Kábelmizéria - Adok egy tippet a gyártóknak, mivel spóroljanak

Biztosan nektek is feltűnt már, hogy a gyártók előszeretettel tömik meg a termékek dobozát mindenféle kábelekkel, csak éppen a legszükségesebbet nem adják a cucchoz. Például egyes "manufaktúrák" előszeretettel spórolják ki a Blu-ray lejátszó dobozából a HDMI kábelt (nem akarok hazabeszélni, de az LG BD370 és BD390 dobozában például van HDMI kábel)...viszont azt végképp nem értem, hogy milyen megfontolásból csomagolnak kompozit és hang átvitelére szolgáló "tyúkbél" RCA AV kábeleket a dobozba, hiszen ezzel nem sokra lehet menni egy olyan nagyfelbontásra optimalizált lejátszó esetében, mint a Blu-ray. Gyanítom aki Blu-rayt vesz, annak a tévéjén van legalább egy HDMI csatlakozó, vagy ha más nem, komponens bemenet. Élelmesebbek persze a három (sárga-piros-fehér) RCA végű kábelt használhatják komponens helyettesítésre, de az olyan minőségű is lesz, viszont, ha csak ideiglenesen is, de legalább van mivel beüzemelni a lejátszót.


El kéne már felejteni az "ajándék" kompozit kábeleket...



Értem én, hogy a kábelgyártóknak is meg kell élniük valamiből, hiszen egy jó minőségű kábel 1.3-as HDMI kábel ára méterenként akár több ezer forintra rúghat, de szerintem ettől még lehetne egy legalább 1-1,5 méteres darabot a dobozba tenni, persze az olcsóbb fajtából. Nincs annál bosszantóbb, amikor a felhasznó kicsomagolás után nem tudja azonnal használatba venni a "gépet", mert akkor kell szembesülnie azzal a szomorú ténnyel, hogy nem tudja összekötni a tévével -- vagy legalábbis nem HD-ben. Ez nem a felhasználó hibája, hiszen nem mindenki megy úgy lejátszót vásárolni, hogy előtte letölti a netről a kiszemelt gép használati útmutatóját és elkezdi benne keresni a "doboz tartalma" fejezetet. Arról nem is beszélve, hogy a különböző régiókban különböző felszereltséggel kerülhetnek forgalomba a szórakoztatóelektronikai eszközök, tehát egyes hozzávalók opcionális tartozékként vannak feltüntetve a leírásban. Ez utóbbi esetben legalább lehet gyanakodni, de a legtöbb helyen az eladól nem hívják fel a figyelmet a plusz kábel szükségességére -- persze sok helyen azt se tudják mit árulnak pontosan, de "no offense". Legalább a gyártó írná rá hatalmas betűkkel a dobozra, hogy "A dobozban nincs HDMI kábel, vegyél egyet, ha használni is akarod!". Szerintem a legtöbb felhasználó számára bőven elegendő egy átlagos minőségű 1-1,5 méteres HDMI kábel, akinek viszont hosszabb, aranyozott, profi(bb) minőséget nyújtó kábel kell, az alapból meg fogja venni a neki tetszőt -- ők ugyanis abból a fajtából valók, akik előre tájékozódnak, hogy tökéletesen illeszkedjen rendszerükbe az új "jövevény".


Ugyanez az elvárás nem áll a digitális hang átvitelére alkalmas kábelekre, abból adódóan, hogy sokan nem használják a digitális hangkimenetet, hanem HDMI-n küldik a tévére vagy éppen házi-mozi erősítőre a hangot, optikai- vagy koax kábelre pedig csak a régebbi -- nem HDMI bemenetes -- erősítők tulajdonosainak van szükségük.


Íme a tippem a gyártóknak: ha már nem akarnak HDMI kábelt adni a lejátszókhoz, akkor inkább ne adjnak semmit, helyette írják rá a dobozra, hogy mi kell a normális használathoz -- elvégre a tinta olcsóbb, mint egy hasznavehetetlen kábel, nem?!

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr811487412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MrCain 2009.11.02. 08:27:31

Nekem anno mindent adtak a nem LG (hanem "S" az eleje "ony" a vége) lejátszómhoz is, ha jól emékszem csak UTP kábel nem volt a dobozban, szerencsére informatikus vagyok ezért abban meg nincs hiány otthon. Lehet, hogy csak az olcsóbb márkák illetve az olcsóbb modelleknél spórloják ki?

Gabci79 2009.11.06. 07:09:10

Én tegnap vettem egy LG BD390-et, és volt benne HDMI kábel, kb. 1m-es.

Tomitosz 2009.11.23. 23:59:44

Érdekes ez a kábel mizéria. Ha tényleg annyira törekszel a minőségre akkor alapból egy 20E ft-os HDMI kábelt kellett volna mellékelni mellé. Az meg azért rendesen megdobta volna az árát.
Plusz akinek csak HDMI 1.2-es a tv-je annak nem is érdemes bekötnie azon. Nagy szürkeség az egész.

süti beállítások módosítása