Berlin Calling - IFA beszámoló - az otthoni szórakozás, filmnézés, mozizás trendjei.


Az idei évben is ellátogatottunk a világ talán legjelentősebb innovációs-technológiai kiállítására, hogy megnézzük hol is tart jelenleg a szórakoztatóelektronikai univerzum. A kiállított termékek kapcsán éles kép rajzolódott ki a jelenleg uralkodó és a jövőbeni trendekről egyaránt, legyen szó tévékről, audio eszközökről, házimozi szettekről vagy a Blu-ray lejátszókról akár. Az első részben a tévék, megjelenítő eszközök, az UHD és OLED modellek kerültek sorra, most jöjjenek a Blu-ray termékek, audió és egyéb házimozi rendszerek!

miss_ifa_600x400kpt.jpg

Mi a helyzet a Blu-ray-jel?

lg_bluray_bp630s.jpgAz IFA-n feketén-fehéren kiderült, hogy a Blu-ray technológia továbbra él és virul! Az eljárás lassú halálát hirdető hangokra alaposan rácáfoltak a gyártók. Minden komolyabb cég, így tehát például az LG, a Sony vagy a Pioneer is kiállította ugyanis saját asztali Blu-ray eszközeit, amelyek között természetesen akadtak a kizárólag lejátszásra alkalmas modellek mellett a lemezek megírását is biztosító termékek is. Az optikai meghajtóból fakadóan az eszközök fizikai méretei nagyjából adottak, de azért a mérnökök láthatóan mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél karcsúbbá varázsolják a készülékeket. Ennek köszönhetően kifejezetten szemrevaló darabokkal is találkozhatott a nagyérdemű. Azonban nem csak a külsőn csiszoltak, hiszen a próbák alapján sikerült gyorsítani a modellek sebességén is, emellett javítottak az integrált médialejátszó formátumtámogatásán és a kezelésen is. Az LG bemutatott például egy olyan készüléket, amely már irányítható a mozgásérzékeny Magic Remote távvezérlővel. Az irányt, a trendeket látva nem lenne meglepő, ha rövid időn belül a hangalapú vezérlés is megjelenne a Blu-ray eszközöknél, aminek lehetségessé válik, hogy a felhasználó parancsszavakkal navigáljon. A kiállított modellek szinte mindegyike biztosítja már a háromdimenziós anyagok kezelését, sőt akadt köztük olyan is, így például az LG 630S, amely a Miracast technológiát is támogatja, azaz képes a kompatibilis eszközök, többnyire személyi mobil eszközök tartalmának tükrözésére, és annak a csatlakoztatott kijelzőn történő megjelenítésére. Magyarra lefordítva ez azt jelenti, hogy ennek köszönhetően a tévénket vagy a projektorunkat használhatjuk úgy, mintha az egy tablet vagy okostelefon volna.

A Blu-ray jövőjével kapcsolatban azt emelték ki a kiállított cégek, hogy az UHD eljárás térhódításában lg_lap341_soundberd2.jpgelengedhetetlen szerepet játszanak majd ezek az eszközök. Az interneten keresztül ugyanis a jelenlegi technológiai fejlettség mellett képtelenség a megfelelő adatmennyiséget (itt egy hagyományos Full HD film négyszeresével kell számolni, hiszen a képpontok száma is négyszer több) eljuttatni az eszközökre valós időben. Természetesen ettől függetlenül még lehetséges a kívánt filmeket előzetesen letölteni, majd azt lejátszani egy eszközzel, azonban mivel itt a legjobb esetben is 60-70 gigabyte-os file-okról van szó, ezért a letöltés sem olyan egyszerű. Ráadásul, ha valaki legális forrásból kívánja beszerezni ezeket a filmeket videókat, akkor számolnia kell azzal, hogy a távoli szervereket közben más felhasználók is megpróbálják elérni, ami problémákat okozhat. Ennél pedig lényegesen egyszerűbb elmenni a boltba és megvásárolni a kívánt videót optikai hordozón, azaz Blu-ray lemezen. Ráadásul ebben az esetben az ember fizikailag is birtokolja az adott alkotást, amelyet így akár fel is tehet a polcra és bármikor megnézheti. Egyébként pont a 4K tartalmak miatt lenne, vagy lett volna fontos a BDXL Blu-ray szabvány elterjedése, hiszen ez a formátum lehetségessé teszi akár 128 gigabyte tárolókapacitású lemezek létrehozását. Ezekre pedig már vidáman felfér egy UHD film is, de valamiért (valószínűleg a nagy költségek miatt) a piaci résztvevők mégsem látnak benne fantáziát. Még maga a fejlesztő cég, a Sharp sem promotálta az eljárást, szóval tényleg lehet, hogy megy az egész BDXL a levesbe. Kérdés, hogy mi lesz helyette, mert valami megoldást találni kell erre a problémára.

lg_ezustbar2.jpgSzóljanak hangosan az audióeszközök!

Szembeötlő a hangprojektorok térhódítása, hiszen amíg pár évvel ezelőtt csak egy-két cég rendelkezett ilyen eszközzel, addig ma már boldog boldogtalan mutogatta a soundbar-ját. Ráadásul ezek között egyre több a kifejezetten vékony, karcsú, könnyű, már-már észrevehetetlen darab. Akadnak olyan termékek közöttük, amelyek magassága mindössze három centiméter, azaz bármilyen tévé elé besuvaszthatóak, és ha a falra akasztaná őket valaki, értelemszerűen akkor is könnyű nekik helyet találni. Ezek a hangminőséget tekintve nem versenyezhetnek a hagyományos kialakítású, több komponensből álló házimozi szettekkel, viszont nem is erre szánják őket. A feladatuk, hogy a televíziók, esetleg projektorok integrált hangrendszereit lefőzzék, és erre alkalmasak is a jobb modellek. Egy jól működő, felhasználóbarát soundbar nagyon-nagyon sokat dobhat az élményen, ez most is kiderült.

Szórul-szóra ugyanezt lehet elmondani egy olyan teljesen új termékkategóriáról, amely most debütált az IFA-n. A Sound Boardokról van szó, amelyek akkora újdonságnak számítanak, hogy még magyar nevük sincs egyelőre. Ezek a hangprojektoroktól eltérően kifejezetten mély, viszont cserébe igen masszív eszközök. Azt is kibírják, ha egy húsz-harminc kilogramm súlyú tévét rájuk pakolnak, sőt pontosan erre találták ki ezeket! Ezek a 4.1 csatornás rendszerek teljesítményükben hozzák a soundbaroknál megszokott szintet, azaz maximálisan 120-150 lg-soundbeardok.jpgwatt leadására képesek. Viszont rendelkeznek saját integrált mélynyomóval, amely a fémből-alumíniumból készült készülékházban kap helyet. Akadnak köztük szimplább és komplexebb darabok egyaránt. Tehát vannak olyanok, amelyek a hangok megszólaltatásán kívül lehetővé teszik különféle médiaállományok lejátszását, sőt olykor még a beépített, Blu-ray lemezeket kezelésére képes optikai meghajtó és az internetes tartalmak elérésére módot adó okostévés rendszer sem hiányzik belőlük. A gyorsan kapcsoló gyártók, így például a Maxell, a Panasonic vagy az LG láthatóan óriási potenciált látnak a sound boardokban, és nagy szerepet szánnak ezeknek a karácsony előtti őrületben. Valószínűleg majd akkor, azután kapunk választ arra is, hogy a számításaik helyesek voltak e, mindenesetre úgy tűnik, hogy van fantázia e modellekben.

A hagyományos felépítésű több komponensből álló házimozi rendszereket sem felejtették el a gyártók, hiszen lg_3d_soundfelfele2.jpgmég mindig számos olyan vállalat akadt, amely kiállította szettjeit. Azonban tény és való, hogy ezek szerepe csökkent az utóbbi időben. A termékcsoport korántsem tölt be olyan meghatározó szerepet, mint mondjuk tíz éve, amikor minden ezekkel volt tele. Az innováció ebben a szegmensben is tetten érhető, az LG például a továbbfejlesztett, egyébként ráadásul rém dizájnos háromdimenziós hangrendszereivel állt elő a BH9520T típusjelzésű termék személyében. Ennek különlegessége, hogy az álló hangfalak tetején helyet kapott egy függőlegesen pozícionált, azaz a hangokat "felfelé" szóró hangsugárzó is. Ennek köszönhetően a hangok teljesen más irányba terjednek, és valóban körülölelik a felhasználót. Természetesen a házimozi rendszerek központi egységei támogatják a Blu-ray lemezek kezelését, nagy részük még a 3D anyagokkal is boldogul, illetve az okostévé rendszereket sem spórolták ki belőlük.

Tovább okosodó eszközök


A különféle smart rendszerek néhány évvel ezelőtt bukkantak fel a televíziókban, házimozi rendszerekben, Blu-ray és egyéb asztali médialejátszókban. Ezek használatával jelentősen kitágultak az otthoni szórakoztatással kapcsolatban kialakított korábbi korlátok. E megoldások ugyanis számos olyan, elsősorban az interneten keresztül aktiválható programot tesznek elérhetővé, amelyek egyfajta mini számítógépet varázsolnak a szórakoztatóelektronikai eszközből.

smart_keres.jpgAz LG e megoldások egyik úttörője, hiszen a koreai vállalat az egyik első volt, amely ezzel a szolgáltatással ruházta fel készülékeit. Jelenleg már több száz (!) ilyen jellegű szoftver érhető el az úgynevezett Alkalmazás boltból, amelyek között akadnak videók vagy épp képek megnézegetésére alkalmas darabok, oktatással (elsősorban nyelvtanítással), életmóddal kapcsolatos szoftverek, és persze a játékok sem hiányoznak a kínálatból. Sőt, vannak olyanok, amelyekkel mesét lehet nézegetni, vagy akár edzeni is. Mivel a verseny ezen a területen is öldöklő, ezért érthető okból a legtöbb piaci szereplő is, e konszernt is beleértve sok pénzt, energiát és időt öl a fejlesztésbe, ugyanis a smart rendszer fejlettsége vagy épp kiforratlansága egy akár többszázezer forint sorsáról döntő vásárlási döntést is befolyásolhat.


Az LG Berlinben az Internationale FunkAusstellungon bemutatott néhány olyan, idevágó újdonságot is, amelyek kijelölhetik az ilyen jellegű szolgáltatások jövőbeni fejlődési irányát. Mivel a másolás ettől a szegmenstől sem idegen, ezért komoly esély van rá, hogy ezek a megoldások rövid időn belül más gyártók termékeiben is felbukkannak majd. Ráadásul ezek evolúciója párhuzamos maguknak a termékeknek a fejlődésével, hiszen akadnak már olyanok, amelyek kihasználják például a mozgásalapú vezérlésben, vagy a csatlakoztatható kamerákban rejlő potenciált. A rengeteg újdonság közül kiemelkedik a World’s Greatest Teachers nevű program, amelynek keretein belül golfozni tanulhatunk a tévé segítségével. Ehhez nincs másra szükség, mint egy integrált magic_remote2.jpgkamerával rendelkező, vagy a külső kamerák csatlakoztatását támogató modellre, amely ilyenkor tükörként funkcionál. Azaz megjeleníti a mi mozgásunkat, és összeveti az ideálissal, kiértékeli a kapott eredményeket, és tanácsokat ad, hogy merre fejlődjünk tovább. Természetesen kapunk különféle feladatokat, mozdulatsorokat, amelyeket jól kell végrehajtani ahhoz, hogy a következőre léphessünk.

A játékokban óriási lehetőségek rejlenek, éppen ezért számítani lehetett ezen a téren is némi előretörésre. A cég a német fővárosban rántotta le a leplet arról a Bring the Skylanders to Life névre hallgató programról, amelyet a nagyhírű Activision fejleszt, és amelyet a legendás Diablo egyfajta változataként aposztrofáltak. Azaz felül-oldalnézetből figyelve a hősünket kell mászkálni valamiféle fantasy környezetben szörnyeket gyilkolászva, küldetéseket teljesítve Ha minden jól megy, az év végére már letölthető lesz a különféle okostévés eszközökre, és az ígéretek szerint az egyjátékos mód mellé idővel megérkezik majd a multiplayer verzió is. Tehát elvileg a játékosok kooperációban is kaszabolhatnak, küzdhetnek a tévé előtt, de akár arra is módjuk nyílik, hogy egymás ellen tegyék próbára tudásukat. Az Avatar Book névre hallgató program pedig az eddig is szép számban meglévő mesék sorát gyarapítja. Csakhogy itt csavartak egyet a dolgon, hsmart_mozgas_jatek.jpgiszen lehetőség nyílik arra, hogy a néző a saját arcával helyettesítse a főszereplő fejét, így ő válik a sztori főhősévé. Ez nyilván egy idősebb ember számára nem olyan vonzó (bár egy házibulit tutira fel lehet dobni ezzel), de egy gyereket biztosan el fog varázsolni.

Ezek voltak a legérdekesebb újdonságok, de persze nem szabad megfeledkezni a különféle Androidos eszközökről sem, hiszen a Google féle, okostelefonokra, tabletekre optimalizált operációs rendszerre öntik a különféle alkalmazásokat. Ez nyilván komoly fegyvertárat jelent, viszont az Androidra épülő otthoni-asztali termékek egyelőre még nem az igaziak. Az IFA-n kiállított darabok sem voltak meggyőzőek, a sebességük sem az igazi, és az irányításukkal is komoly problémák adódnak. Mindent összevetve, a nagy gyártók okostévé rendszerei egyelőre még mindig tartják vezető helyüket, és ez várhatóan a közeljövőben nem is változik majd meg.

Konklúzió


2013-ban ismét kiderült, hogy a szórakoztatóelektronika evolúciója még mindig igen gyors. Az két éve nagy dérrel-dúrral bemutatott újdonságoknak sokszor már csak a sarokban jutott hely, és valószínűleg ez vár az idei sztárokra is idővel. Nehéz elképzelni, hogy merre vezet a fejlődés útja a jövőben, de biztos, hogy lesznek még itt komoly meglepetések. Ki gondolta volna például két éve, hogy lesznek hajlított tévék, hogy lehet még újat mutatni az otthoni audio eszközök szegmensében, vagy hogy ilyen dinamikusan megindul a 4K térhódítása? Szerintem senki, és ez így is van jól. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr365511074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása