LG CM3430: A lapos torony

A mikro hifik új generációját képviseli ez a beépített mélynyomóval rendelkező eszköz. Kipróbáltuk, hogy mennyire működik jól a beépített CD meghajtó, a beépített médialejátszó, a Bluetooth és Airplay vezeték nélküli adatátvitel, és persze azt is, hogy mennyire dörren meg a masina.

nyito_2.jpg

A technológiai fejlődés jelentősen átrajzolta az otthoni audio eszközök univerzumát az elmúlt másfél évtizedben. A hagyományos hifi tornyok mellé megérkeztek a hangprojektorok, a kompakt házimozi rendszerek, a különféle kis méretű, sokszor akkumulátorral megtámogatott hangsugárzók, a mikro tornyok, és azok a készülékek is, amelyeket jobb híján mikro rendszereknek neveznek.Ezek tulajdonságaikban a hagyományos kivitelű mikro tornyokat idézik, tehát rendelkeznek CD lejátszóval és beépített tunerrel, így rádiózásra is alkalmasak. A modernebb változataikat már ellátták integrált médialejátszóval, sőt jó pár mai darab támogatja a különféle vezeték nélküli technológiák használatát. És ami a csavar: Hogy a kialakításuk egyáltalán nem hagyományos, hiszen sokkal inkább hasonlítanak első pillantásra egy soundbarra vagy egy asztali Blu-ray lejátszóra. Az LG mára audio termékek piacvezető gyártójává vált, és a sikereket többek között annak is köszönhetik, hogy mindig törekedtek arra, hogy a potenciális vásárlók lehető legszélesebb körét lefedjék termékeikkel. Így a cég kínálatából sem hiányozhatnak ezek a speciális modellek, amelyek közé tartozik a CM3430 típusjelzésű készülék is.

torony_szem.jpg

Pofás dizájn

A masina külsejéről süt, hogy arra tervezték, hogy a felhasználó jól látható helyre tegye a szobában. Már maga a fehér szín figyelemfelkeltő, hiszen ez a tónus ellentétben a háztartási eszközökkel, a szórakoztatóelektronikai készülékek között még mindig meglehetősen ritkának számít. Az apró részletekre is, így például a frontfelületen található, enyhén előre meredő, fémes kitülemkedésre is odafigyeltek. Ez ráadásul nem is kizárólag esztétikai funkciókat szolgál, hiszen a kontrollámpát is ez alá-mögé rejtették el. E felett kapott helyet a CD lejátszó nyílása, illetve a kikapcsolt állapotban is látható monokróm LCD kijelző. Az érintésérzkeny, mindössze egyetlen apró
szimbólummal jelölt kezelőgombok a fedőlapra kerültek, ami rém elegáns megoldás. Az elülső és oldalsó részeken is végigfut egy rácsozat, ami olyan hatást kelt, mintha minden egyes pontja mögé hangsugárzókat zsúfoltak volna. A készülékház műanyagból készült, azaz jobb vele finoman bánni. Attól mondjuk nem kell tartani, hogy az ember csak úgy leverné az asztalról, hiszen körülbelül négy kilogramm a súlya. A szélessége egyébként 52 centiméter, a magassága 8,7 centiméter, a mélysége pedig 18 centiméter. Tehát az abszolút hordozható, minméretű modellktől távol van, de azért egyáltalán nem akkora probléma, ha meg kell fogni és odébb kell vinni. Simán, gond nélkül befér egy autóba, és akár egy buszon is szállítható. A csatlakozók a szokásoknak megfelelően a hátlapra kerültek, a tápkábel bemenete mellett egy 3,5 milliméteres Jack és egy USB port került ide egészen pontosan.

Megszólalás-hangminőség

A termék papíron kifejezetten sokat ígért, hiszen a termék adatlapján található technikai specifikációk szerint a két darab öt wattos hangsugárzó mellett egy 30 wattos mélynyomót is építettek bele, aminek membránjai egyébként a termék alvázán kaptak helyet. A maximális névleges kimeneti teljesítmény így tehát 40 watt, amellyel hozza az átlagos mikro tornyok, otthoni audio eszközök szintjét. Egy házibuliba, kerti mulatságba is tökéletesen elég, szimpla zenehallgatásra meg aztán pláne. A beépített subwoofer azt sejtette, hogy a mélyhangok megszólaltatásával nem lesz gond, és valóban: A basszusok nagyon szépen, melegen, telten dörrennek meg, igazából egészen meglepő, hogy egy ilyen kis kompakt eszközbe bele tudták gyömöszölni a torony_izo.jpg
mélysugárzót. De a dolog mindenképp megérte, hiszen ennek köszönhetően kétségtelenül a hasonló kategóriájú vetélytársai többsége fölé nő. Bár arra nincs mód, hogy a felhasználó tetszése szerint változtasson a magas és mély hangok arányán, ez még nem jelenti azt, hogy ha valakinek nem tetszik a megszólalás, akkor tétlenül kéne üldögélnie. Az előre programozott hangprofilok ugyanis szerencsére nem hiányoznak a készülékből. Ezekből összesen 7+1 került be a kínálatba, melyek már nevükben (Normal, Pop, Classic, Jazz, Bass, Loudness, Rock, Bypass) is jelzik, hogy alapvetően milyen jellegű tartarlmak mellé szánja ezeket a gyártó. Ezek között akad olyan, amelyiknél a basszusnak kiemelt szerep jut, másiknál pedig szinte teljesen eltűnik, és persze vannak olyanok, amelyek az arany középutat képviselik, így mindenki megtalálhatja azt, amely az ízléséhez leginkább passzol. A hang minőséget tekintve egyértelműen a hasonló kategóriájú modellekkel összevetve a jobbak tartozik. A sztereo hangzás, tekintve a beépített, egymáshoz közelálló hangsugárzókat nem erőssége, de ezt pótolja a megszólalás "mélysége", tisztasága és dinamikája. A 40 wattnak köszönhetően az erő sem hiányzik belőle, szépen megdörren, ha valaki maximumra tekeri a hangerőt. Nagyjából egy jobb soundbar eisa_1.jpgminőségét hozza, de természetesen a több komponensből álló, felsőkategóriás szettekkel nem veheti igazán fel a versenyt, viszont ez az árán is meglátszik.

Használat közben

A termék bekapcsolása után mintegy hat másodpercre van szükség, hogy kezdhessük a zenehallgatást. Az eszköz működés közben kellően stabil, nem fagyott le, az elektronika megfelelő sebességgel reagál a távirányító gombjainak nyomkodására. Nem kell tehát idegőrlő másodperceket várni, amit 2013-ban is még ki kell emelni sajnos. A slot rendszerű, tehát a korongokat finoman magába szippantó optikai meghajtója is egy megbízható darab. A lemezeket nem nyelte be, nem rágta meg, és nem is karcolta össze, és még a borzasztóan régiekkel is megbirkózott, ami azért nem minden hasonló eszközről mondható el. A hagyományos gyári CD-k mellett magától értetődően az írt és az újraírt adathordozókkal is elboldogul. Ezen kívül, mivel rendelkezik saját médialejátszóval is, így az USB porton keresztül rádugott merevlemezen vagy pendrive-on található zeneszámok megszólaltatása is biztosított. A próbák során kiderült, hogy a kötelező, MP3 és WMA típusú állományok mellett a veszteségmentesen tömörített FLAC file-ok kezelése is megoldott. Ez pedig azért fontos, mert ezek használatával elméletben jóval jobb hangminőség érhető el, ami egy otthon audio rendszer esetén azért eléggé fontos. Sőt még arra is lehetőség nyílik, hogy a CD-n található dalokat számítógép közbevetése nélkül konvertálja át MP3 formátumúra, és másolja fel a külső adattároló egységre a felhasználó. Bár beépített, Apple termékek fogadására szolgáló dokkolóval a készülék nem rendelkezik, csatlakoztatható hozzá ilyen jellegű külső egység, ami a dalok eljuttatásán kívül az iPhone vagy iPodok töltésére is képes. Az USB porton keresztül egyébként rádugható bármilyen kompatibilis, zenelejátszásra alkalmas eszköz, így mondjuk egy hordozható médialejátszó vagy MP3 lejátszó is akár, és
lcd.jpgpersze az okostelefonok vagy tabletek is szóba jöhetnek. Mivel Ethernet csatlakozóval és beépített WiFi-vel nem rendelkezik, ezért hálózatba nem köthető. Viszont cserébe támogatja a Bluetooth és AirPlay típusú adatátviteli technológiát, így a kompatibilis eszközökről vezeték nélküli úton is eljuttathatóak rá, akár tíz méteres távolságból is a dalok. Még úgy is, hogy az eszközök esetleg más helységben vannak. Ehhez nem kell mást tenni, mint a telefonon, tableten, számítógépen vagy lejátszón aktiválni a Bluetooth kapcsolatot, lefuttatni a keresést, és a megjelenő termékek közül kiválasztani az LG CM3430-t. Egyszerű, gyors és elegáns megoldás ez.

Kezelés

Az érintésérzékeny gombok bár nagyon szépek, a használatuk nem túl kényelmes, jobb maradni a már jól bevált távvezérlőnél. Ez egy kifejezetten jól sikerült darab, melynek fogása kényelmes, nem csusszan ki csak úgy az ember kezéből. A gombokat borító gumi fekete színű, aminek köszönhetően a szennyeződések nem igazán látszanak meg rajta. A tervezők még a vakokra is gondoltak, hiszen Braille jelzésekkel is ellátták ezt a kiegészítőt. Mivel a termék projektorhoz vagy televízióhoz nem csatlakozatható HDMI kábel vagy D-Sub kábel segítségével, így értelemszerűen a grafikus kezelőfelület is hiányzik a szolgáltatások közül. Így a kommunikáció eszközének marad csupán a termék frontfelületére épített LCD kijelző, amely arra kiválóan alkalmas, hogy az aktív funkciókat, az épp futó számok címét megjelenítse, viszont arra azért nem az igazi, hogy az ember torony_hang.jpgelmélyedjen a "menürendszerben". Ezzel a jelek szerint a tervezők is tisztában voltak, ugyanis a távirányítóra rengeteg gombot építettek, amelyek segítségével gyakorlatilag minden opció közvetlenül elérhető, amely igencsak megkönnyíti a kezelését. A távirányító egyedüli hibájaként az róható fel, hogy a háttérvilágítást lespórolták róla, aminek következtében a sötétben az ember néha hajlamos rossz gombokat megnyomni. Az LCD kijelzővel kapcsolatban még fontos azt megjegyezni, hogy a készülék támogatja az RDS technológiát, azaz képes megjeleníteni különféle, a rádiójelekbe kódolt információt. A beépített órának köszönhetően ébresztő is beprogramozható rajta, akár az is beállítható, hogy a riasztás az ötven rádiós állomás valamelyikének megszólaltatásával kapcsoljon be.

Értékelés

Különleges és érdekes eszköz a CM3430, ami tökéletesen bizonyítja, hogy még egy ilyen komoly múltra visszatekintő termékcsaládban is lehet újat mutatni. Azonban ez mit sem számítana, ha működés közben problémák adódnának. Erről szerencsére szó sincs, hiszen a kezelés a remek távirányítónak köszönhetően pofonegyszerű. A megszólalása az integrált mélynyomónak köszönhetően lefőzi az az azonos kategóriájú eszközökét. Az egyedi dizájnnal bíró modell 66 000 forintos fogyasztói áron már elérhető, amivel hozza a termékcsoportban megszokott átlagot. Mindent összevetve egy remek kis modellről van szó, és hogy ezt nem csak mi gondoljuk így, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a CD3430 megkapta a neves EISA díjat is.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr605712179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Norbert 17 2018.12.24. 11:57:47

Hello, én azért nem cserélném fel egy stereo hangrendszerrel...
ami egy erösítő és két hangfalból áll.

süti beállítások módosítása