Több, mint házimozi: LG BH6530T smart 3D Blu-ray házimozi rendszer tesztje (2.)

Az előző részben szó esett a hangzásteljesítményről, a kezelésről és a vezérlőeszközökről, valamint a médialejátszó funkciókról. Most jöjjenek az internetes tartalmak, a dizájn és az értékelés!

img2_1.jpg

Smart rendszer – az Internetes tartalmak

Az LG az elsők között volt, amely meglátta a lehetőséget a különféle internetes tartalmak, és az otthoni szórakoztatóelektronikai eszközök összeházasításában. A cég évről évre növeli a letölthető-futtatható alkalmazások számát, amelyek között már akad jó pár hasznos, szórakoztató darab. Ráadásul a vállalat azt ígérte, hogy a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ez a folyamat idénre tovább gyorsult, azaz lehetett reménykedni benne, hogy a webes alkalmazások is hozzáadott értéket jelentenek majd, és nem pusztán egy újabb érdekes extrát.

smart_premium.jpgA cég több évvel ezelőtt kidolgozott egy rendszert az ilyen jellegű tartalmak kezelésére, és ahhoz konzekvensen tartják magukat. Az alkalmazásokat ennek értelmében itt is két részre osztották: Az úgynevezett Prémium Tartalmakra és az Applikációkra. Az első csoport esetében rém egyszerű a felhasználó dolga, ugyanis a készülék úgy jön ki a gyárból, hogy ezeket a programokat már telepítették rajta. Azaz nem kell mást tenni, mint kijelölni valamelyiket, "kattintani" rajta egyet, és máris elindul. Az applikációknál viszont szükség van ezek előzetes letöltésére, amihez a szokásoknak megfelelőn egy direkt e célra tervezett virtuális boltba kell ellátogatni.

Mivel jelenleg az ily módon elérhető applikációk száma már több száz darabra rúg, ezért a vállalat ezeket tartalmuk szerint több csoportba osztotta (játék, szórakozás, oktatás, életmód, stb.), és ezen belül vagy emellett még mindig lehet szelektálni ezek között népszerűségük alapján is. Rendben, bárki mondhatja, hogy mi az a több száz app az Android vagy az Apple termékek kínálatához képest. És ebben igazuk is van, viszont azt nem
szabad elfelejteni, hogy nagy részüket érintőképernyős használatra szánták, azaz az ilyen jellegű eszközökön azokat el is lehet szépen felejteni. Ráadásul az itt elérhető alkalmazásokat direkt az LG készülékekhez optimalizálták, tehát attól nem kell tartani, hogy kevés lesz hozzá a hardver, vagy nem fog futni valamilyen okból az adott program. Az applikációk fejlesztésénél odafigyeltek arra, hogy mindenki találhasson közöttük a kedvére valót, legyen az gyerek, nő, férfi, idős vagy fiatal, úgyhogy érdemes egy kis időt rászánni a keresgélésre. De az is tény, hogy a színvonaluk finoman szólva sem egyenletes. A hasznos és/vagy szórakoztató darabok mellett akadnak kifejezetten idegesítő, nehezen kezelhető programok is.
smart-app.jpgA Prémium tartalmak között ezúttal tizenöt kiemelt kategóriás program kap helyet. Ezek között megtalálható a kötelezőnek mondható YouTube video-, illetve Picasa képmegosztó, az óriási zenei adatbázissal rendelkező, így dalok tömkelegét kínáló Deezer és Aupeo!, az internetes rádiókat tömörítő vTuner, az élő felvételeket kínáló iConcerts, a klasszikus darabokkal kecsegtető Berliner Filharmoniker, az időjárásról információt szolgáltató Accuweather, Google térképe is. Emellett természetesen a népszerű közösségi médiumokat sem hanyagolták, azaz lehet Twitterezni és Facebookozni a készülékkel, sőt még a magyar Origo cikkei is elolvashatóak. Ezek mindegyike remekül használható, és valóban hozzáadott értéket képvisel, így nem véletlenül kerültek a Prémium Tartalmak csoportjába. A smart rendszerről végezetül csak annyit, hogy ez jelenleg az iparág egyik csúcsát képviseli, már ami az alkalmazások számát ÉS minőségét illeti, a legtöbb piaci résztvevő csak kullog e téren az LG után, ami sokak számára talán komoly érv lehet egy vásárlási döntés meghozatala során.

Konzervatív dizájn

Néhány évvel ezelőtt lelkendeztünk volna, ha meglátunk egy ilyen formavilágú modellt a boltban sorakozó házimozi szettek között, mondván micsoda forradalmi dizájn. Ma viszont ott tartunk, hogy ez a termék inkább a konzervatívabb vonalvezetésű és színvilágú készülékek közé tartozik, ami szintén azt mutatja, hogy az evolúció ebben a termékcsaládban is megállíthatatlan.


izo_2.jpgAz erősítőt és az elektronikát tartalmazó központi egység leginkább egy átlagos asztali Blu-ray vagy DVD lejátszóra hasonlít. Ezt erősíti, hogy ebbe is került egy tálcás rendszerű optikai meghajtó, mégpedig a frontfelület bal oldalára, egy lehajtható ablak mögé. Amellett, hogy ez esztétikusabbá teszi a terméket, védelmi funkciót is ellát, hiszen óvja a lemezeket a portól és ütődésektől. Ide építettek még egyébként egy, a külső adattárolóknak csatlakoztatására szánt USB csatolót, és a fülhallgató 3,5 milliméteres bemenetét. Az mindenképp jó döntés volt, hogy ezeket ide pakolták, hiszen jóval kényelmesebben használhatóak így, mintha a hátlapon kaptak volna helyet. Szintén az előlapra került a monokróm LCD kijelző, amely kikapcsolt állapotban
láthatatlan, ami határozottan jót tesz a készülék megjelenésének. Jobb oldalra helyezték a kezelőgombokat, amelyek akkor jöhetnek szóba, ha a távirányítóból kifogyott az elem, hiszen használatuk azért nem olyan kényelmes, mint amikor a kanapéban heverészve nyomkodja a távvezérlőt az ember. Ez ugyan nem néz ki olyan jól, mint egy érintés érzékeny vezérlőpanel, viszont cserébe annál sokkal jobban használható. A díszítő elemeket
lg_logo_1.jpgnem vitték túlzásba a markáns élekkel operáló készülékházon, hiszen a céglogó mellett csak az egyes funkciók, így tehát például a DivX, Simplink, AVCHD támogatás szimbólumai. Ezek szerencsére visszafogottak, nem hivalkodóak, így nem teszik csiricsárévá, bazárivá az összhatást.

A fém készülékház strapabíró, nyugodtan rátehető a center sugárzó, de az sem teszi tönkre, ha végigsétál rajta a macska. Helyet kapott rajta, egészen pontosan az oldalán és az alján néhány szellőzőnyílás is, amire szükség is van, hiszen az aktív hűtés ventillátorának valahonnan el kell szívnia a levegőt. Ezek egyébként a feladatukat jól ellátják, hisz a termék még intenzív használat során sem melegedett át. Az interfészeket a hagyományoknak megfelelően a hátlapra pozícionálták. Így ide került a HDMI port mellé az Ethernet, analóg - és digitális audio csatlakozó, valamint a hangsugárzók bemenetei. Ez utóbbiak színkódos jelölést kaptak, ami rém egyszerűvé teszi a használatukat, hiszen ez azt jelenti, hogy a kábeleket és a csatlakozókat is beszínezték, azaz értelemszerűen a fekete vezetéket a fekete bemenetbe kell dugni, a kéket, a kékbe, és így tovább. Bár már megtalálhatóak ultravékony asztali eszközök a boltok polcain, de ezt pont az erősítő, a kábelcsatolók miatt nem lehetett túlságosan összenyomni. Így hatvan centiméteres szélességéhez harminc centiméteres mélység és hat centiméteres magasság társul.

hangsugarzok2.jpgEz azon házimozi szettek közé tartozik, ahol a hátsó- és a frontsugárzók kialakítása megegyezik. E hasábok mindegyike egy méter tíz centiméter magas, hosszúságuk és szélességük egyaránt huszonöt centiméter. Ezt csak azért lényeges kiemelni, mert ez azt jelenti, hogy sok más hangszóróval ellentétben ezek nem foglalnak sok helyet. Akár a legkisebb lakásban, szobában is elférnek. Ráadásul valószínűleg ki se fognak nagyon lógni a környezetükből a mindenhova passzoló, fekete színezésnek köszönhetően. Az egyszerűen összeszerelhető hangszórók alsó része zongoralakk fekete fényezést kapott, amely elegánsnak ugyan elegáns, viszont rettenetesen kényes. A porszemek, ujjlenyomatok világítanak róla, úgyhogy hetente egyszer minimum át kell majd törölgetni. A kisméretű (260 x 93 x 74 mm) center sugárzót a legegyszerűbb a központi egység tetejére költöztetni. Ez külsejében teljesen harmonizál a termék többi komponensével, azokkal szerves egységet alkot. Az biztos, hogy ez a készülék nem fog dizájndíjakat besöpörni, viszont valószínűleg nem is ez volt vele az LG célja. Sokkal inkább az lebeghetett a szemük előtt, hogy egy olyan házimozi rendszerrel álljanak elő, amely gyakorlatilag bármilyen típusú belső térben megállja a helyét, legyen szó egy átlagos hálószobáról, rusztikus vagy éppen modern-minimalista nappaliról.

Értékelés - vélemény

Azt nem lehetne tiszta szívvel állítani, hogy ez lenne a világ leginnovatívabb házimozi rendszere, ugynis már az
lglogo.jpgLG kínálatában is van ennél "fejlettebb" készülék, például a 9.1 csatornás, háromdimenziós megszólalást kínáló BH9530TW. Viszont ez az árán is meglátszik, hiszen már százezer forintért is hazavihető. Ami ha azt nézzük, hogy ezért az összegért kapunk egy minden igényt kielégítő asztali Blu-ray lejátszót, amely az összes féle-fajta jelenleg is használt lemeztípussal elboldogul, és egy olyan hangrendszert, amely képes a moziknál megismert élményt a szobánkba varázsolni, azt jelenti, hogy egy igen jó ár/érték arányú készülékről van szó.

A kezelésre az átgondolt, magyarul is perfektül kommunikáló menürendszernek köszönhetően csak csupa jót lehet mondani. A távirányító rendben van, és azért is pirospont jár, hogy a készülék képes együttműködni az USB porton keresztül csatlakoztatott egérrel, llletve billentyűzettel, valamint vezérelhető tabletről és okostelefonról is. A beépített médialejátszója egy-két apróságtól eltekintve szinte tökéletes, a smart rendszerben pedig már jó pár olyan internetes alkalmazás megtalálható. amellyel kiválóan el lehet ütni az időt.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr515461281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tumi 2013.10.18. 01:16:19

Eddig még nem volt Blu Ray házimozim. Remélem tényleg megéri a pénzét ez a rendszer.

süti beállítások módosítása