Az online fizetős filmek térnyerése ellenére tartja magát a Blu-ray technológia

Az IHS Screen Digest felmérése szerint 2012-ben közel 2,5 milliárd, gyári tartalommal bíró Blu-ray vagy DVD lemez talál majd gazdára, amiből összesen 11 milliárd dolláros bevételre számítanak. 

Sokan, sokszor elmondták már, hogy az optikai meghajtók és lemezek korának vége. Eltemették már a CD-t, károgtak a DVD- és a Blu-ray technológia bukásáról, de hát a jelek szerint nem volt igazuk. A fizikai valójukban is létező adathordozók ugyanis élnek és virulnak. Legalábbis az IHS Screen Digital nevű elemző cég tanulmányából az derül ki, hogy ezekkel az idei évben is számolni kell. A letöltések száma ugyan folyamatosan nő, és ez az ágazat egyre nagyobb szeletet harap ki a fizetős piacról is, de a totális hatalomátvételre egyelőre várni kell. 

Nyilván maga a kérdés feltevés sem egyszerű, hiszen sok országban egyszerűen nincsenek jelen azok a cégek, amelyek ilyen jellegű szolgáltatást kínálnak. Ráadásul maguk a tartalmak sem mindig ütik meg. Emellett sokszor a minőségük sem üti meg a mércét, hiszen egy nagyfelbontású, nagyméretű tévén az ember nem elsősorban SD anyagokat nézegetne. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy megbízható netes kapcsolat szükséges ehhez, legalábbis akkor, ha a felhasználó egy felhőalapú szolgáltatás kíván igénybe venni. Ilyenkor ugyanis magát a filmet nem tölti le az ember, csak hozzáférési jogot vásárol egy, a világ túlsó felén lévő szerverhez, amelyről a saját televíziójára juttathatja el a kívánt állományt. De itt még bejöhet a képbe az előbb említett megbízhatóság, ugyanis, ha a felhasználó vagy a kiszolgáló oldalán probléma van a nettel, akkor bukta a filmjét. 

És ez még nem minden, hiszen ott vannak a biztonsági kérdések is. Amikor tavaly egymás után többször feltörték a Sony rendszerét, és nyilvánosságra hozták a felhasználói adatokat, bankszámlaszámokat, és jelszavakat, akkor mindenki számára biztossá vált, hogy az online tartalomvásárlás sok szempontból még gyerekcipőben jár. 

Ha egyébként pusztán a képminőséget nézzük, akkor nyugodtan kijelenthető, hogy a DVD- lemezekkel a letöltött anyagok már sokszor felveszik a versenyt. De a DVD egyébként is halálra van ítélve, hiszen a Blu-ray szép fokozatosan teljesen kiszorítja ezt az eljárást. Ez utóbbival, és hát persze az ezen található adatmennyiséggel, azaz a felbontással (adott esetben a 3D tartalommal), illetve a hangsávokkal egyelőre a letöltés azaz streamelés nem nagyon versenyezhet. Ennek köszönhetően a fennt említett szervezet felmérése szerint 2012-ben két és félmilliárd optikai adathordozót, azaz Blu-ray- vagy DVD lemezt értékesítenek majd. Ez ugyan valamivel elmarad majd a letöltött állományok mennyiségétől, ám amíg azokért csak 1,7 milliárd dollárt fizetnek majd ki a vásárlók, addig a korongok piaca 11 milliárd dolláros lesz idén. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr844343925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása