Best of: Fókuszban a legjobb videós, filmes, mozgóképes LG Smart TV alkalmazások

Manapság a szórakoztatóelektronikai univerzumban a Smart TV az egyik legnépszerűbb hívószó. Az okostévé funkciókkal megtámogatott tévék, Blu-ray lejátszók, házimozi szettek és médiaboxok elárasztották a piacot. Az LG is nagyon aktív ezen a téren, hiszen rengeteg alkalmazást-weboldalt kínálnak az ilyen jellegű termékeik. A játékok mellett a híroldalak, oktatási anyagok, és életmóddal kapcsolatos applikációk sem hiányoznak a sorból. Sőt, még jó néhány streamelhető videós alkalmazás is bekerült a kínálatba. Most ez utóbbiakból szemezgetünk. Kiválogatva a leghasznosabb darabokat, legyen szó sportról, zenéről, művészetekről, akcióról, főzésről vagy szerelemről akár.

lg_smarttv_upgrader_ui_1_1.jpg

Bár az LG két csoportra osztotta a netes tartalmak körét (Prémium Tartalmak és Applikációk), mind a kettőből válogattunk. A különbség csak annyi, hogy az applikációkat egy előzetes regisztráció után kell letölteni, míg a Prémium Tartalmaknál erre nincs szükség, hiszen egy gombnyomás után máris megjelennek a képernyőn. Az appok sajátossága, hogy amennyiben a felhasználó kiválaszt egy szoftvert, arról egy rövid illusztrációkkal kísért leírás jelenik meg. Ekkor még el lehet dönteni, hogy tényleg szükség van-e rá, vagy inkább menjen a levesbe. Amennyiben igen, akkor csak rá kell bökni az Install gombra, és már mehet is a móka.

A 2012-es modellek tárhelyét az LG két gigabytera bővítette, így elméletileg az összes elérhető program lementhető, hiszen ezek mérete általában nem éri el az 50 megabyte-ot. Rövid idő után egy megjelenő felirat arról tájékoztat, hogy a telepítés sikeresen megtörtént. Ezután a sárga gomb megnyomásával lehet eljutni a My Apps menüpontba (ez egyébként a termékek fő-fő-főmenüjéből is azonnal elérhető), ahonnan indítható is azonnal a kívánt szolgáltatás. A kezelés egyébként gyerekjáték. A szokásoknak megfelelően ehhez a távvezérlő kurzor gombjait kell püfölni. Maga az applikációs bolt bár első pillantásra kicsit zavarosnak tűnik, még a laikus felhasználóknak sem kell megijedni, hiszen nagyon gyorsan bele lehet jönni a használatába. 

Filmek, videók és magazinműsorok

Az elmúlt fél évben a vállalat jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a neten keresztül, a Smart TV rendszer használatával elérhető audiovizuális tartalmak körét jelentősen kibővítse. A jelek szerint a különféle szolgáltatókkal karöltve óriási figyelmet fordítottak arra, hogy a felhasználóknak egyfajta plusz tévés szolgáltatást kínáljanak. Az ilyen jellegű alkalmazások közül választottuk ki most a legjobbakat, legérdekesebbeket.

Sport, sport, sport

Egyértelműen az összes applikáció közül, a legfigyelemreméltóbb komplexitásának köszönhetően a Red Bull TV nevű alkalmazás. Aki ismeri az osztrák energiaital gyártó üzleti politikáját, és nagyjából tisztában van azzal, hogy milyen jellegű tevékenységet is szponzorálnak, az nem fog meglepődni azon, hogy itt a fókusz a sportra került. Egészen pontosan az extrém sportra. Az alkalmazás üzemeltetői rendszeres időközönként töltenek fel hosszabb videokat, amelyek podcast szerűen nézhetőek meg. Ezek gyakorlatilag tévé minőségű, nagyfelbontású anyagok, rendesen megvágva, profi kamerával rögzítve.

Az érintett sportágak köre igen széles, hiszen a bmx mellett helyet kapott itt a szörf, a hullámlovaglás, a redbull_k.jpg, a snowboard, a rally, és még a krosszmotor is. Sőt még különféle városnéző túrák is bekerültek a szórásba, ahol is az egyes irányzatok kiemelkedő, híres figurái mutatnak be egy-egy metropoliszt vagy települést. Kiemelt figyelmet fordítva természetesen a különféle sportlehetőségekre, deszka parkokra, rámpákra, versenypályákra. A Red Bull TV egyik különlegessége, hogy emellett valós időben működő tévéadóként is funkcionál. Azaz folyamatosan futnak rajta műsorok, amelyek meghatározott szerkesztési rendben követik egymást. Ezek lehetnek olyan konzerv anyagok, amelyek egy része egyébként is megnézhető az oldalon, de el lehet kapni beszélgetéseket vagy élő közvetítéseket is. Ez egy olyan szolgáltatás, amit a sport és az extrémsport kedvelők tényleg nagyra értékelhetnek, hisz gyakorlatilag olyan, mintha kaptak volna egy extra csatornát a tévés tartalomszolgáltatótól.


xox_k.jpgAz XOS Sports egy direkt Smart TV-kre specializált szolgáltatás, amely az egész világon igen népszerű amerikai egyetemi ligákkal foglalkozik. Itt lehetőség nyílik elmélyedni a legfrissebb hírekben vagy meghallgatni a pletykákat. Emellett elemzések, interjúk tölthetőek le, sőt az archívumban turkálva akár régi nagy mérkőzések is megtekinthetőek. Ráadásul természetesen mindez nagyfelbontásban. Az amerikai egyetemi sportágak, tehát a kosárlabda, a baseball, a jégkorong, a lacrosse vagy az amerikai futball kedvelői számára ez egy konkrét kincsesbánya lehet. Ehhez teljesen hasonlóan működik a SEC Digital Network, ami azonban az úgynevezett college sportokon kívül más irányokba is kitekint. Tehát a választék bőségesebb, és emellett a megvalósítás sokkal inkább a hagyományos televíziókat idézi. Ugyanis itt élő adások is vannak, amelyek keretében a műsorvezetők egy stúdióból jelentkeznek. Ott vezetik fel a hírműsorokat, illetve a meghívott szakértők segítségével kommentálják is az eseményeket, fejleményeket.

Zene, tánc,

Azért az LG okostévé rendszerében a testmozgás népszerűsítése mellett kultúrára is jutott energia. A Broadway csatornán a felhasználónak lehetősége nyílik arra, hogy információkat kapjon a Broadway programjáról, és friss információkhoz, pletykákhoz jusson. Sőt ezen kívül megtekinthetőek régebbi varieté adások is. Emellett mód nyílik a Broadway, a West End és a Las Vegasi előadások promóciós videóinak megnézésére is. Ez ugyan egyértelműen egy olyan applikáció, amely az amerikai felhasználókat célozza, hiszen nem valószínű, hogy innen bárki csak úgy kiugrana megnézni egy előadást ennek hatására. Viszont a látványos varieték, a musicalek és az operett kedvelőinek így is jó szórakozást nyújthat.

broadway_k.jpg

Nagyon meglepő lett volna, ha a zenei tartalmak, koncertfelvételek vagy videoklipek hiányoznának egy ilyen komplex szolgáltatásból. De hát erről szó sincs, köszönhetően a UCTV-nek. Ez az alkalmazás szerényen a „napi zenei adag szolgáltatója” szlogent aggatta magára. Mentségükre legyen mondva, tényleg bődületes mennyiségű nagyfelbontású, jó minőségű videoklip érhető el ezen az úton. Sőt még egy karaoke funkciót is beépítettek, ami az önjelölt szupersztároknak és fürdőszoba dalnokoknak biztosan nagy örömet okoz majd. És persze házibulikban is igen jó szolgálatot tehet. Ezen kívül egyfajta kuriózumként megtalálható itt a Deep Purple Tv profil: Ennek köszönhetően a népszerű angol zenekar életútját lehet végigkövetni videoklipkek, koncertfelvételek és interjúk segítségével.

iconc_k.jpgA lista ezzel nem teljes, hiszen még ott van az iConcerts nevű alkalmazás, amely az élő zenék rajongóinak készült! Ebben a szekcióban ugyanis a várakozásoknak megfelelően számtalan koncertfelvétel kapott helyet. Örvendetes módon az elérhető tartalmak számát az elmúlt hónapokban jelentősen kibővítették, így a korábbinál sokkal több videó tekinthető meg. Szerencsére nem egy ömlesztett masszát kapunk, hiszen ha kedvünk tartja stílus szerint is (r&b hip-hop, Legends, Jazz/Blues, Rock, World, Pop) mazsolázgathatunk a remek felbontású, jó hangminőséget kínáló zeneszámok közül. Ezen kívül lehetőség nyílik arra, hogy a felhasználó külön előadóra is rákeressen, illetve létrehozható egy saját lejátszási lista. Ezzel az alkalmazással korábban bizony akadtak gondok, de a fejlesztők láthatóan okultak a kritikákból és egy teljesen élvezhető applikációt hoztak össze.


Kalandok, szerelem, borzongás


A 1st Bite nevű alkotással a sütés-főzés és a romantika szerelmeseit célozták meg. Ennek segítségével ugyanis körbejárhatjuk a világot és megismerkedhetünk az eltérő kultúrákban fellelhető különböző kulináris szokásokkal. Mindezt ráadásul egy kalandfilmbe ágyazva. A főszereplő Gus, a világ egyik legszerencsésebb embere. Ugyanis nem csinál mást, mint ide-oda utazgat a földgolyón, miközben különféle izgalmas dolgok történnek vele. Üldözik, csinos lányokkal találkozik, és közben, csak úgy mellékesen főzöcskézik egy kicsit a Karaib-tengertől kezdve Kanadán át egészen Thaiföldig. A koncepció érdekes, és még a megvalósítás is egészen szórakoztatóra sikerült.
Az Arizona egy tipikus tinédzsereknek való film. Két testvérpárral a főszerepben, akiknek a sorsát összeköti a szerelem, a féltékenység, az árulás. A párhuzamos szálakon futó cselekményben mindannyian az újrakezdés lehetőségeit keresik, ebben a különféle fesztiválokon díjakat nyert alkotásban.

flip&coin_k.jpg

A Trinity (Tour Diary)-vel szintén a fiatal korosztály tagjait célozták meg. A megvalósítás a videónaplókat idézi, azaz aki CGI-trükköket, és mindent felülmúló látványvilágot vár, az lehet, hogy jobban teszi, ha keres magának valami mást. A sztori három ausztrál lány utazásai során történt kalandokról, érdekességekről szól. Idősebbeknek kicsit talán bugyutának tűnhet, a férfiak a falat is kaparhatják tőle. Viszont megmutattam egy célcsoportba tartozó ifjú hölgynek, aki teljesen rákattant, és végig is nézte az egész szériát. A Starlight & Superfish névre hallgató thriller már inkább a felnőtteknek készült. Ez egy rocksztárról szól, aki egy baleset következtében beadta a kulcsot, és most a purgatóriumban bóklászik, ahol mindenféle furcsa események történnek vele. A célja persze az, hogy a pokol helyett végül a mennyországban kössön ki. Bár meglehetősen idétlenül hangzik ez az egész, a valóságban azért meglepően jól sikerült. Egy próbát mindenképp érdemes vele tenni.

A Flip a Coin személyében egy igazi nagy durranást is tartalmaz az LG féle Smart tv szolgáltatás. Ez a film Philipről és Casperrőll két kelet-londoni srácról szól, akinek a történetén keresztül betekintést nyerhetünk a még mindig elég vad környék mindennapjaiba. A szerelmi szál sem hiányozhat egy ilyen sztoriból. Ugyanis felbukkan a francia Marie, aki megkavarja a szószt, és elindítja a versengést a két fiatal között. A filmet a Brooklyi Független Filmes fesztiválon, és az Brit Független Filmes Fesztiválon is díjazták.

Taníts mester!

TED

1984-ben hoztak létre egy nonprofit alapítványt, ami a Technology, Entertrainment, Design (Technológia, Szórakoztatás, Dizájn) szavak alapján a TED nevet kapta. A TED konferenciákat, előadásokat szervez, amelyeken különféle, nem csak a fent említett szakterületek prominens képviselői szólalnak fel, tartanak prezentációkat. Ezeket videora veszik, és ezek a felvételek kaptak helyet ez alatt a menüpont alatt. Kicsit úgy kell elképzelni a dolgot, mint mondjuk a magyar kezdeményezésű Mindentudás Egyetemét.

TED.jpg

Azzal a különbséggel, hogy itt nem kell feltétlenül okosnak lenni ahhoz az ember megértse, hogy pontosan miről is beszélnek. Hiszen az egész sokszor a már befutott ismeretterjesztő (Spektrum, NatGeo stb.) tévécsatornák műsorait idézi abból a szempontból, hogy minden témakört több oldalról közelítenek meg, így olykor kicsit szájbarágósnak tűnik a végeredmény. A TED egyik óriási erőssége a feldolgozott témák a száma. Ugyanis az adatbázis jelenleg közel kilencszáz videót tartalmaz. Ennek köszönhetően pedig biztos mindenki találhat az érdeklődési körének megfelelő anyagot. Ráadásul a projekt még mindig fut, így viszonylag rendszeresen frissül a tartalom. Természetesen a kisfilmekről lehet rövid leírást is olvasni, azaz az előzetes információk birtokában dönthet az ember arról, hogy érdemes-e elindítania egy videót.

A világ minden tájáról

A Yupp TV-t egy ilyen válogatásból nem lehet kihagyni. Ezen a platformon ugyanis a világ minden tájáról összegyűjtöttek különféle internetes csatornákat, élő adásokat vagy letölthető, előre rögzített anyagokat tartalmazó fiókokat. Így a felhasználó akár hetven különféle tartalom közül választhatja ki a számára legszimpatikusabbat. Ezek között számos különféle anyag megtalálható, de viszonylag nagy részük foglalkozik a különféle, helyi, regionális kultúrákkal. Így, aki az iránt érdeklődik, hogy a világ más tájain hogyan is telnek, teltek az emberek hétköznapjai, annak ez egy kiváló választás lehet.


3d_k.jpgÉs végül az a két alkalmazás, amelyek szó szerint kitárják a kaput az egész világra: A YouTube, és a Daily Motion. E két videomegosztó applikáció a számítógépekről már ismerős lehet, azonban ide egy direkt Smart TV rendszerekre fejlesztett verzió került Ez kiegészülve a Blu-ray lejátszók, házimozi rendszerek és tévék képjavító technológiáival, azaz az alacsony felbontású tartalmak felskálázásával, egy teljesen új dimenziót nyitnak meg a felhasználók előtt. A kezelésüket is az okostévés megoldásokhoz optimalizálták, így nem szükséges egér, illetve billentyűzet a használatukhoz.

A hagyományos keresés is működik, tehát minden egyes, a felhasználók által feltöltött audiovizuális tartalom, azaz a videóklipek, animációs alkotások, sőt teljes, akár magyar nyelvű filmek is viszonylag könnyedén elérhetőek. Emellett azonban mód nyílik arra, hogy a megadott tagek alapján stílusuk szerint kategorizáljuk az anyagokat. Tehát egy gombnyomással előhívhatóak például a sport, zene, humor, oktatás, család, főzés, életmód, hír stb-stb. típusú állományok. Ráadásul emellett a háromdimenziós anyagoknak is jutott külön "doboz". Ez pedig azt jelenti, hogy ha valaki rendelkezik például egy LG 3D tévével, az elindíthatja innen a kívánt térhatású videót, azt a készüléke képes 3D-ben megjeleníteni. Tehát nincs más dolga, mint felvenni a szemüveget és otthonában élvezni a háromdimenziós, nagyfelbontású mozit. És akkor még nem is beszéltünk a Daily Motion speciális szolgáltatásáról: A közösségi média oldalról. Ez ugyanis lehetővé teszi, hogy a felhasználó a Facebookhoz hasonlóan kapcsolatokat építsen ki, ismerősöket vagy kedvenc felhasználókat jelöljön be, azokkal beszélgessen vagy kommentálja, értékelje a videóit.

Összegzés

A Smart Tv rendszerek gyártóit, így az LG-t is sok kritika érte a tavalyi bevezetés után: Miszerint hiába a szép szavak, hiába az internetes tartalmak a tévéken, ha egyszer nem kínálnak olyan pluszt, ami miatt ez többet nyújtana, mintha számítógépen vagy notebookon netezne az ember.

applist_k.jpgViszont talán e vélemények hatására is minden jel szerint sikerült olyan irányba terelni az applikációk fejlesztését, amelynek következtében direkt nagyméretű megjelenítőkre, tehát projektorokra, tévékre szánt tartalmakat érhet el a felhasználó ezek segítségével. Az itt felsorakoztatott applikációkról ugyanis süt, hogy ez volt a cél. Ezáltal pedig olyan hozzáadott értéket kínálnak a nagyfelbontású filmek, magazinműsorok, klipek és sport témájú adások révén, amelyek miatt indokoltnak tűnik, hogy miért is öltek ennyi energiát és pénzt az ilyen jellegű szolgáltatások kifejlesztésébe. Elnézve a folyamatosan bővülő kínálatot világosan látszik, hogy minden ember tartozzon az bármilyen társadalmi osztályba, találhat a kedvére való audiovizuális anyagot az LG féle Smart TV rendszerben. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluray.blog.hu/api/trackback/id/tr1004666883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apollo20 2012.07.28. 21:28:17

Helló!

Tévé vásárlás előtt állok. 47LM660S
Ez mit jelent pontosan? A 2012-es modellek tárhelyét az LG két gigabytera bővítette. A tévé kapott 2000GB tárhelyet??
Köszi a választ.

_KEK_ 2012.08.03. 01:14:20

szia! igen! oda töltheted a applikációkat, viszont arra nem használhatod, hogy zenéket , vagy képeket felmásolj rá sajnos.

szívesen segítek a modell kiválasztásában. milyen igényeid vannak?

apollo20 2012.08.05. 14:13:30

Szia!

Nagyon köszönöm a segítségedet! Van néhány kérdésem.
Nehéz olyan segítséget találni aki ért is hozzá. Ezt személyesen tapasztaltam a boltokban is.
Én az LM660 vagy az LM670 (47-es vagy 55-ös) gondolkodom. Ebben a készülékben is benne van a 2000GB tárhely?
Nem tudom, hogy érdemes lenne-e az LM745-öst választani?

Tegnap lementem Pécsre, mivel nálunk vidéken pl: az euronics-ben nincs akkora látható termékválaszték.
Én az LG mellett állok, de tegnap láttam egy 47LM670-es készüléket élőben, mellette volt egy samsung (nem tudom milyen típus, de nem az 47LM670-es mérhető kategória, kb. fele annyi volt az ára) alatta egy philips. Mind a három készüléken ugyan az a HD tartalom ment. Számomra ami nagyon megdöbbentő volt az az , hogy az LG tv képernyője nem adta vissza azt a kristálytiszta képminőséget és a fekete színt amit egy FULL HD tv-től az ember elvárna. A samsungnak tű éles képe volt és a philipsznek is sokkal jobb volt a képminősége. A falon volt még egy LG 42LM620-as készülék is, ennél is ugyan ezeket tapasztaltam a többihez képest. Az eladóval majdnem egy órán át próbáltunk javítani a képen, de nem sikerült. És a fényerősséget sem lehetett beállítani. Vajon miért van ez?
A 3D-vel nem volt semmi probléma, az nagyon bejött.
Olvastam egy-két tesztet a kontraszt arányról, hogy 1100:1 körül van. Ez 3D-re érvényes vagy a normál HD (tv) tartalmakra is. Talán ezért olyan "gyenge" a HD tartalmaknál a képminősége? Ez passzív technológia miatt van? Talán a panel?

Válaszodat előre is köszönöm.

apollo20 2012.08.05. 16:23:37

Hány magos processzor van benne?
Magic Remote távirányító hangvezérlehető?
LM660 és LM670 típusoknál.

MGT 2012.12.13. 11:39:38

A Yupp TV csak indiai és más keleti csatornákat, filmeket kínál! Nem a világ minden tájáról.

süti beállítások módosítása