Összefog a magyarországi Blu-ray szakma

Az összefogással a gyártók és a kiadók elérhetik, hogy a már HD felbontású készülékkel rendelkezők ne csak az SD PAL felbontású -- és sokszor silány minőségben sugárzott -- adásokat és DVD lemezeket nézzék, hanem kihasználják a tévéjükben rejlő igazi lehetőségeket és felfedezzék a "High Definition" élményt. Lássuk, mit várhatunk az összefogástól a közeljövőben...folytatás hajtás után!

Összefognak a hazai Blu-ray készülékek gyártói és a filmforgalmazók, hogy a jövőben együtt népszerűsítsék az új formátumot. A közös munka célja, hogy megismertessék a közönséggel a Blu-ray technológia előnyeit, lehetőséget adva ezzel a filmrajongóknak házimozis élményeik maximalizálására. Az együttműködésben a filmforgalmazók és a Blu-ray technológia élvezéséhez elengedhetetlen HD TV-t és lejátszókat gyártó cégek egyaránt részt vesznek.

Együttműködést terveznek a hazai Blu-ray HD-lemez forgalmazók és a Blu-ray lejátszók, HD TV-k gyártói a Blu-ray formátum népszerűsítése érdekében. Együttműködési szándékát már jelezte a hazai filmforgalmazók közül a Budapest Film, a Fórum Home Entertainment, az InterCom és a Select Video, a készülékek gyártói közül pedig az LG, a Panasonic, a Philips, a Samsung, a Sony és utóbbi Playstation3 üzletága is, illetve a Media Vision DVD és Blu-ray authoring és sokszorosító, valamint házimozi-szobatervező és kivitelező stúdió. A közös erőfeszítések láttán valószínűleg további piaci szereplők is csatlakoznak hamarosan. Az összefogás éppen időszerű, hiszen hazánkban is rengeteg háztartás rendelkezik már HD vagy HD ready TV-vel, valamint ma már a Blu-ray HD-lemez lejátszók is elérhető áron kaphatók.



A résztvevők a következőket nyilatkozták az együttműködéssel kapcsolatban:

„Nagyon örülök a kezdeményezésnek, hiszen közös eszközökkel remélhetőleg hatékonyabban el tudjuk érni a filmkedvelőket, akik így a DVD-t felváltani készülő Blu-ray HD-lemezről, hardware és software újdonságokról, trendekről, érdekességekről több csatornán keresztül értesülnek majd. Külföldi példák is bizonyítják, hogy az ehhez hasonló Blu-ray szerveződések hatékonyabban alapozták meg az új formátum jövőjét” – mondta a megállapodással kapcsolatban Stern Gábor, a Fórum Home Entertainment marketing igazgatója.

"Maximálisan hiszünk ennek a formátumnak az elterjedésében, hiszen az általa nyújtott kép- és hangminőség valóban rabul ejtő. A Blu-ray esetében ugyanazt fogjuk tapasztalni, mint a VHS-ről DVD-re történő átálláskor: jelenleg egy szűkebb réteg nyitott rá, de amint megtapasztalják a filmszeretők az általa nyújtott minőségi ugrást, rövidesen a mindennapok részévé válik. Akik kipróbálták, mind igazolják, hogy a Full HD TV-k képminősége a Blu-ray lejátszók gazdag jeláradatával valóban egy új fejezetet nyit az otthoni szórakozásban"- véli Gál Zsolt, a Samsung Blu-ray, DVD, és Házimozi termékcsoportok marketing menedzsere.

„Az LG - szórakoztatóelektronikai társaságként - nagy örömmel áll ki minden olyan kezdeményezés mellett, amely az otthoni mozizás és szórakoztatás minél magasabb színvonalra emelését támogatja. A nagyfelbontású képet adó Blu-ray technológia a filmszerető közönség számára egy olyan mérföldkő, amely jelentősen javítja a filmnézés élményét, hiszen tökéletes megjelenítési képessége miatt olyan érzést nyújt, mintha mi magunk is a film részesei lennénk” – mondta Szili Krisztián, az LG Electronics Magyar Kft. regionális szórakoztatóelektronikai marketing menedzsere.

„A Philips több mint 25 éve elkötelezett fejlesztője az optikai lemezformátumoknak, hiszen egyik megalkotója volt a CD-nek, számos szabadalmával járult hozzá a DVD piacra hozatalához, valamint a Blu-ray formátum kulcsfejlesztője és szószólója minden lehetséges fórumon. Szeretnénk, ha a mozi által nyújtott élmény otthon is átélhető lenne. Ezt ma már a bővülő Blu-ray lejátszó és Blu-ray házimozi-rendszer kínálat, illetve a kiváló minőségű televízió-választék elérhetővé teszi” - mondta Cseh Zoltán, a Philips szórakoztatóelektronikai marketing menedzsere.



A gyártók és forgalmazók fontosnak tarják az együttműködést, hiszen a Blu-ray HD-lemezek és HD-TV-k együttesen biztosítják a legkiválóbb házimozi-élményt. A Média Vision tapasztalatai szerint azok, akik moziszobát építtetnek, már eleve a HD technológiák alkalmazását tartják szem előtt. Nemcsak a minőségi televíziózás, de Blu-ray lemezgyűjtemény kialakítását is fontosnak tartják, így erősítve az igényt a magyar nyelven elérhető magas színvonalú filmkönyvtárak iránt. Emellett azonban számos fogyasztó még mindig nincs tisztában a formátum adta lehetőségekkel.

Az a tapasztalat, hogy rengetegen vásárolnak HD TV-t anélkül, hogy tudnák, milyen tartalommal tölthetik fel azt a kívánt képminőség elérése érdekében. Éppen ezért a friss összefogás célja a HD TV vásárlók megfelelő informálása. Ugyanakkor fontosnak tartja a filmrajongók - mozilátogatók, DVD vásárlók – elérését is. Ezen kívül szükségesnek ítéli az áruházak, szakkereskedések alkalmazottainak folyamatos oktatását is, hogy ők a lehető legnagyobb szakértelemmel tudják tájékoztatni a vásárlókat és érdeklődőket a Blu-ray formátumról és a hozzá kapcsolódó termékekről.

A filmforgalmazók Blu-ray HD-lemez kínálata folyamatosan bővül, 2009-ben olyan sikerfilmek várhatók, mint a Gladiátor, a Bond sorozat, a Terminátor – Megváltás, az Angyalok és démonok, a Halálos iram, a Transformers 2., a Közellenségek, a Jégkorszak legújabb része és a teljes jeges trilógia, valamint a Disney klasszikusa, a Hófehérke.

„Az InterCom alapítása óta elsődleges célunk, hogy a nézőkhöz a legújabb technológiákat felhasználva, a lehető legjobb minőségben juttassuk el az álomgyár sikerfilmjeit és örökérvényű klasszikusait. Ahhoz azonban, hogy a filmválaszték bővülni tudjon, szükség van arra, hogy a nézők az új formátum mellett is letegyék voksukat. Bízom benne, hogy az összefogás által egyre szélesebb közönséghez érünk el és kiderül, hogy a Blu-ray nem luxuscikk, hanem valódi alternatíva a DVD mellett” – mondta Gyarmati Rita, az InterCom DVD forgalmazási igazgatója.

A piac 2009. év végéig számokban/magyar háztartás (a GfK felmérése alapján):
Blu-ray lejátszására alkalmas készülék (PS3 és Blu-ray lejátszók): 40 000 db
HD TV: 832 000 db
Eddig megjelent Blu-ray HD-lemez címek: 200 cím

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr101416536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rising dead 2009.11.25. 10:26:58

Most először láttam lyan akciót, ami talán a blu-ray felé terelhet embereket. Mondjuk a hétezres filmenkénti ár még riasztó, viszont az "elektromosvilág" (electrow...) legújabb katalógusának címlapján egy lg bd350v-t kínálnak három filmmel (gettómilliomos, underworld 3, ne szórakozz zohannal) 39 990 Ft-ért. Ráadásul ez van kamatmentes tízhavi hitelre is. Komolyan mondom ledöbbentem, pozitív értelemben. Számomra ez az első olyan ajánlat, ami szerintem a blu-ray-re felhívhatja az emberek figyelmét a rendkívül fontos karácsonyi szezon előtt.

farkamatvakarva 2009.11.25. 18:23:39

@rising dead: én egy 3-4 ezres lemezárnak jobban örülnék, az jobban segítené blu-ray elterjedését

süti beállítások módosítása