Minek a többi hős, ha itt van Mel Gibson - Mad Max Trilógia Blu-ray teszt

FILMKRITIKA: Cseri Dániel

BD TESZT: Oblath Ádám

Film

Generációs alapélmények kapcsán mindig felmerül az örök vitatéma, mint közhely, azonban ez áthidalhatatlan, ha a felek közül a fiatalabbak nem tudnak kompromisszumot kötni, absztrahálni és úgy tekinteni a vita tárgyát képező témára. Jelen esetben pontosan erre van szükség, mert George Miller Mad Max szériája így szemlélhető konstruktívan mindazok számára kik nem a nyolcvanas évek második felében látták az adott filmeket. Merthogy. Mai szemmel nézve röhejesek a járgányok és a jelmezek, akad egy-két gyorsított felvétel is az üldözések közben, megmosolyogtató kissé az apokaliptikus jövőkép is ám, mindezek ellenére a Mad Max trilógia immár filmtörténeti legenda.

FILMKEPrendorsegkivulrol.jpg

Kuriózum, hogy mindhárom film ausztrál, tehát sikerült úgy beelőzni a hollywoodi klisé gyárosokat, hogy különös atmoszférával, egyedi hangulattal lettek megtöltve az egyébként sablonos másfélórák. Az első rész jövőben játszódó közhelyes, leszámolásos-bosszúsztori, nem a script az érdekes, hanem a koncepció és a megvalósítás. Jók a színészek, a bevezetőben említett mára már mulatságos-fura cuccok, díszletek és gépek elvonatkoztatva és belegondolva, hogy 24 évvel ezelőtt megálmodott vizuális orgiáról van szó, CGI és egyéb illúziókeltő (romboló) csodák nélkül, tiszteletet érdemelnek. A történet egyszerű, mint a szög. A jövőben vagyunk, mindenhol tombol az erőszak, a túlterhelt, tehetetlen a bűnözőktől eszközeikben nem sokban különböző testületből kilépő egy rendfenntartó, bizonyos Max, akin egy joggal kicsinált bűnöző bandatársai bosszút állnak és megölik a társát, gyerekét, feleségét, ő pedig lezúzza őket.

FILMKEPketzsaru.jpg

A leszámolások naturálisak, igazi csemegék. A főgonosz halála, halálba hajszolása eszelősen összerakott szcéna, extra brutális, iszonyatos sebességgel száguldó motorkerékpár kontra kamion-ütközéssel remek, közeliben guvadó szempárral a szétloccsantó, szétdaráló ütközés előtt. A második rész is csupán ötletvariánsok halmaza, felfűzve egy forgatókönyvként csak jó indulattal definiálható valamire, ahol a még mindig üzemanyag hiánytól sínylődő delíriumos jövőben Max jó adag benzint kíván eljuttatni A-ból B-be, ezzel mintegy keretet biztosítva a sok elmebetegnek, akik meg akarják szerezni a szállítmányt. A forgatás bizonyára a kaszkadőrök rémálma volt, még ha olykor ki is lóg a lóláb, de összességében továbbra sem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy 1981-ben készült a film és sehol egy számítógépes trükk vagy egyéb átverés, hanem hús-vér emberek és bábok persze, meg rafinált rendezői ötleteket megvalósító kaszkadőrkoordinátori munka és erre rásegítő operatőri megoldások adják ki az elsöprő végeredményt.

FILMKEPalarcosgoreMM2.jpg

Az első kettő tükrében harmatos, önismétlésekkel és erőltetett ötletekkel lett ötlettelen, unalmasan látványos az 1985-ben kijött harmadik rész a teljesen fölösleges Tina Turner-rel, aki a film betétdalaival azért jelentősen hozzátett az anyagi sikerhez, mely összességében több volt, mint az első két rész bevétele együttvéve. Gibson pókerarccal tolja végig a trilógiát, az első rész beindította karrierjét a második előtt még beszállt Peter Weir Gallipoli című megrázó drámájába, bizonyítván, hogy mást is tud, aztán már futott is a szekere. Az első rész 650 ezer dollárból készült, a második már kétmillióból a harmadik pedig már 12 millióból. Félreértések elkerülése végett, a minőség inflálódott a harmadik részre és nem a dollár. A második rész esetében még érthető a büdzsé két és félszeresére hízása, aminek jelentős része valószínűleg a film csúcspontjának tekinthető negyedórás üldözés-leszámolás-tombolásra mehetett el, ami minden szempontból elképesztőre sikeredett.

FILMKEPMM3tinaturner.jpg

A legendás első, a kultikus második és a nagyon halovány harmadik rész, most egy fém benzinkanna (zseniális design ötlet) díszdoboz kiadványban kerülhet fel otthon a polcokra. Vér és benzingőzős klasszikusokkal lehetünk gazdagabbak, melyekből bármelyik üldözési momentum többet ér, mint a Halálos iramban széria eddig elkészült, ki tudja már hány részének összes, hasonló jelenetsora. 1985 óta többször felvetődött a folytatás lehetősége, aztán mégsem. Talán jobb is volt így, hiszen kitudja, lehet-e hozzátenni a legendához vagy csak rombolni lehet rajta. Miller nem lett fiatalabb, a zsáner iszonyatosan ki van zsákmányolva, talán már nem is maradt benne semmi, nemhogy történetek terén, azok amúgy sem voltak soha magasröptűek, hanem a látvány, akciók terén is. Most megtört a jég 100 millió dollárból forog a negyedik rész, ismét Miller írta és rendezi, a főszerepben Tom Hardy fog rombolni, tehát talán mégis van élet egy ilyen hosszú tetszhalál után. Erre Hardy személye lehet a garancia, bár a végeredmény minősége, milyensége nem csak rajta fog múlni. Hamarosan kiderül.

Menü

Mindhárom rész esetében szimpla állóképes menü választható. Nem nagy szám, de hangulatos, és gyorsan letudhatóak a beállítások.

WP_000241.jpg

Kép

Kétfelé lehet osztani a képminőséget. Kezdjük az első résszel: Először is, ne feledjük, hogy egy több, mint harminc éves filmről van szó. Így azt kell mondanom, hogy tényleg nagyon jó a kép. Látszik ugyan a kor, de alig fedeztem fel karcokat, illetve a világos jeleneteknél jók a színek, a sötéteknél meg a feketék mélyülnek el, a részletesség is rendben van A baj az, hogy ez a film nyolcvan százalékára igaz, a maradékban sok helyen rettenetesen szemcsés, és ami még szembetűnő, hogy foltos. De, mint mondtam, régi film, így csoda, hogy ezt ki tudták hozni belőle.

FILMKEPfiatalGibson.jpg

A második és harmadik rész nagyjából ugyanolyan: Szépnek szép, jól mutat a Full-HD kijelző, de vannak olyan részek, amelyek az első rész hibáira is rátesznek. A második rész esetében ezek egy-egy sötét jelenetben manifesztálódnak, a harmadiknál szétoszlik. Nem sok, és nem hosszú ideig van jelen a képernyőn, ám az vállalhatatlan. Elég csak megnézni azt a jelenetet, amikor a középső részben Max kilóg a finomítóból, hogy egy trailert szerezzen.

Hang

Ismét ketté osztható a dolog: Az első rész lemezére rákerült az eredeti ausztrál Dolby Digital 5.1-es hangsáv, ami kellemes, de gyakorlatilag csak a frontoldalon szól, és ezt elég erőtlenül teszi. Van egy angol (amerikai) szinkron, ami DTS-HD MA formátumba került fel, de csak 2.0-ás keverésben, így ott tartunk, ahol a part szakad.

A másik két részhez már DTS-HD MA 5.1-es eredeti nyelv párosul, melyek már jobban megmozgatják a hangfalakat. Igaz, nem aknázzák ki teljesen a lehetőségeket, de tisztességesen szólnak.

WP_000239.jpg

Természetesen mindhárom részhez tartozik magyar szinkron is, melyek klasszikus mivoltuk ellenére sem feltétlenül mondhatók jónak. Ehhez hozzájön, hogy mindegyik 1.0-ás mono, vagyis alig szól. A párbeszédek még csak-csak érthetőek, de az effektek nagyon sok helyen egyszerűen le vannak keverve, sőt, a harmadik felvonásnál többször hallani lehet az eredeti hangot is a szinkron alatt. Egyébként az első két részben Szabó-Sípos Barnabás, míg a harmadikban Lux Ádám szólaltatja meg a főhőst. A sok új szinkron között itt talán nem ártott volna elgondolkodni egy-egy új magyar hang legyártásán.

Extrák

Az első rész lemezén mindössze egy előzetes található. Sebaj, mehetünk rögtön tovább a következő epizódhoz. Az első kisfilm egy három perces ajánló a filmhez, Leonard Maltin közreműködésével. Azt meséli el, hogy miért is lett teljesen más címe Amerikában a Mad Max 2-nek, valamint, hogy az első rész miért nem nyerte el az amerikai közönség tetszését. Elég velős anyag. Aztán itt egy audiókommentár a rendező közreműködésével. Ez is érdekes anyag, mert rengeteg információt megtudunk. Sajnos ehhez azonban nem tartozik magyar felirat. Egy előzetes van még ezen a lemezen, és az első részhez hasonlóan a harmadik felvonáshoz is csupán egy előzetest csaptak hozzá.

Nos, extrákban nem bővelkedik a kiadvány, de ami van, az legalább informatív. 

WP_000247.jpg

Összegzés:

Mai fejjel is érezni ugyan a MAd Max értékeit, de az igazság az, hogy a történetvezetésbe már millió helyen bele lehet kötni. A kép szebb már biztosan nem lesz ebben az életben, ahogy a hang se lesz jobb. Plusz, aki szereti, az biztosan már VHS-en is rongyosra nézte, és tény, hogy a benzinkannás változattól engem is a hideg rázott, olyan gyönyörű...

 

Mad Max:

FILM: 8

KÉP: 9

HANG: 7

EXTRÁK: 0

 

Mad Max 2. - Az országúti harcos:

FILM: 8

KÉP: 8

HANG: 9

EXTRÁK: 3

Mad Max 3. - Az igazság csarnokán innen és túl:

FILM: 6

KÉP: 8

HANG: 9

EXTRÁK: 0

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr325531070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása