A legkisebb és a legkönyebb BDXL külső író célegyenesben

A képek alapján sokat már nem lehet faragni a külső Blu-ray írók méretén és súlyán. A Pioneer legalábbis a BDR-XD04 sorozattal kezdi megközelíteni a határokat.

pio_bd.jpg

Íme egy újabb nagy, innovatív japán gyártó, és ezzel együtt egy újabb bizonyíték, hogy a Blu-ray technológiában még mindig komoly potenciált látnak a piaci résztvevők. Bár az tény, hogy a DVD fénykorának eredményeit már sosem fogják még egyszer túlszárnyalni, de az eljárás él és virul, és folyamatosan jelennek meg az ilyen típusú optikai meghajtóval megtámogatott eszközök.

Sőt néhány éve felbukkant a Sharp jóvoltából a BDXL szabvány, ami már lehetővé teszi, hogy a felhasználó akár 128 gigabyte-nyi adatot égessen egyetlen korongra. Ezzel csak az a bibi, hogy egyelőre meglehetősen drága, így meglehetősen kevés eszköz támogatja ezt a különleges formátumot. Mindenestre a Pioneer a közelmúltban bejelentette, hogy egy új szériával bővíti az ilyen típusú készülékek körét.

BDR-XD04 külső Blu-ray író család piros, fekete és fehér színben vásárolható meg. A vállalat értelemszerűen azoknak szánja a modellt, akiknen notebookjából, netbookjából vagy ultraobokkjából ez a modul kimaradt. Mivel egyre több az ilyen eszköz, ezért ebben a megoldásban komoly potenciál rejlik. Kompatibilitási problémák nem léphetnek fel, ugyanis lényegében mindegyik CD, DVD és Blu-ray szabványú korong írásával és olvasásával megbirkózik, a 100 és 128 GB-os BDXL adathordozók kezelése sem okoz számára gondot. A Pioneer első körben Japánban kezdi forgalmazni a terméket 2012 júliusában, ám később Európában és Észak-Amerikában is elérhető lesz, ára azonban egyelőre ismeretlen.

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr314634119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tonsur 2012.07.07. 10:54:55

A Neten 150 dolláros árat irnak, de nem ez a gond, hanem, hogy egy egyszer irható BDXL lemez tizezer forint, egy többszőr irható meg huszonkettő, aminek az áráért már egy terrás vinyót is kapok, ezért szerintem, ez halott ügy lesz, ráadásul semmivel sem kompatibilis, igy ki kéne cserélni az otthoni lejátszókat is, és mennyibe kerülne egy "gyári" 3D-s anyagot tartalmazó kiadvány 4k-s felbontással, azt már elképzelni sem merem, de lehet, hogy az idő rámcáfol, és a jövő nagy felbontású kiadványaihoz ez lesz a szabbvány, de lehet, hogy a DVD Audio, és az SACD sorsára jut, és egy szűk réteg játékszere lesz.

_KEK_ 2012.07.13. 11:44:25

@Tonsur: De valamiért mégis egyre több a BDXL kompatbilis eszköz. De értem az aggályaidat, és igazad is van szerintem. Ha nem viszik lejjebb az árakat, akkor mehetnek a levesbe

uvegesm 2012.08.09. 21:24:32

a 4k-s felbontáshoz biztos vagyok benne, hogy kelleni fog

süti beállítások módosítása