Tanárnő, nem készültem, büntessen meg! - Rossz tanár Blu-ray teszt

Film

Az utóbbi években eljött az az idő, amikor a negatív karakterek nemcsak szimplán főhőssé válnak, hanem valójában kiderül, hogy minden bunkóságuk ellenére ők az igazán szimpatikus, kvázi pozitív, ráadásul nem egyszer jó szándékú karakterek.
Itt van Cameron Diaz dögös, mocskos szájú tanárnője, akit a tananyag leadásánál sokkal jobban érdekel az, hogy fogjon végre magának egy gazdag pasit, de miután az előző jelölt lekoptatta, Elizabeth úgy érzi, szüksége lenne újabb és nagyobb cicikre a küldetés teljesítéséhez. Ehhez viszont pénz kell, amit tanárként, becsületesen nehéz megkeresni, így hősnőnknek „alternatív”, nem feltétlenül becsületes módszerekhez szükséges folyamodnia, és mindenét be kell dobnia. 
 
 
A remekül összevágott előzetes után azt hihettük, hogy itt a Tapló télapó női változatát fogjuk látni, hasonlóan kegyetlen poénokkal, erős társadalomkritikával és a végén megfogadható tanulsággal. Jake Kasdan (Narancsvidék) azonban nem elég merész, túlzottan ragaszkodik bizonyos sablonokhoz, és akad a filmjének néhány vérciki pillanata is (ruhaszex), így a jó ötletek/pillanatok ellenére nem tud felnőni az elvárásokhoz. Pedig Cameron Diaznak nagyon jól áll ez a szerep, élvezettel játssza el, csak az a szomorú, hogy ha a többi karakterrel összevetjük az övét, minden rosszasága ellenére ő az egyetlen épeszű, kedvelhető ember, annak ellenére, hogy egyébként egy normális közegben első nap bilincsben kéne elvinni, és soha többet nem engedni fiatalkorúak közelébe. Körülötte ugyanis csupa önbizalomhiányos, életképtelen idióta (például a vőlegény vagy az igazgató), vagy pitiáner, látszólag kedves, de valójában a semmiért is minden aljasságra képes alakok vannak (Mókus tanárnőnél irritálóbb karaktert rég láttam a vásznon; nem is tudok hirtelen olyan kínzást mondani, amit ne tartanék túl enyhének számára), ami viszont nem teszi hitelessé a tanárnő által bejárt utat, a jellembeli változásai pedig a történet végére teljesen indokolatlanok lesznek.
 
 
Emiatt van az is, hogy a kezdeti lendületét a második felére elveszti a film, néha már-már unalmassá válva. Egyes fordulatok egyszerre hihetetlenek és igen elcsépeltek. A szinkron viszont remekül sikerült: a Für Anikó-Cameron Diaz páros már többször is jól működött, de aki igazán remekel, az Oroszlán Szonja mint Mókus tanárnő. Hangja tökéletesen passzol a karakterhez, még a legbékésebb nézőből is kihozza a gyilkolási vágyat.
 
Menü
Jópofa egysoros menü, a film hangulatához igazítva, ahogy azt kell.
 
 
Kép
Ha azt vesszük, akkor a Rossz tanár nem egy látványfilm. De még így is gyönyörű a kép, ami főleg az időjárások adta színvilággal operál nagyon ügyesen. A hófedte tél természetesen fakó, a nyár, illetve Cameron Diaz ruhái élénken mutatnak. Az élesség is nagyon jó, így sajnos az egyetlen hátrány, hogy Full HD felbontásban már látszik a kor a főszereplőn, akármennyire is próbálja elrejteni.
 
Hang
Mint fent említettem, ez nem effektfilm, de a magyar DD 5.1 és az angol DTS HD rendkívül korrekten teljesít. A keverés nem túlvezérelt, egész kellemesen adja a film atmoszféráját, illetve a zene keverésére sem lehet panaszunk. A párbeszéd is teljesen jól van belőve, akár angolul káromkodik a szőkeség, akár Für Anikó osztja a népet.
 
Extrák
 
 
Rögtön kezdetnek kapunk egy digitális évkönyvet a film főbb karaktereivel. Ez tulajdonképpen semmi, csak a szereplők zanzásított, néhány szavas ismertetője. Egy elég hosszú és szórakoztató bakiparádé a következő extra, ami érthetetlen módon két menüszekciót kapott. Külön akarták választani a végleges és kimaradt jelenetekben elrontott felvételeket, ám teljesen feleslegesen. Sebaj, jó ez attól még. Néhány kimaradt jelenetet is megtekinthetünk. Ezek a szokásos, vágóasztalon hagyott dolgok, így sok újdonságot nem tartalmaznak, s ugyan a filmben elfértek volna, a játékidőben már kevésbé. Ötperces osztást láthatunk a két férfi főhős, Jason Segel és Justin Timberlake prezentálásában. Ez amolyan kamuinterjú akar lenni, ahol a két sztár szócsatába kezd, de erőltetett és felesleges. Elérkeztünk végre egy normális Így készülthöz, ami sajnos csupán háromperces, és gyakorlatilag csak a készítők beszélnek benne. Néhány forgatási képsor is napvilágra kerül, de ennyi, sok új dolgot nem tudunk meg. Az autómosós jeleneten kívül igazából más nem is nagyon kerül szóba. A kirándulás jelenetét adó helyszín, a Blacksmith birtok valódi volt, ennek szentelnek két percet. Az igazgatót alakító John Michael Higginsről is mesélnek három percben, főleg a humorát és a remek szituációs képességeit kiemelve. Újabb három percben még arról beszélnek a készítők, hogy véleményük szerint mitől lesz valaki jó tanár. Kicsit sablonos, de feldúsítják nekünk ezt is forgatási képsorokkal. BD-live is került a lemezre, ami a szokásos netes tartalmat biztosítja.
 
Összegzés:
Függetlenül attól, kinek hogy tetszett, a kiadás egész jól sikerült a hangot és képet tekintve, az extrákat meg egyszer végig lehet nézni…
 
 
FILM: 6
KÉP: 10
HANG: 9
EXTRÁK: 6
 
FILMKRITIKA: Feri, a mozigépész
BD TESZT: Oblath Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr623469221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása