Kicsit rozsdásodik, de még azért működik - Vasember 3 Blu-ray teszt

FILMKRITIKA ÉS BD TESZT: Oblath Ádám

Film

Annak idején a Vasember első része egy olyan tervet indított el, ami mindaddig példa nélküli volt a filmes történelemben. A Marvel egész egyszerűen új szintre emelte a képregényfilmeket: nem egyszerűen önálló hősöket akartak adaptálni, hanem egy teljesen új univerzumot építettek ki, ahol a karakterek átjárkálnak egyik filmből a másikba. Így tűnhetett fel Tony Stark A hihetetlen Hulk végén, hogy megpedzegesse egy új csapat létrehozását.

Az első nagy terv lezárult öt filmmel, utoljára a Bosszúállókkal, így új fázis következik. Ezt hivatott megnyitni a Vasember harmadik része, melyet egy tv sorozat követ, majd a Thor második része, az Amerika kapitány 2, és így tovább. Kihagyni egyiket sem érdemes, mert erős reflektálások vannak mindegyik műben, úgy kábé mindenre. (Az "S.H.I.E.L.D. ügynökei" című sorozat első része is például rögtön jelen tesztünk alanyára épül.) Így a Vasember 3 nehéz helyzetben van, mert nemcsak az első két rész, hanem a Bosszúállók folytatása is egyben.

FILMKEPpeperesVasember.jpg

Míg az első filmek, tipikus, bár tisztességes iparos munkaként biztosra mentek, sok egyedi kvalitás nem került beléjük. A Marvel a második fázist azonban már más szellemben képzelte el. Így került a rendezés annak a Shane Black-nek a kezébe, aki eddig összesen egy filmet rendezett eddig (Durr, durr, és csók), viszont olyan forgatókönyveket rakott le az asztalra, melyekből a mai napig vígan idézgetünk (Halálos fegyver sorozat, Az utolsó cserkész). Ez meg is látszik, hisz karácsony környékén vagyunk és akad egy elég furcsa páros is a történetben.

A fonalat a Bosszúállók után nem sokkal vesszük fel. Tony Stark együtt él barátnőjével, ám a szituáció közel sem idilli. A New Yorkban történtek után Tony ugyanis örökös félelemben él, nem tudván, hogy milyen veszélyek leselkednek rá. Nem alszik, éjt nap alá téve csak vadonatúj páncélokon dolgozik. Ám egy titokzatos terrorvezér, a Mandarin felbukkanását már ő sem tudja figyelmen kívül hagyni, pláne, amikor volt testőre, és jó barátja kómába kerül az egyik robbantás miatt. Tony nyomozni kezd, hogy leleplezze a veszélyes terroristát.

FILMKEPMandarin.jpg

Hogy a rendezés jó, az kétségtelen, de az egyedi látásmód sajnos a sztori rovására ment. Míg az első részben a kreált világhoz mérten reálisabb, földhözragadtabb történetet kaptunk, itt már teljesen elrugaszkodnak a valóságtól. Míg az első részben tényleg egy zseni épített magának egy korát megelőző szerkezetet, mely őt hőssé tette, valamint egy elképzelhető jövőt festett le a nézők számára, itt már meg sem próbáltak valósabb képességeket adni egyes szereplőknek. Az A-ból B pontba való mászkálást nem igazán magyarázza igazi nyomozó munka, és a párbeszédek sem annyira frappánsak, mint azt az író-rendező korábbi munkájából megszokhattuk. A látványra azonban nem lehet panasz, ahogy a hangulatra sem, függetlenül attól, hogy a képregények történéseitől gyakorlatilag már függetleníti magát a Vasember harmadik felvonása.

FILMKEPlabor.jpg

Persze az ember elfogult Tony Starkkal, de mindenképpen hülye lépés a hőst attól megfosztani, ami hőssé teszi: Jelen esetben ez a kizárólagosság. Hisz a főhőst azért szerettük, mert ő volt Vasember. Aztán már a második részben is felbukkant egy hasonló zseni, itt meg már egyenesen egy Vaslégiót kapunk, melyet gyakorlatilag nem is ő irányít. Nem maradt tétje annak, hogy továbbra is Vasember legyen, hisz minek ide bosszúállók csapat, vagy akár katonaság? Elég ráküldeni minden ellenségre ötven páncélt, és jó éjszakát.

Menü

Animált, mozgó, magyar nyelvű menürendszer került a lemezre. A stílus egy az egyben a Bosszúállókat idézi.

Kép

Az első csalódás. Az egész képet egyfajta sötétség jellemzi. Ez azonban nem hihetetlen mély feketékben, vagy a visszafogott színvilágban mutatkozik meg. Az egész olyan, mintha az egyébként jól bekalibrált 3D-s változatra ráhúztak volna egy sötétebb réteget. Utoljára A csodálatos Pókembernél találkoztam ezzel. De nem csak ez a probléma, önmagában a sötét, barnás képhez még hozzászoknánk, de sajnos az élesség sincs a helyzet magaslatán. Nyilván nem olyan, mintha egy DVD-t néznénk, de érezhetően sokkal jobb kiadványokat képesek kiizzadni magukból a kiadók.

FILMKEPcimborak.jpg

Hang

A hang viszont rendesen odacsap. Ráadásul érdekes szituációval állunk szemben, mert a magyar Dolby Digital 5.1-es szinkron jobban teljesít, mint az eredeti DTS-HD MA 7.1! Hangosabb, és erőteljesebb, bár nem sokkal. Egyébként az egész film durva basszusokkal operál, valamint minden zenés betét, vagy effekt a helyén van.

WP_000262.jpg

Extrák

Kezdjük is rögtön a Marvel Blu-ray-eken már szokásosnak számító kisfilmmel. Ezek a néhány perces etapok, rövid történetek a Bosszúállók világából, és rendszerint apróbb dolgokat raknak hozzá a történetekhez. Ennek címe Carter ügynök, és azt mutatja be, hogy Amerika kapitány eltűnése után hogyan is lesznek a szerelméből, Carter ügynökből és Howard Starkból a S.H.I.E.L.D. első vezetői. Kellemes és vicces történet, ami a negyvenes évekbeli nő-férfi egyenlőtlenségre is rámegy, de összességében kissé hihetetlen, hogy Hayley Atwell mindenkit szénné pofoz. Következzen is rögtön az első így készült doksi. Ez tíz percet ölel fel. Sok témát érintenek, de igazából csak Tony házának lerombolására, és a végső csatára mennek rá igazán, azokra sem túl részletesen. Kivesézik külön nyolc percben a zuhanós jelenetet is. Ennek érdekessége az, hogy valódi zuhanásokat vettek fel, valódi ejtőernyősökkel. Ez így elmondva mondjuk mind szép és jó, csak aztán utána szénné effektelték az egész jelenetet. Annyi számítógépes szeletet adtak hozzá, hogy pont az élő hatás veszett el, de szerintük a valódi zuhanás érzése átjön.

WP_000260.jpg

Két perces anyag van még itt a soron következő filmből, a Thor: Sötét világból. Ez igazából az előzetes, megspékelve egy kis "húdejó lesz, húde sötétebb lesz, húde látványos lesz" interjúfoszlányokkal. Negyed órányi kimaradt, illetve alternatív jelenetsor is van, bár ebből rengeteg csupán néhány alternatív rögtönzés. Egyébként minden kimaradt szcéna jó ott, ahol van, vagyis a kimaradt jelenetek között. Végül egy audiókommentár, ami főleg sztorizgatásokból áll, így sok vizet az se zavar. Az audiókommentár kivételével minden extra kapott magyar feliratot! 

Összegzés:

Baromi jó hang, és felemás kép. Az extrák jók, csak kevés van belőlük. Szóval Tony Stark harmadik kalandja azért többet érdemelt volna.

FILM: 6

KÉP: 8

HANG: 10

EXTRÁK: 6

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr625541359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rolee83 2013.10.03. 13:29:02

A második rész után ez is megérdemelt volna egy dupla lemezes kiadást, tele pakolva extrákkal!

süti beállítások módosítása