIF kiterjesztésű állományok jöhetnek szóba, ez utóbbiak közül még a mozgóképként funkcionáló animgifek kezelése is megoldott, ami még mindig extrának számít az ilyen típusú termékeknél. A diavetítés funkció aktiválható, és a szokásoknak megfelelően a képváltás sebessége is beállítható egy háromfokozatú skálán, illetve ez a folyamat különféle effektekkel feldobható, valamint még aláfestő zene is elindítható. A képek nagyíthatóak és forgathatóak, azonban a készülék az úgynevezett EXIF adatok, tehát, hogy milyen géppel, milyen beállítások mellett készült egy adott fotó kezelésére és feldolgozására nem képes. A zenelejátszó felület felépítésében a vállalat korábbi szórakoztatóelektronikai eszközeinél megismert rendszert idézi. Azaz itt jut hely az egy könyvtárban lévő számoknak (a karakterek kellően kicsik, így az előadó neve, valamint a szám címe is kifér). Bár a fájlokba kódolt metaadatok, azaz az ID3 tagek megjelenítésére nem sikerült rávenni, viszont a Gracenote alkalmazás segítéségével egy internetes adatbázisból lekérhetőek különféle, a számokkal kapcsolatos információk, és még az albumok képe is megjeleníthető. Sajnos lejátszási lista sem a daloknál sem a képeknél nem hozható létre, pedig ma már egyre több olyan asztali médialejátszó vásárolható meg, amelyben ez a szolgáltatás megtalálható.

A modell videólejátszó funkciója a termék egyik nagy erőssége. Az egész ott kezdődik, hogy a filmek többféleképpen irányíthatóak: ehhez használhatóak az évtizedek óta bevált, még a VHS korszakban megismert kezelőgombok, tehát a Play, Pause, a Stop és társai, amelyeket a távirányítón helyeztek el. Aki ezekkel nem elégedett, az használhatja a virtuális lejátszó felületet, azaz a csúszkát, amelyen a nyilakkal lehet ide-oda ugrálni. Emellett mód nyílik arra is, hogy a felhasználó a számok segítségével századmásodpercre pontosan megadja, hogy honnan is kívánja folytatni a filmnézést. Ennél is fontosabb azonban, hogy a támogatott videóformátumokat mindenféle akadozás, döccenés nélkül, tökéletesen színhelyesen játssza le. Bár a kép minősége nagyban függ magától a megjelenítő eszköztől, tehát a televíziótól vagy projektortól. De azért ez az eszköz is megteszi a magáét, hiszen például az alacsony felbontású anyagok felskálázására is képes, azaz a kisebb részletességű anyagok feljavítására is módot ad. 

(folytatjuk)

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr125460913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása