Az első fecske: Megérkezett az LG 2012-es Blu-ray házimozi szériájának legelső darabja, a 9.1 csatornás BH9520T Cinema 3D Sound házimozi rendszer. Kipróbáltuk. (1. rész)

A dél-koreai vállalat január elején Las Vegasban a CES-en mutatta be az év egyik nagy durranásának szánt termékét. A BH9520T típusjelzésű modell a cég által bevezetett 3D hangsugárzási technológiát kínálja, ezen kívül megkapta a frissített Smart TV rendszert, illetve egy új mélynyomót. Ráadásul a hírek szerint a Blu-ray lejátszót is tartalmazó központi egységen is fejlesztettek. Mindez remekül hangzik, de muszáj volt kipróbálni, hogy a valóságban hogy muzsikál (szó szerint) ez a házimozi szett. 
 
 
 

Külső

 
Egy kompakt házimozi szettnél nincs olyan tág mozgásköre a formatervezőknek, mint mondjuk egy mikro torony vagy akár egy soundbar esetében. Ennek ellenére azért a cégek láthatóan törekednek arra, hogy ha lehet jellegzetes megoldásokkal ruházzák fel termékeiket, és ez itt sem volt másként. 
 
A hangszórók
 
A center hangszóró a készlet legegyszerűbb darabja, hiszen egy 8x7x16 centiméteres téglalapról van szó. Ennek frontfelületén három hangsugárzót helyeztek el, a szigorú éleket semmilyen díszítés, kerekítés nem töri meg. Mint az összes többi szatellit hangszórónál, itt is a sajnos unalomig ismert zongoralakk fekete borítást választották. Ez évekkel ezelőtt még valóban unikumnak számított, és tényleg elegáns külsőt kölcsönzött az adott készüléknek, de mára nagyon elcsépeltté vált. Ráadásul az ujjlenyomatok üvöltenek róla, és a könnyedén megtapadó, mindenhova befurakodó porszemek is világítanak rajta. 
 
A két-két álló front- illetve hátsó hangszórót is a szikár minimalizmus jellemzi. A koreai vállalattól annyiszor látott trükkös formatervezésnek itt nyoma sincs. Olyan, mintha a dizájnerek beleszerettek volna a derékszögbe (még a talpak is szimpla négyzet alakúak. A talpak! ilyet még sosem láttam az LG-től). De ezzel nincs semmi baj, hiszen a túldíszítettségnél, a felesleges csicsáknál minden jobb.
 
 
Az éjfekete membránok belesímulnak a lakkfekete felületbe, így kevés fény esetén olybá tűnhet, mintha obszidián oszlopokat szórtak volna szét a szobában. Az egyhangúságot csak a felső rész töri meg, igaz az nagyon. Itt helyezték el a különleges 3D hangzást biztosító, függőlegesen beállított hangsugárzót. Ezt egy masszív rácsos üveglap fedi, alatta pedig egy egyszerű, de szép ezüst hatású szálcsiszolt műanyag lemez kapott helyet, amelyből csak a domború 3D Sound logó türemkedik ki. Az ezüst és a fekete párosítása mint már annyiszor, itt is bevált. Nem számít, hogy hatásvadász dologról van szó, hiszen a végeredmény pazar. Nagyon szimpatikus ez a visszafogott dizájnvonal, ráadásul az az előnye is megvan, hogy viszonylag könnyű bepasszintani bármilyen környezetbe. Egy átlagos polgári lakásba ugyanúgy szervesen beilleszthető, mint egy tinédzser szobájába, egy minimalista nappaliba, vagy a szocialista realizmus legszebb korszakát idéző panellakásba. 
 
A LG kompakt házimozaihoz járó mélynyomók éveken át ugyanúgy néztek ki, de idén már változtattak ezeken. A magas tornyot némiképp zömökebbre cserélték, így a doboz már inkább úgy néz ki, mint egy szimpla kocka. A membrán is testesebb, mint korábban, de a lényeg úgyis az, hogy a basszusok megbízhatóan brummognak elő belőle.   
 
A központi egység
 
A modell lelke egy masszív és kifejezetten vonzó darab. A készülékház az egyedüli gyenge pontja, ugyanis itt a fém helyett műanyagot alkalmaztak, ami nem tűnik túl strapabírónak. Ráadásul ez szintén a lakkfekete borítást kapta, ami egyébként jól áll ennek a modellnek, de ez nem feledteti azt, hogy borzasztóan kényes. 
 

A frontfelületet a felénél nagyjából vízszintesen kettévágták. Így az alsó részt már a hangszórók tetején megismert szálcsiszolt ezüstös felület borítja. Rádásul ezt enyhén megdöntötték, így az alsó rész egy kicsit előreugrik, ami egy cseppet agresszív végeredménnyel jár. Ennek jobb szélére kerültek az érintésérzékeny gombok, amelyek csak a bekapcsolás után válnak láthatóvá. Középre pakolták a 3D logót, bal oldalra, egy lehajtható fal mögé pedig az optikai meghajtót, illetve a külső adattárolók fogadására alkalmas USB  portot. Az előbbi slot rendszerű, azaz  nincs tálca, hanem a készülék egyszerűen magába szívja az elétett korongot. Egyébként még egy műanyag elemet beépítettek az elektronika elé, így gyakorlatilag garantált hogy ne kerüljön bele semmiféle szennyeződés. Az LCD kijelző alaphelyzetben szintén láthatatlan, csak a bekapcsolás után gyúlnak fel a fények a sötétített műanyag lap mögött. 
 
A csatlakozók a hátlapon kaptak helyet a ventillátor vidám társaságában. Ez remekül végzi a feladatát, hiszen amellett, hogy halk, hatékony, ugyanis a működés alatt a ház még csak át sem langyosodott. A két HDMI bemenet mellett került rá egy kimenet is. Ezen kívül elhelyeztek rajta AV bemenetet és kimenetet, egy digitális audio, valamint egy Ethernet csatlakozót és a rádió antennabemenetét. Természetesen a hangfalak és a mélynyomó csatlakoztathatásához szükséges hat interfész sem maradt le. Szerencsére a színkódos megjelölést használták, így teljesen világos hogy mit hova kell dugdosni. 
 
 
 

A 9.1 rendszer

 
A konszern most sem vett vissza a gázból. A hivatalos termékoldal szerint ugyanis akárt 1100 watt maximális teljesítmény is kifacsarható ebből a házimoziból, ami döbbenetesen soknak tűnik elsőre. Olyannyira, hogy egy átlagos felhasználó garantáltan sohasem fogja kihasználni ezt. Ebből egyébként a mélynyomó 180 wattot vállal magára, a többin pedig a maradék négy hangsugárzó testvériesen megosztozik. 
 
De, hogy mitől 9.1-es szett ez? Nos, a megszokott 5.1-es házimozi rendszereket ez esetben kiegészítették négy darab függőleges hangsugárzóval, amiket a négy szatellit hangfalba építettek be. Az integrált 360 fokos prizmák pedig szétszórják a hangok minden irányba. (A 360 fokos sugárzás egyébként nem tekinthető egyedinek. Nem az LG találmánya, de a házimozi rendszereknél nem alkalmazzák túl gyakran. Sokkal elterjedtebb a kisméretű, mindent-az-egyben otthoni audio eszközöknél) A cél az volt, hogy kifejlesszenek egy olyan mechanizmust, amivel tökéletesen el lehet érni a háromdimenziós hangzást. Ebben az esetben ugyanis a hangok "felülről" is támadják a felhasználót. 
 
 
Ehhez társul az LG exkluzív 3D hatású DSP algoritmusa, amely a szintén saját fejlesztésű hangmező-kiterjesztési (Sound Field Expansion) technológia tovább növeli a vízszintes hangmező méretét. Ez pedig elméletben, kiegészülve a háromdimenziós hangsugárzókkal soha nem tapasztalt 360 fokos térhangzást produkál, legalábbis a termékkommunikáció szerint. Emellett a részletgazdag hangzás megteremtését egy 3D hangelemző szoftver segíti, amely elméletileg a szoba olyan pontjaiba is küld jeleket, amelyek "normál" esetben üresen maradnának.
 
Ezen kívül ez a modell megkapta már az exkluzív 3D Sound Zooming technológiát. Ennek lényege, hogy az eljárás képes arra, hogy a hangzást szinkronba hozza a 3D vagy 3D Smart TV képernyőjén aktuálisan látható térhatású tartalmakkal. A valós idejű háromdimenziós képmélység elemzésnek köszönhetően a hang a közeledő képpel erősödik, a távolodóval halkul. 
 
Tényleg működik?
 
Ez tényleg pompásan hangzik, de azért nyilván az sokkal fontosabb, hogy a valóságban hogy teljesít ez a technológia, ami egyébként a távirányítón található 3D sound gomb megnyomásával aktiválható. Hogy őszinte legyek, azt kijelenteni egyértelműen, hogy a háromdimenziósnak nevezett hangzás jobb lenne, mint a hagyományos, nem lehet. Természetesen a végeredmény a különleges kialakításnak köszönhetően más, mint egy hagyományos hangrendszer esetén, de egyelőre még nem tartok ott, hogy maga az élmény jobb lenne. 
 
Az tény, hogy mint hangélmény, ez a funkció mást nyújt, mint a megszokott házimozi rendszerek. Az az állítás is megállja a helyét, hogy a végeredmény teltebb gazdagabb, és valóban jobban lehet hallani a hagfalaktól távolabb is. Valószínűleg kell egy-két hónap amíg teljesen rááll az ember füle. 
 
Mivel alapvetően egy kompakt hangrendszerről van szó (ami az árában is meglátszik), nem veheti fel a versenyt hangminőség tekintetében az ultra drága, topkategóriás komponensekből összeállított high-end termékekkel, de nem is erre szánják. A lényeg ugyanis az, hogy képes arra, hogy jelentősen megdobja az élvezeti értéket, még akkor is, ha borzasztó rossz minőségű, tömörített forrásanyagot kénytelen betenni a lejátszóba az ember. Blu-ray filmek lemezek, és persze a surround hangszabványok esetén pedig nyilvánvalóan még jobb a helyzet. Amennyiben valaki korábban egy tévé "audio rendszerével" volt kénytelen beérni, a mennyországban érezheti magát, ha hozzájut egy ilyen vagy ehhez hasonló céleszközhöz. Természetesen nem árt rászánni némi időt a hangfalak megfelelő elhelyezésére, a kábelek eldugdosására. A mélynyomó egyébként passzív rendszerű, tehát az energiaellátását is a központi egység biztosítja, nem kell külön bedugni a konnektorba.
 
Hangbeállítások
 
Összesen tíz+egy (!!) különféle előzetes hangbeállítást kínál a termék. Ezek már nevükben (Párbeszéd kiemelés, Játék, Éjszakai, UP Scaler, Loudness, Zene, Film, Natural Plus, Natural, Bypass, Bass Blast)  is jelzik, hogy milyen jellegű tartalomhoz szánja őket a gyártó, de nyilvánvalóan ehhez nem kell szentírásként ragaszkodni. A plusz egy természetesen a Saját beállítások fiók, ahol a felhasználó saját ízlésének megfelelően lőheti be a magas-, a közép-, illetve a mélyhangok arányát egy tizenkét fokozatú skálán. A Sound Zoom gomb megnyomása után pedig arra is lehetőség nyílik, hogy a felhasználó megadja, milyen messzire ül a hangrendszertől, aminek elektronikája ehhez optimalizálja a hangzást. 
 
 
A lehetőségek közü a Sound Effect gomb megnyomásával lehet válogatni. Újdonság, hogy most már egy kis ábra mutatja, hogy pontosan mit is jelent az adott profil. Azaz, hogy az öt olusz egy hangsugárzó közül éppen melyik van használatban. Kifejezetten látványos és egyedi megoldás ez. Van benne egy kis parasztvakítás nem mondom, hiszen alapvetően mégiscsak az a fontos, amit hall és nem amit lát a felhasználó, de például az ismerősök előtt ezzel kiválóan lehet feszíteni. 
 
E készülék is megkapta a nagyszerű Hangfal beállítás funkciót. Ez egy látványos, közérthető ábrával segít megtalálni az egyes hangsugárzóknak a legmegfelelőbb helyet  a szobában. Illetve mellett egy füst alatt tesztelhető azok működése is. Alapvetően nem egy létfontosságú szolgáltatásról van szó, ám nagyon hasznos, és azoknak is segíthet elboldogulni a hangfalakkal, akik távol állnak az audio univerzumtól. 
 
Aktiálható a DRC funkció is, amely megakadályozza a hangerő hirtelen megnövekedését, ami a berobbanó reklámok ellen lehet hasznos. Illetve működik a HD AV szinkron is. Ennek segítségével millisecundomonként tolható el a hang a képhez képest. Azaz, akkor sincs gond, ha valamiért ezek ne lennének szinkronban egymással. 
 
(Folytatása következik)

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr344337148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása